Semtex


"Mami, kde by se dal sehnat Semtex 1A?"

"Asi nemyslíš ten energiťák? Proboha, na co?"

"No, když mně se strašně líbí ta hmota. Ona je taková hezká na modelování."

"Na to nepotřebuješ Semtex, na to ti stačí modelína za třicet kaček z papíráku."

"Tak kde by se dal sehnat?"

"No asi na Dark webu."  Fakt jsem to řekla nahlas??? "A co bys s ním jako dělal?"

Dramatická pauza okořeněná aspirantem na nejroztomilejší úsměv roku...

"Vyhodil bych do povětří celou školu!"

"To není dobrej nápad. Ty si nepamatuješ, jak skončil stoletej stařík???"


Pro případné zájemce - čas 18:48. Nic pro slabé a citlivé povahy :).


P.S: Po té, co jsem si přečetla téma písemné práce a zkoušení pro jedenáctileté děti...

"Popis ryby včetně rozlišení ploutví, znaky paryb, vysvětlit některé pojmy (postranní čára, mlíčí, jikra, tření, žábry, skřele), rybí pásma a příklady ryb, které je obývají, dělení ryb dle potravy včetně zástupců, uvést zástupce paryb, uvést zástupce mořských ryb. Struna hřbetní, třídy obratlovců, podkmeny strunatců a kdo tam patří, kdo jsou kruhoústí."

...tak ho vlastně i chápu a mám podobné tendence. No nic, jdu někde vyštrachat tu modelínu.

54 komentářů:

  1. Semtex mě teda dostal :D :D To téma písemné práce bych tipovala na první ročník střední školy, pro jedenáctileté děti mi to fakt přijde hrozně složité...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě taky, milá Eliss :). Téma písemné práce a zkoušení je, bohužel, dle osnov a selský rozum mi říká, že spíš, než tohle, bych dětem naložila třeba hodiny češtiny.

      Vymazat
  2. Jani, to jsem nevěděla, že je tvůj syn až tak talentovaný, že v jedenácti letech studuje Přírodovědeckou fakultu UK 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osnovy jsou zkrátka osnovy a přes to asi vlak nejede :D.

      Vymazat
    2. Nic proti, ale učím přírodopis jedenáctileté děti a zrovna obratlovci jsou oblíbené téma a těch pár pojmů dětem nečiní větší potíže. Co by se v té 6. třídě měli o rybách učit? že žijí ve vodě? Potřebují se o nich dozvědět něco víc.

      Vymazat
    3. Všechno je to asi o prioritách, osobně si myslím, že by děti měly umět hlavně svůj rodný jazyk, matematiku, cizí jazyk a základy dějin, zeměpisu, věd apod. Uznávám, že všeobecný přehled je důležitý, ale v rozumné míře, ze své vlastní zkušenosti musím říct, že neznám nikoho, kdo by od probírání látky na základní škole potřeboval nebo použil v hovoru třeba podkmeny strunatců. Všichni moc dobře víme, jak se děti podobnou látku učí, funguje to tak už od dob mého dětství - většinou se učí jen na písemné práce a zkoušení, protože v drtivé většině je výklad nudný a nezáživný a když se látka přestane probírat, už se k tomu nikdo nevrátí, maximálně v případě, že se z něj stane rybář :).. Věřím ale, že mladí učitelé, kteří postupně nahrazují "staré školy", vnesou do osnov i výuky svěží vítr a že děti budou z hodin odcházet s pocitem, že jim zrovna tahle látka v životě k něčemu bude.

      Vymazat
  3. Milá Janinko,
    koukám, že pan učitel Žížalák stále úřaduje. A i žížaly ho v užitečnosti předčí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó nikoliv, pan Žížalák ze střední se transformoval do paní Žížalákové na základce, která ale asi jede podle osnov a tak nevím, jestli za tuhle ujeťárnu vůbec může.

      Vymazat
    2. No jo, vlastně! Máš pravdu! Tak to musí být jeho hermafroditní sestra!
      Osnovy? Že by nastal až takový osnovní úpadek??

      Vymazat
    3. Milá Dorko, s hermafroditní sestrou jsi to zabila, dusím se tu kašlem a do toho smíchem, to není dobrá kombinace! :D

      Vymazat
  4. Janinko, ty si ještě užiješ. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, Honzík, který k nám chodí jednou týdně, navštěvuje 1.třídu a za tu dobu od 1.9. už se naučili 6 písmen! Tak jsem to odhadla, že písmeno ,mZ,, budou probírat asi v páté třídě při této rychlosti výuky. Málem mě trefila mrtvice, když jsme to zjistila. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko, tak to je masakr! Co si pamatuju, tak v první třídě uměly děti celou abecedu už v listopadu, protože nějak touhle dobou bývala slavnost slabikáře...

      Vymazat
  5. Já jako dítě četl od Verna Tajulpný ostrov a tam hrdinové z místních surovin vyrobili TNT.
    Já se pak dotazoval táty, zda by se ty suroviny daly sehnat i u nás....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tuhle knihu určitě prvorozenému zapřu :D. Mně zase u Verneovky Dva roky prázdnin utkvělo v paměti, jak ti kluci zabili tuleně a jejich tuk použili do svítilen.

      Vymazat
  6. No tak podle mě na zakladku nepatří ani ty pitvy, ale tohle zkoušení, tak to je teda úlet....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pitvalo se, díky Bohu, na střední, základka je relativně v normě :D.

      Vymazat
  7. Měla's ho zavčas přihlásit k akvaristům nebo rybářům :D Ti tohle ovládají možná líp než pan profesor.
    Ty tvoje školní příhody vypadají, jako by studovali přírodovědné gymnázium. Někteří učitelé jsou, holt, cvoci. My máme takového tělocvikáře - ten zadával úkoly i na distanční výuce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že učitelé jedou podle osnov. Otázkou je, jak moc do nich můžou zasahovat, ona taková školní inspekce, která tohle kontroluje, taky není žádná výhra.
      Jinak Míša měl na střední na distanční výuce taky úkoly z tělocviku :D.

      Vymazat
  8. I já naprosto Tvého synka chápu !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. Já ho taky naprosto chápu! Dá problém zadání přečíst a pochopit co vlastně chtějí . Docela by mě zajímalo jak se s tím v 11 vypořádají, podej zprávu ! 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak ho znám, tak se to prostě, jako 99% dětí, těsně před zkoušením nabifluje a do týdne to zase vypustí z hlavy :D. Prostě učení o ničem.

      Vymazat
  10. Ještě že už se mě to netýká. Děcka si ještě užijí a rodiče s nimi.

    OdpovědětVymazat
  11. Neskutečné, i když se mi zdá nemožné, aby mne ve stavu našeho školství ještě něco překvapilo, přesto se občas zadaří. Nemohu si pomoci, ale netrpí ten sadista ještě nějakým dalším mindervertigskeitkomplexem (jak hezky česky říkal pan Werich)? Takové nároky na jedenáctiletá děcka, nota bene děcka už půl druha roku převážně zalockdownovaná - ono nestačí, že úroveň distančního vzdělávání i úroveň v něm získaných poznatků by se nejsnáze určovala pomocí hlubinných vrtů...
    Plastelina není řešení, chtělo by to úzce cílenou diverzní akci - někteří nájemní čističi prý se dají sehnat za pár šupů ... a možná snadněji, než celý Semtex.
    Jak takový pedagogický teror přežít bez duševní újmy mne nenapadá - těžko jedenáctiletého nabádat k pravidelnému alkoholismu.

















    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem to psala v komentářích výše, ona paní učitelka jede podle osnov a s tím asi moc nezmůže, může maličko odbočit, ale pokud by se měly osnovy změnit radikálně, musí s tím přijít ministerstvo školství. Myslím, že jsem i zaslechla, že se něco takového chystá, bylo by fajn tyhle zbytečnosti nahradit znalostmi, které děti v reálu využijí.
      Díky ti za podporu! :)

      Vymazat
  12. Jani, zdravím. Co to tam mají v té škole za personál? To jako aby člověk trnul, co bude příště... Je vidět, že pan učitel se v tom vyloženě využívá. Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že ti učitelé jsou v tom nevinně, jsou to prostě osnovy. Ale i tak trnu, co se bude učit příště, učebnici přírodopisu už raději dopředu neotevírám :D. Ale věděla jsem, do čeho jdu, tuším, že když mu bylo devět, musel znát podrobnosti o senátu, parlamentu, prezidentovi a jejich pravomocech.

      Vymazat
  13. Koukám, že má syn podobné myšlenky, jaké jsem kdysi mívala já :-D I když my jsme se s kamarádkou spíš zaobíraly tím, že by škola mohla vyhořet nebo být vytopena. On ten dark web byl přeci jenom tehdy ještě v plenkách :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že v tom nejsem sama :D. Dnešní děti to mají, oproti tobě, mnohem jednodušší, moderní doba nabízí mnohem více možností, jak zlikvidovat školu. Jen nejsou tak dobře realizovatelné, jako je vyhoření nebo vytopení :D.

      Vymazat
  14. Raději se podepíší jako nepodepsaný...8. listopadu 2021 v 21:03

    A nestačil by obyčejný smrtící světelný paprsek? Takové dokumenty dávají běžně v telce... Když to fungovalo v antice a dokonce i na pohyblivé cílé - lodě. Budova zateplená polystyrenem, který začíná degradovat při 80 stupních, to by byla celkem hračka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stačil, díky za tip! Jen ta škola musí být prázdná, přeci jen, buďme humánní :D.

      Vymazat
    2. Ty děti by šlo použít jako nosiče zrcadel. Podle jedné teorie na zapálení lodě bylo potřeba 500 vyleštěných štítů... :D

      Vymazat
    3. Ježíši! 😀 Tak mě napadlo, že bychom mohli na téhle šou vybírat vstupné! 😀

      Vymazat
    4. To je fakt, vždy se najde spoustu diváku třeba jako dneska. Zkoušeli jsme podomácku dělaný naviják za traktor do lesa na přibližování dříví. To byla podívaná, ale vstupné nikdo nezaplatil. Asi budu muset nechat u branky pokladničku s nápisem vstupné dobrovolné jako u nás na hřbitově. A nebo v lese naděláme tolik dřeva, že z něj na naší také doma dělané pásové pile nařežeme spoustu prken a z těch bude plot a nikdo bez placení už čučet nebude. ;) Přeju hezký večer.

      Vymazat
    5. Přeji krásný den a děkuji za komentář, který mě opravdu pobavil! 😊

      Vymazat
    6. To věřím, že naše samo-dřevo-zásobitelské starosti jsou pro dámu, která má na dosah uhelný region,k popukání. Já se nejvíc pobavím, až o Vánocích otevřu věž a moje vlastní neteře již nebudou mít výmluvu, proč nemohou přijít na návštěvu. Také přeji hezký den, ale slunce prý svítí jen u vás na horách.

      Vymazat
    7. Moje teta je na dřevu závislá, takže moc dobře vím, jaké jsou s tím patálie. Od vyhlídnutí a zaplacení plácku v lese, přes pokácení, nařezání na větší kusy, naskládání do kopek, vyčištění plácku, svezení domů až po rozřezání na polínka a uložení a přikrytí. Kam na mě chodit s uhlím! :D Jo, na horách svítilo, ale asi v Alpách, tady je celý den mlha jako u rybníka Brčálníku.

      Vymazat
    8. Trochu semtexu a ta těžba dřeva by šla sama. :D Jinak vidím, že předpověd počasí není vůbec přesná ani u vás. My jsme měli mít také hlášené slunečno a nějak se to zamračilo. Tuhle strašili, že bude po ránu až -6, rychle jsem napouštěl rybníček do plného stavu. Naštěstí máme zatím pořád skoro jako na jaře.

      Vymazat
    9. To je fakt, Semtex leccos ulehčí 😀.

      Vymazat
  15. A jéjé, máme tu zase pana učitele biologie! Je to on, že ano? :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak, je to paní učitelka a není na střední, ale na základce. A asi za to ani nemůže, osnovy, víš jak 😀.

      Vymazat
    2. Mají to chudáci oba v biologii těžký, akorát každý jinak :D
      Tohle se snad bere na vyšším gymplu, ne na základce!???

      Vymazat
    3. Leni, na základce. A přiznám se, že v tom mám už i já někdy hokej! 😅

      Vymazat
  16. K nepřiměřeným požadavkům na 11-ti leté školáky už tady asi bylo všechno řečeno. Souhlasím s výhradami.
    Chtěla bych poděkovat za odkaz na film "Stoletý stařík...". Už jsem o něm slyšela, ale nějak jsem se s ním i s jeho předlohou nějak míjela. Od včerejška ho po chvílích poslouchám. Perfektní :-) Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač! 😀 A pokud se bude film líbit (má lehounce pozměněný děj), vřele doporučuji knihu, protože styl, kterým byl vyprávěn film, je identický s knihou, jen s tím rozdílem, že není zhuštěná. Skutečně, co stránka, to perla 😀.

      Vymazat
  17. Stačí pár kilo semtexu a ze synka se může stát spasitel mnoha dětí.

    OdpovědětVymazat
  18. Díky za odkaz, knihu jsem si koupil a přečetl, ale že byla zfilmovaná, nevím.

    Synovi dobře rozumím. Teroristické myšlenky se mně ve školním věku v hlavě také honily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film je trochu odlišný od knihy, ale to důležité zůstalo zachováno.
      Myslím, že podobné myšlenky se v dětství honily hlavou snad každému z nás 😀.

      Vymazat
  19. Ja pamatuji, jak kolegům, kteří byly na vojně na jakési vojenské soutěži a přespávali v kasárnách elitního výsadkového útvaru v Prostějově (r.1989) tam jakýsi voják nabízel plastickou trhavinu..Ja ale myslim dokonce, ze deleni na kruohouste, paryby al kostnaté ryby je uz zastarale, ale musel bych se kouknout do zoologie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aneb jak se dostat k trhavině snadno a rychle 😀.
      Že je to zastaralé, je klidně možné, děti se totiž z nové knížky vůbec neučí, umí jen to, co jim řekne paní učitelka a co si zapíšou do sešitu.

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).