Spamová královna


Moji milí blogeři, pokud vám článek bude znít v nezvyklém (velice slušně řečeno nakrknutém) tónu, nebudete daleko od pravdy.

Poslední dobou jsou mé komentáře označovány za spam častěji, než by mi bylo milé, stává se mi to prakticky u každého druhého z vás. Tím chci říct, že na vaše články nekašlu, akorát mě Blogspot nemá rád. Momentálně to vyšperkoval do takového stadia, že jako spam označuje i mé vlastní komentáře na mém vlastním blogu u článků třeba deset let starých. A protože to trvá už poměrně delší dobu, začala jsem chvílemi dokonce koketovat s myšlenkou, že to tu zabalím úplně. Už mě totiž opravdu nebaví neustále upozorňovat na to, kde jsem komu co komentovala (mimochodem, od dnešního dne s tím končím), je to únavné a otravné. Co si budeme povídat, nad čtením článku a vymýšlením komentáře stráví kratší či delší chvíli každý z nás. A když pak zjistím, že ten čas, který jsem tomu věnovala, byl vlastně zbytečný a ztracený, je to značně deprimující, obzvláště chodí-li vám upozornění na následující komentáře a vy zjistíte, že ten váš tam zkrátka není. Od minulého týdne, kdy jsem jako spamerka přímo excelovala, jsem trochu vychladla, takže šanci tomu ještě dám. A jako bonus jsem pro ty, kteří o spamu a o tom, jak ho vylovit, nemají ani páru, připravila malý návod. Tento postup praktikuji jako první věc pokaždé, když jdu do administrace blogu. Pokud jste tak doposud nečinili, možná budete překvapení, co za nálož pokladů se vám tam skrývá. Stejně jako já, když jsem tam vlezla poprvé :).

1. V administraci blogu rozbalte menu vpravo nahoře.
2. Klikněte na komentáře.
3. Rozbalte šipku.
4. Klikněte na spam.


5. Rozbalte u komentáře menu vpravo.
6. Pokud jste si jistí, že se nejedná o spam, zadejte možnost není spam. Pokud se o spam jedná, dejte smazat.
7. Klikněte na publikovat. 
8. Hotovo! :)

49 komentářů:

  1. Jani, tak mi se to stalo poprvé koncem loňského roku právě u Tvého komentáře na mém blogu - a v podstatě díky Tobě jsem se ty komentáře naučila ze spamu lovit.
    Tj. - byla jsi takový můj anti-spamový mentor :-)

    Teď už do spamového šuplíku nakukuji pravidelně. Někdy je dlouho klid, a někdy antispam pěkně řádí...

    Taky jsem jednu dobu měla pocit, že mi to žere komentáře téměř všude, ale časem se to zklidnilo (snad to tímto komentářem nezakřiknu).
    Totálně nechápu ten systém, logiku či princip dle čeho se to do spamu dostává...
    Taky mi tam občas skočí i nějaký můj vlastní starší komentář. Nedává to smysl...


    Jinak nedávno jsem uvažovala, že nějaký podobný návod udělám na BlogoSvod - tak pak přidám i odkaz na tento článek, jestli souhlasíš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm, anti-spamový mentor, to zní docela vznešeně :D.

      Taky to nechápu, opravdu by mě zajímalo, jak systém vyhodnotí, že je komentář spam...

      Přidej! :)

      Vymazat
  2. Co mi tento postup popsala Majka, tak se taky stejně jak Nominek raději hned dívám do spamu. Já sice všechny komenty čtu v mejlu, a že je některý ve spamu zjistím až při odpovídání když ho tam nevidím. Zatím mám chvilku klik, ale taky se mi stalo že se mi najednou ve spamu objevil některý můj vlastní koment jako odpověď ke starému článku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam měla v jeden den asi patnáct komentářů u článků z roku 2011 :D.

      Vymazat
  3. Jednou jsem trochu zpanikařila, když jsem odpovídala na komentáře u dvou různých článků (na svém blogu) a neuvědomila si to a koukám, kde je moje odpověď, kterou jsem právě napsala a publikovala. Byla tam, ovšem pod jiným článkem, než jsem čekala. :-)

    Jinak od chvíle, kdy vím, co je blogspot za prevíta, pravidelně otvírám seznam komentářů. Jen nejsem tak důkladná jako Janinka. Nerozbaluju šipku a neklikám na spam, jen kliknu na 3 tečky vedly komentáře a odkliknu fajfku, jakože v cajku. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi to jednou stalo, od té doby jedu hezky popořádku :).

      Takhle to jde určitě taky :).

      Vymazat
  4. Já mám dvě schránky a jednu používám výhradně pro podobné komunikace na blogu u někoho kdo má v nastavení, že vyžaduje e-mail. Bohužel jsem někde zašantročil heslo a nemůžu se tam dlohodobě dostat. Co mám mail pro důležité věci, chodí mi tam spam od jedné dámy z dávné minulosti a už mám nějak tucha, že to negativně ovlivnuje provoz celé schránky.

    OdpovědětVymazat
  5. Jani mám to podobné. Vždy když přijdu na počítač, tak nejdříve kontroluji SPAMy., abych je zveřejnila. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  6. Janinko, u mne se to objevilo loni také, padala jsem do spamu i já, dokonce mé stálé čtenářky, ale Jára D. z Rbk mi dala návod, jak spamy vylovit a zveřejnit a to dělám pravidelně a pak teprve jdu do komentářů reagovat a odpovídat.
    Vydrž, bez tebe by to tu nebylo ono. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, mám to úplně stejně. A neboj, vydržím, už mě to přešlo. Skoro :).

      Vymazat
  7. Jani, jsem na tom podobně jako ty. Může mě čert vzít, když napíšu komentář a ejhle, on tam není.
    Stává se to bohužel čím dál, tím častěji. Takže také jako první jdu do komentářů a "lovím" ty, kteří spadli u mně do spamu.
    Prosím, nekonči. Moc bys tu chyběla.
    Měj hezké jarní dny. 🌷🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě jsem tě vylovila ze spamu :D, ty a ještě dvě blogerky u mě v tomhle kralujete.
      Nekončím, neboj, už jsem skoro vychladla :D.

      Vymazat
  8. Mne by spíš zajímal algoritmus, podle kterého systém rozhodne, že jde o spam.

    OdpovědětVymazat
  9. Také se mně to stává, ne sice často, ale mám dojem, že pokud k tomu dojde, většinou je autorka "spamu" stejná, což vůbec nechápu. Kdybych komentáře nedostával i mailem, asi bych o tom vůbec nevěděl. Přesně jak píšeš, je třeba jít do administrace a sekce Komentáře, kde pak potvrdit, že příslušný komentář není spamem a povolit jeho zobrazení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se to stává právě hodně často, akorát by mě zajímalo, proč někde padám do spamu pokaždé a někde vůbec.

      Vymazat
  10. U blogu slyším prvně. Sama už jsem měla několikrát napadený mail, Messenger, ale toto ještě ne:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle není o napadení, jako spíš o tom, že jsou jako spam označeny moje komentáře. A někdy to je vážně k vzteku.

      Vymazat
  11. Sem tam nějaký komentář do spamu spadne. U některých blogerů je ta pravděpodobnost mizivá, u některých o něco větší, u tebe - kdovíproč - největší. Ale chodí mi upozornění na nové komentáře včetně těch spamových, takže většinou vytažení ze spamu netrvá dlouho. I když je pravda, že cca před týdnem měly e-mailové notifikace komentářů výpadek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten výpadek jsem taky zaregistrovala a byla to taková poslední kapka. Naštěstí jsem z poháru usrkla :D.

      Vymazat
  12. Janinko, stalo se mi to už několikrát - vaše komentáře jsou ve spamu, jednou se dokonce stalo, že můj komentář na mém vlastním blogu byl taky spam. Proto si čtu vaše komentáře přes administraci, kdyby náhodou to byl spam, ať to můžu napravit. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to rozšířenější, než by si člověk myslel, že? Já takhle lovím spamy prakticky denně.

      Vymazat
  13. Mne se zas posledni dobou casto nedari pridavat komentare...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi to stává. Mě zase štve, že pod Google účtem můžu komentovat jenom z notebooku, kdežto z mobilu, kde jsem normálně přihlášená, ne.

      Vymazat
    2. Já to mám jináč, z mobilu mohu komentovat pod Google účtem, z jablíčka ne a z widlí ano...

      Vymazat
    3. Tlusťojoch: rovinka jsem na iMacu, jak je vidět.

      Vymazat
    4. Mobil mám jablíčko, takže tím se to vysvětluje :D.

      Vymazat
  14. I já už jsem se naučila, jak vytáhnout komentář ze spamu, a to je co říct. Jsem v tomhle ohledu fakt neználek , ale díky vám zdatným se i mně občas zadaří 😉


    OdpovědětVymazat
  15. Já mám kvůli Jaruně pořád komentáře moderované, já jsem zvyklá :-D

    OdpovědětVymazat
  16. Jéé... no to jsou radosti. To mě moc mrzí. :( Asi komentuješ moc a s chutí a Blogspotu to už přijde přehnané. :D Ehm... ale je to děs! Ale prosím, prosím! Nezabalovat!! Byla by to věčná škoda! Držím palce, ať se to nějak všechno vyřeší...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V komentování se ještě docela držím, tak tím to snad nebude :D. A díky! :)

      Vymazat
  17. Panejo, zlatý wordpress! Vůbec se nedivím, že ti to pije krev, ale prosím nebal to! To by se nám všem moc stýskalo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, nebalím, už jsem se vyvztekala a vychladla :D. A děkuju! ♥

      Vymazat
  18. Ahoj Janinko komentáře ostatních na svém blogu, označené jako spamy kontroluju pokaždé když jdu na blog a vylovím je... I moje komentáře, které píšu ostatním mizí, dříve jsem to zpětně kontrolovala a psala dotyčným maily, aby si nemyslely, že jsem nezdvořilec... Štve mě to taky, ale už to nedělám. Nemám na to čas ani náladu, buď si mě ten člověk ze spamu vytáhne nebo nevytáhne. Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, úplně mi tvoje řádky mluví z duše! Lépe bych to nenapsala, vůbec se ti nedivím, mám z toho identické pocity. Nejlepší je asi se s tím smířit a vykašlat se na nějaké upozorňování na to, že se mi u toho či onoho neobjevil komentář. Držím pěsti, ať nás spamy obchází obloukem :).

      Vymazat
  19. Taky se mi to stává (včetně toho, že mi do spamu padají mé vlastní odpovědi na komentáře, a že se mi teď zjevují jako duchové po dvou letech...). Kdysi ti taky někdo (tuším Boudica) poradil, jak kontrolovat spamovou schránku, tak to občas dělám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duchové je to správné slovo, asi se Blogspot rozhodl udělat nějakou historickou čistku :D.

      Vymazat
  20. Taky se mi to stává, především pokud někdo najednou komentuje více článků, tak třeba poslední komentář najdu ve spamu.

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se mi stává jen výjimečně, spíš mě fascinuje, že do spamu pravidelně padají konkrétní blogeři.

      Vymazat
  21. Děkuji za článek, před chvílí jsem koukala do spamu, a nestačím se divit, kolik komentářů tam na mě čeká, až je zveřejním... Ach jo, a já si říkala, že je divné, že poslední dobou nemám žádné komentáře :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, jsem ráda, že jsem pomohla :). Někdy ale komentáře mizí úplně, konkrétně moje komentáře nejsou kolikrát u oblíbených blogerů ani ve spamu :/.

      Vymazat
  22. Díky za upozornění - hned jsem asi třicet příspěvků "vrátila" k životu, byly od mých virtuálních přátel. Jsi šikulka, žes na to přišla...

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).