Plešatý Pilus


Když se stálo ve frontě na rozum, asi jsem díky své plachosti byla na úplném konci, protože to vypadá, že mě všichni předběhli. Nebo jsem tu jediná, kdo nechápe, proč slovo složené z vlny, ničeho, maličkosti, udělání či čeho všeho ještě znamená "něco bezvýznamného"?
I když ono to s tou vlnou, ničím, maličkostí či uděláním nebude tak žhavé. Nebyla jsem líná a udělala si rozbor slova Floccinaucinihilipilification a s pomocí několika latinských slovníků hledala a překládala. Hlavu jsem z toho měla jako přefouknutý pouťový balónek, protože co slovník, to jiný význam slova. Ale dílo se nakonec zdařilo, takže vám mohu představit jedinečný překlad...

Nuže tedy...

Floccinaucinihilipilification = Stručně řečeno, trochu plešatý (nepatrné množství pramínků vlasů) dobrý člověk Pilus udělal nevýznamnou věc, maličkost - rámoval a komponoval chlupaté chomáče z kusů vlny a hejna moderních vloček a vyrobil z nich nepatrné dílo - postavil zámek NIC.

Vysvětlivky:

floccus - chomáč, vločka, zámek, hejno, pramínek nebo kus vlny
naucum - stručně řečeno, trochu, maličkost
pilus - chlup, nepatrná věc, nepatrné množství, vlas, plešatý dobrý člověk, něco nevýznamného, jméno
facio - dílo, udělat, postavit, vyrábět, komponovat, móda, rám
nihilum - nic (v tom se všechny slovníky shodly)

Pokud někdo ovládá latinu, napište mi prosím, co Floccinaucinihilipilification skutečně znamená. Já bych to opravdu ráda věděla...:)

14 komentářů:

  1. Je to anglický výraz. Používá se při vyjádření činnosti kdy považuješ něco za bezcenné. Takže třeba když řeknu: "Drahé oblečení je zbytečné plýtvání penězi." Tak ta věta je floccinaucinihilipilification.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný popis a celý článek, nějak si neumím představit, že já bych ta slova hledala ve slovníku, máš můj obdiv.

    OdpovědětVymazat
  3. zadat jméno xD28. srpna 2011 v 13:00

    ┌─┐ ─┐

    OdpovědětVymazat
  4. Archaell to vysvětlila, a podobné vysvětlení jsem taky viděla už na více blozích. V podobném duchu jsem napsala i můj předchozí článek, protože jsem se stejně tak cítila.

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavý článek, vůbec by mě nenapadlo hledat význam po všech čertech, prostě jsem věřila wiki No stejně máme latinský slovník jen jeden, tak co...

    OdpovědětVymazat
  6. Plešatý Pilus je zatím nejoriginálnější vysvětlení toho krkolomného slova, jaké dosud jsem četl. Moc se mi to líbí. To by se snad mohlo i uchytit. Když je něco bezvýznamného, tak je to prostě plešatý Pilus.

    OdpovědětVymazat
  7. Klobouk dolů, obdivuji tvou trpělivost i čas, který jsi věnovala vyhledávání jednotlivých slov. Tvůj rozbor je bezkonkurenční . Jsou některá témata týdne, která sabotuju - toto je jedno z nich.

    OdpovědětVymazat
  8. Na mě zase v těhotenském oddělení, nic si z toho nedělej

    OdpovědětVymazat
  9. [1]: To já vím, jen jsem se vyjádřila špatně, zajímalo by mě, co ve skutečnosti ta latinská slova, ze kterých je to složeno, znamenají...

    OdpovědětVymazat
  10. Latina je krásný jazyk, ale zatím jsem do ní nepronikla. Škoda. Tvůj výklad (překlad?) slova se mi ale opravdu zamlouvá! Hezky jsi to napsala ;) A děkuji za vysvětlivky níže, ty mi hodně pomohly!

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Děkuji, ráda nazývám věci pravými jmény, jasně a stručně !

    OdpovědětVymazat
  12. to slovo nedokážu ani přečíst aniž by se mi zamotal jazyk     

    OdpovědětVymazat
  13. No, když chce někdo vypadat chytře, vezme nějaké množství náhodně vybraných cizích slov. Latinská se hodí výborně, protože je to sice ,,jazyk vědy", ale jako dorozumívací prostředek už je mrtvý. Pak ta slova dá náhodně dohromady tak, aby se dalo s trochou těžkostí, ale přesto, vyslovit. Na závěr stačí přidat vlastní překlad, stále nejlépe alespoň podle skutečného významu minimálně jednoho slova a hle - vypadám jako velmi chytrý a učený člověk

    OdpovědětVymazat
  14. Prostě Pilus si na svou pleš chtěl vyrobit paruku a nezdařilo se. Nebylo to k ničemu.

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).