Šmoulí gáblík


Za barem II #38: Šmoulí svačinka
Zadání osmatřicátého kola najdete na stránkách Mléčného baru ZDE :).

Tak se mi zdá, že si z nás Mami pěkně střílí, nebo potřebuje udělat modře šmoulí dort a neví, jak ho přírodně obarvit a tak nám to chytře dala za úkol :).

No, a teď vážně. Po dlouhém bádání a zkoumání se přiznávám, že stejně, jako neexistuje na zemi mně známá čistě tyrkysová potravina, ani v mém mozku není nápad, jak udělat šmoulí tyrkysovou sváču, aniž bych ji neobarvila chemií - tak zní totiž včerejší úkol. Jak snadné je sáhnout po prášku zvaném "Námořnická modř, který krásně modře obarví na přání, jen při častějším užívání po něm můžou být dětičky hyperaktivní a my si můžeme odnést sem tam nějaký nádor.
Děkuji za dnešní úkol, inspiroval mě k dalšímu článku a také jsem začala detailně studovat sladkosti od babiček a dědečků v naší "sladkosťárně". Byla jsem opravdu překvapená, v jakém množství a kde všude se nebezpečná barviva vyskytují. Myslím, že jednou za čas takové obarvení, třeba marcipánu na dort, nikoho nezabije. Ale to, co jsem našla u nás doma, bylo i na mě moc. V té spíži je vám najednou tolik místa!

No a teď už k té svačince - uprostřed je originální barva pistáciového pudingu, ten je barven výrobcem přírodním barvivem chlorofylem. Zbytek už jsem experimentovala a kombinovala, přidávala a ubírala odstíny, barvila čerstvými i sušenými švestkami, borůvkami, marmeládou i světlým kakaem. Nejvíce se modré nakonec podobala bábovička nahoře uprostřed, kam jsem přidala malinké množství šťávy z povařených čerstvých švestek a borůvek. Na fotografii je puding trochu světlejší, než v originále, ale co naplat. V každém případě nám všechny bábovičky opravdu moc chutnaly...:).


A Šmoulové? Ti vypadali nad nečekanou svačinkou docela vysmátě a spokojeně... :)

18 komentářů:

  1. Náhodou, já myslím, žes to zvládla

    OdpovědětVymazat
  2. Geniální! Dávám 10 bodů NAVÍC.

    OdpovědětVymazat
  3. mňam - pistáciový je moc dobrý, takovéhle hrátky jsme ještě nezkoušeli, ale vyzkoušíme :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Dobře ty já absolutně netuším, jak a zda vůbec si s tím poradím. Nějakým experimentům není moje rodinka nakloněna, a vzhledem k tomu, že nejde o mou kuchyni ani o mé suroviny, tak to vidím dost bledě.

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to báječně a já věřím, že i Šmoulům to chutnalo.

    OdpovědětVymazat
  6. Je to skvělé, pěkně barevné a dokonce i zdravé.

    OdpovědětVymazat
  7. Mozno ak by si tam dala nejake bylinky.. Alebo cierne maliny rozmixovane? Da sa to vobec?

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Tak to je mi úplně jasný , mně se dítě motat v kuchyni a experimentovat se surovinami na zítřejší oběd, asi taky lamentuju .

    OdpovědětVymazat
  9. pistáciový puding je moc dobrý, mě by asi nenapadlo švestkami a borůvkami obarvit puding na šmorůvky :)

    OdpovědětVymazat
  10. [12]: No jo, to může jen mně .

    OdpovědětVymazat
  11. To je fakt, koľko potravín som už nevložila do košíka, lebo mi prišlo zle pri pohľade na zloženie.

    OdpovědětVymazat
  12. [14]: Ne, to jsem nevěděla a naskočila mi z toho husí kůže, děkuji moc za informaci, připravuji do budoucna článek právě o barvivech přírodních i umělých a tohle se mi bude určitě hodit.

    OdpovědětVymazat
  13. eliskanezvalova16. srpna 2012 22:23

    udělala jsi to pěkně     

    OdpovědětVymazat
  14. Druhá fotka je opravdu skvělá Ty si s tím jídlem umíš vyhrát, to Ti povím

    OdpovědětVymazat
  15. [18]: Děkuji ti, snad mi to hraní ještě dlouho vydrží .

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).