Armáda andělů...

...aneb anděl sem, anděl tam, anděl kam se podívám.

Po téměř třiadvaceti letech u jednoho zaměstnavatele jsem jednoho květnového pracovního dne (který už jsem nikdy nechtěla zažít) po pečlivé a zralé úvaze (která trvala asi pět minut) poslechla intuici a hlas srdce (páč rozum se zrovna někde flákal) a rozhodla se vystoupit z komfortní zóny, ve které jsem měla jistotu stálého zaměstnání, slušného finančního ohodnocení a zaměstnaneckých benefitů v dnešní době vskutku nezanedbatelných. Během týdne jsem stihla napsat životopis, absolvovat pohovor, zkušební stáž a nakonec i dát výpověď. Že mé rozhodnutí nemělo s rozumem nic společného dokazuje fakt, že výběrové řízení jsem vyhrála až poté :). Odklon od mé původní profese byl obrovský a přede mnou stála výzva tak veliká, že dohlédnout jejího konce se v tu chvíli zdálo téměř nemožné. Po počáteční euforii a obrovské úlevě se mi hlavou rozeznělo "ty vole, co jsi to udělala?", duši mi obsadil smutek, že po tolika letech opustím své kolegy, a pochyby, jestli jsem ty kořeny, které jsem měla ve firmě prorostlé až někam do sklepa, nevyrvala bezhlavě a uspěchaně (což mi teď v kontextu s těmi třiadvaceti odpracovanými lety zní vlastně docela divně :)). Jak ale tyto emoce rychle přišly, stejně tak rychle i odešly, aby je vystřídalo nadšení, že v mém životě začne něco nového, hrdost, že jsem našla odvahu vyskočit z rozjetého vlaku a radost, že se mi to povedlo, protože co si budeme povídat, šance, že si při takovém vyskakování rozbijete hubu, je poměrně veliká :). Naštěstí jsem dopadla do měkkého, a tak se ve své nové profesi věnuji tvůrčí činnosti a práci se starými a těžce nemocnými lidmi, kdy se snažím naplnit jejich poslední měsíce a roky života radostí, úsměvem a vlídným slovem. Drtivá většina mých klientů se potýká s demencí různého typu a stadia, a tak se pro mě tahle velká výzva stala výzvou ještě větší. Vždy jsem považovala za zázrak, když v mém okolí někdo našel práci snů - když mu dávala smysl, bavila ho, naplňovala, když v ní mohl provozovat své koníčky a ještě za to dostal zaplaceno. Rockefeller ze mě asi nebude, ale i tak mohu po několika měsících směle napsat, že přesně tohle se mi stalo.

A cože s tím vším mají společného andělé? Na odbočky od tématu bývám expert, ale na rozdíl od Abrahama Jerebiáše, tatínka Homera Simpsona, jehož příběhy nikam nevedou, tahle maxi odbočka přeci jen souvislost trochu má. Před rozloučením s kolegy jsem přemýšlela, jakým stylem to pojmout. A protože to bylo během parného léta, rozhodla jsem se vynechat tradiční žranici, zavrhla chlebíčky i dorty a rozhodla se pro formu osobnější. A tak vznikla ona avizovaná andělská armáda, která sice nenaplnila bříška a nepohladila chuťové buňky, za to ale tajně doufám, že pohladila duši a zanechala dojem trvalejšího rázu.

Bylo jich asi 80... :)


64 komentářů:

  1. Jani, ze všeho nejdřív moc gratuluji k vynikajícímu výsledku při konkurzu. Vynikající být musel, jinak bys dnes nebyla tam, kde jsi. Navíc je to práce zodpovědná, ale málo ohodnocená, a to nemyslím jen finančně. Tři roky už je moje mamka v centru pro lidi s různými typy demence, takže to vidím na vlastní oči. Poslední dobou má problémy, před měsícem prodělal covid, ale personál je opravdu skvělý. Přestože už má 92 let, všichni se snaží pomoci aby se její stav zlepšil. Jsem jim za tu péči moc vděčná. Janinko, tobě přeji ať jsi v práci spokojená a přináší ti, pokud možno, víc radosti než smutku. Měj se moc hezky, pá 🧡

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc ti děkuji za milý komentář :). Držím pěsti, ať to maminka zvládá co nejlépe, covid se nám teď přehnal domovem taky, naštěstí to na klientech nezanechalo vážnější následky. Jen pozoruji na nich i na mně a mé rodině (covid jsem si přinesla domů), že jsme všichni po něm strašně unavení. Ale to se srovná :). Děkuji ti moc za přání, zatím převažuje radost :).

      Vymazat
  2. Janinko, to ti chválím a přeji ti spokojenost. Ta je důležitá. Mně ve věku 54 vyrazili jako jednu z posledních z práce a povedl se mi husarský kousek, že jsem našla práci v místě bydliště, tudíž bez dojíždění do Prahy a zbytečných nákladů na cestu, kam jsem to dochodila dalších 6,5 roku a ještě jsem si sama lebedila v pokladně, šéfstvo a kolegyně na druhém konci města! Ideál.
    Ráno jsem byla v práci za 7 minut!
    Držím ti palce! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, o tobě už vím, že jsi žena činu a tak mě takový husarský kousek u tebe vůbec nepřekvapuje, věříš tomu? :) Děkuji za palce i přání! :)

      Vymazat
  3. Andělů není nikdy dost, obzvlášť v dnešní rozbouřené době.
    A ty se k nim počítáš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti :). I když nevím, může být anděl občas doma sprostý?

      Vymazat
    2. To mohou jen andělé s plamenným mečem. Patří to k jejich imidge.

      Vymazat
    3. Se s tím nějak poperu :).

      Vymazat
  4. Tyhle řádky se mi tak krásně četly, jsem úplně dojatá :-) Moc gratuluju k zásadnímu životnímu kroku a hlavně k tomu, že jsi na místě, kde jsi šťastná. Myslím, že tam uděláš mnoho dobrého a zlepšíš životy spoustě lidí. Co si přát víc! :-) A co se andílků týče, tomu tedy říkám trpělivost :-) Loučení vpravdě ve velkém stylu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář :). Musím říct, že ten pocit z práce, která má smysl, je neuvěřitelný, opravdu se mi za tu dobu, co chodím do práce, nestalo, že bych se tam netěšila :).
      Výroba andílků mě bavila - s kávou a detektivkou k tomu, prostě pohoda :).

      Vymazat
  5. Krása!!! A přeji hodně štěstí, radosti a naplnění na novém místě. Hlavně ať tě nadšení neopouští,pro takovou práci je ho třeba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc ti děkuji, věřím tomu, že mě to hned tak nepřejde. Mám po boku kolegyni, která je tam už pět let, a pořád se jí to drží :).

      Vymazat
  6. Obdivuji tvojí odvahu. Já sama byla na pohovoru do zařízení typu LDN, pomoc starým lidem je něco co mě naplňuje, ale nakonec jsem usoudila, že bych nezvládala ty jejich odchody po tom co si k nim vytvořím vztah. Na to jsem moc velká cíťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti a naprosto tě chápu. S klienty mám krásný vztah, ale smrt bohužel k životu patří a ta moje "první" mě zasáhla opravdu hodně, nebudu lhát, že ne. Na druhou stranu, když to řeknu hodně ošklivě, s každým dalším úmrtím se smiřuji snáz, i když je mi po odchodu milého člověka smutno. Také je rozdíl, když znenadání zemře někdo plný života, což byl můj první klient, a když zemře někdo, kdo je s komplikacemi měsíc v nemocnici. Mám tak šanci se s tím smířit snáz, i když snadné to také není...

      Vymazat
  7. Smekám Janinko. Tahle změna musí vždycky přijít od srdce a to ty máš opravdu veliké. A andělů opravdu není nikdy dost.

    OdpovědětVymazat
  8. Přeji hodně úspěchů, korálky na takového anděla pro vás za užitečnou práci se už skládají.

    OdpovědětVymazat
  9. To je moc dobře, že změna zaměstnání Ti přináší uspokojení, že ses v nové práci našla. A práce to není lehká. Rozloučila jsi se s bývalými spolupracovníky doslova andělsky. Tak ať se Ti jen a jen daří.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak a tajně doufám, že mi to vydrží. Moc děkuji za přání! :)

      Vymazat
  10. Krásná práce (andělé) tvrdá (nové zaměstnání) Přiznávám, já bych do sociálních služeb nemohla jít, to bych se asi za chvíli totálně psychicky zhroutila. Ale jeden takový andělík tu na mě dohlíží z poličky, kdysi jsem ho dostala ve vánočním balíčku od kadeřnice....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje bývalá kolegyně mi minulý týden poslala fotku mého andílka, že si ho vzala sebou na fitness soutěž pro štěstí, udělalo mi to velikou radost :). V sociálních službách to není jednoduché, ale co mám tak za ty měsíce nakoukáno, záleží nejvíc na kolektivu a nad tím, jak moc si vás váží vedení. Dřív jsem si myslela, že bych neměla na to být pečovatelkou, ale kdyby mi někdy zrušili mou současnou pozici, jsem si jistější v kramflecích a nejspíš bych to zvládla.

      Vymazat
  11. Ať se ti v práci daří a jsi spokojená.
    Andílci jsou krásní. Vždy mě potěší, ale sama si je nekupuji, protože by je měl někdo darovat, aby chránili. Zrovna nedávno jsem jednoho malinkého dostala od mamky. A taky je moc ráda dávám. Věřím, že kolegy potěšili. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Nikolko, za přání i za andílky :). Při rozlučce jsem dostala i já jednoho andílka, i když je to spíš obranděl, má asi půl metru, ale udělal mi ohromnou radost :).

      Vymazat
  12. Já pracuji u zaměstnavatele 25 let. Kolikrát jsem přemýšlel, že odejdu, ale ta odvaha pořád nikde. Máte muj obdiv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Docela to chápu, on k tomu musí uzrát ten správný čas. Zůstala bych tam i dál, ale když přišly situace, se kterými jsem se odmítla smířit a ztotožnit, odvaha neodvaha, tohle bylo jediné řešení.

      Vymazat
  13. Osmdesát kousků, to už je slušná andělská letka! Gratuluji k odvaze a nalezení práce, která dává smysl. A pokud jde o ty zásadní změny, u kterých rozum z vnějšího pohledu jen postává stranou a do věci příliš nezasahuje, mám s nimi bohaté zkušenosti. Zatím to vždycky vyšlo, i když fakt nemuselo :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti :). Já tomu rozumu vážně chtěla dát šanci, ale můžu já za to, že se zrovna někde coural? Díky bohu za to! :D

      Vymazat
  14. Po 23 letech změnit nejen zaměstnavatele, ale i povolání, je obdivuhodný krok. Já jsem se k němu odhodlal po 10 letech a pak už ne, jen jsem k hlavnímu poměru přibíral různé vedlejší a jeden ještě mám.
    Obdivuhodné je, jakou práci sis našla, něco podobného myslím dělala hudebně založená Robka.
    Já bych to nedokázal, několik let jsme chodili do domova s pečovatelskou službou, protože tchyně s Alzheimerovou nemocí potřebovala péči 24 hodin denně, psychicky to bylo vždy hodně náročné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Miloši. Mně trvalo týden, než jsem pochopila myšlenkové pochody lidí s demencí. Nebylo to lehké, ale když už člověk ví, jak s nimi pracovat, co od nich (ne)očekávat, pak je to úžasná práce. Nemusíme spolu mluvit, protože to kolikrát ani nejde, ale takovým hřejivým objetím třeba řeknou všechno. Náročnější je to ve chvílích, kdy jsou klienti vulgární, to se mile rozloučím a odcházím, tam se zkrátka nic dělat nedá.

      Vymazat
  15. Tak to je zvrat, či přímo skok a rozlet k tomu. Janinko, nebylo to zajisté jednoduché rozhodování, ale je vidět, že bylo správné, protože pokud ti přináší radost a do práce se těšíš, co více si přát. A činnost v takovém zařízení jednoduchá není. Má mamka i tchyňka si tímto onemocněním prošly, tak vím, jak náročně to je. Andělé v takovém počtu rozdané, to jsi rozdala kousek svého srdíčka, protože něco pro druhého vytvořit, tam už vkládáme i sebe.
    Ať se ti daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti za krásný komentář :). Nebylo to jednoduché rozhodování, máš pravdu, ale do sociálních služeb mě to táhlo už dlouho. Před šesti lety jsem si udělala kurz pracovníka v sociálních službách a od té doby čekala, co kdyby. A ono jo :). Ještě jednou ti moc děkuji, věřím, že andílci udělali radost přesně tak, jak jsem si přála :).

      Vymazat
  16. Jsi opravdu dobrá, že ses takhle rozhodla, klobouk dolů. Musí to být velmi náročná práce, ale ty jsi tak strašně hodná, že se k ní hodíš <3 kde jsi předtím pracovala, jestli to není tajné? Andílky mám strašně ráda, mám je na stolech, na skříních i na klíčích. Jsi šikula :) ať se daří! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti za milý komentář, až se červenám, to ty jsi na mě strašně hodná! :) Pracovala jsem v obchodě v kanceláři, ale pak už jsem dělala práci za šest lidí a to při mém postoji odcházet z práce s čistou hlavou a hotovou prací, nešlo dohromady. Ještě jednou děkuji! :)

      Vymazat
    2. Tak to tě naprosto chápu :(

      Vymazat
  17. Janinko smekám pomyslný klobouk na tvém rozhodnutí a výběrem nového zaměstnání. Chce to trpělivost, ale především lásku a to umí dávat málokdo. Moje snacha pracuje na LDN a zpočátku jsi nemohla zvyknout přístup některých zdravotníků ke klientům. Ovšem zabývá se a neuhnula ze svých zásad slušného chování je nemocným, zachovala jsi přístup taktní a s podivem má svých kolegyň a kolegů strhla tak, že se postupně začali měnit své chování ke klientům k lepšímu. Tak ať ti to Janinko vše vydrží 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji :). Tvé snaše se povedl husarský kousek, tohle se, konkrétně na LDN, málokdy vídá. Přeji jí, ať se je ve svém zaměstnání spokojená! :)

      Vymazat
  18. Jít si za svými sny se vždycky vyplatí! Taky jsem dlouho bojovala, než jsem mohla začít dělat práci, která mě opravdu baví a naplňuje. Moc gratuluju k nové práci a ať se tam daří! Vyrobit 80 andělů muselo dát neskutečnou práci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, i já ti přeji, aby tě tvá práce i nadále bavila a dávala ti smysl :).
      Ano, andílci mi dali zabrat, ale tak nějak příjemně :).

      Vymazat
  19. Janinko, 80 andílků? To je tedy mazec... Obdivuji nápad a trpělivost, ale nejvíc, že jsi to dokázala. Tedy změnit práci. Tleskám.

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Jani, jak já Ti rozumím ! Udělala jsem to podobně, odešla jsem z mnohem lépe placeného zaměstnání v kanceláři v místě bydliště. Nebavilo mě to, vždycky jsem chtěla dělat něco kreativního a zároveň pomáhat a to se mě povedlo! Začala jsem komplikovaně dojíždět do ÚSP, kde jsem pracovala ve výtvarné dílně s mentálně postiženými. Po pěti letech jsem přešla do denního stacionáře při DPS, kde jsem strávila dalších úžasných patnáct let jako pedagog volného času. Nikdy jsem toho rozhodnutí nelitovala, naopak ! Kdyby nepřišla nemoc, jsem tam stále... Pozdravuju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkuji ti :). Moje pozice je nepedagogická, ale té pedagogické je hodně podobná - jen to není s dětmi, ale se seniory. A baví mě to vážně moc :). Přeji ti pevné zdraví a krásné podzimní dny :).

      Vymazat
    2. Jani já jsem ve stacionáři nepracovala s dětmi. Mými klienty byli senioři. Pozdravuju, Lenka

      Vymazat
    3. Jé, já jsem trdlo, nevšimla jsem si toho DPS :).

      Vymazat
  21. Páni, tak gratuluju k novému zaměstnaní a přeju hodně štěstí a asi taky hodně trpělivosti vzhledem k tomu, s kým pracuješ. Máš můj obdiv! Andílci jsou krásní a 80? Jak dlouho trvalo je vytvořit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti moc za přání i za pochvalu :). Pár dní mi to trvalo, vždycky po troškách po práci, ale není to nic těžkého, bylo to vlastně podobné, jako když stavíš ze stavebnice :D.

      Vymazat
  22. Jani, máš můj obrovský obdiv. Jsi úžasná a věřím, že sama budeš pro druhé takovým krásným andělem. Moc krásné a dojemné. :)

    OdpovědětVymazat
  23. Janinko, měnila jsem většinou z vlastní vůle i příp. hrdosti zaměstnání vícekrát, ale spíš podle svého studia-ekonomiky- to bylo tak kolem toho. Když jsem tak vysledovala tvoji povahu, kreativitu, toleranci a umění jednat nejen s dětmi, ale lidmi kolem zvolila jsi povolání, které zvládneš a ti lidé, kterým ulehčíš život, mají štěstí. Chtěla jsem být učitelkou, třeba i v mateřské školce, případně v Dětském domově vychovatelkou, ale prodělaná tbc v dětství to tehdy jaksi nedovolila. Pak jsem byla ráda, že mohu mít děti svoje, rodinu a věděla sem, že moje citlivost na tématiku opuštěných dětí by možná rozvrátila moji psychiku. A jsem nyní ve věku, kdy možná jednou skončím v podobném zařízení, kde jsi pečovatelkou ty. Vydrž a buď stále tak milá, peníze nejsou všechno a věř, že se ti vše dobré, co rozdáváš, vrátí.♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Růženko, děkuji ti za krásný komentář :). Také jsem studovala ekonomii, ale nakonec mě vítr zavál úplně jinam a jsem tomu moc ráda. Pečovatelkou sice nejsem, ale kdyby náhodou někdy chtěli zrušit mou pozici, kde mohu uplatnit kreativitu i fantazii, vím, že bych to nejspíš zvládla taky. Kdysi jsem byla na stáži v kojeneckém ústavu a zanechalo to ve mně hlubokou stopu, jsem na tom podobně, jako ty, i když myslím, že bych péči o takové děti zvládla taky. Odcházení lidí, se kterými jsem stihla předtím navázat hluboký vztah, je průpravou, po které člověk ustojí úplně všechno.
      Děkuji ti za milé přání, snad se vyplní! :) ♥

      Vymazat
  24. quick

    Janinko, moc přeji, ať ti nadšení i radost vydrží napořád.
    O andílcích jsem si přečetla u Ruženky - jsou úplně nejkrásnější (což znamená nadstandardní stupeň přídavných jmen).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, moc děkuji za úplně nejkrásnější komentář! :)

      Vymazat
  25. Andílci jsou kouzelní a tvoje rozhodnutí úžasné. Obdivuji tvou odvahu v dnešní nestabilní době opustit stabilní zaměstnání. A zároveň přeji hodně síly v novém poslání (protože zaměstnáním už to nelze jen tak nazvat). Hodně síly a věřím, že budeš v této nové práci dobrá, budeš pro ty lidičky potřebná a že to bude pro obě strany dobré. Jako jedna z mála prací tahle má opravdu smysl a tak ti přeji hodně štěstí, kuráže, odhodlání, vytrvalosti i síly. Respekt!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti moc za krásný komentář :). Nadšení mě pořád neopustilo a doufám, že zůstane co nejdéle :).

      Vymazat
  26. Tvoja odvaha je super - zmena práce je rozhodne obrovský krok vpred. Gratulujem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji :). Myslím, že to bylo jedno z nejtěžších a nejdůležitějších životních rozhodnutí. A jsem moc ráda, že bylo i správné :).

      Vymazat
  27. Parádní andílci. Obdivuji tvoji tvořivost a šikovnost. 🙂

    OdpovědětVymazat
  28. Teda, obdivuji tu odvahu skočit do nového prostředí. Osobně jsem ve firmě 25 let, a když jsem před pár lety taky zvažovala změnu, nedala jsem to a vyměkla. Ale cítím se spokojená, takže za mě OK. Nicméně úplně chápu tu chuť změny a teda klobouk dolů, že jsi do toho šla. A že to klaplo! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti :). Dnes už vím, že to vystoupení z komfortní zóny za to stálo :).

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).