Dýňopýr, dýňová duše...

 

...aneb dýně sem, dýně tam, dýně kam se podívám. 

Stejně, jako každý rok, jsem si i letos pořídila dýně na polévku. A stejně, jako roky předchozí, jsem si i tento rok řekla, že ještě nenastal ten správný čas. Já mám totiž tu smůlu, že si všechno strašně dlouho pamatuju a vzpomínky na poslední pokus (kdy z polévky vylezlo krásně voňavé cosi, strukturou a barvou podobné sametově hebké svíčkové omáčce, leč cosi, co se nedalo pozřít) jsou stále ještě příliš živé :).

A tak dýně, původně určené pro polévku, skončily jako tvořivý materiál pro děti a polovičáka. Já tentokrát sloužila jen jako morální podpora a pomocná ruka, kdyby něco. A tentokrát jsem to myslela opravdu upřímně, ne tak, jako když jsem nastupovala na dovolenou a s paní ředitelkou se loučila slovy "Kdyby něco, tak volejte. No, ale spíš nevolejte." :) 

Ale zpátky k dýňopýrovi, novotvaru z Matýskova slovníku. Původně měl vizi děsivého dýňáka, do jehož těla ze staré skleničky by nacpal rozplizlý vnitřek dýně. Což o to, nápad to byl skvělý, hmota z vydlabaných dýní se semínky vypadala děsivě sama o sobě, takže efekt by byl vskutku strašidelný. Jenže když obaloval skleničku filcem, za kterého byl odstřihnutý kruh z nějakého dřívějšího tvoření, zjistil, že to nevypadá taky vůbec špatně, změnil názor, a dýňopýr byl na světě. Přiznávám, trochu se mi ulevilo, představa, jak odháním mušky od hnijících "vnitřností" dýňáka, nebyla zase až tolik lákavá :). 

A jak že se to má s tou dýňovou duší? Během večerního focení svítících dýní výše se mezi sérií fotografií objevila tahle. Jedna jediná. Budu muset klukům říct, ať do dýní příště zabodávají nůž ohleduplněji :).

67 komentářů:

  1. To jsou krásné dýně.
    Připomíná mi to moje mladší léta, kdy jsme měli podobné strašidelné krasavice doma taky. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jako vždy nádhera Janinko. Skoro bych se ve tmě těch strašidláků bála.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji mnohokrát, jen tentokrát na tom nemám skoro žádnou zásluhu :).

      Vymazat
  3. Tvoje fantazie opravdu nezná žádnou mez, paráda jako vždy ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme, Evi, pro tentokrát ale zůstala moje fantazie schovaná, tohle mají na svědomí čistě kluci :).

      Vymazat
  4. Dneska jsem u dcery na přání Bobule vyslovené hned mezi dveřmi, než jsem se stačila vůbec svléknout a zout, taky vyřezávala dýňáka. Jediná připomínka od dcery byla, že žádná zvracející dýně a něco z čeho by po osvětlení svíčkami neměla Bobule strach vůbec vyjít ze dveří, jinak to nechá na mě. Tak jsem to snad trefila. Když jsem se optala Bobule jestli je s dýňákem spokojená prohlásila, že nemá ouška a náušničky. Takže jsem ještě musela udělat ouška, ale náušničky jsem tedy odmítla....Tak doufám, že dcera pošle fotku svítící potvory abych se taky mohla pochlubit....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jsi skvělá babička, těším se na případné pochlubení! :)
      Naše dýně ouška ani náušničky neměly, ale kdyby si je náhodou někdo vymyslel, asi by vypadaly dobře z navlečených dýňových oslizlých semínek :D.

      Vymazat
  5. Ty jsou krásný, ten jeden se tváří jako já, kyž mám jít k zubaři!
    Vy jste tvořivá rodinka, Janinko. A těším se na fotky dýně od Vendy. pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Jani, vy jste všichni úžasně šikovní a kreativní. 👍👍👍 Já vyřezávala dýni jen jednou v životě a to s kukačkami. Ve výsledku to vypadalo příšerně a dodnes slyším vyčítavé: "No babíííí!!"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro dobrotu na žebrotu, jak se říká :D. Vyřezávaná dýně přeci nemusí být krásná, tam se počítá s tím, že bude příšerná! :D
      A moc děkujeme! :)

      Vymazat
  7. Dýňopýr nemá chybu ♥♥ Krásné!

    OdpovědětVymazat
  8. Dýně nádherný...:)
    Dýňovou polévku jsem po dvou pokusech vzdala, bez česneku je úplně bez chuti a já česnek nemůžu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme ti :). Manžel mi přivezl recept na dýňovou polévku od paní domácí, u které spí v Karlových Varech, je prý vynikající a česnek v ní není, základem je kari pasta, kterou jsem koupila ve večerce u Vietnamců. Pořád se odhodlávám, tak nevím, jestli už není prošlá :D.

      Vymazat
  9. U nás doma se prý taky vyřezávaly dýně. Protože jich máme na zahradě fůru, nic jiného podle mě rodince nezbylo. :-D Já dýně moc nemusím (k jídlu), a tak jsem ráda, že vidím ty dýňové hody jen na fotkách. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně dýně taky moc nevoní, a to doslova :D. Jednou jsem ale jedla kompot z dýně, bylo to říznuté ananasem a fakt to byla dobrota :).

      Vymazat
  10. Super:-) Originalitě se meze nekladou, hlavně ne u vás:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Skoro nedokážu uvěřit, že dýňová polévka může být nepoživatelná! Pro mě je to jedna z nejlepších a naprostá rána jistoty :-) Zato si ale dovedu velmi živě představit, že bych z dýně nedokázala vyřezat vůbec nic vzhledného. A tam je to zjevně zase rána jistoty u vás :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tomu se říká rovnováha vesmíru a tak to má být, děkujeme! :)

      Vymazat
  12. Jani, super výtvory :o) Skoro mi chybí, že už mám děti velké, vlastně čerstvě dospělé a že už vyřezávat nechtějí. Bylo to fajn.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme! Užívám si tvoření s klukama, jak se dá, vím, že donekonečna tomu tak nebude :). Ale to pak budu třeba zase už bába a budu se moc realizovat jinde :D.

      Vymazat
  13. Ten nápad s květináčem je bezvadný. Jinak mě teda dostala ta dýně s křivým úšklebkem, ta se dost povedla :-) I když, i ta dvojzubá má něco do sebe :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta křivohubka je dílo polovičákovo, u něj se ta umělecká škola nezapře, já bych se s tím pižlala hodinu, a on třikrát máchne nožíkem a má hotovo. Takový MacGyver to je :D.

      Vymazat
  14. Já osobně si myslím, že dýně jsou dobré hlavně jako dekorace. Ať už jsem z dýně ochutnala cokoliv, nic mi nešmakovalo natolik, abych si to příští halloween zopakovala. :D
    Fotky chválím, ta vlnohubá dýně je po rozsvícení úplně úžasná. Jste šikovní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zastávám podobný názor, i když flintu do žita jsem s tou polévkou ještě definitivně nezahodila, jedna malá dýně pořád spinká v lednici :D.
      A moc děkujeme! :)

      Vymazat
  15. Dýňopýr je super :) díky tvým fotkám vzpomínám, jak jsme dlabaly dítě se ségrou u babičku, byla to paráda :) moc ráda na to vzpomínám <3 děkuji, že jsi mi to tímto článkem připomněla :)
    Leník

    OdpovědětVymazat
  16. Dýně jsou spíš takové správňácké než strašidelné. Ale ta poslední fotografie, ta je teda čertovská. Pochvala, tleskám autorům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme, my na strašení moc nejsme, tak asi proto :).

      Vymazat
  17. K dýním jsem ještě nedorostl, byť některé mají mně sympatický název Hokkaidó :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se k dýním už opatrně přibližuji, na tu polévku určitě jednou dojde :).

      Vymazat
  18. Dýňovou polévku jsem zkusila jednou a nějak mě neoslovila. Tak nevím jestli to bylo receptem nebo kuchařkou.;-)

    OdpovědětVymazat
  19. Potkat takového dýňopýra v noci, tak se lekám! 👻
    Ale vypadají krásně , zvlášť ty rozsvícené.
    Z dýně nevařím vůbec nic a že se tady používá hodně. Je nasládlá a nemůžu jí přijít na chuť. Jen jednou kamarádka v Praze uvařila dýňovou polévku a byla opravdu výborná . Tuším že dýni vařila spolu s bramborami, rozmixovala a ochutila kořením, určitě tam byl zázvor a myslím i to kari.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prý jsou dobré pečené, s česnekem, kořením, zakápnuté olivovým olejem. Recept paní domácí, který mi manžel dovezl, je tuším z dýně, mrkve, brambor, kari pasty, vývaru, soli, pepře. Nic extra, ale prý to chutná božsky :D.

      Vymazat
  20. To jsou, ale pěkně povedené dýničky :) To už je let, co jsem pomáhala vyřezávat dýně.

    OdpovědětVymazat
  21. Moc pěkné a ve správné more dtrasidrlne.. Jinak dynovku děláme dočkala často a je dobrs... Rozvarit dýni bez semenneho vnitřku nakrájenou s masoxem a trochou muškátového květu a pepře, a s mrkví rozmixovat tyčový mixerem a je polévka jako s pucu..Ale každý má jinou chuť..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jsem z boje neutekla, jednou to určitě klapne :).

      Vymazat
  22. Dýňové tvoření jedna radost.
    Klidný víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  23. Procházkovic, jsme ze stejné planety. Já tedy netvořím, já ty dýně žeru a to doslova.
    Miluji toto období, jak polévkové, tak jen třeba upečené v troubě s kořením, bože to je taková mlaskačka.
    Prohlížela jsem si fotky, usmívala se a najednou má ta chvíle přesah, skočím si koupit dneska dýni máslovou a pěkně si jí upeču, mňam.
    Vaší tvorbě zdar, zdar, zdar !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, děkuji ti za dýněmi provoněný komentář! :)
      Na pečenou jsem si ještě netroufla, možná znechucená předchozími nezdary, ale třeba se k tomu, jako k té polévce, postupně dopracuju :D.

      Vymazat
  24. Vyřezávání dýní mě hodně baví, na příští rok mám vymyšlený takový složitější motiv, který jsem letos nestihla. Hlavně mě teda zbrzdilo v tvůrčím rozletu nekvalitní řezací náčiní, jinými slovy máme nože tupé a humpolácké, takže si budu muset pořídit nějaký speciální dýňořez. :)
    Krásné tvoření, povedlo se a ta dýňová duše, ta mě vzala za srdce. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvoje kočičí dýně je úžasná :), u nás na to nemáme prostory, takže si musíme vystačit s pididýničkami :D.
      Moc děkuji za kluky! :)

      Vymazat
  25. No teda! Ty jsou úžasné :-) Všechny! My měli letos jen jednu, za to veeelikou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme! :) My jsme omezení prostorem, takže velká dýně u nás nehrozí :D.

      Vymazat
  26. Ty prosvětlené jsou pěkná strašidla :).
    Podle očí z jablek je jasné, jaký pěstitelský úspěch jsi měla.
    Na jídlo mám z dýní nejradši kompot a třeba dýňové "zelí" moc nemusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak úplně pěstitelský úspěch to nebyl, protože to jsou jablíčka umělá :D. Moc děkujeme! :)

      Vymazat
  27. Tvoření parádní, dýňopýr zvláště. Ale já mám dýni ráda zavařenou podle našeho rodinného receptu, letos jsem ji tak (bohužel měla jsem jen kousek, tak na tři skleničky) zavařila. Oloupaná, nakrájená dýně na kostičky-krájím to zvlněným nožem ) se na noc naloží do sladkokyselého nálevu: voda, cukr-docela dost- ocet a citronová šˇtáva a nechá roležet. Pak se v téže tekutině-podle chuti přidat cukr či ocet a pár hřebíčků pro vůni, vaří kostky tak dlouho, až jsou sklovité. Vyberou se do sklenic, voda se přivede znovu do varu a naskládané kostky se zalejí po vrch a sklenice se uzavře. Otočí dnem vzhůru a pak, pokud to drží se víčko případně zchladí mokrou utěrkou. Pokud lze dostat pomerančovou šťávu, případně ananasovou, dát ji místo octa a je výborná chuť. Jinak tykev, dýni lze nakrájenou přidat do čmajdy zeleninové pod maso, případně do leča, jen tak pro zvětšení objemu- dobrý zdroj vlákniny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji i za kluky, Růženko :). Úplně stejně, jako ty děláš dýni, dělá moje polská teta, ale z hrušek. Dávají se jako příloha k pečenému masu, nebo k jejich czarnině. Zavařenou dýni s ananasovou šťávou jsem jedla a byla vynikající :).

      Vymazat
  28. Mimochodem, v rámci mého" patláma, patláma, něco z toho bude", jsem uvařila kompot ze dvou jablek a stroužků mandarinky ve zbytku té sladkokyselé vody a přimíchala pak trochu dýňových kousků, co se nevešly do sklenic. Nechala vychladit - parádní kompot.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím :). Nakonec jsem se k té dýňové polévce odhodlala a musím říct, že posypaná česnekovými krutonky byla vynikající, zkrátka není recept, jako recept :D.

      Vymazat
  29. Dýňovou polévku dělám teď na podzim hodně často, je to rychlé a jednoduché a hlavně zahřeje! Zato vydlabávat dýni jsem ještě nezkoušela. I když mám britskou kulturu ráda, slavit Haloween mě neláká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakonec jsem se odhodlala a z té jedné dýničky, co mi zbyla v lednici, jsem polévku podle receptu paní domácí uvařila. A musím říct, že byla naprosto fantastická a chutnala úplně všem včetně desetileťáka, který byl nadšený, že si do ní může sypat krutonků kolik chce :).

      Halloween taky neslavíme, spíš jsme zvyklí už léta jen tak vyřezávat dýně jako kulisu :).

      Vymazat
  30. Dýňopýr je kořen, sluší mu to 😂

    OdpovědětVymazat
  31. V oblasti dýní jsme letos pekelní žabaři - domů mi prošly akorát dvě a to kreslené a vystřižené z papíru. Domácí úroda žádná a napsat chlapovi na nákup dýni mi přišlo jako životu nebezpečné. Jednou o tom, jak nakupuje a vykládá si nákupní seznam napíšu :D Ovšem dýňopír mě dostal ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trochu mi to nakupování připomíná díl z Comebacku, když šel v Comebacku nakupovat Lexa vánoční dárky, které mu dal pan Pacovský :D.
      A moc děkujeme! :)

      Vymazat
  32. Krásni dyňopýri. Ja sklapam klobúk pred vašou šikovnosťou. Chlapci sa veľmi pomamili. Aj keď ja z vnútra stále vyrobím polievku a koláč alebo dačo iné. Tohto roku sme ale nič nerobili. Halloween v škôlke nemali a ja poviem pravdu, začína ma obchádzať depresia z toho všetkého. Takže som síce objednala tri tekvice hokkaido a urobila z nich lievance. A fajné boli. A k tej polievke ti poradím urob vývar iba z tých semiačok k tomu zeleninu. A cestoviny. Výborná. Ja mixovane veľmi nemusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji za kluky :). Dýňovou polévku jsem nakonec dělala a musím říct, že chutnala všem, byla trochu pikantnější díky kari pastě, ale nikomu to nevadilo, posypali si to krutonkami a bylo vymalováno :D.

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).