Ceckovník


Někdy, když mám chvilku a nakouknu do statistik TOPlistu, se nestačím divit, jaká hesla zadávaná do vyhledávačů přivádí návštěvníky na můj blog. A že to jsou někdy vskutku divočiny - "pinďourkem" a "zápachem z kadibudky" počínaje, přes "kozy až na zem" po "moje dívka vykadila velké ..." (vy víte co). Téměř každé heslo jsem pro pobavení opatřila odkazem na článek, na který byl hledající naveden a jehož výsledek ho nejspíše nemile překvapil :). Kromě kadibudky jsou tato hesla ojedinělá, ovšem poslední dobou se mi rozmnožilo jedno obzvláště zajímavé a tím je "ceckovník". Když to bylo jednou, dvakrát, brala jsem to jako raritu, ale když začal být můj starší článek Do útrob země díky ceckovníku navštěvován i několikrát denně, dala jsem se do pátrání, co že to asi lidé hledají. První objevený obrázek "ceckovníku" mi skutečně vyrazil dech.


Semínka "ceckovníku" se prodávala na jednom internetovém portálu za pár desítek korun s popiskem "Erotika do vaší zahrádky". Plody ve mně vzbudily upřímný zájem a tak jsem pátrala dál...



...až jsem zjistila, že rostlina, ze které mají tyto plody pocházet, se jmenuje lufa. Zdá se vám to povědomé? Není se čemu divit, kromě toho, že jsou tyto plody hojně používány v Číně a Vietnamu jako zelenina, z jednoho druhu lufy se také vyrábí nám známá masážní houba. Ovšem plody lufy a plody semínek prodávaných na internetu se vzhledově poněkud lišily...


A tak jsem hledala dál, až jsem se přes vietnamské internetové portály dostala k jádru věci. Tedy k jádru lufy. Jedná se o klasický hoax, nebo podvodnou zprávu, chcete-li. Prsaté plody u inzerátů nemají (kromě názvu) s plody lufy nic společného. Jedná se totiž o umělecké dílo "Luffa Trellis" z roku 2011, jež má na svědomí mladá vietnamská umělkyně Nguyen Thi Hoai Tho (nar. 1983), která je spoluzakladatelkyní organizace CHAAP shromažďující experimentální umělce ve Vietnamu.

Ňadra jsou vyrobená ze silikonu, plastu a sklolaminátu a byla vystavena na Singapurském bienále v roce 2013. Jednu dobu byla také ozdobou restaurace Café Goethe při Goetheho institutu v Hanoji, kde byla zavěšená na bambusových tyčích ve vinné révě.

Nakonec mi zbývalo vyřešit otázku, proč se umělecké dílo jmenuje jako ona tykvovitá rostlina, což se nakonec také podařilo - lufou se totiž v pouličním vietnamském slangu označují ňadra kojících matek nebo žen středního věku. Svým dílem umělkyně chtěla poukázat na postavení a diskriminaci žen v patriarchální vietnamské společnosti a na přirozený proces stárnutí ženských ňader, jež jsou často terčem posměchu mužů. Proto umělkyně při tvorbě díla kladla důraz na detaily jako je ochabnutí ňader či strie.

A zase jsem o něco chytřejší. Jednou mi ta hlava praskne :).

37 komentářů:

  1. No, tak tohle přitáhlo mě, přitáhne to spousty dalších. ty bys měla být nějaký marketingový poradce či psycholog reklamy.

    OdpovědětVymazat
  2. Ceckovník mě baví, to je tedy síla! Já fakt věřila, že jsou to dýně!!! A fascinovaly mě ty bradavky, jak to ta příroda důmyslně provedla Já taky naletím na všechno.

    OdpovědětVymazat
  3. Ceckovník jsem ještě nevyhledával ale teď, když vím, že je to nejkratší cesta k tobě na blog...

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, z obyčejného ceckovníku dokážeš udělat neobyčejný článek. Taky mě ty zvláštní rostlinky překvapily, ale vypadají moc svérázně na to, aby byly přírodní.

    OdpovědětVymazat
  5. Ceckovník by měl zasadit každý muž než zplodí syna!:)

    OdpovědětVymazat
  6. Trochu mi to připomíná stromy pinďourovníky, o kterých mimo jiné pojednával můj článek.

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Děkuji za pochvalu mého geni(t)álního vyhledávacího úsilí.

    OdpovědětVymazat
  8. To je ale kytička! Kdo ji má, asi nepotřebuje na mazlení ženu!

    OdpovědětVymazat
  9. Lidská blbost a naivita nezná mezí. Kdo tohle může považovat za opravdovou rostlinu asi moc rozumu nepobral. Sorry, ale dneska nemám vážně náladu mazat med kolem úst a říkám to tak jak si to myslím....

    OdpovědětVymazat
  10. Obdivuju to nasazení a úsilí přijít ceckovníku na kloub! Jako prověřovat vietnamské zdroje, na to bych byla líná!

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: Tak psycholog reklamy, říkáš? No, pouvažuji o tom!

    OdpovědětVymazat
  12. Přiznávám tady bez mučení, že se slovem ceckovník jsem se poprvé setkala u tebe na blogu. Což je důkaz toho, že se člověk musí celý život učit.

    OdpovědětVymazat
  13. [13]: Z toho si vůbec nic nedělej . Já se učím taktéž celý život a to hlavně od svých dětí. S čím ty občas přijdou, to by jeden nevěřil. Viz. ceckovník, to je také výmysl prvorozeného .

    OdpovědětVymazat
  14. [14]: Souhlasím, že děti nás stále překvapují. Já se ted' intenzivně učím různé postavičky z animovaných filmů, nerada bych, aby si vnučky myslely, že jsem úplný trotl.

    OdpovědětVymazat
  15. [15]: Tak to je taky dobrý! Ale to dáš, ty jsi šikovná!

    OdpovědětVymazat
  16. To mě pobavilo, ceckovník, to je opravdu výstižné...

    OdpovědětVymazat
  17. [17]: No jo no, to asi je . A děkuji!

    OdpovědětVymazat
  18. Kruci, asi budu muset propátrat TOPlist Ovšem až přijdu na to, jak na to

    OdpovědětVymazat
  19. [19]: Jo jo, TOPlist je dobrá věc .

    OdpovědětVymazat
  20. Ach... a viac slov nemám     

    OdpovědětVymazat
  21. Ty jsi hotová špionka Mata-Hari. Já neznám ani ceckovník ani možnosti TOPlistu. Mám velké mezery ve vzdělání...     

    OdpovědětVymazat
  22. Ježišmarjááááá, kam ty na to chodíš     

    OdpovědětVymazat
  23. [24]: Já nikam, ono to leze za mnou samo!

    OdpovědětVymazat
  24. Rozmnožuji skupinku těch, co naletěli. Já si to přibližovala a zkoumala...     

    OdpovědětVymazat
  25. Jani, já kdykoliv sem přijdu, odcházím poučena. Ať už se to týká islámu, zrodu dětí a nebo v tomto případě lufokozoceckovníku. Ty jsi prostě taková moje blogová encyklopedie, která navíc nenudí a jakékoliv téma zpracuje tak, aby mě nejen bavilo, ale i poučilo. Za což ti nesmírně děkuji a těším se na další tvoje "výcucy" na jakékoliv téma. Jsem si jistá, že mě opět nadmíru překvapíš

    OdpovědětVymazat
  26. Jani, ty vždy vieš ako zdvihnúť náladu. Už som sa dusila smiechom pri tých odkazoch vo vyhľadávači a potom toto . Ale tiež som zo začiatku naletela, že to bude ozaj nejaká čínska zelenina alebo jej nejaký kríženec a nakoniec z toho vylezie umelecké dielo! dostala si ma! A zároveň pobavila... :) ďakujem!

    OdpovědětVymazat
  27. [29]: Tak to jsem převelice ráda, to já děkuji, mám radost, že jsem ti mohla zlepšit náladu!

    OdpovědětVymazat
  28. Výborná informace, nebýt tvého vysvětlení, kdybych viděl jen obrázky, věřil bych, že takové plody existují.

    OdpovědětVymazat
  29. Když jsem si dala do vyhledávače ceckovník, na první stránce hned čtyři odkazy vedou k tobě!

    OdpovědětVymazat
  30. [33]: No vida, jaký je můj blog ceckovníkovou celebritou!

    OdpovědětVymazat
  31. No tak to jsem teda nenaletěla,ale i kdyby se taková blbinka pěstovala,tak další skleník už by se na zahrádku nevešel.Jani taky nám chodí takové blbinky.Ale já chci ukázku spíše zajocha co je na FB od tebe.   

    OdpovědětVymazat
  32. Tak a nechci takovou kytičku a jsem za to ve spamu.   

    OdpovědětVymazat
  33. [35]: No jo, to zkušené pěstitelky poznají, o tom vůbec nepochybuji . Neboj, zajoch bude!

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).