Potratit postižené dítě? To je moje právo!


A nebo ne?

"To mi zase jednou páni poslanci zvedli mandle" napsala bych, kdyby se mi příčila vulgární slůvka a kdybych nějaké mandle měla. Ale protože žádné mandle nemám a protože moje huba občas potřebuje vypláchnout od toho, co je někdy schopná vyblít (snažím se to mírnit, ale život v drsném kraji jemnocitu zkrátka neprospívá), můžu směle napsat, že mě ta hovada polská poslanecká pěkně rozčílila. Ačkoliv mám z poloviny polskou krev a tuto zem velmi miluji, nemůžu pochopit, co za elitu v této vládě sedí. Ne, že by to u nás bylo lepší, ale poslanci ultra konzervativní strany "Solidární Polsko", kteří evidentně podstoupili hodně nepovedenou lobotomii mozku v kombinaci s několika sezeními na vypatlátoru, ti se u nás hned tak nevidí. Ale o jejich nejnovějším výplodu až později, nejprve bych chtěla zmínit odpůrce Solidárního Polska, stranu, která si říká "Občanská platforma" a jejíž členové podstoupili pouze to sezení na vypatlátoru. O co tedy jde?

To, že Polsko má jeden z nejpřísnějších zákonů o potratech na světě, je všeobecně známo. Zákon povoluje ukončení těhotenství pouze v případě, že plod je následkem znásilnění či incestu (pouze do dvanáctého týdne těhotenství), pokud plod vykazuje známky těžkého poškození, jež nejde nijak zvrátit, nebo nevyléčitelné nemoci, která vážně ohrožuje jeho budoucí život, nebo pokud těhotenství ohrožuje život či zdraví těhotné ženy.

Lidé ze strany Občanská platforma přišli s úpravou zákona, která navrhovala, aby potraty byly zlegalizovány neomezeně do dvanáctého týdne těhotenství, přičemž po tomto termínu by bylo ukončení těhotenství možné ve výše zmíněných třech případech, dále pak aby, stejně jako antikoncepce, byl proces ukončení těhotenství placen z Národního fondu zdraví a aby se ve školách vyučovala nejméně jedna hodina sexuální výchovy týdně a to už od první třídy základní školy.

Nemám v úmyslu rozebírat první bod, tedy legalizaci potratů, protože k němu nemám jednoznačné stanovisko. Ovšem bod druhý už je pro mně zajímavější, nějak si nedovedu představit, co by se stalo, kdyby se všechna přerušení těhotenství měla platit z jakéhosi fondu. Před očima mi ihned naskočí vzpomínka pár let stará, kdy do porodnice naklusala snědá slečna a po dotazu sestřičky, co si přeje, ona dotyčná pohotově zahulákala na celé oddělení "Déé, já dů na tů ínterůpcí!". Tenkrát mi z toho bylo hodně špatně. A ačkoliv je tato vzpomínka z končin našich, Polsko v tomto směru zase tak odlišné není. Mám pocit, že v případě přijetí této "novinky" by pak neměl zábrany snad už vůbec nikdo. A bod poslední? Je mi zle z toho, že by někdo hustil svoje teorie o sexuální výchově do mého devítiletého, natož do nějakého šestiletého prvňáčka.

Všechny tyto body byly včera zamítnuty.

Ovšem proti výše zmíněnému návrhu působí ten, který vyplodili páni poslanci ze strany s názvem "Solidární Polsko" (kam se slůvko solidární dostalo zřejmě nedopatřením) jako z jiné planety, ne-li přímo galaxie.
Už takhle přísný zákon (který se v zemi stejně porušuje tím, že lékaři neprovedou zákrok, ačkoliv k tomu je pádný důvod, nebo naopak, kdy věhlasní pánové gynekologové naoko mravně káží a potají za tučnou sumu, použiji-li syrová slova jednoho s diskutujících na polských stránkách, "škrábou, až se z nich kouří") členové strany Solidární Polsko vyšlechtili do extrému a do dalšího čtení protlačili návrh, který by zakazoval ukončení těhotenství, zjistí-li se, že plod je těžce postižený.

Tak nevím. Opravdu by mě zajímalo, kdo z těch hlasujících se ocitl v kůži rodiče těžce postiženého dítěte? Kdo z nich prožil duševní peklo, kterým rodiče, kteří se musí rozhodnout, prochází? A jak by zvládl dušebol, kdyby se rozhodnout nemohl? Kdo z nich by se vzdal kvůli postiženému dítěti, které vyžaduje celodenní péči, zaměstnání a kdo z nich by dokázal vyžít z almužny, kterou stát takovýmto rodinám přispívá? Kdo z nich by se dokázal s myšlenkou celoživotní péče vyrovnat a situaci v rodině by ustál? Kdo z nich by byl schopen strávit pohled na fyzickou či duševní bolest, kterou by týdny, měsíce či roky prožívalo jejich dítě?

Nejspíš nikdo. Jim stačí ohánět se žvásty, že "Bůh to tak chtěl".


Uff. Ale já to ze sebe vážně potřebovala dostat...

17 komentářů:

  1. Je to na poľutovanie že niektorí ľudia maju asi hlavu v oblakoch a všetko čo sa deje pripisujú bohu. Podľa mňa ak je to dieťa vážne postihnuté, tak by sa uričte mala zvážiť možnosť potratu a nie vylučovať. Im je to jedno ak sa niekto bude trápiť celý život len kvôli tomu že je od detstva ťažko postihnutí. Určite je to ťažké aj zo strany rodičov, ktorí čakajú na vysnívané bábätko a musia sa ho vzdať. Ale zdravím rozumom by mohli prísť na to že oni nebudú žiť život svojho dieťaťa. V prírode je to kruté ale je to pravda, že prežije len silný jedine. Slabý zomrie, pretože nemá možnosti ako my ľudia udržiavať zotrvačnosť v systéme so všetkým čo do toho patrí ako sú rôzne terapie, lieky na predĺženie života. Ináč skvelý článok a hlavne rozumný.

    OdpovědětVymazat
  2. První a poslední bod té Občanské platformy se mi hodně zamlouvá. Druhý...no myslím, že to by se mělo platit buď z pojištění a nebo, pokud ten člověk pojištěn není, tak ať si to zacvaká sám. Ovšem nevím samozřejmě jak v Polsku pojištění funguje.

    OdpovědětVymazat
  3. Já proti potratům nic nemám...Když na něj někdo chce jít,tak ať tam jde,ale ať si to zacvaká ze svého :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pokud se někdo chce ohánět tím, že Bůh něco chtěl, tak ať mu nejprve přestane fušovat do řemesla. Bůh to tak nechtěl, to umožňuje moderní medicína.

    OdpovědětVymazat
  5. Osobně jsem proti potratům, kdy holka nad tím mávne rukou, potože se chce bavit, ženská, co chce dítě až za dva roky a ne teď nebo ta, co si nechce ničit postavu.... co si uvařím z blbostinebo neopatrnosti, to si taky sním a je mnoo rodsin, co touží po, pro někoho nechtěném děcku, tyhle případy potratů neuznávám.Ale když je  v ohrožení matka nebo dítě, je myslím dobré to utnout, než pak stát nad mrtvým nebo těžce postiženým dítětem, které třeba ze života nemá nic.Co se sexuální výchovy týče, rozhodně bych neučila o sexu děti v první třídě, já měla sexuální výchovu spojenou s rodinnou,"až" od osmé třídy a vyrostl ze mě normální člověk....

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že by mělo být na ženě, jestli to dítě na svět přivede nebo ne. Ale platit potraty z fondu a vyučovat sexuální výchovu od první třídy mi přijde skoro až nereálné. Neumím si to představit. A v případě těžce postiženého dítěte mi potrat přijde jako samozřejmá možnost, se kterou můžu počítat. Připravit ženy o tuto možnost je omezování. Ale tomu, kdo to vymyslel to nejspíš nevysvětlíš...

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Takže bůh chtěl, abychom "lozili po stromech" a neměli moderní medicínu?

    OdpovědětVymazat
  8. Prostě chytráci v čele. Nechápu, jak tohle mohlo někoho napadnout. Já v tom nevidím ani náznak nějakýho smyslu..!

    OdpovědětVymazat
  9. Můj rozum stávkuje, doslova....to snad nemůžou myslet vážně? Kdyby to, vy volové, Bůh chtěl, nebyl by ultrazvuk a různá vyšetření, ta by totiž po přijetí byla v Polsku k ničemu A sexuální výchova už v první třídě? Víte co? Dejte jí rovnou od školky, vy magoři

    OdpovědětVymazat
  10. A tak já bych třeba proti sexuální výchově od víceméně prvopočátku vzdělávání až tak zásadně nebyla - ono záleží na tom, jakou je to podaný formou...jako určitě nepouštět prvňákům souložící filmy, ale nějaká nenásilná osvěta ve smyslu, že děti opravdu nenosí čáp, to mi nepřijde až tak špatná myšlenka...nicméně mělo by to být nějak opravdu vhodně k tomu dětskému věku podané a určitě by při tom velmi záleželo i na přístupu učitele...a ad potraty - jsem proti potratům jako formě antikoncepce, to už při dnešních možnostech mi přijde jako opravdu nesmyslné řešení, ale potrat jako možnost při postižení plodu, znásilnění,...si myslím, že v těchto případech je věcí té ženy, jak se rozhodne a jak to cítí...ona s tím rozhodnutím pak musí žít celý život (a myslím, že u drtivé většiny to rozhodování není vůbec jednoduché a není to totéž jako jít do krámu a rozhodovat se, jestli koupím rohlíky nebo chleba...)...nicméně bych to považovala za zcela jistě nadstandardní volitelný zákrok a úměrně tomu k tomu přistupovala z pohledu veřejného pojištění a úhrad zákroku...

    OdpovědětVymazat
  11. Děkuji všem, kteří si článek přečetli, nebo zanechali komentář.

    OdpovědětVymazat
  12. [7]: Určitě to takhle říct nechtěla, ani to tak nemyslela. Trochu přemýšlej, než střelíš.

    OdpovědětVymazat
  13. K sexuální výchově od první třídy... myslím, že je to poněkud předčasné. Koukám, že extrémy nejsou jen naší doménou.

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Já chtěl jenom vědět, jak to komentátorka myslela a jak to říct chtěla :) Bohužel už sem podruhé, zdá se, nezavítala...

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, tvůj článek byl zařazen do výběru toho nejlepšího na TT.

    OdpovědětVymazat
  16. [13]:[14]: Naprosto mi mluvíš z duše...

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).