Zbourali ho, šupáci!


Za barem #24: Mléčné bary ve vašem okolí
aneb
"Nikdy se nevrátí pohádka mládí :o)"

Zadání dvacátého čtvrtého kola najdete na stránkách Mléčného baru ZDE :).

Byla to obluda, oranžové monstrum uprostřed náměstí, ale... Přirostla mi k srdci a když staré Tesco, dříve Ještěd, v Liberci bourali, chtělo se mi brečet. Teď je tam superhyperultraextramoderní hybrid, který zcela centrum města změnil. Já vím, pokrok nejde zastavit. Ale stejně nezapomenu na to ohromné hračkářství a ostatní velká oddělení, kde si člověk vybral dle libosti. Stejně jako nezapomenu na mléčný bar, který tam kdysi za mého dětství býval. Na vynikající koktejly, dortíky a chlebíčky, které jsem si pomalu vychutnávala, protože v naší rodině takové hody nebyly na denním pořádku a vždy byly "za něco". Nejvíce mi ale utkvěla v paměti speciální "pobočka" mléčného baru v přízemí, což v překladu znamená stroj na výrobu zmrzliny. Byla vanilková a za malý příplatek vám ji polili čokoládou a posypali griliášem.

Dodnes se mi o tom stánku zdá...

10 komentářů:

  1. Jo, staré musí pryč a já to strašně těžko snáším, zvlášť, když to nové téměř nikdy není lepší.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: To mléko z lahví, kde byla dvoucentimetrová vrstva šlehačky, si pamatuju taky. V dnešním mléce to neuvidíš... A bylo opravdu lepší!

    OdpovědětVymazat
  3. On ten starý Ještěd byl možná hezký, pokud vezmeme v potaz dobu jeho vzniku a tak nějak patřil ke koloritu Reichenbergu. Nejzajímavější na něm asi byla ta žlutá barva, která zářila v socialistické šedi jako slunce.

    OdpovědětVymazat
  4. [4]: Pokud se matně pamatuji, tak to bylo největší a vlastně zřejmě jediné čistokrevné samoobslužné hračkářství v Liberci. Jestli ještě někde bylo nějaké hračkářství, tak to byla pultovka s papírnicrvím dohromady.

    OdpovědětVymazat
  5. [5]: Nepleteš si škraloup na chladnoucím mléku v hrnku se špuntem smetany na mléku ještě v láhvi??

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Mně taky babička vyprávěla, jak to bylo za císaře pána báječný, jak se všichni měli dobře. Asi je pravda, že lidé k sobě měli mnohem blíž, než dnes, že se děti nemusely bát chodit samy do lesa, ale nemyslím, že by to byla taková idylka, jak mi líčila...

    OdpovědětVymazat
  7. Mám podobné vzpomínky, a proto jsem za vzkříšení českých mlíčňáků a navrácení jejich čestného místa do našich měst.

    OdpovědětVymazat
  8. [8]: To by bylo prima, kromě mlíčňáků bych bojovala i za firemní školky, docela mě ten ignorantský přístup rozčiluje...

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Odpovědní čekaj, až vlna opadne za hlasitých ovací komerční sféry.

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).