Omikronky


Za dveřmi se ozve lehounké zaťukání. Otevřu, ale za nimi nikdo. Pomalu je s vidinou vtipálka běžícího po schodech dolů zavírám, když se tenounkým hláskem ozve "Dobrý den!"
 
"Co? Kdo? Kde?!?"

"Tady, tady dole!"

Kouknu tam a na rohožce přešlapuje roztomilá modrooká růžová koule s řasami až do nebe a s mašlí ve vlasech. Jestli se tomu tedy dá říkat vlasy. 

"Dobrý den?"

Chvíli jsme na sebe zkoumavě koukaly a pak mě polilo horko, protože mi to docvaklo. Než jsem stihla nezdvořile dveře zavřít, růžová koule se nacpala do předsíně a spustila:

"Mám tu hlášení, že jste asi přišla do kontaktu s covidem, a že tu mám teda tím pádem asi práci. Vytáhla kdoví odkud nějaký formulář a propisku a povídá "Tak mi to tady podškrábněte a já jdu na to."


"Hele, počkat, co je to tady tím drobným písmem na konci?"

"Ále, taková formalitka - s kolika nakaženýma jste přišla do kontaktu?"

"S asi patnácti, plus mínus. Teda spíš plus..."

"Aj, tak to nám trochu mění situaci" řekla, otevřela dveře a zahulákala "Holky, můžete!"

Do předsíně naskákala spousta dalších roztomilých růžových koulí. Na můj vytřeštěný pohled zareagovala první koule familiérním tykáním a jemně zašveholila "Neboj, my jsme hodný a skoro neškodný Omikronky! My nejsme jako ten neřád Delťák posledně, od nás nemusíš čekat žádný drama, trochu tě polechtáme na průduškách, proběhneme se po plicích, poškrábeme tě v krku, pošimráme v ouškách, zaťukáme kladívkem na hlavu, sem tam ti slzička ukápne a nějaký ten soplík od nosu si taky utřeš. No a kašel, bez toho to teda asi taky nepude". Spadl by mi kámen ze srdce, kdyby nedodala "...akorát máš blbý, děvenko, že u tebe to bude krát těch patnáct, plus mínus. Teda spíš plus. Ale něco ti povím, takovou slušnou klientku, která by pozdravila, už jsme tu dlouho neměly, tak jen ze známosti - chceš i horečku nebo to dáme bez ní?"

"A nemohla bych tu horečku vyměnit za to, že to ode mě nechytnou ostatní?"

"Hele, zas tak hodná jsi nebyla, pamatuješ na ty skoro přibouchnutý dveře? Kdepak, ti tví tři hoši si to taky řádně slíznou, jakýpak úlevy. Tak s horečkou nebo bez?"

Rezignovaně jsem špitla "Raději bez, prosím..."

A jak slíbila, tak splnila. Bez horečky. Krát patnáct. Plus mínus. Teda spíš plus. Všichni. Ponaučení - nikdy nevěř roztomilému okatému stvoření s řasami až do nebe ani nos mezi očima. Který, jen tak mimochodem, vlastně ani nemá.

Když mě netřeštila hlava a zrovna ze mě neskákaly růžové koule na ostatní členy domácnosti, přemýšlela jsem o tom, kdo vypustil do světa blábol, že omikron je takový slabý čajový covidový odvárek. Já ti dám rýmička - omikronky na tebe!

38 komentářů:

  1. Já jsem si tedy myslela, že mne navštívilo něco podobného, ale ukázalo se, že ne. Že to byl jakýsi jiný bacílek, ale v podstatě stejně otravný. Ale už je na odchodu.
    Tak ať jsi co nejdříve fit !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je jedno, který prevít to je, všechno je to stejně protivné. Děkuji za přání a i já tobě přeji brzké uzdravení! :)

      Vymazat
  2. Moc pěkně popsáno. Pěkně děkuju za takového nevyžádaného podomního prodejce! Tak ať je vše co nejdřív v pořádku a nechtěná návštěva se pakuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :), jsem téhož názoru! Návštěva se už pakovala, ale trousila něco o tom, že se určitě ještě uvidíme, tak nevím :D.

      Vymazat
  3. Manžel si podobného kámoše dovedl z práce, hezky ho zhuntoval a pak se vyřádil i na mě, aneb na posr...i záchod spadne...
    Ale v tvém podání je to milé a úsměvné....
    Hodně zdravíčka Jani

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, milá Renatko, snažia jsem se :). Je fakt, že ani jedno setkání s ním pro nás nebylo příjemné, jediný bonus byl tentokrát v tom, že jsme neztratili čich ani chuť, ale jinak to ostatní stálo za starou bačkoru. Děkuji ti, i tobě přeji pevné zdraví :).

      Vymazat
  4. Janinko, ať vypadaj sebehezčí, lépe se jim vyhnout, mám za sebou taky setkání s covidem, ač jsem byla opatrná a 3x očkovaná.Kašel a rýma ještě přetrvávají.Pak si něco naplánuj! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt, prevíti to jsou, i když maskovaní :D. Přeji ti, ať jsi brzy fit!

      Vymazat
  5. Krásně píšeš, Jani! Ze slohu dávám jedničku s hvězdičkou! :) Mrzí mě, že se vás ta potvora zase chytila. Já marodim týden s antibiotiky a čekala jsem, že po týdnu už nebudu tolik kašlat. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuji ti, pochvaly od budoucí paní učitelky si moc vážím! :D Přeji ti brzké uzdravení, přijde mi, že teď všechno řádí tak nějak najednou.

      Vymazat
  6. Ominkronky se, zdá se, inspirovaly u jezinek (jen se ohřejeme, hned zase půjdeme).

    OdpovědětVymazat
  7. Jani, promiň, že se směju, ale když ty to umíš tak hezky napsat 😉 Jen doufám, že vás ty potvůrky až tak moc nepotrápily a brzo budete OK. Mějte se, pokud možno, dobře a brzo se vyzdravte 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to vůbec nevadí, bylo to účelem :). A moc děkuji!

      Vymazat
  8. Řekla bych, že obě covidové návštěvy, se kterými jsem měla tu nemilou čest, byly v něčem lepší a naopak horší. Ta první byla bez čichu a chuti, ale neměla jsem horečky, zato mě bolelo celé tělo a hlava jako střep. Ta druhá už byla s horečkou a jediné, čeho mě ušetřila je, že mi nevzala čich ani chuť. Nic příjemného to nebylo, a kdo to říká, tak ten pěkně kecá - to by mohla mamka, která to chudák odnesla nejvíc potvrdit. Ale zase jednu výhodu to mělo - byli jsme sice všichni nemocní, ale spolu.
    Držte se. 🙂❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Nikolko, doufám, že to na tobě ani tvé rodině nezanechalo žádné následky. My se z toho jakž takž vylízali, ale za mě byl tenhle mnohem horší, než ten první. Bylo nám strašně všem, nejvíc to asi odskákal Matýsek, ale nakonec jsme to zvládli bez nemocnice, i když to vypadalo blbě. Tak nám všem tady napříč přeji hlavně zdraví! :)

      Vymazat
    2. To byl. Mnohem horší než první, ale zvládli jsme to. 🙂
      Ať je brzy vám všem ještě líp. ❤

      Vymazat
    3. Děkujeme, nápodobně! :)

      Vymazat
  9. Ahoj Jani, na obrázku vypadá docela sympaticky s tou růžovou mašlí a těmi kukadly a přitom je to takovej hajzl jeden růžovej ... Hlavně hodně zdraví všem ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, hajzl jeden růžovej mě opravdu pobavil, chvíli jsem se tu pochechtávala :D, ale jinak jsi to napsala naprosto přesně a trefně! A děkujeme, tobě taky! :)

      Vymazat
  10. Jááj, to je teda zpráva k naštvání. Ale je pěkné vidět, že neztrácíš smysl pro humor :-) Dejte omikronkám pěkně na frak!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se :), humor a tvoření mi v blbém období vždy pomohli, a ani tentokrát to není výjimka :).

      Vymazat
  11. Též jsme všichni omikronovali, ale již v březnu. Máte jaksi zpoždění, dnes se již kentauruje...Tak hlavně to přežít bez ztráty kytičky. Tyhle omikronky a kentaurky jsou pravý nefalšovaný mrchy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mno, nemusím mít všechno, že jo :D. Zatím jsme přežili, očekávám, že brzy vplujeme do další varianty a když přežijeme, vyplujeme z ní na jaře.

      Vymazat
  12. Tak hezky napsaný příběh o tom covidovém zlotřilci jsem tedy nečekala :-). Moc hezky jsi Janinko sepsala váš rodinný boj s ním. Ať už je zdolán navždy!!! Přeji vám všem jen samé zdraví.

    OdpovědětVymazat
  13. Šmarjá, tak už jste zase nemocní? To mě mrzí. Ale napsala jsi to skvěle :D Příště ne nezdvořile dveře zavřít, ale prásknout :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takový začarovaný kruh, pořád někdo něco předává tomu druhému :D. A děkuji! :)

      Vymazat
  14. Až dojdou řecká pismena, co použít..nebo Omega bude posledni, když uz je omilron?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já myslím, že poslední štace bude Omikron S, mutace se 80% smrtností, kterou vyvinuli vědci v Bostonu. Až ta se dostane ven...

      Vymazat
  15. Po přečtení se mi chtělo napsat, že je to celé takové půvabné a roztomiloučké, ale nejsem si jistá, že to vidíme stejně. :D Raději jen napíšu, že se mi moc líbilo, jak to bylo napsané a ze srdce doufám, že už máte tuhle návštěvičku z baráku a žádná další se hodně dlouho nedostaví. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji, milá Bev, snažila jsem se, aby se to dalo číst :) a aby to nepůsobilo tak depresivně, jak to ve skutečnosti bylo.

      Vymazat
  16. Jano, nepřivítalas ty návštěvnice už podruhé? Jsou ale neodbytné.
    My jsme chytli v únoru 2021 mutaci tehdy nazývanou britská a od té doby nic. Doufám, že už to stačilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš dobrou paměť, Miloši, před rokem to byl onen prevít Delťák, teď zase Omikronky. Už fakt nechci, je to dlouhé, únavné a náročné na psychiku, tak taky doufám, že už by to stačilo.

      Vymazat
  17. Já bych jim, být tebou, raději říkala "Omikronice". Omikronky mi zní na první dobrou jako makronky a vyvolávají tak nechtěně příjemnou představu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, ale momentálně to jsou svině růžový, před Vánocemi jsem je totiž chytla potřetí. A mám jich fakt už plné zuby!

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).