Kadibudka a patálie s hajzlpapírem


Kromě kadibudkového vyprávění, které vás nemine, jsem se dobrovolně rozhodla společensky znemožnit a zveřejnit historické foto mé postpubertální maličkosti v poměrně choulostivé situaci. Za náhlý příval exhibicionismu může pravděpodobně to, že dnes vypadám úplně jinak, a tak se nemusím bát, že mě někdo pozná, a že na mě bude na ulici hulákat "Jééé, to je ta trubka z kadibudky!" Na svou obranu však musím uvést, že před objektivem jsem se neocitla dobrovolně, protože akce "Hon na Janinku" byla velmi zákeřná a nečekaná. A zkuste tomu paparazzimu něco udělat, když zrovna to... tento...:)

Ten kadící a čůrací domeček, o kterém vám chci vyprávět, je starý dobrých třicet let, a od svého vzniku prošel několika "inovacemi". Dostal plechovou střechu, aby tam tolik nezatékalo, uvnitř byl vyzdoben zbytky tapet, aby do něj tolik nefoukalo, a byla vyměněna sedací deska, neboť u té staré hrozilo, že se návštěvník domečku propadne a nedobrovolně se vykoupe. 

Kadibudka stojí za plotem zahrady, což je v létě velká výhoda, protože, jak známo, vůně a pachy jsou v teple jaksi silnější, táhlejší a stálejší, a obsah takové kadibudky je hotovou pokladnicí zápachů, které pak velmi obtěžují, stejně jako hmyz, který právě tahle směska přitahuje. Problém s větší vzdáleností kadibudky od obydlí ovšem nastává v zimě, kdy obyvatel domu musí ke kadibudce dojít skrz sníh či bláto, a tiše se modlit, aby k ní v té tmě dorazil živý a celý, a aby mu při vykonávání potřeby nepřimrzla zadnice.

Dalším problémem při používání kadibudky je toaletní papír. To byste nevěřili, co za patálie s ním musí návštěvníci kadibudky prožívat...

Za prvé, papír je silný, jednovrstvý, hrubý, ekologický, což znamená, že výsledek použití se dá srovnat s použitím jehličí. 

Za druhé, v deštivém počasí, kdy do kadibudky škvírami v bočních stěnách zatéká, je papír mokrý, tudíž neplní svůj účel, neboť návštěvník (nebo spíše návštěvnice) to mokro ze sebe potřebuje otřít, což v tomhle případě dost dobře nejde. Je to asi stejné, jako když vylezete z vany a utíráte se mokrým ručníkem.

Za třetí, v zimě je pro změnu papír zmrzlý. Zkoušeli jste si někdy utřít zadek zmrzlým papírem? Ne? No tak to prosím vás nedělejte.

No a za čtvrté, když fouká vítr, rolička papíru z desky ráda padá na zem a kutálí se a kutálí... a na návštěvníka, který se právě chystá použít kadibudku, se po otevření dveří vyvalí kilometry rozmotaného papíru. Zážitek je o to mocnější, když nějaký dobrák připraví na desku roličky do zásoby... Věřili byste, že tam ještě nikoho nenapadlo ten papír schovat do nějakého uzavíratelného boxu, kam nefouká, neprší a nesněží?

Ale jednu výhodu tahle kadibudka má. V létě si tam tak hovíte, odháníte mouchy, neohoblovaná dřeva z desky se vám zarývají do zadku a zanechávají tam tak nezaměnitelný otisk, popřípadě třísku, okolo vás vlají pavučiny, venku šumí vítr a vy zíráte na sluncem zalité pole plné zlatých klasů žita...

Janinka, kdysi dávno, ve výše zmiňované kadibudce...


35 komentářů:

  1.      k tomu nemám co dodat - válím se totiž smíchy ach ty vzpomínky   

    OdpovědětVymazat
  2. Fotka je naprosto boží a článek super. Řvu smíchy, protože mi to připomíná pobyty i babičky, kde byla také jen kadibudka ve značné vzdálenosti od obydlí až na konci zahrady. A když v zimě namrzl dvorek, hrozilo, že člověk obsah toho, co chce v kadibudce zanechat, nedonese.   

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, patálie s kadibudkou, mokrým hajzlpapírem a další znám

    OdpovědětVymazat
  4. jj spominam ked este u babky nebola kanalizacia, cez zimu som na tu kadibudku odmietala chodit clovek ked sa odhodla vela vydrzi

    OdpovědětVymazat
  5. I moje babička měla ještě kadibudku. Odmítala jsem na ni chodit, protože jsem se strašně bála, že z té díry vyleze obrovský pavouk a kousne mě do zadnice.

    OdpovědětVymazat
  6. Z takových míst mám hrůzu, ale souhlasím s tím, že fotka je naprosto boožžžíí.

    OdpovědětVymazat
  7. Týý brďo, tajemná Janinka se odhalila a navíc v takové choulostivé situaci. Už se tady odhalili skoro všichni, ale takový odvaz si nikdo netroufnul. Fotka však dokazuje, že některým ženám to sluší v jakékoliv situaci.

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Bezva, evidentně článek svůj účel splnil

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: A jak bys nazvala svoji současnou životní fázi? Vyzrálé jelito?

    OdpovědětVymazat
  10. Páni, tohleto zní ale opravdu dost zajímavě :) napsat tak dlouhý článek o kadibudce, to je dobré a pěkně úsměvné. Úplně si dokážu představit všechny ty situace a že jsem smolař, věřím, že by se mi mohlo stát všechno najednou No, zmrzlý toaleťák...to neznám, ale zní to taky dobře, to mě zajímá, to chce někdy vyzkoušet

    OdpovědětVymazat
  11. Léta jsme měli něco podobného, jen trochu víc krytého. (Takže si dokážu představit radosti návštěv v kadibudce...)

    OdpovědětVymazat
  12. P.S. tentokrát jsi ušetřena, fotka se mi nezobrazuje...

    OdpovědětVymazat
  13. [10]: Ano, přesně. Vzhledem ke svojí šikovnosti jsem vyzrálé jelito. Za pár let budu přezrálé a tak to zůstane až do mé smrti, páč shnilým jelitem se mi býti nechce .

    OdpovědětVymazat
  14. Kadibúdka je teda super vec a keby bola komfortná a pohodlná, už by to nebolo ono inak super článok :)

    OdpovědětVymazat
  15. Bohužel mně se fotka nenačítá Kadibudky nemám ráda. Už několik možná i desítek let se jim úspěšně vyhýbám. Ale článek je boží

    OdpovědětVymazat
  16. Já právě přijela z kadibudkového ráje, stejně jako u vás kouzelná budka na uplném konci zahrady, na samé hranici dosažitelnosti, tma tmoucí, mokrá tráva a větvičky podél cestičky, za děště zvoucí, pavouci a pavučiny, škvoři, vosí hnízdo, já na ní nedám dopustit na boudičku moji milenou, protože takovou romantiku aby dneska pohledal. A navíc jí ztloukal můj dědeček, takže je prakticky památeční a tudíž nedotknutelná.   

    OdpovědětVymazat
  17. Tak. Ty to už víš, ale aby to taky věděli všichni, kdo tenhle článek budou číst: je ve výběru na téma týdne.

    OdpovědětVymazat
  18. Děkuji všem za milé komentáře !

    OdpovědětVymazat
  19. [9]: No jo. Ten náš postižený baráček je úplně na kraji, kolem jen pole a kadibudka schovaná v rohu zahrady, přilepená na stěnu tátovy dílny. Za ní keře velikosti menšího stromu a z druhé strany vrba, kmen dole 1,5 metru v průměru, a skutečně dlouhé převislé větve. Tak dlouhé, že kryjí i kadibudčinu poslední stranu, tu přední

    OdpovědětVymazat
  20. Hihihihihi, ale sluší ti to i při tom stolicování...   

    OdpovědětVymazat
  21. Janinka je krásná. Klidně filmová hvězda či modelka. Prostě lahoda pro oči

    OdpovědětVymazat
  22. [28]: Prdlajs, vyzubený mladý tele tam sedí. To teď bys mě měla vidět!

    OdpovědětVymazat
  23. Janinko, vážně ti to na té fotce sluší tak, jak jen to je v dané situaci možné Ale myslím, že už jsi v té době byla vdaná. Podle prstýnku na levé ruce.

    OdpovědětVymazat
  24. [30]: Děkuji, tenkrát to ještě šlo, teď už by to takový zázrak nebyl .

    OdpovědětVymazat
  25. Když všichni tu kadibudku tolik chválí, přišla jsem taky nakouknout. Krása nesmírná, tedy Janinka. Co se týká kadibudky... no, ujde. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oby, děkuju, ale bejvávalo, plus dvacet let, plus dvacet kilo, plus mínus :D.

      Vymazat
    2. Taky jsem baba zvědavá :-) Super fotka :-)

      Vymazat
    3. Dneska mi to tak super už nepřijde :D.

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).