Dort k výročí


Letos moc příležitostí (a přiznám se bez okolků, ani chuti) k patlání dortů nebylo, protože i do tohoto roku jsme, já a mí tři chlapi, stejně, jako v roce minulém, úspěšně vstoupili pravou nohou do hromady sraček. Snad mi, moji milí čtenáři, prominete ten jadrný výraz, ale žádný jiný, který by situaci lépe vystihoval, neznám. Že máme v rodině letitého záškodníka vědí jen ti z vás s výjimečnou pamětí, stačí, když zmíním jeho akci "Sektářský tábor, kde zneužívají děti pomocí hypnózy". A kdo si nepamatuje nebo mě ještě tak dlouho nezná, nevadí, rozhodně jste si ušetřili oživení velice nechutného zážitku táhnoucího se roky. Když už jsme si mysleli, že jsme záškodníkovi dostatečně nastavili mantinely tak, aby již nemohl škodit, nemohli jsme se asi víc mýlit. Po zjištění, že na nás už jeho vydírání a psychické útoky neplatí, změnil taktiku a začal za srdceryvného fňukání rozsévat semínka pomluv a lží okolo nás daleko intenzivněji, než tomu bylo doposud. A dělá to geniálně! Jeho andělská bezbranná tvář v kombinaci s důstojným věkem jsou skvělými nástroji k dosáhnutí vytyčeného cíle, a tak se mu podařilo něco, o čem jsem si myslela, že se nikdy nestane. Rozeštval to, co ještě drželo pohromadě, takovým způsobem, že brzy zřejmě nezůstane nikdo, kdo by si o nás třeba jen opřel kolo. Mrzí mě, že někteří členové rodiny jsou tak lehko zmanipulovatelní a stačí jim k tomu jen výtečná herecká schopnost záškodníka, který ví co, kde a jak říct, aby je dostal přesně tam, kam chce. Mrzí mě, že když slyší od někoho A, nechtějí slyšet B. A já se po těch letech marného boje rozhodla, že to B už nikomu vysvětlovat nebudu. Stejně, jako nebudu bojovat o přízeň někoho, pro něhož je jednodušší a pohodlnější jít s davem, než použít zdravý rozum a zachovat si nestrannost a nadhled. Ale proč to vlastně všechno píšu, když měl být článek o dortu... Jo, už vím! Naše výročí! Myšlenky se mi rozutíkaly a já se rozvášnila, a to jsem jen chtěla napsat, jak jsem vděčná za to, že nás ještě nic nerozdělilo, byť je to možná právě to, co by záškodník chtěl. Aby zase mohl něco řešit. Být v důchodu a bez koníčků je totiž nuda, víte? :)

Ale my se nedáme, zatím jsme přežili a když už ne, díky dlouholetému stresu, ve zdraví, tak alespoň se zdravým rozumem. A to už stojí za oslavu! :) 

Mininaháček z nadýchaného piškotu lehoučkým šlehačkovo-pudingovým vanilkovým krémem promazaný, borůvkami a jahodami proložený, ovocem zasypaný a Perníčkem a Zuzkou z filmu Shrek ozdobený. Proč jsem si vybrala zrovna je vám nepovím, protože to nevím, možná proto, že mají mé sympatie, neb k nim osud nebyl nejpříznivější. Tedy, on k nim byl přímo krutý - Zuzku sežral na Štědrý den Santa Claus a Perníček při výslechu u lorda Farquaada přišel o nohy. Když to tak po sobě čtu, máme se, oproti nim, vlastně docela báječně :).

Při přenosu na dort Zuzce upadla hlava, Perníčkovi se zvrátila vzad a také podle toho vypadají.
 Osud zkrátka nepřelstíš.





Mám moc ráda momentky pořízené během konzumace... :)



A takhle dopadl pokus o zvěčnění řezu. Dort zmizel tak rychle, že zbyl jen tenhle polorozpadající se kousek... :D

67 komentářů:

  1. Janinko, běda ti, jak po tvém příspěvku přiberu!
    Záškodníkům přeji, aby měli jiné starosti a neházeli lidem klacky pod nohy. Tvé rodině přeji pevné semknutí a štěstí a zdraví. Jiřina z N.
    Kdybych si nehrála na dámu, napsala bych vyprdni se na bábu, nebo kdo to je!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepřibereš, neboj, maximálně že bys šla po přečtení vyplenit ledničku, to pak asi jo :).
      Děkuji ti za milé přání, "vyprdni" je ještě hodně slušná varianta, tedy alespoň slušnější, než bych řekla já! :)

      Vymazat
  2. Jani, dort byl úžasný a věřím, že i úžasně chutnal. 👍👍👍 A nějaké vady na kráse? Osobně bych si jich nevšimla. My měli loni 45 výročí, ale dort jsem udělala až o týden později, kdy měl muž narozeniny. Výročí jsme oslavili komorně ve dvou, na na narozky dorazili všichni mladí s dětmi.
    Na záškodníka se vyprdni, život je příliš krátký na to, aby se člověk zabýval zlými lidmi. Máte sebe a svoje kluky. A tím, že se máte, dokazujete, že to ustojíte. Jak praví arabské přísloví: "Psi štěkají, ale karavana jde dál."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Alenko, byl vážně skvělý, zkoušela jsem nový krém bez másla a fakt se povedl :).
      Gratuluji k vašemu výročí a moc děkuji za milá slova! :)

      Vymazat
  3. Jani, jsem asi dost naivní, ale fakt jsem si myslela, že dotyčný záškodník už ztrácí na síle. Vlastně mu dali školu i kluci, tak by už mohl být klid. Jak jsem stará, tak jsem v některých věcech prostě nepoučitelná.
    Co říct na dort? Přece jako vždycky parádní a určitě výborný. Zbyteček hovoří za vše. Užívejte si sluníčkový víkend, zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já si to myslela taky, nejsi v tom sama, vidím ve všech a všem to lepší a evidentně je to někdy na škodu :D.
      A moc děkuji, i tobě krásný víkend na chaloupce přeji! :)

      Vymazat
  4. Tak já už jsem v důchodu, ale nemám potřebu se bavit tím, že budu někoho pomlouvat a rozeštvávat. Ona ta naše nejbližší famílie už skoro neexistuje, patří do ní jen manželova sestra s mužem a její dcera s manželem, a s těmi se vídám tak jednou za pět let, myslím, že ani netuší kdy máme výročí, byť jsme se brali na Václava a jsme Václavové. To by si snad mohli zapamatovat. Nějak mi to nevadí, že nás je tak málo, někdy to je naopak výhoda. Dortík zajímavý a děláš mi tedy pěkný chutě....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže ty pořád někde lítáš a máš koníčky, a co tě znám, máš to nastavené jinak, co na srdci, to na jazyku, žádný cukrbliky, když to není na místě. Mám ráda férovost a přímost, i když někdy může bolet. Ale tohle je jiné, všechno se děje zákeřně a za zády a když už se ke mně něco donese, je to formou zprávy, nikdy ne přímo, na to nemá koule. Mrzí mě, že nás je už takhle málo a po tomhle nás bude ještě méně.
      A moc děkuji! :)

      Vymazat
  5. Hlava v jahodách.
    Krásná surrealistická vize.
    Záškodník je horší jak zákeřník.
    Se zákeřníkem je to snadnější, stačí pořezat keř a zákeřník je vidět v plné nahotě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó ano, hlava padla na zajímavé místo :).
      Sakryš, proč náš záškodník není zákeřník, hned by to bylo jednodušší!

      Vymazat
  6. Jani, příběh se záškodníkem neznám, ale vím, že pomluvám se těžko čelí. Také jsem v důchodu, ale naštěstí mám koníčky a nemám potřebu někomu ubližovat.
    Dorti se Ti moc povedl a určitě byl moc dobrý. Nedivím se, že rychle zmizel.
    Přeji klidné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím jsem takového druhého nepotkala a jsem moc ráda, že v jeho věkové skupině existuje spousta fajn normálních lidiček 😊.
      A moc děkuji! 😊

      Vymazat
  7. To je tak smutné! Není snad nic horšího, než když se rozpadá rodina, a to, že to někdo svévolně způsobuje, je pro mě naprosto nepochopitelné. Jak se může ten člověk vůbec podívat do zrcadla? Jak může večer usnout? Moc vám přeju, abyste ty i tvoji tři chlapi drželi pevně při sobě a nic vás nezvládlo rozdělit. Pak bude vždycky nějaký důvod k radosti, ba i pro takové krásné dorty, jako je tenhle :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Může se podívat do zrcadla, protože má s téměř stoprocentní jistotou psychickou poruchu. Návštěva odborníka byla opakovaně odmítnuta a nemocní jsme prý my. Ale co už, my se vážně snažili, ale kde není vůle...
      A moc děkujeme za milé přání! ❤️

      Vymazat
  8. Dort je božíííííí!!!!
    A co se rodinných vztahů týče, o tom víme i u nás své, takže vás chápu:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji převelice! 😊
      A držím pěsti, ať ty tvoje záškodníky přežiješ ve zdraví!

      Vymazat
  9. Dort je jako obyčejně úžasný! Se záškodníky se bojuje těžko, bývají to skvělí manipulátoři, kteří mají navíc svůj hodnotový systém postavený tak, že se jim jen těžko nějak oplácí. Tak pro jistotu jen připomenu jedno praktické poučení z našeho blogového společenství: Jakkoli se to může jevit jako pochopitelné a spravedlivé, hlavně na záškodníka nebrat železnou tyč!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnohokrát děkuji! 😊
      Máš pravdu, železná tyč nic nevyřeší. Mojí mamince to říkám pořád, ale prý už ve svém věku nemá co ztratit, musím jí krotit víc, než bych si přála! 😀

      Vymazat
    2. Postačí tyč ebonitová.
      Neboť ta se dá využít i jinak /gůgle: Estetické kvality i pružnosti ebonitu se využívalo i ve šperkařství/

      Vymazat
    3. Myslím, že v nouzi by postačila i tyč dřevěná, alias klacek :D.

      Vymazat
  10. Ach jo, na anabázi se záškodníkem si pamatuju, už tenkrát jsem četla s pusou otevřenou, co je všecko možné.. Já se zapletla jako pozorovatel a kamarádka do vztahu matka 90 r, a její dcera s manželem, záškodník na mě vymohl souhlas se situací, což teda mmch je i můj názor, ale kamarádka se mnou za souhlas přestala komunikovat. No co už. Tady jsou složité vztahy, které po 40 letech narostly do obřích rozměrů. A to je škoda. Nakonec na tom tratí všichni. U Vás vím, že je to jiné, ale stejně smutné a to je to, co je jádro pudla. Jsme tu jen na chvíli... Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stejně je to zvláštní, že i přes to, že jsou lidé šťastní, zdraví, spokojení a mají se rádi, mají jiní potřebu se vměšovat a vnucovat své názory, moralizovat, srovnávat, škatulkovat. Já to prostě nechápu, jak by bylo na světě hezky, kdyby tohle zmizelo... Přeji pevné nervy a záškodníkům zmar! :)

      Vymazat
  11. Záškodníci se tak snadno nevzdávají - bohužel. Oni totiž škodí pro "vaše dobro" :D Taky to znám.
    Dort je opět úžasný, jednou musím vyzkoušet tvůj korpus, jestli se mi ho ještě podaří dohledat. A velká gratulace k výročí, nevím kolikátému, ale tuším že jste spolu zhruba tak nějak dlouho jako my.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, je to přesně tak, pro naše dobro :D. Je docela úsměvné, když někdo chce předělávat, nepočítám-li děti, dospěláky, kteří jedou "pátý gumy" :D.
      A moc děkuji za přání - jsme spolu už 23 let - i za pochvalu dortu - korpus už dělám jiný, není to klasický piškot, ale je nadýchaný a v dortech se mi osvědčil daleko víc, přidávám odkaz, jen vynechávám kakao a dávám poloviční dávku cukru - https://www.toprecepty.cz/recept/11406-citronovy-dortik-s-ovocem-a-zele/.

      Vymazat
  12. Ten se povedl. 🙂
    A rodinné vztahy jsou asi všude všelijaké. Sama mám jednu příhodu, která mě opravdu dopálila, ale raději bych to asi nerozebírala, byla bych sprostá, protože to se taky jinak nedá komentovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! :)
      Rodinu si zkrátka člověk nevybírá, i když v mém případě jsem si vybrala manžela, takže vlastně i tu rodinu :D.

      Vymazat
  13. Je to škoda, když jsou takové problémy v rodině :( V každé rodině se asi něco najde, u nás jsou taky někdy problémy... ale většinou si s někým o tom popovídám, rozeberu a ulevím si, co jiného se dá dělat no :D
    Ten dort vypadá parádně a nápad s perníčky je super! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I jen vypovídání uleví, je fajn, když má člověk někoho, před kým ví, že může vypustit páru :).
      A moc děkuji! :)

      Vymazat
  14. Dort byl velice krásný a jak je vidět stejně tak dobrý. Taky jsem se v závěru zasmála, jak se Perníčkovi zvrátila hlava. Vtipný a pozitivní závěr po těch záškodnících. Tak přeju pevné nervy, spoustu lásky a hodně společné radosti z kluků. To je základ, na kterém si záškodník zaručeně vyláme zuby. Ať jste pořád tak šťastní a vysmátí jako vaše perníkové podoby. :)

    OdpovědětVymazat
  15. To je taaak roztomilý 😊 miluju tyhle spešl dorty

    OdpovědětVymazat
  16. Vůbec nepochybuji, že dort zmizel raz dva. Už jen od pohledu je jedlý :-).
    Život je prostě takový. Ne každý v naší blízkosti se chová tak, jak bychom předpokládali.Je to škoda, člověku je to líto, ale nic jiného nezbývá než se nadechnout a vydechnout.
    Všechno nejlepší k výročí!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, nadechnout a vydechnout, to je moje metoda, prodýchávání mi pomáhá zvládat nepříjemné stresové situace, je to skoro takový lék na nervy :).
      A moc děkujeme! :)

      Vymazat
  17. Takže zase dobrota. A ze záškodníka si nic nedělej, on se asi najde všude. Čím jsou ti lidé nešťastnější, tím víc škodí ostatním. Důležité je, nenechat se jím otrávit. Dortík byl parádní, oslavu jste si užili a držíte spolu. A to je hlavní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy byla :). A nedělám, kontakt nevyhledávám a zatím to platí také obráceně. A moc děkujeme! :)

      Vymazat
  18. Perníčka mám taky ráda, mám ho jako minutku, ten měřič času při vaření.
    Řez dortem mě přesvědčil, že ano, že bych si dala. :)

    OdpovědětVymazat
  19. Dort vypadá jako vždy úchvatně, v tom tě jen tak někdo nepřekoná! Hlavičky se zvrátili asi z horka, letos dostáváme zabrat nějak moc brzy. Co se týče záškodníka, asi v každé rodině jako na každém pracovišti je vždycky nějaký takový co musí štvát lidi kolem sebe. Zřejmě máte něco co on nebo ona nemá 😉 A závist je potvora...
    Jestli mu na to skočí i ostatní, nejsou na tom o mnoho lépe . Máš bezva rodinu a jste v pohodě, to se někomu nelíbí. Tady říkají “radši sami než ve špatné společnosti “.
    Mějte se a užívejte si! 🤗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu i slůvka podpory :). Je pravda, že letos to počasí je nějaké bláznivé, nejdřív jsme tu všichni ještě před týdnem remcali, jaká je zima a najednou jsme přišli ze zimy do tropů, šok obrovský nejen pro lidi, ale i pro perníček :D.

      Vymazat
  20. To je opravdu smutné, že máte kolem sebe takového zlého člověka. Pomluvy a závist tu bohužel jsou a budou... Dortík je krásný, přeji ti hezčí a vydařenější dny plné sluníčka :)

    OdpovědětVymazat
  21. Jani, zdravím. Líbí se mě panďuláci na dortu a pořízené momentky. S tím záškodníkem - nevím sice, o co jde, ale snaž se tím netrápit a žij si hezky se svýma klukama a mužem. Skoro všude , buď v práci nebo v rodině se najde někdo, kdo to kazí...Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :). Snažíme se tím netrápit, žijeme jenom jednou a rádi bychom si zachovali zdravý rozum co nejdéle nejen kvůli sobě, ale taky kvůli klukům i budoucím vnoučátkům :).

      Vymazat
  22. To je opravdu neštěstí, když volný čas někteří nedokážou naplnit ničím zajímavým a jako náhražku mají záškodnictví.
    Ale jak Svatoplukovy syny nic nerozdělilo, u tvé rodiny to bude podobné a dorty vše jistí :).

    OdpovědětVymazat
  23. Hele a není ti to ani trošku blbý krmit mě takovou dobrotou jenom přes okno v noťasu? Jak se u nás říká, tečou mi grynty až na bradu. Tvoje dortíky jsou naprosto jedinečné a ještě naprostěji úžasné.
    P.S. pošli mi GPS souřadnice a já toho prevíta zneškodním...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Převeliké díky ti posílám, třeba to jednou klapne a dáme si dortík spolu! :)
      P.S: děkuji, jsi v pořadí! :D

      Vymazat
  24. Achjo, omylem jsem místo publikovat komentář klikla na odhlásit se z google účtu, takže můj komentář nejspíš nedorazil. Zkrátka jsem psala, že dort je krásný (nevěděla jsem, že perníčkova perníčka se jmenuje Zuzka :D) a ten blbec je prostě blbec, tyhle lidi moc nechápu, ale bohužel jich je spousta. Snad bude líp. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítej v klubu odhlašovačů z účtu! Stává se mi to téměř vždy, když se rozvášním a komentář je dlouhý. Ale někdy pomůže dát povel zpět a komentář se objeví jako neodeslaný, i když to neplatí vždy, algoritmus jsem ještě nevysledovala :D.
      A moc děkuji! :)

      Vymazat
  25. Ježíííííš, já tu nebyla milion let, možná dva miliony. Ale myslím, že záškodník je rodu ženského, pokud mě pamět nemýlí. A jak zpívají Tap Tap Orchestra a píše Vlasta nade mnou - blbec je blbec a blbcem zůstane ... Takže co s tím. Nezbývá než se spolehnout na karmu, která jediná je spravedlivá společně s časem. A dort? Však ten už jsem chválila na fb a o tom, že figurky občas neumí poslouchat a pěkně posedět, o tom mi ani nemusíš psát, to já znám na vlastní ruce! :-* Renuška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jů, taková vzácná návštěva, děkujůůů! :)
      Paměť tě nemýlí, je to tak a pořád jede pecky, ale my to dáme, děkujeme! :)
      A figurky, to je kapitola sama pro sebe :D.

      Vymazat
  26. Jani, víš jak se to říká....na každého jednou dojde! Trápit se nějakým škodičem a mýt to v hlavě, jen ubírá sil a pohody. Určitě je to ale i těžké to v té hlavě nemít, když už je toho přespříliš. Přeji vám hodně sil a pohody,držte se.
    Dort je bezvadný a postavičky taky, že se to někdy klátí, to znám i já moc dobře :-)) Přeji krásné letní dny :-) Alena

    OdpovědětVymazat
  27. Jo moc pěkné a povedené ty figurky..

    OdpovědětVymazat
  28. Dort je parádní. Takhle pestře zdobený dort jsem nikdy nedělala.

    OdpovědětVymazat
  29. Ach jo, takové lidi je hodno držet si daleko od těla :( je mi líto, že máte takového příbuzného, nezasloužíte si to...
    Jinak dort je jako vždy nádherný <3! Zuzka se směje i při "popravě" :D
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My se s tím nějak popereme, co už s tím. A moc děkuji ♥️, Zuzka při popravě mě opravdu pobavila! 😂

      Vymazat
  30. Dort vypadá lákavě, držím palce, aby se nálada zlepšila, I když po setkání s některými lidmi je to těžké

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My si náladu zkazit nenecháme, nepatříme mezi trpitele, nějak to zvládneme. A moc děkuji! :)

      Vymazat
  31. :-( tak toto mi je vážne ľúto. Bohužiaľ, naša národová povaha (beriem to obe národy naraz lebo u nás je toho niekedy ešte horšie) je tak rokmi zadubená a len veľmi ťažko sa búrajú stáročiami postavené mantinely. Malomeštiactvo, ohováranie, záludnosti, intrigy, hlúposť, závisť aj nenávisť je tak typická pre nás a prítomná skoro všade, ako v mestách tak aj na dedinách, že je to do očí bijúce. Ja len dúfam, že zdravý rozum nakoniec zvíťazí aj u tej vašej rodiny. Záškodníci sú len nešťastní ľudia, ktorí nevedia čo so sebou a so svojou frustráciou bojujú tým, že škodia druhým. Ale najhoršie je, ak sa iní nechajú nimi ovplyvniť.
    Nuž, myslím na vás a posielam veľa pozitívnej energie aby ste všetko toto zlo presvietili svetlom. Pretože tma nemôže zhasiť svetlo ale svetlo, môže zahnať temnotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Apropo, skoro som zožrala PC obrazovku. Tá torta vám určite padne v taký čas vhod.

      Vymazat
    2. Ali, napsala jsi to trefně. Jen ten náš záškodník je evidentně psychicky nemocný, ostatní to nechtějí vidět a my už nemáme sílu a rezignovali jsme. Děkuji ti za milá slova, my to zvládneme :).

      Vymazat
  32. Nádherný dort! Ten se musí líbit každému! 😍

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).