Nechutný Hannover


Nikdy jsem nechápala, proč se o Německu říká, že by mělo být jen tranzitní zemí, skrz kterou projedete a nikde nezastavujete. Pochopila jsem to velice rychle ve chvíli, kdy jsem potřebovala nutně čůrat, a my v této zemi zastavili na odpočívadle. Nikdy jsem se nepovažovala za dámičku a jsem ochotná slevit z kdejakého komfortu, ale navštívit WC u dálnice v západním Německu je hazard se zdravím, ne-li rovnou se životem. Vidina další zastávky v Hannoveru v "Mekáči", kde by snad díky civilizaci mohly mít záchody alespoň nějakou úroveň, byla od pravdy stejně daleko, jako je to od nás k nejbližší obydlené planetě. Jakože hodně. Jestli existuje v Německu odpornější a smradlavější centrum města, než je to v Hannoveru, sem s ním. Početná muslimská komunita, kterou před lety Německo přivítalo s otevřenou náručí a se kterou si evidentně neví rady, určuje ráz země po svém. Bohužel k jeho obrovské škodě - městu dominuje všudypřítomný zápach a spousta smetí, pod kterým se skrývají dokonce i historické památky. Smutný pohled, který zcela zadupal do země kdysi dávno uctívanou vizi "Západního Německa". Jedinou památkou, kterou mi bylo líto minout, byly ruiny kaple Svatého Mikuláše, vyfotit ji zcela bez odpadků se mi ale nepodařilo. 

Kaple Svatého Mikuláše z roku 1352, která byla těžce poškozena při bombardování Hannoveru v roce 1943. V těsné blízkosti se nachází Starý hřbitov Svatého Mikuláše ze stejného období.
























40 komentářů:

  1. Janinko, já si tvého pohledu vážím už od té doby, kdy jsi před lety dělala reportáž ze Žitavy...a za tuto také díky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Jiřinko :). Už se těším na jaro, až bude venku hezky a zase budeme courat Žitavou :).

      Vymazat
  2. Jakožto estetický inspektor HZHZ (Hnutí za humanizaci záchodků) tě plně chápu.

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, působivý článek a působivé fotografie... zamýšlím se nad tím... Děkuji. Hezké dny přeji a příjemný zbytek cestování přeji, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
  4. To je docela smutné, že to spěje k takovémuto "pokroku"...
    Vybavuji si, jaký to byl kdysi zážitek právě z do té doby nevídaně luxusních záchodů na odpočívadlech při prvních cestách na západ. Že se karta časem začne obracet mě teda v tu dobu ani nenapadlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že východní Německo je relativně v pohodě, tam jsme na odpočívadlech problém neměli. To až to západní, ten rozdíl, to se nedá popsat.

      Vymazat
  5. Bouráš mou hezkou vzpomínku na Německo z doby krátce po sametové revoluci, kdy jsem s klubem vyjela na 2-denní výlet za hranice všedních dnů (už si nevzpomínám do které části jsme tenkrát jeli). V ČR blízko hranic docela dost brajgl a za čárou najednou zničehonic čisto, úhledné domky, upravené okolí... Svět se asi vážně veze někam do brambor s koprovkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A teď je to přesně obráceně, u hranici je to v pohodě a dál už je to bída.

      Vymazat
  6. Je zcela jasné, že se ráz města změní, když se tam dostane naprosto ,,odlišná" přistěhovatelská menšina . Daná místa pak ztrácejí to jejich původní.
    To, co jsi ale nafotila, je zajímavé.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Jo, některá města se zkrátka nepovedou. Na jedné cestě po Francii jsme takhle navštívily Le Havre, protože přece velké jméno a známý přístav - a bylo to tam tak hnusný, až jsme se skoro bavily :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám pocit, že tohle mi někdo říkal i o Paříži, takže se tomu vůbec nedivím.

      Vymazat
  8. Jani, doba, kdy za našimi hranicemi bylo všechno upravené, čisté a záviděníhodné je zřejmě navždy fuč. Tak tahle bychom asi dopadnout nechtěli 😮 Fotky jsou ale moc zajímavé, díky za rozšíření obzorů 😊😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě ne, kolikrát jsem nadávala, jací jsme bordeláři, ale po příjezdu jsem to musela přehodnotit. A děkuji! :)

      Vymazat
  9. Jani, hezké a hlavně zajímavé fotky. 👍👍👍
    Pamatuji se na dobu, kdy se pro nás otevřely hranice a my navštívili Národní park Bavorský les. Měla jsem tehdy největší zážitek ze záchodů, které byly naprosto luxusní. V porovnání s tím, co bylo v té době tady, to bylo jako nebe a dudy. A zatímco u nás došlo k velikému zlepšení..... v Německu to jde asi do kopru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Alenko :). Časy se zkrátka mění, jsem ráda, že žiju tam, kde žiju :).

      Vymazat
  10. Vždy jsem jenom projížděl a zdá se, že to nebyla chyba.

    OdpovědětVymazat
  11. No ono asi i v tom Nemecku jak kde...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě, východní část byla v pohodě, začalo to příjezdem do té západní. Ale je to samozřejmě dáno hlavně velikostí města a počtem obyvatel muslimské komunity. Kde je nemají, jsou v pohodě.

      Vymazat
  12. Fotky jsou zajimave

    OdpovědětVymazat
  13. Tak to jsi mne překvapila, ale asi to bude tím že jsem v Německu spíš byla v přírodě než městech. Výjímkou byly Drážďany a Míšeň, nicméně obě města byla klasicky německy vypulírovaná a i jít tam na záchod bylo příjemné. A to dodávám, že obě byly vlastně částí východního Německa. Ale to místo je hodně zajímavé, nevídají se takhle zbytky hřbitova uprostřed parku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě že ve východní části to bylo v pohodě, až v západní části byl bordel, ale jak jsem psala výše, hodně záleží na tom, kolik muslimů v konkrétním městě žije.
      Kus té kaple a i hřbitova se musel kdysi zlikvidovat kvůli několikaproudé silnici. Ta vede kolem a dokonce i protíná samotný hřbitov.

      Vymazat
  14. Překvapuje mě to, ale fakt je, že po nájezdu hord muslimských migrantů, které Merkelová optimisticky hlásala, že zvládne, jsem v Německu nebyl.
    V Hannoveru jsem ale nebyl ani předtím. Vzpomínám, jak krásné město je či byl Kolín nad Rýnem, a tam se ti nepřizpůsobiví migranti také usalašili a dnes je neradno se tam vydat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně v r. 2018 jsem byl v Hamburku a Wilhelmshavenu a až tam tyto problémy nepronikly.

      Vymazat
    2. Mě to taky překvapilo, proto jsem pátrala, kolik procent obyvatel muslimské národnosti stačí k tomu, aby se tak moc změnil ráz města. V Hannoveru jich je něco kolem deseti procent a muslimský starosta k tomu, tím se asi hodně vysvětluje.

      Vymazat
  15. Asi opravdu záleží, jak moc je ta komunita v městě rozsáhlá, tam, kde je nemají, problém s pořádkem většinou není.

    OdpovědětVymazat
  16. Janinko, naprosto s tebou souhlasím, cesta přes celé Německo byla nekonečná a zastávky opravdu do konce života nezapomenutelné :D

    OdpovědětVymazat
  17. Tak mě tohle "poznání" ještě čeká, v Německu jsem ještě nikdy nebyla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O nic jsi nepřišla :D. Za humny to ještě jde, horší to je, když je místo dál.

      Vymazat
  18. Já po dálnicích necestuju ani u nás, nemohu tedy hodnotit úroven. A nebyla tam zrovna nějaké stávka popelářů? Tyhle práce tam dělají prý jen přistěhovalci za mizerný peníz... a kdyby to údajně bylo jen na starousedlících, už by se v těch odpadcích mohli koupat, protože by to nikdo nědělal...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že stávkou to nebylo :D.

      Vymazat
    2. Já v Německu nebyl, ale chtel jsem tam zajet z Krušných hor kam se chystám, pokus ně nějaký nepořádek narazím, budu si připadat jako doma v pokoji. Tam to taky nění stávkou popelářů. :-D

      Vymazat
    3. Chápu :D, ale za hranicemi je to ještě docela v pohodě :).

      Vymazat
  19. Fotky jsou hezké, ale jaké to v Německu je a není nevím, protože jsem tam nikdy nebyla. 🙂

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).