Šnečkovrah


Aneb jak jsem se šnečkovrahem stala...

Ten drobeček se ke mně dostal úplnou náhodou, objevila jsem ho přicucnutého na jedné z mnoha kanadských borůvek, které mi poslala babička. A když říkám drobeček, myslím tím, že byl opravdu malinkatý.

Borůvka měla v průměru asi jeden a půl centimetru...


Protože byl večer a já byla líná odnést šnečka ven, položila jsem ho i s borůvkou na okenní parapet. Tam mu asi bylo dobře, protože se zababulil a usnul...


Jenže já husa ochranitelská se začala bát, že ho i s tou bobulí sezobne nějaká ptačí havěť a tak jsem ho raději vzala zpátky domů a jako prozatímní domov, než ho přenesu ven, jsem zvolila květináč naší palmy. Ráno mi bylo trochu divné, že se šneček nepohnul ani o píď, ale v tu chvíli jsem si z něj ještě dělala legraci, že to je lenoch a spáč a že bych taky brala takový život. Odpoledne mi to začalo být divné hodně a tak jsem se rozhodla se na problém podívat.
Výsledek mého zkoumání mě opravdu zdrtil, jsem šnečkovrah! Když jsem totiž vzala do ruky borůvku, se kterou jsem šnečka dala k palmě přenocovat, z částečně přicucnuté ulity se na mně vyvalilo asi dvacet milimetrových, sotva viditelných brouků, o jejichž existenci v květináči jsem neměla nejmenší tušení. Mrňousek se nepohnul ani o chlup, protože si z něj ti malí prevíti udělali večeři...

Chudák malej, ten mi tu mojí "dobrotu" v posmrtném životě dá asi pěkně vyžrat.

38 komentářů:

  1. Vypadá jako čerstvě vylíhnutý, nebo velmi mladý šneček

    OdpovědětVymazat
  2. Chudáček... ale za to přeci nemůžeš, kdo by to byl tušil, že zrovna v palmě budou nějací šnečkojedi .

    OdpovědětVymazat
  3. Tak pan šneček (či šneček chlapec?) bude na obláčku brát tvojí službu jko medvědí...Ale ty za to samozřejmě nemůžeš,jak říká Erista,jak jsi mohla vědět že budou v květináči nějaký šnečí gurmáni?

    OdpovědětVymazat
  4. Chudák malá. Já teda s takovýma malýma potvůrkama většinou moc nesoucítím, ale když toho malýho vidím na fotce, je mi ho líto. ještě, žes mu nedala žádný jméno :)

    OdpovědětVymazat
  5. Chudáček jeden malinký roztomilý...ale ta první fotka je krásná

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkné fotky.Ale chudák šneček určitě odcení že jsi to myslela dobře bez zlých úmyslů

    OdpovědětVymazat
  7. Takovej roztomilej mrňous a jak skončil...

    OdpovědětVymazat
  8. Byl moc roztomilej...škoda že takhle dopadl

    OdpovědětVymazat
  9. To je škoda... Měla jsi ho polít vodou, on by se odvíčkoval a pak ho pustit... Ale je to poučení pro příště...

    OdpovědětVymazat
  10. Chudinka malej, roztomilej......

    OdpovědětVymazat
  11. Chudáček malinkej...Je to moc pěkný

    OdpovědětVymazat
  12. R.I.P. šneček. Ale fotky se povedly.

    OdpovědětVymazat
  13. To mi přípomnělo rčení, že cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly.

    OdpovědětVymazat
  14. To je brutální, chudák šneček, co všechno musel vytrpět..

    OdpovědětVymazat
  15. Děkuji vám za šnečkosoucitné komentáře , už se o podobné záchrany pokoušet nebudu .

    OdpovědětVymazat
  16. Hlásím se do party, jsem také šnečkovrah, ale mnohem horšího ražení. Tito malí šnečci byli letos na rybízu. Já tu nadúrodu sklízela ve třech etapách a pak tak zpracovávala. A když jsem narazila na malého šnečka (a bylo jich tam dost), tak jsem tu kuličku hezky hodila do kyblíku, kam jsem dávala otrhané stopky, abych je ve finále vyhodila na kompost. Takže ty máš na svědomí pouhého jediného šnečka a já jsem ve své podstatě masový vrah.

    OdpovědětVymazat
  17. Takového malého šnečka jsem nikdy neviděla, byl krásný, ale nic si nevyčítej, snažila ses pomoct a nevěděla jsi, že se tam už olizují nějací šnečkožrouti!

    OdpovědětVymazat
  18. ou - chudáček šneček - Darwin věděl, proč svou teorii sepsal - silnější holt přežívají. Šneček je teď v nebíčku, kdyby ho neposvačili brouci, vyhrál by jiný predátor   

    OdpovědětVymazat
  19. šneček byl moc roztomilý, chápu, že ti ho bylo líto...ale příroda je příroda a pro taková prťátka je každý okamžik chvílí boje o život. Tenhle zkrátka neměl vylosovanou šťastnou kartu...ale zas díky tvému focení je z něj mediální hvězda, i když až post mortem

    OdpovědětVymazat
  20. To je opravdu pidišneček, krásně jsi ho vyfotila Ale moc dlouhý život jsi mu Jani nedopřála, chudák Pryč s těmi breberkami-vrahy z květináče!

    OdpovědětVymazat
  21. Díky vám za další várku šnečkokomentářů !

    OdpovědětVymazat
  22. Nemohu říci, že to ve mně vyvolalo smutek, nadšení tedy ano, tak dobrý článek, včetně dokumentace jsem dlouho nečetla. Moc hezké

    OdpovědětVymazat
  23. To je smutné...ale je pravda, že jsi to nemohla tušit. Šnečci to mají v životě těžké i tak.

    OdpovědětVymazat
  24. [26]: Obzvláště takoví malincí...

    OdpovědětVymazat
  25. Článek mě pobavil a fotky jsou skvělé

    OdpovědětVymazat
  26. třeba už v něm ti broučci byli předtím, nesmíš si to dávat za vinu

    OdpovědětVymazat
  27. Co na to říct? Z vlastní zkušeností vím, že bránit přírodě v jejím záměru se nevyplácí a citlivé duše to odnesou otřesem. Sama, zachránce ptáčků a šnečků na chodníku, vím, že jakmile dám šneka na stranu, je i tak rozšlápnut, zachráněný ptáček stejně chcípne... a tak... Prostě, na přírodu jsme krátcí a broučkové holdovali francouzské kuchyni a šnečka s velkou chutí zbaštili...

    OdpovědětVymazat
  28. [33]: Já ty pitomý mouchy taky radši vypustím z okna ven, i když mi doslova pijou krev. Ale komára, komára si neodpustím - a klíšťata taky ne. K těm mám vztah jako k arabášům

    OdpovědětVymazat
  29. Koho by to napadlo, ale ono to tak mohlo dopadnout i venku, ani bys o tom třeba nevěděla. Je mi ho líto a současně se stejně tak nějak musím usmívat, je to moc pěkný a vlastně i poučný příběh. Ta fotka je fakt krásná. Mám ráda i velké šneky, (tedy na pohled, jíst bych je nechtěla), nikdy bych jim úmyslně neublížila na rozdíl od slimáků a tenhle mini je skutečně kouzelný.

    OdpovědětVymazat
  30. [35]: To by asi tak dopadnout mohlo, ale kdybych o tom nevěděla, asi by šneček upadl v zapomnění. Takhle, když zase z borůvek nějakého vylovím, si vzpomenu na naše patálie a raději ho dávám hned ven .

    OdpovědětVymazat
  31. Tak to je zajímavé, protože já, Janinko, ani netušila, že by nějací broučci-kloučci mohli žrát malé šnečíky. Holt zaklepal bačkůrkama (jestli teda nějaké na té své oslizené noze měl).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to do té doby taky netušila, bylo mi ho tak líto. Takové miminko to bylo a bylo sežrané zaživa, ale co už, příroda asi ví, co dělá.

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).