Covidová otázka za zlatého bludišťáka


Chlapec, který chodí s prvorozeným, toho času v karanténě, do stejné školy, je pozitivní. Bratr chlapce je nejlepší kamarád druhorozeného a chodí spolu do stejné třídy. Matka chlapce a jeho bratra pracuje s matkou prvorozeného a druhorozeného v jedné kanceláři. Kdo se od koho nakazí?

Omlouvám se, nechala jsem se unést, ale tohle divadlo kolem snad už ani nejde brát vážně a já už se tomu jenom směju. Nicméně představa, že za současné situace budu mít děti i sebe do Vánoc v karanténě ještě několikrát, mě ubíjí. Stejně, jako stovky nařízení, opatření a opatření na opatření, z nichž spousta je naprosto nelogických a odporujících si. Třeba jako to, kdy ředitelství školy požaduje po dítěti, které se vrátí po prodělané nemoci do školy, potvrzení od lékaře o bezinfekčnosti, jinak se nebude moci účastnit výuky. Pediatr mu ale toto potvrzení nevydá, protože se řídí metodickým postupem ministerstva zdravotnictví pro školy, kde se píše, že lékaři tato potvrzení nevydávají a za dítě má odpovědnost rodič. A tak jsou rodiče a děti rukojmí hned dvou ministerstev, kterým jsme ale úplně ukradení a já si dopisuji s ředitelem školy, protože jsem nepodepsala bod 4. o potvrzení bezinfekčnosti a protože mě zajímá, jak a zda v tomto případě zajistí škola distanční výuku. Jako vážně tohle musím řešit já? 


55 komentářů:

  1. To mi připomnělo ten školní vtip. Učitel matematiky předkládá žákům slovní úlohu: "Parní lokomotiva jede rychlostí 60 km/hod, kouř z komína jde pod úhlem 30°, strojvůdce je starší než topič, uhlí vydrží ještě na cestu do Prahy. Kolik mi je let?"
    Ticho. Až pak se přihlásí Pepíček a praví: "Čtyřicet." Učitel vydechne překvapením: "Správně. A jak jsi k tomu přišel?" A Pepíček odpoví:
    "Mám staršího bráchu, tomu je dvacet a je to poloviční blbec."

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem šťastná, že už tyhle problémy s dětmi řešit nemusím, ale maminkám školákům vůbec nezávidím. Nařízení přes nařízení, je to problém vůbec se v tom vyznat. Jani, pevné nervy, určitě budou potřeba ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Evi, jsem obrněná a připravená :), ale vypadá to na běh na dlouhou trať.

      Vymazat
  3. Tak to je vážně kocourkov. Takže bez potvrzení, které lékař nemůže vydat, nemůže do školy. No to je tedy šílené. Nařízení jsou opravdu nelogická, třeba i ta zavíračka hospod a barů v deset večer... Jsem zvědavá co přijde příště. Už z toho dělají opravdu divadlo :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já se děsím toho, co přijde příště, tuším v kostech, že už tenhle týden to bude jobovka...

      Vymazat
  4. Jani doslova jak napsal Tlustjoch ten vtip,tak jednak z rodičů i dětí dělají blbce,jak tam nebude chodit budeš za to ty jako rodič. Ministerstva se nedohodnou a nedomluví,každý připraví jedno nařízení a druhé taky jiné a rodiče aby si udělali nařízení svoje už neřeknou. Je to blázinec...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluško, blázinec je slušné slovo! :D Chápu, že to nemají lehké ani lékaři, ani učitelé, i když oni za tyhle patové situace vlastně vůbec nemůžou. Jsem zvědavá, jak tohle dopadne.

      Vymazat
  5. Všichni se shodnou, že tam nahoře je něco špatně, není to poprvé, kdy se to profláklo a stejně jim to nezabrání si každý rok přidat na platu 7 tisíc. Pojďme též do politiky!
    A že tam někteří přesto sedí 30 let, to mi hlava nebere.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, na tom se zcela jistě shodneme. Akorát na politiku musíš mít finance. Hodně financí, a to my nemáme, takže máme s politikou utrum :D.

      Vymazat
  6. Jani, jsi v nezáviděníhodné situaci, stejně tak jako spousta dalších rodičů.
    Sára se vrátila v pátek ze školy v přírodě a dnes ředitel rozesílal rodičům emaily, že jedno dítě bylo pozitivní, takže obě třídy musí do karantény.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky dobrý. Hygiena u nás teď nestíhá a tak začínají ustupovat od karantény celých tříd. Posílají tam jenom děti, které byly pozitivnímu dítěti nejblíž. Kocourkov neskutečnej...

      Vymazat
  7. Nejste sami . Podobný guláš je asi všude ve světě, navíc spousta lidí je sice pozitivních ale bez příznaků . Přijdou na to úplně náhodou, třeba když se vrátí ze zahraničí. A kdyby nikam nejeli, žádný test = žádná nákaza (?) Nikdo by nic nevěděl a jelo by se dál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A o tom to přesně je, proč se stresovat testy a ničit ekonomiku, když nemá člověk žádné příznaky, já to prostě nechápu. Ano, můžu nakazit ostatní, ale nejspíš také bezpříznakově. Navíc od toho mám roušku, nasadím si ji, když se vidíme s mamkou, která je v rizikové skupině, ona si ji dá taky a je to mezi námi vyřízené.

      Vymazat
  8. Je to blbákov. A z druhé strany. Dcera pracuje v MŠ, kolegyně byla pozitivní, zůstala v karanténě. Ředitelka se ptala, jak má postupovat. Nezávislá hygiena poslala děti na testy a spolukolegyni ze třídy rovněž, následně do karantény. Spádová hygiena prohlásila, že pozitivní kolegyně A. měla roušku (ne celou dobu) a navíc děti v MŠ roušky nenosí, kolegyně, která je mladá, ale ohrožená (cukrovka) roušku neměla, takže všechno je OK. Žádné testy, žádná karanténa. A paní ředitelka tomu nesadila korunu, protože "covidové" děti dává spát i do jiných tříd, aby si učitelka V. odpočinula. Nevím, jak víc Covid rozšířit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to skutečně blbákov. Pro jedny platí jedna pravidla a pro ty druhé, v té samé situaci, úplně jiná. Někteří negativní musí podstoupit na konci karantény druhý test, někteří ne. Někteří jdou na testy týden po nakažení, někteří dva dny po. Někde se zavírají celé třídy, někde se pošle do karantény jen soused z lavice. To je fakt na pěst, tahle nejednota.

      Vymazat
  9. Odpovědi
    1. Lépe bych to asi nepopsala.

      Vymazat
    2. Totéž mě napadlo při čtení článku. A mám ten pocit obecně už dost dlouho...

      Vymazat
    3. S tímto názorem jste se tu sešli už čtyři, asi na tom něco bude.

      Vymazat
  10. U nás je situace ještě veselejší.
    Minulý týden měl známý svatbu, na které bylo okolo 50 lidí, na večer nepočítaje.
    On, ženich a zároveň pendler je pozitivní, na hygieně nikoho netrasovali, nikoho nedávali do karantény, protože prostě na to nemají kapacitu. Doporučili v případě příznaků zůstat doma.
    On sám vůbec žádné potíže nemá, byl z toho vyvalený jako puk.
    Situace všude a všem přerůstá přes hlavu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, co je lepší, jestli trasovat a testovat každý prd do úmoru, nebo bezpříznakové pozitivní nechat být a spoléhat se na jejich soudnost a zodpovědnost...

      Vymazat
  11. Já už pro tohle nemám slov. Jsem nesmírně naštvaná a cítím hroznou bezmoc, protože jsme se dostali do spárů amatérů a chaotiků, kteří nejsou schopní se domluvit ani mezi sebou, koordinovat jakékoli opatření, jen se snaží lidi víc a víc stresovat a to v mnoha případech bezdůvodně. Jistě, někoho to může skolit víc, o tom žádná a můžou to bát i mladší ročníky, ale tímhle způsobem lidi schoulostiví ještě víc a budou náchylnější k jakékoli nemoci. Samá desinfekce, samá přehnaná korektnost, samá prapodivná nařízení, kupování voličů přes strach... naši byli nejdřív na testech s malou, ve školce v jejich třídě byla pozitivní asistentka. OK. Teď zas bude muset na testy s největší pravděpodobností Bobule otec, protože mají v práci v přímém kontaktu několik pozitivních, leč bezpříznakových zaměstnanců, u kterých se na to přišlo čistou náhodou. Byla jsem s ním taky v přímém kontaktu tak jsem zvědavá jestli poženou i mě. Můj známý na to má takový přístup. Nic mi není, nikam nejdu a když, tak si pro mě přijeďte. Až budu mít nějaké příznaky déle než tři dny a budou se zhoršovat, zavolám doktorovi. Do té doby nic neřeším .... asi je to nejlepší, ale v té hysterii která tu vládne takhle uvažuje malé procento lidí. Ne, ti hned šílí, hned se nechávají testovat a dělají radost statistikům jdoucím na ruku vládě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to přesně tak, jak píšeš. Levá ruka neví, co dělá pravá a obráceně. Můj manžel říkal, že si klidně hodí dobrovolně karanténu na deset dní, ale na testy nepůjde. Zase budiž hygieně k dobru, že celé třídě, která byla v karanténě, zařídili odběr ze sanitky, která jim přijela v neděli až ke škole.

      Vymazat
    2. Aby splnili naši požadovaný čas otestování, museli jet s malou do Hradce, neb v Litomyšli to mělo trvat týden, než by je vzali....takže počítám, že zeťák bude muset taky... tedy pokud už v Ústí nefunguje nové testovací místo. Počítám, že tak jak tvůj manžel to udělá spousta lidí, já bych to udělala taky...

      Vymazat
    3. U nás je teď testování docela v pohodě, už druhým týdnem si můžou lidi zarezervovat přesný čas a nemocnici, kde chtějí být testováni, zatím to tu stíhají prý v pohodě. Jenže Míša to chytnul ještě před rezervací a stál venku ve frontě přes tři hodiny, protože to hygiena nařídila. Až jsem si říkala, že je div, že to nechytl tam.

      Vymazat
  12. Jaj bože! To je vážně kocourkov. Jsem ráda, že už nechodím do školy - vůbec ti nezávidím. Celá tahle situace je na hlavu. A přitom - podle mého názoru - by to nemuselo být tak hrozné, kdyby neotevřeli hranice a děti za téhle situace neposílali do škol.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky zastávám názor, že jediné, co způsobilo tohle všechno, byly otevřené hranice dokořán. Stačilo málo a byl by klid, ale zase na druhou stranu, na jak dlouho? Zavřené je donekonečně mít nejde...

      Vymazat
    2. Já jsem třeba opravdu šťastná, že ty hranice otevřeli, jinak bych se s rodinou neviděla po půlroce vůbec. Ale chápu, jak to myslíte. Nebylo úplně moudré propagovat turismus a "vyjeďte si k moři" a tak. Na druhou stranu, bez toho by ty cestovky, které se ještě držely nad vodou, už určitě byly potopené (ale to budou stejně, takže možná to celé bylo opravdu zbytečné...)

      Vymazat
    3. Tady by se slušelo říct, že jsem neměla na mysli zavření hranic pro pendlery a rodinné příslušníky, protože vím, jak je to strašné nevidět rodinu. Mám kolegyni, která má malého syna u otce v Německu a ty obstrukce s tím spojené v nouzovém stavu, to bylo fakt peklo. Jo, existuje Skype a tak, ale ten osobní kontakt nic nenahradí. Ty cestovky to mají těžké, co si budeme povídat, ale nikdy se ta opatření nezavděčí všem, vždycky se najdou ti, kterým to ublíží víc a některým méně. Možná kdyby stát totálně nezaškrtil ekonomiku na jaře, mohly ty peníze jít právě cestovkám, aby přežily. Nemuselo by se vyplácet OČR, protože by se nezavřely školy, příspěvky firmám, protože drtivá většina by jich fungovala.

      Vymazat
  13. Stejně jako Eva jsem ráda, že nemám děti ve škole. To by mi hráblo. K volbám půjdu, ale koho volit...??? Opozice je úplně bezzubá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi volbami je to u nás snazší, máme jen komunální. U nás jsou asi jasnou volbou Starostové, ostatní je fakt bída.

      Vymazat
  14. Pijte víc piva a nikdy vás breberka nepolapí.

    OdpovědětVymazat
  15. No aspoň jsou oba kluci už dost velcí na to, aby mohli být kdyžtak doma sami, ne? Je šílený, když to jsou děti na malém stupni a rodiče si neustále musí brát volno... Vím, že když jsme byly se ségrou malé (jsme o rok od sebe, takže když já chodila do první třídy, ona byla ve druhé), bylo to někdy fakt náročné. Většinu nemocí jsme prodělali u dědečků a babiček, ale to je samozřejmě taky vždycky jen dočasné řešení, navíc všichni mí prarodiče v době mého "mládí" (tj. pobytu na prvním stupni základky) ještě chodili denně do práce jakbysmet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, kluci jsou v pohodě, šikovní a hodní, Matýsek je sice ještě na prvním stupni, ale samostatný, takže když nemá horečku nebo těžší zdravotní potíže, s rýmičkou a kašlíkem zůstává doma taky sám. Sice za nehorázně častých telefonických kontrol, ale sám :D.
      S tím hlídáním to je šílený, taky jsem měla obě babičky pracující, když byli kluci malí, takže většinou jsem byla doma já. A když chytneš zaměstnavatele, kterému se to nelíbí, je to o to horší, já měla naštěstí v práci pochopení a vycházeli mi vstříc, protože i při OČR, když byl o víkendu třeba manžel doma, jsem do té práce šla.

      Vymazat
  16. Co se týče Covidu už politikům ani novinářům nic nevěřím. Do karantény dávají snad podle rozpočítadla ententýky - dva špalíky. Jsi pro mě jen další příklad toho, jak to nefunguje. Je to banda amatérů a jediné, co dělají opravdu dobře je vyvolávání strachu a paniky. Ale já už jim to nežeru!
    Víc než Covidu se bojím těch jejich blbostí, co na nás chystají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, mám hodně podobný pocit, že se tu něco nepovedlo. No, toho něco je víc. Třeba zrovna výše zmiňovaný případ - pozitivní chlapec žije s oběma, mámou i bráchou a byli i ve stejnou dobu ve stejném kontaktu. Ale máma jde na testy zítra a brácha až v sobotu. To ti prostě hlava nebere.

      Vymazat
  17. Je to smutné a smutné. :( A hlavně ubíjející. Nevadí mi COVID jako takový, ale vadí mi to, jaké má příznaky (tedy teď myslím vymyté mozky, strach, děs a všudypřítomnou nejistotu). Prostě... tohle je celé špatně. Nechápu, ale co naděláme. Musíme se obrnit. Je to těžká doba, ale přece se nemůžeme nechat ubít blbostí okolí (já vím, já vím... strašně jednoduše se mi to říká, ale nějak to přeci jít musí!). Pořád doufám, že to vezme brzy konce (ha, ha, ha... a ještě ke všemu jsem naivní!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andělko, jo, pod každé tvoje slovo bych se podepsala. A taky jsem naivní, ale kdyby nebylo naivních snílků, asi by to na světě vypadalo hodně divně :).

      Vymazat
    2. Andělko, to jsi vystihla celkem trefně.

      Vymazat
  18. No tak slavná Hlava XXII hadr...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, tohle je už vyšší level, ten jen tak něco nepředčí...

      Vymazat
  19. Já do toho moc nemluvím. Ty starosti mladších ale chápu.My můžeme zalézt do bytu, občas vyjít někam do přírody, u nás ji máme dost blízko, ale co ti druzí? Pokud je práce, je příjem,ale co se školáky - nejistota - možná nemoc - nezávidím. Doufejme, že to co nejdříve přejde. Janinko, vydrž...♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Růženko, my to zvládneme, jen je to strašně ubíjející a únavné. Ale jednou to skončit musí a bude zase dobře 😊.

      Vymazat
  20. Jani, přiznám se, že jsem si se zájmem přečetla všechny komentáře, protože nevím, co si o té covidové komedii myslet. Sama se covidu nebojím, akorát mám obavu o tátu, je mu přece jenom osmdesát šest, rouška mě otravuje ale nebráním se jejímu nošení, pokud to alespoň trochu pomůže, tak proč ne.
    Rodičům, co mají děti školou povinné vůbec nezávidím. Učila jsem se s holkama na základce, protože to po mně překvapivě chtěly a třeba u fyziky, matematiky nebo dějepisu bylo kolikrát tolik řevu a tak strašně jsme se hádaly a řvaly, až mě rozbolel kloub - v té době jsme ho ještě neměla vyměněný - a musela jsem si jít lehnout. Dnes na to vzpomínáme a smějeme se tomu, ale tenkrát to vůbec nebyla sranda. Máš štěstí, že jsou kluci tak pohodoví a už ne úplně malí. Držím palce. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Bev, moc ti děkuji za komentář. Samotného covidu se také nebojím, to spíš o maminku po rakovině, ale ta zodpovědnější jsem tu spíš já, ona to má evidentně taky na háku, hlavně proto, že tohle všechno kolem je strašně zdlouhavé a žádné světýlko v dohledu. Roušky nosím taky, v zaměstnání musím, i když mít ji na sobě třeba osm hodin taky není kdovíjaká hitparáda, protože moji kancelářskou free zónu zrušili poté, co se objevil pozitivní zaměstnanec a jak to vypadá, u jednoho neskončíme. Ví to jen vyvolení, aby nevznikla mezi zaměstnanci panika a to je asi to, co mě na tom nejvíc drtí, absence zdravého selského rozumu. A děkuji, my to zvládneme, sice u toho asi spotřebuju trochu víc vína, ale zvládneme :D.

      Vymazat
  21. To je úplná Hlava XX.
    Což ti asi moc nepomůže, stejně jako otázka pro zlatého bludišťáka. Teda coviďáka.
    Je to na hlavu.
    Tady vůbec mám dojem, že levá neví, co dělá pravá a dokonce ani hlava neví, že má nějakou levou a pravou.
    Jak to vlastně zvládáte? Jste doma? nebo je to se školou vyřešeno? To je fakt blbinec, i když tvůj graf je naprosto boží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěla jsem říct, Hlava XXII. Už mě i ty klávesnice zrazují.
      Asi mají covid, potvory jedny.
      Nedoklapávají.

      Vymazat
    2. Tak to už jsi, Ivanko, třetí, kdo tady hlavu XXII zmínil. Zvládáme to skvěle a s humorem, i když občas přijde jobovka. Dnes čekáme výsledky Matýskova kamaráda, doufám, že bude negativní, protože ty obstrukce s tím spojené, když zavírají celou třídu, to už fakt nechci... Kluci normálně chodí do školy, Míša žádné potvrzení nepotřebuje a škola to ani nevyžaduje a druhé testy byly negativní, stejně jako u zbytku třídy, takže tady jim opravdu stačí zodpovědnost rodiče. A Matýsek ještě nemocný nebyl a doufám, že to tak dlouho zůstane, ale kdyby byl, tak uvidíme, jak to bude, snad vezmou na škole rozum do hrsti a nebudou po nás žádné potvrzení chtít. Tedy alespoň myslím, že jsem to panu řediteli vysvětlila docela jasně :D.

      Vymazat
    3. A moc děkuju za graf, snažila jsem se! :D

      Vymazat
  22. To je děs. Ještě, že kluci už chodí do práce....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Chudobko, mít dospělé děti je momentálně veliká výhoda...

      Vymazat
  23. Čo ti poviem, u nás na Slovensku je to asi rovnaký paškvíl ako u vás. Okrem toho že sa ľudia ocitajú zo dňa na deň v existenčných problémoch, tak o škole ani nehovorím. Sedieť celý deň a rentou na hube mi tak akurát vymyje mozog ale viac mi nedá. Deti naučené doma to samozrejme flakajú a výchova sa kompletne zmätená generácia, ktorá bude totálne ale totálne stratená. Mať to na hube aj vonku? Nápad chorého mozgu. Zákaz deťom cvičiť, behať, stretávať sa s kamarátmi? Rovno sa zabíja imunita a pohodový jedinec a prechádza sa na depresie a tabletové trávenie času. Čo zas vedie len k depresii. Takto chorobu dostaneme všetci skôr. Vláda strachom. Čo ti poviem, modlím sa aby decko neochorelo, moja deckárka nerobí v normálnom režime a malá nemala poradňu od marca. Celé zle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co takhle slýchávám od mých slovenských přátel na FB, je to u vás jako přes kopírák, jedno nelogické nařízení střídá druhé. Venku ještě naštěstí roušky nosit nemusíme, tak jako na jaře. To bylo super - vylezeš ven, venku 4 stupně, brýle zamlžené a rouška do půl minuty mokrá a tudíž na vyhození. Ale my pořád jedeme to eko bio, takže recyklujeme :D, skoro jako v tom čínském přísloví - když přežiješ pandemii s jednou rouškou, jsi nesmrtelný! :D
      Držte se tam! :)

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).