Šnečkovrah podruhé


V jednom městě žil jeden chlapec. Pravda, o tom, jestli je to město, se stále vedou spory, někdo ho označuje za ghetto, někdo za nočník Evropy a někdo zase za vesnici, jejíž domorodí obyvatelé chovají jaky a živí se mraženým tulením masem. Ale tahle informace vlastně nemá v příběhu žádnou důležitou roli, tak raději popojedeme - ten chlapec jednou mamince povídá, že potřebuje do tří dnů sehnat šneka na pitvu, jinak dostane pětku. Maminka, která ještě nedostala z hlavy pitvy předchozí a ve které to všechno vřelo vztekem, znechucením a bezmocí, i přes to synkovi poradila, že když půjde do školy o půl hodiny dřív, po jedné straně chodníku, u obrubníku, najde hotový šnečí lán. Pamatovala si to z dob, kdy v tu dobu chodila s druhorozeným do školky a tu drobotinu s ulitou uklízela z chodníku do trávy. I vydal se hoch na šnečí lov s láskyplnou maminčinou poznámkou, že jestli žádného šneka nenajde, za pětku se na něj ani trochu zlobit nebude, protože pětka od úchyla se prostě nepočítá.

"Máš?"

"Mám. Vlastně nemám. Teda měl jsem. Ale kámoš přinesl obří šneky zahradní, tak jsem toho svýho zase pustil..."

Mamince spadl maličký kamínek ze srdce, protože šnekovražda cizího šneka je přece jen o maličké šnečí tykadlo přijatelnější, než vražda šneka místního. Obzvláště ví-li, že i ona má ve svém rejstříku jednu takovou šnečkovraždu, nebo spíše spoluúčast na vraždě, zapsanou. A je jedno, že byla neúmyslná.


A zazvonil zvonec, a hororu je konec. Jak jinak totiž nazvat poslední školní pitvu, která byla unikátní tím, že to byla pitva 2 v 1. Učitel je totiž magor a současně se šneky se pitvali i laboratorní potkani. Viděla jsem koutkem oka fotografie pro synkův protokol z laborky a jestli něco nechcete vidět, tak je to právě tohle. Děsím se toho, co nás čeká příští rok, pitva all inclusive?

Netradiční a šílený školní (a nejen školní) rok jsme přežili, i když si úplně netroufám tvrdit, že za plného duševního zdraví. Matěj mi totiž každou chvíli přináší ze školy nějaký dokument k podepsání se slovy "Pojď se upsat ďáblu" :). A já se pokaždé upíšu a v duchu jsem rozhodnutá, že všichni nutně potřebujeme mozkovou očistu - dát šedým buňkám mozkovým šanci se vzpamatovat a zregenerovat. A začala jsem u sebe - zcela dobrovolně jsem si naordinovala minimálně prázdninový půst internetový, fejsbůkový i blogový a pevně věřím, že se mi to konečně podaří a mé úmysly nebude hatit podobná sabotáž, jakou byl v loňském roce konec Blog.cz :).

Užívejte léta, sluníčka, pohody a zase někdy, snad, napřečtenou! :)

81 komentářů:

  1. Bože, co ten váš učitel vše nevymyslí. No já nevím, u nás na škole se nepitvá nic. A jsme všichni spokojeni. Na laboratorní pokusy stačí trepky, rostliny, vajíčko.

    OdpovědětVymazat
  2. Naše milá Pitevní Přihlížečko,
    mě zajímá jedna věc: Fakt je tolik pitev V OSNOVÁCH?? A nebo je to magor, jak sama píšeš?

    Budeš mi scházet. Přeju ti super prázdniny a rychlé zotavení, ať si to všichni užijete! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vážně netuším, středoškolské osnovy školy neznám a ani na stránkách školy nejsou k nahlédnutí. Tipovala bych to skutečně na magora :D.

      Děkuji, Dorko, opravdu to potřebujeme všichni a my, dospěláci, po stresujících událostech posledních měsíců, obzvlášť. I tobě přeji krásné léto! :)

      Vymazat
  3. Pan profesor asi měl jít radši dělat soudního patologa - a ulevilo by se úplně všem. Tak každopádně krásné prázdniny přeju, odpočiň si se vším všudy a někdy zase na čtenou! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, ulevilo by se rodičům i studentům, mám pocit, že mi Míša říkal, že když jim řekl, že mají potkanovi rozříznout hlavu, šprajcli se, že tohle vážně dělat nebudou.
      Děkuji, i tobě přeji krásné letní dny! :)

      Vymazat
  4. Žasnu, co pana učitele ještě nenapadne. Chudák šnek
    Užijte si krásné a pohodové léto. Budu se těšit na další čtení. 🙂
    Taky jsem si dala trochu volnější tempo a vypadá to, že mi vydrží do konce léta. Měli jsme teď trochu náročnější, ale i pohodový měsíc. Když mám čas, píšu, ale moc se do toho teď z mnoha důvodů neženu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já žasnu taky. A vzhledem k tomu, že je to i Míšův třídní učitel, budu žasnout ještě další dva roky, dokud mi dítě neodmaturuje :D.
      Mám to hodně podobně, potřebuji úplně vypnout a jediná šance, jak toho docílit, je oprostit se od virtuálního světa. Moc se těším na tu spoustu času, který díky tomu získám. Přeji ti krásné léto, ať je u tebe vše v pořádku, odpočívej a zase někdy :).

      Vymazat
    2. Tak to tě toho pitvání čeká ještě dost. :D
      Rozumím, občas neuškodí se od toho oprostit. My teď měli rodiče doma na dovolené, mamka už pracuje, ale taťka je ještě doma. Babi jsme měli v nemocnici, dneska sestře řekla, že má stále potíže... Prvního jde na kontrolu, tak doufám, že to řekne. Jsem docela zvědavá, jak dopadne a štve mě, že to tutlala, ale to je celá babi.

      Vymazat
    3. S babičkou mě to mrzí, trochu mi připomíná tu mojí, jak tenkrát úspěšně docela dlouhou dobu tajila, že toho už moc nevidí, na vině byl zákal. Nakonec podstoupila malé zákroky na obou očích a bylo to zase v pohodě, myslím, že starší lidé nechtějí být na obtíž a spoustu věcí, i těch, co se týká zdravotního stavu, neřeknou. Přeji babičce brzké uzdravení!

      Vymazat
  5. Šnečkovrah jsem momentálně já, i když u těch domečkovejch mi to docela vadí. Mám nasypané totiž granule proti těm hnusnejm bezdomáčům, kteří se živí na mé vydřené zahradě na mých těžce vydobitých kytkách a jahodách. Jenže oni ty granule vychutnávají i ti domečkoví... to co je potom na záhonech by toho vašeho učitele naprosto nadchlo, protože tam by měl na pitvání tolik!!! materiálu....hezké prázdniny přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Připomněla jsi mi mojeho tátu, ten pro ně neměl slov, slimáci mu sežrali skoro celou zahradu. Nic nepomáhalo, tak vzal vidlici na grilování, hezky je na ní jednoho po druhém napíchal a máchl s vidlicí přes plot. Slimejši se prolítli a dopadli na silnici, kde je rozjezdila auta :D.

      I tobě krásné letní dny přeji! :)

      Vymazat
    2. Jé, tak to jsem dělala taky, jen jsem je nenapichovala, ale sbírala na lopatku a rozmachovala se s lopatkou aby na tu silnici dolétli. Občas to bylo asi vcelku nebezpečné pro cyklisty tam pak v tom rozježděným slizu jet :D :D

      Vymazat
    3. Koukám, že by z toho mohla být nějaká sportovní disciplína - házení slimáků na silnici :D :D :D.

      Vymazat
    4. Nó, vrh slimejšem do dálky! :D

      Vymazat
    5. případně i vrh slimejšem na cíl....

      Vymazat
    6. Skvělý! :D A co třeba golf? Nebo baseball? :D

      Vymazat
    7. Slimejši by se při odpalu lepili jak na golfovou hůl tak na baseballovou pálku.... To nebrat! 😆😜🤣

      Vymazat
    8. No ale kdyby se nářadí hezky obalilo v křídě, jako to dělají třeba oštěpaři, to by se lepit nemuseli, no ni? :D A tak jo, blbej nápad, hůl a pálku nebrat :D.

      Vymazat
    9. Ale jednoho jsi docílila, totiž mé představy jak takový odpálený či odpálkovaný slimejš pěkně letí tím zpomaleným letem animáků, oči mu vlajou na tykadlech, huba všelijak kroutí.... Nádherná představa! 🤣🤣🤣

      Vymazat
    10. Takhle barvitě popsané to má úplně jiný grády, teď tu představu nedostanu z hlavy pěkně dlouho! :D

      Vymazat
    11. Aspoň se o prázdninách nebudeš nudit. Budeš myslet na slimejše 😜🤣👻

      Vymazat
  6. Ach jo, ten pan učitel je opravdu pacoš... To ho budou mít i příští rok? Chudáci :(... Divím se, že ještě nějaká eko bio matka nepřišla do školy za týrání zvířat.
    Janinko, užij si krásné prázdniny, odpočiň si od všech těch sociálních šmejdů. Těším se na počtenou po prázdninách :*
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pacoš je odpovídající slovo! :D Jo, budou, ještě dva roky, ale myslím, že už si budou v posledních dvou ročnících vybírat předměty, na které se zaměří nejvíce a troufám si tvrdit, že bižule to nebude :D.
      Leni, děkuji ti za přání a přeji ti krásné a pohodové prázdniny! :)

      Vymazat
    2. Pacoš? Etymologicky moc příhodné to není, neboť pacient pochází z anglického patient, což značí "trpělivě snášející".😎

      Vymazat
    3. Aha! Takže pacoši jsou vlastně žáci a my, rodiče! :D

      Vymazat
  7. Divím se že toho pana učitele ještě nikdo nenahlásil. Na jednu stranu dětem tlučou do hlavy jak je důležitý ekosystém a na druhou stranu je nutí zabíjet hlemýždě. Chápu, že na zahradě dokážou udělat paseku a musí se zlikvidovat dřív než oni zlikvidují zahradu, ale to je zápas o přežití :-) O potkanovi nemluvě, to už je hnus a sadismus! S dojetím vzpomínám na doby kdy jsme měli ve škole povinné vaření, peci o dítě a kluci praktickou výuku - dílny. Teď jim dají do ruky místo šroubováku pitevní nůž 🧐

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pitva se provádí na mrtvém subjektu, ne?
      Jináč by to byla vivisekce. A ta je zakázána.

      Vymazat
    2. Ve škole jsme měli taky dílny, jeden týden uvnitř v dílně a jednou na školní zahradě, kde jsme pěstovali zeleninu. Co se týká pitev, vůbec netuším, k čemu to těm dětem bude...

      Vymazat
  8. Jani, po náročné době přeji celé rodině klid, hezké prázdniny i dovolenou. Dva roky s takovým magorem budou určitě ještě náročné, tak je potřeba doplnit energii a uklidnit nervy. Mějte se moc krásně a po prázdninách se zase budu těšit 😀👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba přejde od pitev ke klonování...

      Vymazat
    2. Evi, moc děkuji, i já tobě přeji krásné léto na chaloupce! :)

      Vymazat
  9. Myslíš, že by prošlo, kdyby žák přinesl pizza šneka (blíže viz https://www.vareni.cz/recepty/pizza-sneci-z-listoveho-testa/)? To by se na čtyřku dalo ukecat, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prošlo, kromě toho, že je pan učitel blázen, má i smysl pro humor. Možná by dostali i za tři :D.

      Vymazat
  10. Pan učitel se minul povoláním, jak už tu psala Marie Veronika, měl být patologem.
    Jani, přeji celé rodině krásné a zdravé léto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On učí i tělocvik a na pitevně by si tolik nezacvičil :D.
      Děkuji, i tobě krásné letní dny přeji! :)

      Vymazat
  11. Tedy, u vás ve škole se ten učitel přímo vyžívá v pitvách, už mi to přijde docela úchylné :D Užij si s klukama pěkné prázdniny ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to přinejmenším podivné :D. Děkuji, také ti přeji pohodové prožití letních měsíců :).

      Vymazat
  12. Ten učitel je ale blbec, pardon ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pstruha i žížalu jsem ještě skousla, ale potkana fakt nedávám...

      Vymazat
    2. Jsi dobrá, já bych neskousla ani tu žížalu....

      Vymazat
  13. Měla bych problémy i řezáním do žížaly, natož do potkana.
    Janinko, užij si hezké prázdniny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Míšo, já mám problém zabít i mouchu, takže se do tebe dokážu vcítit.
      Děkuji, i tobě krásné léto přeji! :)

      Vymazat
  14. Tak už i chudáci šneci a dokonce potkani... já se nestačím divit!!!
    Taky přeju krásné prázdniny a děkuji za milý komentář a za podporu :)

    OdpovědětVymazat
  15. Teda Jani, ten učitel je opravdu zvláštní. Ten by snad byl schopnej pitvat příště psa...Při tělocviku je v cajku, nebo taky ňàký morbidity ? Jani, přeju Ti hezké léto, odpočiň si a zase se k nám navrať ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tělocvik je zatím cajk, tedy když nepočítám, že ho měli hned po obědě, a to asi nebude chyba učitele :D. Děkuji, určitě se vrátím! :)

      Vymazat
  16. Já bych řekla, že je hóóódně divnej, pan učitel ...
    Jani, měj se moc moc hezky, odpočívej, užijte si pospolu léto a prázdniny :-) :-) Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to asi je :D. Děkuji a i tobě přeji krásné letní dny! :)

      Vymazat
  17. Panebože, ten váš učiteľ to je teda masaker. Oski by toto nezvládol, ten dostáva záchvat keď sa zabije pavúk. Asi by sme sa museli uspokojiť s päťkami, a popravde,nevadilo by mi to. Alebo by som sa s ním dohodla, že bude pitvať plyšáky, ale ten môj precitlivelý syn by aj s tým mal problém.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je :D. Snad bude mít tvůj synek štěstí na učitele...

      Vymazat
  18. Trochu se děsím toho, co bude následovat, až bude v plánu biologie člověka.

    OdpovědětVymazat
  19. No jsem vážně ráda, že podobné anabáze se školstvím nemusím již absolvovat a pokud mi vnuk cosi vypráví, je to pro mne již pouze úsměvné.
    Užívej si oddychu, relaxace, občasného nicnedělání, s hlavou zvednutou k obloze při počítání hvězd, či nasměrovanou k hezké knížce a oddávej se radostem, slastem, pohodě.
    Janinko měj se opravdu moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se těším na to, až mi svoje peripetie budou vyprávět vnoučata a nebudu to muset řešit já :). Děkuji za krásné přání, i tobě přeji krásné prožití letních dnů :).

      Vymazat
  20. Hlemýždě mám spojeného s Ferdou mravencem jako živočicha s domečkem a používat ho k pokusům je drsné vystřízlivění z pohádek. Nechápu, že tomu učiteli nestačí "anatomii" živočichů přiblížit teoreticky.

    OdpovědětVymazat
  21. Tak nějak nevím, ten učitel je asi opravdu ujetej!
    Přeji Ti hezké léto, relax,pohodu.
    Ale vrať se !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ujetej je to správný slovo :D.
      Děkuji a neboj, vrátím se! :)

      Vymazat
  22. Nevím, jak u koho, ale třeba u našich kluků existovala láska ke zvířatům, ale pitvu nikdy neprováděli-pokud vím. Já nedokážu kromě mouchy či nějakého vlezlého brouka v bytě zabít nic. Ani slepici a pod. Prostě citlivka, no. Pěkné prázdniny přeji. Nevěřím, že bys odolala tomu podělit se o zážitek, když ne na svém blogu, přijď do Kavárničky je tam všehochuť.♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem taky takový lidumil, já jsem schopná zabít akorát komára a octomilky, jinak nic.
      Děkuji za přání, uvidím, jak dlouho mi to abstinování vydrží :), i tobě přeji krásné letní dny :).

      Vymazat
  23. Zdravím, čtenář mého blogu mě informoval, že došlo k zablokování jeho komentářů z FB, chtěl bych ověřit, jestli se to nestalo i v jiných případech. Já s tím nemám nic společného, pátrám po tom proč se tak ději. Děkuji za odpověd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě vše ok, komentář šel odeslat bez problémů :).

      Vymazat
    2. Přeju hezké léto a pohodovou dovolenou. Já už se taky nemůžu dočkat, až někam vyjedu. :-) Děkuji za odezvu. ;-)

      Vymazat
    3. Děkuji, i já přeji krásné letní dny! 😊

      Vymazat
  24. Janinko, přeji vám všem v rodině odreagování, v příštím školním roce už asi pitvat nebudou. A vrať se, málo komentuji, ale úsměv při tvých článcích mi nikdy při četbě u tebe nechybí. Krásné prázdniny a užij si, že toho nezbytného v červenci už moc nebude ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milé přání, jsem ráda, že mé články baví 😊.
      I tobě přeji krásné léto! 😊

      Vymazat
  25. Příště bude na pořadu pitva mimozemšťana, každý dodá vlastního..A aby to nebylo málo, pitvat se bude i yetti ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emzáků tu kolem mě běhá, to by neměl být problém, ale ten Yetti, to bude oříšek! :D

      Vymazat
  26. Eh, brrr. Můžu být ráda, že jsme na biologii pitvali akorát švába a žížalu a pak pracovali s kuřecími křidélky. :-D

    OdpovědětVymazat
  27. Přeji krásný, příjemný a klidný zasloužený odpočinek, pitev bylo již opravdu dosti. Těším se na shledanou v září. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, milá Bev :). Myslím, že se mi ten odpočinek maličko protáhne, ale někdy určitě na shledanou! :)

      Vymazat
  28. No příští rok bude zlatým hřebem pitva mimozemšťana...Kdo si nepřinese svého, na pětku, a největší splhouni přinesou plný talíř...

    OdpovědětVymazat
  29. Janičko, ani jsem těch 75 komentářů předem mnou nečetla. Je to za vámi, synek to přežil a prázdniny jsou vlastně taky za námi. Jak budu mít chvilku, hupnu si přečíst ještě tyto komentáře, abych se poučila, jak je to jinde a nebo jaké mají komentující vlastní zážitky. Koukla jsem, článek je psaný už před dlouhým časem. Takže odpočíváš...
    Se mnou je to teď taky tak. A asi to má hodně blogerů, nějak se nadšení z blogování vytratilo, jsme o kolik let starší (tebe do toho ani nepočítám, jsi duševně i pohledově svěží furt) a máš hodně nápadů. Přeji ti proto hlavně zdraví a dobré rodinné prostředí, uvítám občas nějaký nový článek, až tě to bude opravdu hodně pudit. Měj se fajn a zase někdy nakouknu (komentáře si opravdu přečtu) ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Kitty, teď už konečně odpočívám, prázdniny byly pracovně extrémně náročné, ani kdybych chtěla, nestíhala bych cokoliv psát, kohokoliv navštěvovat nebo komentovat. Jenže, a nebudu se vymlouvat nebo dokonce lhát, mně se nechtělo. Dokonce, až se stydím to napsat, mi nic z toho nechybělo, zvykla jsem si v těch vzácných chvílích odpočinku na jiný relax a už teď vím, že bude těžké se ho vzdát a že budu muset svůj přístup k blogování trochu přehodnotit. Děkuji ti mnohokrát za milý komentář a i já tobě přeji hlavně hodně zdraví. Těším se zase někdy napřečtenou! :)

      Vymazat
  30. Janinko, přečetla jsem už všechny komentáře, a vidím, že jsi nakonec trošku vysadila. Je to potřeba, mám to tak nadále i já. Ale do Kavárničky chodím stále, abych nebyla bez informací o blogujících. Přeji ti zdravé a klidné září i další časy ☺

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).