Velikonoční sloník


Rok uběhl jako voda, Velikonoce zlehka ťukají na dveře a Janinka je tu s tradičním netradičním beránkem. V uplynulých letech už jste mohli v mém zvěřinci vidět ledasco - kohoutem, jezevčíkem či jednorožcem počínaje a dráčkem alias Godzillou a loňským prasátkem konče (minigalerie s odkazy k nahlédnutí na konci článku). Letos jsem tápala, jakou transformaci těstu z formy, která jako beránek nevypadá ani omylem, vymyslet. Trn z paty mi vytrhl můj polovičák, i když... jak se to vezme.


“No tak udělej sloníka!”

“Ty jsi se zbláznil! Jak jako sloníka, viděl jsi, jak vypadá ta forma? Jak z toho mám asi tak vyrobit slona?!?”

“Úplně normálně, hele, já ti to nakreslím.”


Ne, že by mi to nákres jakkoliv ulehčil, stejně jako to, že mi i letos beránek, tedy sloník, opět nedal nic zadarmo. Na hladké sloní kůži se objevil milion bradavic (rozuměj rozinek, kandovaného ovoce a sekaných mandlí) a jako bonus se při vyklápění tradičně rozlomil na tři kousky (fakt nechápu, proč jsem tu formu ještě nevyhodila!!!). Naštěstí operace slepením čokoládou dopadla vcelku dobře, stejně, jako plastika nosu. Tedy chobotu. Výsledek má k dokonalosti daleko, protože dvě bílé polevy se špetkou černého barviva překvapivě nestačily k zakrytí nerovností povrchu a další nejbližší se nacházela v Lidlu. Chvíli jsem dokonce koketovala s myšlenkou, že slon dostane ještě jeden přeliv z čokolády mléčné a bude z něj mamut. Protože ale při včerejší plastice chobotu došlo víno, nakonec jsem konstatovala "se.. na to" a bylo vymalováno. Doslova.

Souhlasím, je to chudák. Návrhy zvířeny pro další léta srdečně vítány.






Polovičákův návrh :)











73 komentářů:

  1. Nejkrásnější je ten ocásek! Přeji pěkné svátky a trochu tepla i v Jablonci.

    OdpovědětVymazat
  2. Ne, je krásný...!
    Hezké a veselé Velikonoce. U vás veselé bezpochyby :-D.

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, i tentokrát sis dokonale vyhrála a výsledek je super. Mně se líbí fakt hodně, Zdravím 🐤🐥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Evi, taky náramně chutná, už mu zbývá jen hlava :).

      Vymazat
  4. To je krásný slon.
    Hezké velikonoční svátky, Janinko. 🙂

    OdpovědětVymazat
  5. Jééé, to jsou nádherný beránky. Všechny! U mě vede jezevčíček, ale opravdu všechny jsou k sežrání. :-)

    Taky se půjdu pustit do pečení, ať je na zítra potvor nachystaný. Můj beránek, teda formička, má uši do stran, tak trnu, že se při vyndávání z formy ulomí a upadnou. Loni jsem ho dělala poprvé, do té doby jsem neměla formu. A vzpomínám si, že to byla docela štrápáce správně těsto rozdělit do dvou částí formy a pak je dát před pečením na sebe, aby se těsto nevylilo. Budu muset vyhmátnout na netu recept na co nejhustější těsto. Nebo to péct odděleně a po upečení slepit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A proč odděleně? Vždyť se těsto nalije do spodní části, druhou přiklopí, při pečení nabude a vyplní tu horní část..... po upečení se vrchní část sejme a ze spodní beránek vyklopí.... o tom, že by se mělo dávat zvlášť do každé části formy slyším poprvé.

      Vymazat
    2. To jsem si taky myslela, že by to mělo fungovat, jak to popisujete. Ale už nevím z jakého důvodu se mi zdálo, že to nepůjde. Dobrá, tentokrát zkusím dát na vaši radu. :-)

      Vymazat
    3. Oby, moc děkuju :).
      Podobnou formu, jakou popisuješ, má moje ségra, tuším, že je to je stejně, jak popisuje Vendy, jen se do toho nalije těsto a při pečení nabude. Já mám na normálního beránka (peču vždycky dva, jednoho do ZOO koutku :D a druhého normálního si zdobí kluci) formu ze silikonu, ta je super, jen mi vždycky prasknou zádíčka. Teda beránkovi :D.

      Vymazat
    4. Vyjde to, ale záleží na velikosti beránka a množství těsta. Někdy najdu recept který mi sedne, ale těsta je jen tolik že sice vyběhne ale neotisknou se mu ty zádíčka úplně, jindy je přímo dokonalý. ideál je, když je spodní část formy plná zhruba centi pod vrch. Pak by měl být beránek v pořádku. Záleží i na tom jak moc těsto vybíhá. Mám tyhle formy tři velikosti od malého po tak zhruba kilového berana a málokdy mám problém.

      Vymazat
    5. Tak abyste věděly, zase mi ten beran dal zabrat, i když jsem poslechla VendyW a dala těsto do spodní části (s čumáčkem) a přiklopila skoro-prázdnou zadní částí. V návodu psali péct 40 - 50 minut, já to pekla nejmíň hodinu a čtvrt a ze škvíry mezi dolní a horní části pořád unikalo tekuté těsto. Se vedle beránka na plechu takto upekla ochutnávka. :-) Až přestal únik těsta, ještě jsem to v troubě chvíli sušila, tak doufám, že nebude v útrobách nedopečený. Ono se to, že jo, má propíchnout špejlí, aby se vidělo, jenže dost blbě se propichuje, když nějakou dobu trvá, než se podaří sundat aspoň jedna část formy. Na povrchu tedy nevypadá nejhůř, ani uši se neulomily. No, přinejhorším poslouží aspoň jako dekorace. :-)

      Vymazat
    6. Beránek a kolik si s ním člověk užije nervů, že? :D Oby, tak pak podej report, jestli je jedlý :).

      Vymazat
    7. To jo to co jsem psala, musí člověk vychytat kolik těsta tam nalít aby se obtiskly i záda a přitom nevytékalo....taky jsem měla recept typu Hrnečku vař.

      Vymazat
    8. No to teda! Ještě, že jsou ty Velikonoce jen jednou do roka. Jenže pak zas není možnost častěji s tím beránkovým pečením experimentovat. :-D Příště dám o něco vyšší teplotu, než co psali. Asi už naše trouba pomalu dosluhuje a peče nějak slaběji.

      Vymazat
  6. Tak jako z formičky na beránka udělat slona, tak to klobouk dolů! To jsi chobot pekla zvlášť? to nějak nechápu, páč většinou těsto na beránka je tekuté, takže se nedá nějak formovat zvlášť....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dííík :). Normálně zdobím ta svoje zvířátka čokoládovými dekoracemi, které si připravím předem na pečící papír, ale letošní chobot byl těžký kalibr, takže jsem ho i s ušima domodelovala z potahovky na dort :D.

      Vymazat
    2. I ty liško podšitá!

      Vymazat
  7. Máš to všechno fakt perfektní. jsi obdivuhodná Jani. Krásné svátky Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
  8. Že výsledek má k dokonalosti daleko? Já teda myslím, že tento sloník dokonalý je! :)) Jsi moc šikovná! Jinak děkuji za milý komentář a za přání, taky přeju krásné svátky a sluníčko! U nás byl včera sníh, pak déšť.. dneska odpoledne ale už konečně vysvitlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Terezko :). Včera taky trochu vykouklo sluníčko, ale předevčírem se to u nás taky střídalo, sníh, déšť, malé kroupy, zrovna jsme byli na velikonočních trzích. Ale i tak tam bylo fajn :).

      Vymazat
  9. Vzhledem k velikosti uší jde o slona indického. (i podle tří nehtů v nákrese)
    Gratuluji v nádhernému výsledku.
    Ale vše se započalo už vizí a skvělým projektovým plánem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Tlusťjochu,
      chtěl jsi říct, že jde o slona afrického (větší uši a 3 nehty na zadním chodidle). :-)

      Vymazat
    2. Pravda, spletl jsem se, bude to vskutku ylo.

      Vymazat
    3. Děkuji, nákres byl vskutku prvotřídní, bez něj by to nebylo ono :).

      Vymazat
    4. Tady se sešli zoologové! A já myslela, že to je jen slon :D.

      Vymazat
  10. Milá Janinko,
    tvoje výtvory byly, jsou (a budou) VŽDYCKY DOKONALÉ a hlavně originální! Nevím, co víc bys chtěla?! :-)
    Příjemně strávené velikonoční svátky přeju tobě i všem tvým čtenářům! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Dorka, ráda tě vidím! :) A moc děkuju, i tobě krásné svátky jara přeji! :)

      Vymazat
    2. Ouha, já tě nevidím... Vidím jen tvůj zlatý odlesk... :-)

      Vymazat
    3. Zlatý odlesk... to je tak hezký... :)

      Vymazat
  11. Janinko, normálka! - indický velikonoční beránek, co bys chtěla! ještě jsi nepekla usurijského tygra! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, normálka :D. Díky za tip, Jiřinko! :)

      Vymazat
  12. Janinko, slon je bezva ! Navrhuju na příští rok dát berana nastojato a udělat surikatu .o). Veselé Velikonoce, pa. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuju! :) Surikata je skvělý nápad, jen budu muset těstu uříznout hlavu a připevnit ji špejlí, ale to půjde :D.

      Vymazat
  13. Janinko, :D - máš úžasné nápady.

    OdpovědětVymazat
  14. Janinko, tak sloník ještě nebyl :-) Náhodou se povedl, obdivuji. Dcera když viděla našeho beránka prohlásila, že hrůzou ani neusne :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti :). Dceři se vůbec nedivím, když jsem polévala druhého normálního beránka, tak se ta čokoláda tak zvláštně táhla, zatuhla a beránek vypadá trochu jako rozpadající se zombie. Maličko to zachránily ty lentilky, kterými ho kluci nazdobili :D.

      Vymazat
  15. Náhodou? Slon je boží a i ostatní "beránci" 😊👍
    Jani, přeji pěkné Velikonoce 🥂🍀🌞🐣😊Alena
    tetkapernikarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, i tobě krásné svátky jara přeji! :)

      Vymazat
  16. Tleskám originálnímu nápadu a přeji hezké dny svátků jara !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  17. Paráda! Slon se moc povedl a zařadil se mezi moje nejmilejší typicky velikonoční zvířata :-).

    OdpovědětVymazat
  18. Toz slon misto beranka je originalni...V sevrskem Laponsku pry symbol Beranka nahrazuje Tulenatko, tak inspirace pro priste...Hezke velikonoce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, děkuji, sešly se mi tu hned tři návrhy - tygr, surikata a tuleňátko, typicky domácí zvířátka, stejně, jako můj slon :D. Krásné svátky i tobě! :)

      Vymazat
  19. Sloník je perfektní, celá přehlídka "beránků" se mi moc líbí! Přeji ti krásné Velikonoce ♥♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji, i tobě krásné svátky jara přeji! :)

      Vymazat
  20. Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný nebo bílý, slepička vám snese jiný.

    OdpovědětVymazat
  21. Naprosto skvělý! Akorát ta laťka do příštích let je snad zase o kousek výš. Inu, bude co přeskakovat a my už se na to těšíme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :), sama se na to přeskakování taky těším :D.

      Vymazat
  22. To je prostě paráda! Moc povedené :)

    OdpovědětVymazat
  23. Jani, sloník je boží👍👍👍 Obdivuji tvou kreativitu.
    Hezký zbytek Velikonoc a jarní dny ve zdraví a pohodě.

    OdpovědětVymazat
  24. To je krásné! :-) Jeden "beránek" lepší než druhý :-)
    Návrh na příští rok - morče nebo koala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo ještě ježek, myš.
      A když už slon, tak proč ne hroch nebo nosorožec :-)

      Vymazat
    2. Děkuji ti :), nosorožec se mi docela zamlouvá, díky za tip :D.

      Vymazat
  25. Janinko, ty říkáš, že se ti to nepovedlo? Je PARÁDNÍ!!!

    OdpovědětVymazat
  26. Janinko, ty si tedy vyhraješ. Máš dobrou fantazii a své děti opravdu miluješ. Já bych na to neměla takovou trpělivost, věřím, že to spolykalo hodně času a na to výdrž nemám. Ale krásná podívaná, díky, ještě teď se usmívám. Měj se hezky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych pravdu řekla, nejnáročnější bylo to vymyslet tak, aby realita odpovídala alespoň trochu vizi, samotná výroba a kompletace už byla docela v pohodě :D.
      Moc ti děkuji, jsem ráda, že ti můj sloník vyloudil úsměv na rtech :).

      Vymazat
  27. Krásné inovace, mnohem lepší než obehraní beránci :).
    Zaujala mě zmínka o kandovaném ovoci, pamatuji si dobu, kdy se využívala i pomerančová kůra, ale kvůli postřikům z toho později sešlo. Ale bylo to velmi chutné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Říkám tomu kandované ovoce, ale správně je to kandovaná pomerančová kůra alias oranžát. Dá se vyrobit i doma, chemikálie a hořkost se odstraňují třídenním máčením ve vodě, v průmyslu se nejdřív máčí ve slané vodě a pak se odsoluje, nakonec se vaří ve vodě s cukrem.

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).