Šprtka, distanční tragédie a další momentky...


...ze školního deníčku, tentokrát v lehce pochmurném ladění. Inu, není každý den posvícení.

Třídní schůzky

Škola prvorozeného zvládla přechod na distanční výuku na výbornou už na jaře. Na rozdíl od jisté nejmenované střední školy stejného zaměření, o které její učitelka prohlásila "že jsou sto let za opicema". Naše škola byla dokonce tak připravená, že zvládla i online třídní schůzky. Do té doby věc nevídaná byla zvěčněná i v reportáži a křupani z hor si užili svou chvilku slávy. Ačkoliv to v létě vypadalo, že se od září vrátí vše do starých kolejí, prozíravost ředitele a ostatních učitelů si už v srpnu založit Google učebny se ukázala jako velice rozumný krok. A ani tentokrát nás třídní schůzky neminuly. Na rozdíl od těch minulých, které jsem absolvovala upravená a vsedě, jsem schůzky listopadové proležela v posteli, s kamerou vypnutou, nenalíčená a v pyžamu. Jako, něco to do sebe má, ne že ne.

Distanční tragédie 

Za to základní škola druhorozeného neměla zmáknutou ani první vlnu, což by se dalo vzhledem k mimořádné situaci přejít, no a ta druhá, to je učiněná tragédie. Online hodina je celá jedna denně, v pondělí dvě. Google učebna je naprosto nezabezpečená, tudíž se spolužáci z hodiny mohou navzájem vyhazovat, vypínat si mikrofon a dělat další podobné zákeřnosti. Zjistila jsem to tak, že mi paní učitelka volala, že má o Matěje starost, že už několik dní nebyl na online výuce. Naučila jsem ho, jak se tam vrátit zpátky, ale bez mučení přiznám, že se mi náramně uleví, až se od pondělí vrátí děti do školy. 

Šprtka 

U kurzu pracovního vyučování, kdy měly děti vyrobit z barevného papíru podzimní dekoraci, se objevil komentář desetileté šprtky a vlezdoprdelky E., která dala najevo svou nelibost slovy "paní učitelko a nemůžeme dělat třeba adventní kalendář protože tyhle výkresy z listů a podobně dělané mi přijdou spíš na úrovni školky než páté třídy". Hned mě napadlo rčení "Jaká matka, taká Katka", méně sebevědomí a více pokory by to asi chtělo. Paní učitelka milé E. vysvětlila, že v domácích podmínkách, kdy se materiál pro zavřené obchody shání opravdu těžko, je ježek z papíru ještě docela dobrá varianta.

Návrat do roku nula 

Hojně navštěvovaný systém Bakaláři občas kolabuje tak, že mu přeskočí virtuální kolečko a on se vrátí hluboko do minulosti. A já si říkám, jestli to v té době nebylo ve školách všechno tak nějak jednodušší...



58 komentářů:

  1. Pyžámkový den. Jako pan president😉😎😏🙄 Gůglil jsem Bakaláře:
    Baccalaureatus (vavřínem ověnčený) označoval původně na středověké univerzitě akademický gradus, jehož student dosáhl po absolvování trivia, které tvořila gramatika, dialektika a rétorika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pan prezident je proti mně čajíček, já už jedu pyžámkový týden :D.

      Vymazat
    2. Zda se, že rétoriku a dialektiku nás prezident absolvoval.. Pravda, s gramatiku je to už horší...

      Vymazat
  2. Jéééé, tak to jsem ráda, že jsme mnohem dále, než popisuješ. Protože s těmito věcmi se opravdu nepotýkáme. Nikdo se z učeben nevyhazuje a mikrofon tlumím, pokud na to zapomenou, tak akorát já:-)))) Sice jsem ze začátku měla obavy, jak to udělat, aby výuka byla efektivní, ale sama jsem si v tom nakonec našla věci, které bych ráda měla po ruce i v běžné výuce. Nicméně tak technicky nejsme vybaveni, takže bohužel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On když si k tomu učitel najde cestu a dokáže motivovat žáky, tak je to moc fajn a je super, že je vidět, že kdyby něco, tak to jde. Jenže když pedagogovi hází škola klacky pod nohy v podobě chybějící techniky, kterou nechce řešit, ani když jí je nabízena, tak se z toho zázraky na počkání dělat nedají. Snad bude líp :).

      Vymazat
  3. Stále děkuji bohu za to, že tohle mne míjí vélkým obloukem. Asi už bych po první vlně seděla ve vězení za mnohanásobnou vraždu....ano, šprti si žijou svým šprtounským životem i během distanční výuky. E. možná za pár let vstoupí do politiky a bude své vysoké sebevědomí a nabubřelé ego ukájet v ní.... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šprtku budu sledovat, třeba v páté třídě vypadne na gympl a bude klid :D.

      Vymazat
  4. Záleží asi na škole, jak se k distanční výuce postavila. Náš vnouček chodí do malotřídky, je druhák. Jejich distanční výuka obnášela denní zadání úkolů na stránkách školy a něco nahrávali na Whatsapp. Teď už zase chodí do školy, doufejme, že to vydrží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Distanční výuku ve stylu vnoučka jsme měli během jara a vyhovovala nám, on-line vyučování v tomhle tempu mi ale vadí.

      Vymazat
  5. Třídní schůzky v pyžamu, to je věc! :D :D Na jaře jsme měli Google učebnu taky, ale že se tam dají provádět takové rošťárny, to jsem vůbec netušila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třídní schůzky v pyžamu je moje inovace a vřele ji doporučuji! :D
      Ty rošťárny se tam dělat dají, jen když to není systémem zakázáno, starší syn to tak má.

      Vymazat
  6. Já tohle vidím z pohledu prarodiče. Kukačky chodí každá na jinou školu a obě to mají slušně zmáknuté. U Sáry už byly na jaře pravidelné konzultační hodiny s jednotlivými pedagogy, takže v tom pokračují i teď. Ema od září přešla na jazykovku a ledva se tam rozkoukala, už byla na distanční výuce. Ale tváří se, že je vše v pohodě. Ona na obě dohlíží svým bdělým zrakem druhá babička, t.č. profesorka ve výslužbě. Realizuje se na svých vnučkách a jejich školní výsledky jsou z větší části jejich zásluhou. Trpaslíci byli doma jen týden s naším synem. Aby je nezabil, zajistila jim snacha výuku ve škole, která má na starosti děti zdravotníků, hasičů a policistů. Vše bylo OK, ale jen do středy, kdy se vrátily první dva ročníky. Jiřík zůstal v té IZS třídě jen s jedním chlapcem a prý je to, dle jeho slov "vopruz a nuda". Takže i naši mladí se těší a doufají, že v pondělí půjde už normálně do školy.
    Všichni rodiče, kteří jsou doma s dětmi a pomáhají jim při distanční výuce by si zasloužili metál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky zajímavý pohled. U nás jsou kluci doma s manželem, ale musí fungovat jako samostatné jednotky, protože na ně při home office nemá čas. Starší je v pohodě, ale Matýskovi by pomoc občas bodla, hlavně, když ho nějaký chytrák vyhodí z online hodiny :).
      Není to jednoduchá doba a já bych ráda už viděla to světýlko na konci.

      Vymazat
  7. Tak za absenci on-line třídních schůzek jsem neskonale vděčná. Jinak bych je absolvovala úplně stejně, jako Ty :-)

    Ta nepřipravenost ZŠ - no nezávidím. Na druhé straně na svých dětech vidím, že ta dlouhodobější on-line výuka dost vycucává a občas by si dost přáli návrat do stylu distanční výuky na jaře, kdy si ten čas trochu lépe korigovali sami.

    Nedávno jsem šla zkusit krátkou procházku, brodila se listím a zrovna si říkala, jaká je škoda, že už nechodím do školy a ve výtvarce z těch listů něco netvoříme... Škoda, že si ta malá brbla neuvědomí, o jak pěkné a příjemné vzpomínky se chce ochudit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. oprava - přály (ty děti) Nějak to poslední dobou mastím...

      Vymazat
    2. Občas mi připadá, že tu chybí zdravý selský rozum, na základce jedna online hodina je sakra málo, na střední jich je i šest nebo sedm. A to mi přijde už hodně přes čáru, sedět u toho je strašně náročné.

      V pohodě, taky to tam poslední dobou sázím jak mrkev a brambory dohromady :D.

      Vymazat
  8. Jako rodičák sledovat v pyžamu a s postele sem tam usrknout dobrý voňavý čajík tak to bych chtěla zažít :))

    OdpovědětVymazat
  9. Určitě to není dobrá doba pro děti ani pro rodiče. Věřím, že by děti už raději byly ve škole a rodičům by se také ulevilo. Sama si to dost dobře neumím představit, zdravím ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že by se ulevilo i učitelům, je to něco, na co se nemohl připravit téměř nikdo a stojí to mnoho sil všechny strany. Až tohle jednou skončí, spadne kámen ze srdce všem :).

      Vymazat
  10. Chválabohu, že mám kluky velký...! Pamatuju si, jak bylo strašný být s nimi doma, když byli nemocní, natož být doma se zdravými dětmi a ještě je učit nebo dohlížet na chabou výuku.
    Janinko, drž se...!!!
    Zase bude dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty nemoci dětí byly strašný, nejhorší bylo, že měly třeba pět dní horečky, ale úkolů dostaly, jako děti ve škole. A tak to musely zvládnout během pár dnů rekonvalescence. Dodělávat to množství cvičení bylo na palici, minulý rok jsem dokonce ležela s Matýskem v posteli a psala to za něj. Takže tohle je proti tomu vlastně ještě pohoda.

      Neboj, držím, my to dáme! :)

      Vymazat
  11. Upřímně řečeno jsem ráda že nemám děti školou povinné . Takové vybočení z normálu musí být na nervy! A říkám si, kdyby se tohle stalo před 20 - 25 lety jak by se výuka asi řešila? Možná by nebylo tolik informací, virologů apod. a do školy by se chodilo dál? Nebo výuka přes televizi? Před hodně a hodně lety kdy byla televize ještě v plenkách tu běžel program, kde učili lidi číst a psát - negramotných bylo zvlášť na jihu ještě docela dost. A s úspěchem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsme s kolegy v práci přemýšleli, jak by to vypadalo, kdyby covid přišel v našem dětství...
      Díky za rozšíření obzorů ohledně italské negramotnosti, to je zajímavá informace!

      Vymazat
    2. Ten program se jmenoval “Non è mai troppo tardi “ - “Nikdy není příliš pozdě” a probíhal v letech 1960 - 1968 🤓

      Vymazat
    3. Tady by to asi neklaplo, ale určitě existují země, kde je negramotnost veliká a kde by takový pořad měl velký přínos, to je prostě geniální nápad! :)

      Vymazat
  12. Janinko, já mám doma vysokoškoláka a maturantku. Obě školy zvládly online výuku na jedničku s hvězdičkou. Vysílají hodiny naprosto přesně podle daných rozvrhů. Jako samozřejmě je nepříjemné, že prosedí tolik hodin u počítače, ale kromě toho, že jsou doma, mají výuku dá se říct téměř plnohodnotnou. Jen prostě přes obrazovky a kamery. Takže když se chce, všechno jde. My měli to štěstí, že školy našich dětí se s tím popraly víc než dobře.
    Držím palce, ať syn a jeho spolužáci všechno nějak dobře doženou.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náš středoškolák to má podobně, až si zase říkám, jestli to nehrotí moc, dnes skončil ve čtvrt na čtyři. Ale výuka je to opravdu plnohodnotná, za to opravdu tleskám.
      Děkuji, Matýsek to zvládne, i když ten návrat asi bude náročnější, stejně, jako na jaře.
      I tobě fajn dny! :)

      Vymazat
  13. Procházkovic, jsem prudká až místy cholerická, asi bych zase začala kouřit nebo fetovat.
    Skláním před všemi rodiči v současné době a tobě přeji brzké uzdravení !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od neurologa mám jako profylaxi migrén nasazená antidepresiva. Ten, pro mě vedlejší účinek, je docela fajn. A kdyžtak tu mám ještě to víno :).
      Moc děkuji! :)

      Vymazat
  14. Je skoro neuvěřitelné, že na vypínání mikrofonů a vyhazování se ze tříd nikdo nepomyslel. Být učitelka, tak tohle je věc, kterou řeším jako první! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naše paní učitelka je ráda, že je ráda a že zvládla techniku alespoň při online hodinách :D.

      Vymazat
  15. Někdy mám pocit, že na ten digital, online apod. všichni zajdeme... Ondřej Neff má scifi Tma o tom, že na nějaký čas přestala fungovat elektřina... Elektrony byly furt, ale nešlo je uspořádat do proudu.... To asi nehrozí, ale jsme na té elektrice a virtuality závislí v mnoha směrech až příliš..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu, občas si tak říkám, jak by to tu vypadalo při blackoutu...

      Vymazat
  16. Jako obdivuji všechny rodiče, kteří mají děti ve školách. Jasně, že to má své výhody a nevýhody, ale já bych to asi při mých pracovních podmínkách a mé slabé trpělivosti nedala. Takže ženy a muži klobouk dolů před Vámi. Janinko, ty máš určitě hodně trpělivosti a nápady taky dost. Jak být online na třídní schůzce v posteli a vypnutou kamerou... ideální. :D :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, oni ty kamery měli, kromě učitele, vypnuté všichni, takže žádné nemám vůbec žádné výčitky :D.

      Vymazat
  17. Tak to je hodně nedomyšlené, když se děti mohou vypínat vzájemně. Naše škola používá Microsoft Teams a je to super, doporučuji.
    Jo jo, můžu jít na hodinu v pyžamu a neučesaná, to je skvělé :D, mohu vstávat 5 min před začátkem hodiny a je to v klidu :D
    Ty rodičáky jsou teda dobře vymakané :D
    Jo, zlatí Bakaláři, už mám bohuže STAG :D ...
    Ach jo, to je radost, mít ve třídě takové holčičky -_- ...
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás to ráno vypadá tak, že Míša za pět minut osm v pyžamu snídá a pak se přesune do pokojíčku na hodinu. Převléká se a zuby si čistí o přestávkách :D.

      Vymazat
  18. Třídní schůzky v pyžamu - to je fajn. Jinak je celá tahle doba pěkný vopruz, a to tuto formu učení jen sleduju a naštěstí se mě netýká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, vopruz je to správné slovo. Ještě, že alespoň Matýsek jde od pondělí do školy...

      Vymazat
  19. Nechci si hned na začátku schůzky rodičů stěžovat, ona doba není lehká, ale když některé děti - tomu byste nevěřili - chodí do školy v pyžamu! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaký rodič, takové dítě, vůbec žádná úcta ke školní instituci! 😀

      Vymazat
  20. Tu možnost mít vypnutou kameru také oceňuju :).
    Ale přiznám se, že ten home office vůbec není špatný, nikdy jsem nestrávil tolik času na chalupě jako letos, byť mě to zase stálo poměrně dost na platbách za mobilní data.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně závidím ten klid na chalupě, data nedata :).

      Vymazat
  21. Mě nejvíc baví to napětí - půjde se do školy, nepůjde se do školy,... Dcera si zabrala kuchyň, že v ní jde nejlépe internet. A protože se učitelé s výukou tohle pololetí opravdu snaží, přestáváme vařit, abychom nerušili. Takže také to má něco do sebe, neztloustneme :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Snacha dělá zástupkyni ředitelky na docela moderní škole u nás. Vyptávám se jí, oni měli ve třídách už vše moderní. Akorát její výáuka-má předmět výtvarná výchova a angličtina - moc si to přes internet nedovedu představit. Ale ona dost musí chodit do školy -zařizovat, kontrolovat, nenaříká ani slovem. Syn to má podobné na průmyslovce , chodí do práce normálně-akorát nevyučuje má jiné funkce vedoucí žákovského domova a zástupce ředitele školy nic k závidění. Mají ale přžehled o všem co se děje. Abych se přiznala, mě by se po škole stýskalo, kdybych byla ve svých školních letech. Chodila jsem tam ráda, měli jsme bezvadnou třídu. Jedna vnučk je prvňačka, nijak si nestěžuje.☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to strašně individuální, škola od školy, učitel od učitele. Je to nová situace pro všechny, učitele, žáky, rodiče, a to je jen školství, pak jsou tu zdravotníci, ostatní složky IZS... Snad bude brzy lépe :).

      Vymazat
  23. Vlezprdelka E. bude jednou nejspíš manažeřka nebo profesionální vyhazovačka, protože je velmi ctižádostivá. Ale - třeba jí křivdím.
    Domácí výuka musí být na budku, ještěže to není navěky, aspoň doufejme.)
    Postel a pyžamo? Tys byla nemocinkatá. Jani? Doufám, že tě neskolil ten tupej covid a že to byla nějaká normální viróza, pokud ještě něco takového existuje. Teda doufám, že je ti dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo to byl prostě ležérní styl? I to bych pochopila :-)

      Vymazat
    2. Domácí výuka nám k neděli skončila, jsem zvědavá, jak dlouho děti ve třídě vydrží, než je zase někdo pošle do karantény, doufám, že do Vánoc to nebude :D.
      No jo, nějaký bacil na mě vlezl, bylo toho poslední dobou moc. Mám teď dovolenou, tak se z toho snad vylížu, děkuju :).

      Vymazat
    3. Jo, a jinak vlezdoprdelka je teď Matějova kámoška, protože zjistil, že zná chlapečka, kterého měl ve školce moc rád a občas se mu po něm stýská. A ona mu může zprostředkovat kontakt :D.

      Vymazat
  24. Už zase, k tomuto sa nedá pekne vyjadriť iba toľko, že nám z detí vyrastú totálne asociálne typy, ktore nebudú vedieť čítať z tvárí ani prd. Šialenosť. Kamarátkyn syn mi minule na prechádzke v lese hovorí, a my už budeme mať prázdniny. A ja sa ho pýtam, že či už vôbec začal chodiť do školy, keď chce prázdniny. Že ešte nie ale to nevadí. Prázdniny sú super. Tá distancna vyuka je totálne na prd, deti sa hrajú hry a majú na háku čo sa deje. U nás kopa sociálne slabých kdw ani PC doma nemajú. Nuž čo, to budú odborníci na slovo vzatí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děti už jsou naštěstí ve škole, jenže mají paní učitelku už několikátý týden v karanténě a tak je učí nějaká pomatená paní, co si na nich ráda smlsne. Takže na písemku se musí učit půlku učebnice, protože jim neřekne, že se bude psát jen ze severních Čech. Matýsek mi zrovna dnes říkal, že nevěřil, že to někdy řekne, ale že se mu po jeho paní učitelce stýská :D.

      Vymazat
  25. O on-line výuce jdou legendy. Veselé i smutné. Jak já jsem ráda, že tohle řešit nemusím. Ale přiznám se, že se docela často při zkazkách o ní bavím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se převážně bavila, ale na vlastní kůži to bylo někdy i k pláči 😀.

      Vymazat
  26. Jo obline výuka, online třídní schůzky... Až nám ta elektrika jednou vypadne. Mm

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).