Dvojitá ztráta


Před dvěma týdny nám doma na dveře zaťukal nějaký pan Covid. A protože jsme mu, my nezdvořáci, neotevřeli, vykopl dveře a zařídil si u nás rovnou kancelář. Na stůl vybalil sošku netopejra a ačkoliv nebyl zván a nikdo ho o to neprosil, začal úřadovat. Při skóre 3 ze 4 se mu to dařilo báječně, takového pilného úředníka by bral každý zaměstnavatel - nekouká na přesčasy a víkendy, denní či noční směnu, nikdy není nemocný a jde přes mrtvoly, zkrátka ideální zaměstnanec. O víkendu jsem mu říkala, že jsem z něj, coby hosta, vážně unavená a že určitě někomu chybí a jestli by už nechtěl táhnout jinam. Pravda, padlo tam i nějaké to ostřejší slovo a zdvořilá jsem taky zrovna dvakrát nebyla, což mělo jediný následek - pan Covid se ušklíbl a skrz zuby procedil, že tohle jsem fakt přehnala. Suše mi oznámil, že u nás rozhodně doúřadováno nemá, že jsem na řadě a že si mě za to moje hulvátství náležitě vychutná. A jak řekl, tak udělal, virová nálož, která se v naší domácnosti v tu dobu nacházela, udělala svoje. Na výsledkové tabulce se objevilo skóre 4 ze 4 a ten neřád se u toho náramně baví. Naložil mi všechny možné i nemožné příznaky, s nimiž se peru jak se dá, ale nejvíc mě trápí jeho největší libůstka, se kterou se na mně skutečně vyřádil - ztráta chuti a čichu.


Před pár dny se mě kluci u oběda ptali, kdybych musela, co bych si vybrala - jestli ztrátu čichu, nebo ztrátu chuti. Bez váhání jsem odpověděla, že čichu. Jenže jsem přišla o oboje a já svou volbu musím přehodnotit, protože po právě zažité zkušenosti mi nepřijde volitelná ani jedna možnost.

Ztráta chuti je nepříjemná záležitost. Mozek vám říká, že máte chuť na řízek s bramborovým salátem a Pavlovův reflex funguje přímo ukázkově, jenže z talíře pak jíte něco, co sice vypadá božsky, ale nijak nechutná a jediný užitek, který z toho máte, je, že nemáte hlad. Po pár pokrmech rezignujete a bez radosti, která se z této činnosti vytratila, jíte jen proto, že musíte. Pro milovníky jídla je to hotová katastrofa. Má to ale i dvě pozitivní stránky. Za prvé - zhubnete, protože když máte chuť na čokoládu a víte, že se vám na jazyku místo lahodné chuti rozplyne "nic", tak si tu čokoládu prostě nedáte a znechuceně ji vrátíte zpátky do špajzu. Za druhé - ušetříte. Piju jenom vodu a kdybych byla sama a nevařila pro ostatní spolucovidbydlící, vystačila bych si se suchým chlebem k snídani a pytlíkem rejže k obědu. Chápu, že moc živin mi to nedá, ale přijde mi jako plýtvání časem i energií připravovat něco, z čeho nemám vlastně nic.

Ztráta čichu, jakkoliv se zdá zvládnutelná, taková vážně není, i když se musím přiznat, že pokud bych ji nezažila, nevěřila bych. Obzvláště v kuchyni s ní mám více potíží, než bych čekala. I když kupuji čerstvé maso, vždycky si k němu před zpracováním čichnu. Stejně tak k rozklepnutým vejcím a k oloupané cibuli, která je občas zkažená, ačkoliv tak nevypadá. Koláč v troubě začnu vždy hlídat ve chvíli, kdy začne vonět, s řízky to mám stejně. Radost z vaření se v mém případě díky absenci čichu i chuti změnila v hardcore hru, u které nemám nejmenší tušení, jak dopadne. Ale i tady se dá najít jedna pozitivní věc - hoši se nabídli, že budou očuchávat a ochutnávat místo mě. Když bude výsledek nepoživatelný, jediný člen rodiny, kterého to trápit nebude a jídlo sní bez reptání, budu já :).

59 komentářů:

  1. Janinko, tak kdybych měla vybrat ze všech světových spisovatelů jednoho, kdo dokáže ten hnusnej covid popsat legračně, byla bys to ty. Jinak je mi líto, že si na vás zasedl. Snad nebudou následky. Držte se. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, děkuji ti, snažila jsem se :).
      A moc děkujeme, věřím, že to zvládneme.

      Vymazat
  2. Jani, ten neřád si u vás fakt zařádil. Doufám, že budete brzo zase všichni v pořádku a všechno se vrátí k normálu. Všem držím palce, myslím na celou rodinku, držte se 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy ano, hezky přeskakoval z jednoho na druhého, až skončil u mě. Ale paní doktorka říkala, že je to normální, že my, mámy, si to vždycky vypijeme se vším všudy a většinou až na konec :). A moc děkujeme, myslím, že jsme na dobré cestě :).

      Vymazat
  3. I mocní králové mívali své ochutnavače.
    Ať tě covid brzo opustí. Zkus mu natřít tu jeho sošku netopejra česnekem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z tohohle úhlu pohledu je ta ztráta hnedle snesitelnější :).
      A moc děkuji!

      Vymazat
  4. Nic veselého, ale každopádně velmi vtipně popsáno. Tak se držte a nedejte se mu. I když chápu jeho příchylnost k tam zajímavé rodince, však se mu jednou přes veškerou snahu omrzíte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme ti :). Dáváme mu tak max. dva týdny a pak letí :).

      Vymazat
  5. Taky jsem se pobavila nad tím, jak vtipně jsi pojala vaší situaci doma. To nemění nic na tom, že je to nemilé, tak vám všem držím palce, ať je brzy líp.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Nikčo, i za kluky, zatím se držíme :).

      Vymazat
  6. Ztrátu chutě u jídla měla u nás v rodině bábinka, když se vrátila z nemocnice. Museli ji v němocnici několikrát odvrtávat lebku z důvodu krvácení do mozku... A podobné neduhy se u ní projevily... Na jednu stranu zlatý kovid, protože kdybyste ji tehdy viděli na té JIPce, byla to hrůza. Našěstí se z toho dostala a dnes sní větší porec než já... Věřím, že se to všechno zlepší. :-) Přeju brzké uzdravení. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chudák babi, proti tomu je covid skutečně zlatý. Moje babička na stará kolena taky začala hodně jíst, porci, kterou jsem jí uvařila na dva dny, snědla na posezení. A moc děkuji! :)

      Vymazat
    2. Není zač. :-) Ale kromě jídla začala na stará kolena hodně nadávat jedna ku... za druhou a dělat dusno v naší domácnosti. Přestal jsem se s ní bavit po tom, kdy dostala doslova zuřivý záchvat, když jsem ji v poledne u oběda řekl at přestane s nadávkama... A také řve ze spaní...

      Vymazat
    3. To vypadá jako Tourettův syndrom!

      Vymazat
  7. Jako vždy jsem se u tebe i u tohodle sakra blbýho tématu nasmála. Nejvíc mne pobavil ten netopejr! Tak ať se od vás ten nezvaný úředník brzy už odstěhuje a tobě přeju co nejdřívější návrat chuti a čichu!

    OdpovědětVymazat
  8. Jani, obdivuji, že tu covidovou nálož umíš popsat s humorem. Držím palce, ať jste všichni brzy v pořádku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se, ono se to s humorem překonává mnohem lépe. A děkujeme! :)

      Vymazat
  9. Taky jsem přišla o čich i chuť ikdyž jen chvilkově, za to bolesti hlavy mám do dnes a to už je to rok ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem těžký migrenik, tak jsem na bolesti hlavy zvyklá. Teď, při covidu, mě bolí každý den a naštěstí zabírá obyčejný lék na bolest, což znamená, že to není migréna. A to je cajk, protože každá bolest hlavy, která není migréna, je u mě za odměnu :D.

      Vymazat
  10. Držím pěsti, ať je brzy líp. A pana Covida vyhoďte z domu!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, snažíme se, ale mrcha se prý ještě zdrží :D.

      Vymazat
  11. Fredy Kruger

    " Když z krčmy jsem šel, - kolem nádraží,
    mne napadlo čichnout si v podpaží !

    " Nic necítím !" zařval jsem : " No ... vida !
    Konečně chytil jsem covida !!
    .... jááá... udělal ,,čelem vzad ,, ! .... otočil se
    a běžel se pochlubit do hostince "....

    Muž chlubí se !!

    " Má covid !" řvou obdivně hosti
    Jebb Pšouchall je hned středem pozornosti !!

    ... slávy si zažil jen okamžik !
    Šimrá jej v rypáku ! řve : " Hééé... pčik !!"

    Vyběhly nudle ! oboustranně !!
    ... muž ucítil ,,vůni,, až na ,,velké straně,, -
    z záchodu, který je vzadu, - tam v chodbě !

    .... smrad z guláše cítí, až je mu blbě !

    Ruměnec vstoupil mu do tváře,
    neb považován je za lháře !
    ... krom smradu už nevnímá vůbec nic !
    s výkřikem : " Smrad tu, jak u opic !"
    vyběhl Jebb Pšouchall z knajpy ven

    ... a vrávorá k domovu roztrpčen !!

    OdpovědětVymazat
  12. Přeji brzké uzdravení a pokud je to možné nakopni a nasměruje mrchu covid do nenávratna 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, snažím se, ale ne a ne se do té mrchy trefit! :D

      Vymazat
  13. Milá Jani, ať je to všechno co nejdřív za Vámi a vrátí se Ti chuť i čich, o radost a humor jsi evidentně nepřišla a to je hlavní. Ale věřím, že je to nepříjemné, zvlášť pro kuchařku. Při vaření postupuju podobně, očichávám a u buchet zbystřím kolikrát až začnou hodně "vonět". :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mil Bev, moc děkujeme :). Dneska jsem dělala hambáče a hranolky a bylo to strašně divný, už aby to skončilo :D.

      Vymazat
  14. Popsala jsi tu nepříjemnou záležitost tak, že se člověk musí usmívat. Ale moc to v reálu k usmívání není, viď. Tak ať ten nežádoucí a nezvaný návštěvník co nejdříve sklapne kufry.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji, ono to jinak, než s humorem, přežít moc nejde :).

      Vymazat
  15. Zkus Manu! To je záležitost přesně pro tyhle chvíle. Nutričně kompletní jídlo v prášku, připravené za dvě minuty, celkem bez chuti a bez zápachu už samo o sobě, pro covidové pacienty ideální :-) Každopádně přeju pevné nervy a hodně humoru a nadhledu. Neváhejte s tím prevítem vyrazit dveře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, myslím, že něco podobného měla moje kamarádka, když byla těhotná a normální jídlo nemohla pozřít bez toho, aniž by hned neletělo ven :D. A moc děkujeme! :)

      Vymazat
  16. Hezky si ten hajzlíčekbu vás zařádil. Doufám, že už jste ho poslali někam....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslali, ale nic si z toho nedělá, prý tak ještě dva týdny si u nás pobyde.

      Vymazat
  17. Já covid měla před půl rokem, a naštěstí mě ztráta čichu ani chuti nepostihla. Janičko, hlavně přeji tobě i tvým dětem brzké uzdravení, ať je to v pořádku. Bohužel to teď všude hodně řádí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkujeme, milá Eliss :). Je pravda, že je toho všude teď nějak moc.

      Vymazat
  18. Pěji, abys vše i s celou rodinou zvládla a co nejdříve se ti vrátila chuť a mohlas vyléčení oslavit několikapatrovým dortem.

    Při všem špatném je na tom dobré to, že prodělání nemoci (prý) vytváří lepší protilátky než očkování a kdo prošel obojím, by měl být dokonale chráněn.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme! 😊 Dort není vůbec špatný nápad!

      Ze začátku jsem byla zpruzená, že jsme všichni, kromě Matýska, i přes očkování covid dostali. Teď, když vidím, jak se to u nás mele, jsem docela ráda, že to budeme mít za sebou a s relativně snesitelným průběhem.

      Vymazat
    2. Mělo tam být "Přeji", ale zpěvem se vyléčení také dá oslavit :).

      To mě také naplňuje mírným optimismem, že už se snad těžkého průběhu nemusíme bát.

      Vymazat
    3. Dort ve tvaru ježatého viru?

      Vymazat
    4. Dort ve tvaru viru bych zmasakrovala nožem s radostí, ale momentálně ho mám plné zuby, takže nejspíš to bude jen takový pididortík. Někdy.

      Vymazat
  19. Parádně popsané a věřme, že bude líp a že tu covidovou potforu jednou zničíme i s jejími následnými problémy na naše zdraví. Tak brzký návrat chuti, abys vánoční dobroty vychutnala v plné parádě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :). Věřím, že Vánoce už budou v pohodě, dnes jsem zlehka zacítila Savo a pomalu se mi vrací chuť :D.

      Vymazat
  20. Jannko,tak se hodně brzy všichni uzdravte,aby ten ,,ježíšek,,byl u vás v plné parádě.držím palečky,vím sama co je to za potvoru...Moc zdravím. Miluš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluško, moc děkujeme a i tobě a tvé rodině přeji hlavně zdraví!

      Vymazat
  21. Janinko, ty jsi boží, tak jak jsi tu nemoc popsala, mnevím, jestli bych to tak pojala humorně. Hleˇdte se všichni uzdravit a ať se k vám covid nikdy už nevrátí.♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, moc děkuji :), snažím se, ono to s humorem jde přežít tak nějak snadněji. Děkuji za nás všechny, i tobě přeji hodně zdraví!

      Vymazat
  22. Držím palce celé rodince, snad dvojitě získané protilátky vás budou víc chránit. Nasměrovala mě sem Ruženka a skutečně je to výborně popsáno, i jsem se při čtení pousmívala. Přeji všem už jen zlepšování stavu ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti moc i za kluky :), jsem ráda, že se ti mé covidové povídání líbilo :).

      Vymazat
  23. Janičko, to mě moc mrzí, že vás ten neřád dostihl :( popsala jsi to opravdu ukázkově! Ze slohu dávám 1* a posílám spooooustu sil :* <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti za jedničku! :) Kluci už jsou v pohodě, já si ještě hovím doma :D.

      Vymazat
  24. Janinko ztratit čich a chuť, to je pořád ještě dobré. Mne to stálo málem život. Děkuji, že jsem chodila do jógy, kde základem bylo umění dýchat. To mne zachránilo. I po 11 měsících stále ještě nejsem fit, ale žiju. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mi moc líto, je to vážně prevít, ten vir. Myslím, že průběh nemoci u nás byl hodně ovlivněn očkováním, nechci vidět, jak by to vypadalo bez nej. Přeji hodně zdraví!

      Vymazat
  25. No ja jsem v te dobe cichal k aromatickym korenim, skiruce, marjsnka, oregano..a nic..Nastesti nemocvrychle odešla..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já takhle necítila ani Savo proti plísni, když jsem ho stříkala na zeď. Za normálních okolností se člověk před tím zápachem chrání, jenže když ho necítí, neřeší to. Teď už vím, že to byla blbost, páč mi bylo po tom pěkně blbě :D.

      Vymazat
  26. Tomu prevítu se u vás nějak zalíbilo! Ještě že jsi očkovaná a máš celkem snesitelný průběh. Chuť a čich si ale nech rychle vrátit, jak by ses obešla bez vůně jehličí, cukroví, smazaného kapra atd.atd. Přeji ti úplné uzdravení !!🤞🤗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ….smaženého kapra 😁

      Vymazat
    2. To tedy zalíbilo, ale vypadá to, že se schyluje k dohodě :D. A moc děkuji! :)

      Vymazat
    3. Smazaný kapr je náhodou boží! :D

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).