Karanténní dort Krteček


A máme tu září, čas tak akorát (na dlouhou dobu naposledy) nakrmit rubriku o patlání dortů. Díky situaci, během které dort vznikl, je v mé sbírce malým unikátem a byl jen malou náplastí na dušiček bolení, které nás všechny doma postihlo. Tři dny před svatbou, kde jsme měli s manželem oba svědčit, přišel večer prvorozený s tím, že mají ve třídě Covid. Třídu zavřeli, všichni šli povinně na deset dní do karantény a čekali na testy. A i když jsme my, rodinní příslušníci, podle algoritmů ministerstva zdravotnictví bráni jako negativní, malá část hostů, rodina nevěsty, kvůli nám nechtěla přijet a my tak byli obětováni a před námi dostal přednost někdo jiný. Co vám mám povídat, doma bylo slzavé a bezesné údolí několik dní a nocí a srdce mám rozbité na tisíc kousků, za to jsem ale dostala lekci, že ho mám servírovat na stříbrném podnose jen vybraným a ne ho nabízet všem jako housku v krámě. Bolí to moc. Míšovy testy, jejichž výsledky jsme se dozvěděli pár hodin po svatbě, byly negativní a pocit smutku vystřídal pocit nasrání, křivdy a vím já čeho všeho ještě, protože do té doby báječné a pohodové rodinné vztahy byly zničeny úplně zbytečně. Ale dost srdíčka vylejvání, může být vždycky hůř, zpátky k dortu.

"Míšo, jakej chceš dort?"

"Krtkův nebo vanilkovej s malinama. Nebo kombinaci!" Ďábelský smích v pozadí...

"Ale co chceš na něj?"

"Nic."

O prvorozeném už jste si asi obrázek za ty roky udělat mohli, je to minimalista až do morku kostí. Kdo si obrázek neudělal, dodatečně a neomylně tak může udělat teď z úryvku staršího článku s názvem Domácí bůžkové:

Míšův "Bůh jednoduchosti"
aneb
ráda bych přidala detaily, ale nemůžu je najít...


Nic. Chápete, jak to má patlalka dortů těžký, když jí někdo řekne, že chce na dort NIC? 

"Jak jako nic?!?"

"Úplně normálně, hele, já ti to pošlu, jo?"

A to dítě neváhalo a poslalo mi načrtnutou inspiraci, jak by to NIC mělo vypadat! 


Nebudu vám lhát, nelíbila se mi ani jedna varianta, holé nevzhledné NIC ani Krtkův dort, kterého jsem ještě z karantény přežraná, protože se u nás dělal často a Míšovo provedení bylo vskutku excelentní (i když na můj nápad s dvojnásobnou dávkou, na ten bych raději zapomněla). Ale taková kombinace obojího... Na řešení přišel Matýsek a mně to přišlo jako vtipný nápad. Chtěl kombinaci, má ji mít! A jestli se mu nebude líbit, tak má smůlu, pro příště má být větší minimalista.

"Mami, to pod tou miskou je tajný?"

"Jo, to je na dort. Co to asi bude?" Ďábelský smích v pozadí... (a pak po kom to to dítě má...)

"Ne, to jsi neudělala!"


No, udělala. Ale je fakt, že se na miniaturního Krtečka nemohl vynadívat. Nějak se nedalo poznat, jestli to bylo tím, že se mu tak líbil, nebo že nevěřil svým očím. Ale prý to první, takže cajk.

Obyčejný naháček kulaťák obláčkovým těstem nadýchaný, krémem s pravou vanilkou promazaný, malinami prosypaný. 
A ne, ta sedmička, byť se to zdá jakkoliv nepravděpodobné, tam vážně patří...




58 komentářů:

  1. Skvělé! Srdce i žaludeční šťávy se smějí :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Tož dort se povedl skvělé! Jak se říká, nejhorší "smrt" je z vyděšení, ale snad to bude zase dobré...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Věřím, že ano, ale jistá si nejsem.

      Vymazat
  3. Janinko, počkej, až bude Junior vystavovat v kdejaké vyhlášené Galerii, jak budeš pyšná!
    To má po tobě? Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je introvert, takže spíš ne, ale jemu to ke štěstí stačí :). Myslím, že jestli něco podědil, tak po nás obou :).

      Vymazat
  4. Janinko, milion let, kdy jsem tu byla naposledy ... a hned na sladký :-) Ovšem ty okolnosti v textu ... ach jo, kurva do prdele (smí se tady psát i sprostě?). Ono to všechno přejde, ale to "ale" už asi viset zůstane. Přeju, ať časem tak jako jiný bolístky i tahle přebolí a synkovi jen to nej! On ví dobře, co chce :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renuško, taková vzácná návštěva a zrovna jeden z mých nejodfláknutějších dortů! :) Jo, sprostě psát můžeš, ono to totiž někdy chce, blbý je, že je to přesně, jak píšeš, přejde to, ale to zatracený ale... Díky za Míšu! :)

      Vymazat
  5. Ten vypadá na řezu luxusně. Mňam, sbíhají se mi sliny :)
    Přeji prima dny. Petra

    OdpovědětVymazat
  6. To je krásný dortík. Ještě že ten test byl negativní. Na tvém příkladu je bohužel vidět, co může udělat často zbytečný strach s rodinnými vztahy :( Držím palce, ať se to mezi vámi brzy urovná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji :). Trefila jsi to naprosto přesně, ten zatracený strach...

      Vymazat
  7. Dort je nádherný, hned bych si dala, kafíčko mám na stole. S tou svatbou je to fakt smůla, ale snad zase bude líp a všechno se srovná.

    OdpovědětVymazat
  8. Smutný příběh, ale nádherný dort. Krteček určitě srdíčko potěšil. Hanka V.

    OdpovědětVymazat
  9. Procházkovic, peč na ně, na neznabohy !!
    To povídání mne rozladilo a obávám se, že dnes po příchodu nového ministra zdravotnictví si už ani neprdneme, takže pozitivně hodnotím, že vy se prostě nedáte.
    Malinko mne vyděsila ta 17, to už je skoro chlap, chmýří pod nosem, puberta za krkem, bože, kde je ten malý chlapeček, co koukal na Pata a Mata ?
    Přeji mu, aby se měl na pohodu, byl stále stejně úžasný a zdravý !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peču a myslím si svoje, moje maminka po rakovině s oslabenou imunitou šla, i přes moje varování, stejně Míšovi popřát se slovy "Seru na to, už toho mám plný zuby, jestli to mám chytit, tak ať" :D.
      Jo, je to chlap, o hlavu větší, než já, hlas jako z hloubi jeskyně, vousy skoro na holení, ale puberta je naštěstí veselá a vtipná :). A moc děkuji za přání, Míšovi vyřídím!

      Vymazat
  10. "...že ho mám servírovat na stříbrném podnose jen vybraným a ne ho nabízet všem jako housku v krámě." Ale o tom to je... Taky tuhle chybu dělám.
    Milé Letadýlko naše okřídlené,
    snad už zas dušička radostně zpívá je vesele. :-) Krteček je prostě "paťák", jak by řekla asi moje maminka. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dorko, takových nás tu běhá... A můžu se tu kasat se stříbrným podnosem, ale znám se, až se otrkám, stejně tu samou chybu určitě ještě párkrát udělám a pokaždé si nabiju hubu.
      Dušička bolí moc, je to strašně čerstvý, ale jak se říká, čas prý rány léčí.

      Vymazat
  11. No to je nádhera! Děláš mi chutě :) nejvíc se mi líbí ten nacrtek 😂milovala jsem Krtecka, když jsem byla mala :)
    Leník

    OdpovědětVymazat
  12. S náčrtkem dortu se ztotožňuji. Jen tu vrstvu malin bych udělal šiřší. Já jsem totiž malinožrout, víš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč myslíš, že jsem se náčrtku nedržela a vrstvu si zněkolikanásobila? Vítej v klubu malinožroutů! :D

      Vymazat
  13. Mně by stačil i bez krtka. Velká gratulace šťastné matce.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak v jednoduchosti je krása, což zřejmě tvůj synek velmi dobře ví, a k čemu dort načančanej na efekt když k jídlu kolikrát není a je to hnus hnusnej.... znáš to. Přátele si vybíráme (no, i když nám někdy taky vrazej kudlu do zad) příbuzné bohužel ne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt, slyšela jsem, že cukrářky, které jsou profláklé v televizi nebo časopisech, mají sice dorty krásné, ale chuťově je to bída. Ono je někdy lepší ty toxické vztahy, a je jedno, jestli jde o rodinu nebo přátele, prostě ukončit. Není to jednoduché, ale jde to.

      Vymazat
  15. Krásný krteček, jako živý! Vlastně jako z pohádky 😊 Líbí se mi i samotný dort, musel být lahodné. Takže vše nejlepší Juniorovi a co se týče příbuzenstva, platí i tam že kdo mě nechce, ten si mě nezaslouží ! (Italské pořekadlo)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, moc ti děkuji a přání vyřídím :). To italské pořekadlo se mi moc líbí!

      Vymazat
  16. Rodinne vztahy jsou složité a taky kdyz se jedna o majetek a peníze. Kdyz jeden to chce nechat a dva prodat. A to co bylo potom nebude :(
    Jinak dort je luxus.taky bych si kousek ochutnala. Já teď jsem v práci na pauze a jim cuketovou buchtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš pravdu, jak v tom jsou finance, je to snad ještě horší...
      Děkuji ti a dobrou chuť přeji! :)

      Vymazat
  17. Já zdravím z postele a kochám se. O viru už nečtu, protože pak je člověk vyjukaný i z obyčejného nachlazení. U nás byli v karanténě samotní svatebčané, tak si dvakrát nechali dělat za své peníze testy, aby tu dlouhoplánovanou svatbu mohli mít... Tak zdravím minimalistu, ten krteček k tím číslem je suprový. A dort jen se zakousnout.

    OdpovědětVymazat
  18. Ǔřasný dort, hned bych si zakrojila, vypadá velmi lákavě. :) Mladému muži gratuluji.
    A věřím, že to bylo hořké zklamání, zvlášť, když jste měli oba svědčit, taky bych z toho nespala a taky by mě to hodně nasr...ani nevím, jak bych se zachovala, asi bychom se nějaký čas (docela dlouhý) nestýkali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji i za mladého muže :).
      Myslela jsem, že mě to přejde, ale pořád mě to tam uvnitř tak nějak tíží. Možná proto, že jsem je měla opravdu moc ráda. Ale jo, to přejde, ale pořád tam už asi bude to ale.

      Vymazat
    2. Ono se to zase utřepe a pak to proberete horem spodem a nakonec se to spraví, ale bude to trvat, mluvím ze své zkušenosti, situace byla jiná ale v finále se stejným výsledkem. Zas bude líp. :)

      Vymazat
    3. Já vím a moc děkuju za podporu.

      Vymazat
  19. no ňamky ten je a ta naplň dodatečně vše nej přeji :)

    OdpovědětVymazat
  20. Tedy, ty mi dáváš. Takový načančaný dort a krteček k tomu- velká gratulace oslavenci. Já ho docela "žeru" toho minimalistu. Připomíná mi prostředního syna,který měl také podobné nápady na milované mlsy- hlavně to muselo mít čokoládový krém, na rozdíl od nejstaršího syna, který kromě pudinku, který miloval, pod krémem musel mít marmeládu či ovoce. Každé dítě je jiné a v něčem stejné-po generace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, jak jsou si kluci podobní :). Moc ti děkuji i za Míšu! :)

      Vymazat
  21. Vůbec se mu nedivím, že se díval na krtečka, já na něho taky čučela, je nádherný, k pomuchlání

    OdpovědětVymazat
  22. Měla by sis otevřít cukrárnu a svatebčané by určitě přišli na lahůdky a všichni byste se setkali.
    Ten covid nám ale dává zabrat. Taková neviditelná věc, kvůli které máme být 2 m od sebe, a tedy asi by neměla dále "doletět" a přitom už je v celém světě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přijít by mohli, možná by se mi ulevilo, kdybych po nich pár dortů hodila :D.
      Máš pravdu, dává nám zabrat, ve svém okolí mám spoustu příkladů, kdy se díky němu pochroumaly vztahy a to covid dotyční ani neměli. Rodiče odmítají vídat svá vnoučata i celé rodiny a všechny informují, jak tím trpí, i když je to jejich rozhodnutí, nebo naopak je vídat chtějí a když od nich něco chytí, tak vyčítají. To si jeden nevybere, je fakt blbá doba.

      Vymazat
  23. Wuá, tak ten bych si dala! Nádhera!
    A tyjo, nechce se mi věřit, že už je tam ta sedmnáctka... :D

    OdpovědětVymazat
  24. Přesně takový dort bych si také přála krteček by tam být nemusel i když je krásný…pro mě tak makovou panenku nebo raději tasmánského čerta :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý výběr, obojí by se modelovalo docela dobře :D.

      Vymazat
  25. Mňamky, to je super! Možno si ho urobím na svoje narodeniny, ktoré budem mať, haha ❤

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovědětVymazat
  26. Krásně vyřešená kombinace krtkova vanilkového dortu s malinama :-) A krteček je luxusní!

    Věřím, že to muselo být dost nepříjemné, ale hlavně, že jste zdraví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji! :)
      No jo, rodinu a Covida si člověk nevybírá.

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).