Jak se stát blbým snadno a rychle...

 
"Ahoj Matýsku, tak co, jak bylo ve škole?" 

Někde jsem četla, že tato otázka je pro dítě příchozí ze školy naprosto nevhodná, ale vzhledem k tomu,  že po příchodu z práce často sama melu z posledního, je zrovna tahle otázka vrcholem mé kreativity. Tedy alespoň do doby, než mě nakopne káva.

"Super, zejtra tam už nejdeme. A víš co? Už mě nebudeš mučit jako na jaře!"

Vážně řekl mučit? Myslel tím snad moje úhledně naskládané hromádky učiva, které jsem mu každý den s láskou a padesáti vlepenými různě barevnými papírky s poznámkami připravila ráno vedle snídaně? To nechápu!

"Jo? A kdo tě bude mučit místo mě?"

"Paní učitelka nám každej den ráno pošle do Google učebny úkoly. Koukni na náš rozvrh, super, ne?"

Jo. Je to super. Jen doufám, že do školy žáčci opravdu nepůjdou jen ony avizované tři týdny, protože jestli bude výuka dlouhodobě probíhat ve stejně svižném tempu, jako je tomu teď, budou ty děti na konci školního roku úplně blbý.

68 komentářů:

  1. Můžu říct, že je mi dětí na školách opravdu líto. Mám takový pocit, že v letošním roce už nikdo do školy nepůjde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem stejného názoru, Nikčo, při současné situaci počítám, že se děti vrátí do lavic nejdříve po vánočních prázdninách v novém roce.

      Vymazat
    2. Vidím to podobně... :-/

      Ale aspoň jim na chvíli odpadne to láskyplné "mučení" :-)

      Vymazat
    3. Já bych je nechala opakovat celý ročník. Pro jistotu :D.

      Vymazat
    4. Jenže to by musely děti opakovat i loňský ročník..je to ale bída, vidíme to doma, neumí fakt nic a sorry, když člověk chodí do práce a dítě se samo od sebe učit nechce, tak nelze školu suplovat na 100 % (kdybychom chtěli, máme domácí školu.)

      Vymazat
    5. U nás to bylo na jaře jinak, dítě se nenudilo, učení bylo přiměřeně a když se mi zdálo, že toho má málo, ještě jsem mu něco přihodila :D. Co nevěděl, vysvětlila jsem odpoledne, byl to obrovský rozdíl proti tomu, co se děje teď.

      Vymazat
  2. Milá Svižná Vrtulko,
    a to je legální??? Ještě, že fázi vzdělávání už mám za sebou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dorko, evidentně to legální je, ačkoliv to vůbec nechápu, protože učitelé z naší základky do školy normálně chodí.

      Vymazat
    2. Oni prý učí odtamtud, normálně do školy chodí, jen sedí v kabinetu nebo ve třídách a učí odtamtud, což i chápu, ti, kteří mají doma děti, by neudělali už vůbec nic:D

      Vymazat
    3. Učí je silné slovo. Sepsat dvě zadání jako úkol dokážu za pět minut :D. Online výuka nehrozí, prý mají na celou školu pět funkčních počítačů schopných výuky :D.

      Vymazat
  3. Když jsem ještě chodil do školy, byl podobný režim mým nesplnitelnným snem. Hned je vidět, že jsme od té doby výrazně pokročili :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně tak. Mluvíš mmi z duše. Také doufám, že to nebude trvat déle. Jinak to s tím vzděláním letos půjde do kytek.
    U nás tedy jedou děti podle rozvrhu kromě výchov ve všech předmětech, takže rozvrh mají zaplněnější.-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože si myslím, že se děti 2. listopadu do škol určitě nevrátí, budu asi po paní učitelce požadovat vyšší nasazení, nebo prostě Matýskovi něco vymyslím sama. Nejhorší je, že to takhle mají všechny třídy na naší škole.

      Vymazat
  5. Pamatuji si, jak se za našich školních let vyhlašovaly uhelné prázdniny. Byli jsem doma 2-3 týdny a bez jakéhokoliv učení. To se mi moc líbilo. 😀
    Sdílím stejné obavy, že se děti do škol začátkem listopadu nevrátí. O kukačky obavu nemám, ty rozhodně nezblbnou. Sára má opět on-line konzultace s učiteli, kteří jsou ve škole, naplánované na pevně daný čas. Ema má režim poněkud volnější, jazykovka to tolik nehrotí. Tady rozhodně zblbnutí nehrozí, druhá babička je bývalá profesorka a ta na ně dohlédne, stejně jako na jaře. Jejich školní výsledky jsou z větší části její zásluhou. Heslem mé dcery je totiž "maňána". Ani mateřství to nezměnilo. Na druhou stranu vidím, jak je báječné být pohodářem.
    U trpaslíků je to horší, zejména u Bětky, která v září začala chodit do školy a navíc podědila životní krédo po své tetě. Jiřík je víc zodpovědný, i když ani u něj není škola tou nejvyšší prioritou. Ale snad tady také nehrozí zblbnutí.
    Musíme všem těm, kteří teď nemohou do školy, držet palce a věřit, že snad bude líp.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedny takové prázdniny si taky pamatuji, byly dva týdny v zimě, tuším, že spojené ještě s vánočními prázdninami a bylo to naprosto úžasné, žádné učení, jen sáňkování. Jó, to byl ještě tenkrát v zimě sníh :).

      Vymazat
  6. Tak to je smutné. Asi je to jak která škola. Ta naše to měla dost chaotické na jaře, ale teď se zdá, že se připravili a fungují snad mnohem lépe.
    I když teda, napsat v 10 večer rodičům, že "zítra v 7:50 bude on-line vyučování" a aby si každý nainstaloval program...

    Jinak, ty stále věříš, že se v listopadu do školy vrátí? Když sleduju, co se děje a jak se někteří stále vzpírají dodržovat vládní opatření, tak se obávám, že k nějakému uvolňování hned tak nedojde. Spíš naopak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My to zase na jaře měli v pohodě, sice žádné online vyučování, ale dostali v pondělí práci na celý týden, to jsem Matýskovi rozdělila na dny, občas mu tam přidala nějaký ten bonus :D, ale bylo to jiné. Za to teď je to chaos nad chaos.
      To, že se děti vrátí v listopadu do školy je podle mě téměř vyloučeno. Počítám, že nejdřív před Vánocemi, ale spíš až v novém roce. A to bude zase v plném proudu chřipka, takže kdo ví, co vlastně bude.

      Vymazat
  7. Páni, to vypadá jako školákův splněný sen! Paradoxně si ale myslím, že s výjimkou předmětů, které bych nazvala kumulativní (zejména jazyky a matematika) se toho zase tak moc nestane. Když si vzpomenu třeba na biologii a jiné nalejvárny, tak nedozvědět se, že ibis patří do čeledi krátkokřídlých, přestože má dlouhá křídla, by na mě patrně příliš vážné následky nezanechalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako školák bych to asi taky ocenila, ale to před nimi nemůžu doma říct, že jo :D. Jsem podobného názoru, jen si myslím, že toho učiva dostávají fakt žalostně málo. Asi začnu doma rozdávat bonusy :D.

      Vymazat
  8. Náš vnouček má každý den na stránkách školy co se má ten den naučit a napsat. Na to, že je druhák toho má docela dost. Ještě mu museli nainstalovat Whatsap, aby mohl paní učitelce poslat básničku, co se naučil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne nadarmo se říká "zlatá střední cesta". Držím pěsti, ať to vnouček i rodiče zvládnou :).

      Vymazat
  9. U nás je to totožné, na prvním stupni mají děti skutečně pouze dvě hodiny denně. Dle mého soudu tragédie a je mi vás rodičů skutečně líto, protože zaměstnat dítě nonstop a bez kolektivu, nezávidím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na jaře kluci těch několik měsíců zvládli naprosto bez problémů, teď spolu byli týden a včera nastoupila ponorka jako vyšitá, museli jsme všichni na vzduch a prodýchávat. Nakonec to byla moc fajn procházka a všechno se zklidnilo, ale nedělám si moc naděje, že to ještě nepříjde, to pošmourné počasí, na rozdíl od jarního sluníčka, tomu docela nahrává. Ale my se nedáme, tvoříme, patláme, i kdybych měla padat na hubu, tak Matýska zaměstnám, potřebuje to :).

      Vymazat
  10. Tak to je tedy síla :( Ze zvědavosti jsem koukala na rozvrh bývalé střední, a na maturitním oboru v posledním ročníku se učí denně jen čtyři hodiny online. Kam až to povede? Je to snad tím že výuka online je náročnější, nebo je to o nečem jiném? Opravdu nevím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prvorozený má kolikrát učení až do půl čtvrté online. Možná je tenhle způsob opravdu náročnější, ono přeci jen na živo je to víc interaktivní, zírat několik hodin do obrazovky je zápřah i pro mě v práci, natož pro školáky. Ale záleží škola od školy...

      Vymazat
    2. Na druhou stranu, když děti můžou čumět do mobilu, čumí co se dá, saomzřejmě ne všechny, ale celkem dost..tak ať si teď na online výuku nestěžujou, mají to mít, obrazovku na x hodin denně.)

      Vymazat
    3. Já bych tu vinu neházela tak úplně na děti, za tohle mohou hlavně rodiče, které je do těch mobilů a obrazovek nechávají čumět víc, než je zdrávo :).

      Vymazat
  11. Čím dál tím víc jsem ráda, že se mně tyhle problémy netýkají. Fakt je, že takový rozvrh je dětský sen, ale jak to všechno dopadne, to si ani neumím představit. Je mi teď líto rodičů, většinou bude všechno na nich a ti kteří na to budou kašlat, tam pak polituji dětičky. Je jasné, že většina se sama do učení hrnout nebude.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš pravdu, Matýsek, kdyby nemusel, tak se neučí, je chytrý, ale potřebuje řád. Občas se to sice zvrtne (za vydatné pomoci tatínka :)) jako třeba minulý týden, kdy jsem Matýskovi volala z práce domů a hned mi hlásil, abych se nelekla, až přijdu domů, že tatínek vyhlásil pyžamový den :D.

      Vymazat
  12. Takhle už nám tu vyrůstá několik generací dětí, které vědí prd. Tyhle covidové budou ještě výživnější...naštěstí Bobule je teprve ve školce a já doufám že odteď se nebude rok co rok vyhlašovat nová a nová pandemie a nové a nové zákazy chození do škol. Protože tedy nevím, kdo by jí doma učil. Asi jen táta...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pevně v to věřím taky, je to únavné pro všechny.

      Vymazat
  13. Opačná zkušenost. Úkolů je tolik, že se učí mnohem déle než ve škole. A ještě nadává, že si to všechno nezapamatuje, protože narozdíl od školy nemá čas opakovat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O takových případech už jsem taky slyšela, opravdu záleží na škole a učiteli, jak se k tomu postaví, jestli laxně nebo to dají rodičům i dětem vyžrat. Ani jedno není dobře.

      Vymazat
  14. A obědvat bude v google bufet.com?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Docela by mě zajímalo jaký má takový bufet.com nabídku :D :D

      Vymazat
    2. Ne, chodí do Bistra u Janinky :). A jestli to takhle bude trvat ještě měsíce, bude to Bistro u šílené Janinky.

      Vymazat
    3. Eliss - určitě by to byly delikatesy, kam se na ně hrabe moje rajská! :D

      Vymazat
  15. Ach jo, je to opravdu smutné. Jsem ráda, že v takové době ještě neučím, teprve se učím, jak správně učit.
    Chudáci maturanti, jo, měli jsme to podobné, taky jsme nevěděli do poslední chvíle, jestli budou maturity, nebo ne, ale oni to mají už od začátku školního roku. Neví, jestli mají připravovat maturák, nebo stejně nebude. Ještě, že tohle už mám za sebou. Kdybych věděla, že jsem celý maturák připravovala zbytečně, asi bych se sesypala...
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, máš pravdu. Tahle doba není jednoduchá a neznám nikoho, kdo by se s problémy s tím spojenými nepotýkal. Třeba prvorozeného třída začala chodit do tanečních, pak šli do karantény, absolvovali ještě dvě lekce a konec. Kalendáříčkem s rozpisy hodin a prodloužených si můžeme tak leda utřít zadek :D. Když dokončí taneční příští rok, bude to úspěch.

      Vymazat
  16. Tady byly dětičky doma půl roku. Nejdřív 3 měsíce Covid a od června, kdy by se mohlo jít, byly přece prázdniny! Které tu mají taky plné 3 měsíce. Hesla jako “bude zas dobře” a “zvládneme to” zde platí celý život 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Starší syn byl od začátku března ve škole tři týdny a kousek, a to nepočítám ten týden v srpnu, kdy měl ve škole brigádu a myl tam okna :D. Střihnul si v září karanténu a když se vrátili, školu jim zase zavřeli. Jo, my to zvládneme, základem je mít zásobu tvořivého materiálu, aby se Matýsek nenudil. A hodně vína :D.

      Vymazat
  17. No, pěkný :(
    Jinak je to asi škola od školy, učitel od učitele. Znám i takové, co jedou podle původního rozvrhu. Takže běžných pět, šest hodin. Jen prostě přes net. Něco to asi o paní učitelce vypovídá.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby to byla jen paní učitelka, ale ona takhle jede celá škola. Na rozdíl od jara, kdy to bylo v pohodě (jasně, že z mého pohledu, ne Matýskova :D), teď je to fakt zmar.
      I tobě hezké dny :).

      Vymazat
  18. To je děs. A přitom mohli klidně nechat výuku s polovičkou třídy. Jsem asi moc blbá, ale co z těch dětí bude?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani se neptej, Chudobko. Chápu, že jsou rodiče, kterým tahle výuka vyhovuje, ale já mám trošku jiné představy o základním vzdělání.

      Vymazat
    2. No přesně..nechápeme to taky, proč nenechali třeba výuku s polovičkou třídy, i kdyby dobrovolně, že někteří rodiče nechtějí děti do školy posílat, bojí se, tak ať se s nimi učí doma, nenutila bych je tam chodit, ale podle mě uplně v pohodě by se polovina třídy sešla.) Plus třeba známí učitele fakt hodně prudí, proč nenechali třeba tu první třídu aspoň..vždyť číst a psát se online ani nedá naučit:( Resp. první a devátou..ne, to se zavře vše naráz a přitom coviďáci tu byly snad 2 na 200 dětí:/

      Vymazat
    3. Souhlasím, tak, jak to bylo od května, kdy se učila půlka ve škole a půlka doma, nám docela vyhovovalo. Ani jsem netušila, že se může dítě do školy tak těšit :D.

      Vymazat
  19. Já pamatuji uhelné prázdniny.. Ale to výuka nebezela vůbec..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já ještě něco podobného pamatuji. A taky chřipkové prázdniny. Většinou navazovaly na vánoční prázdniny, takže o to to bylo lepší :).

      Vymazat
  20. Veď to je rozvrh podobný tomu, ktorý tu bežne majú austrálske deti! 😄 Začínajú v 9 a v 14h už idú domov. Neverím, že sa tam za tú dobu stihnú vôbec niečo naučiť lebo keď do toho vtesnám prestávky a veľkú obedňajšiu plus telocvik, netuším, kedy sa stíhajú učiť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ale pozor, ten rozvrh je ve skutečnosti ještě lepší, dopoledne dětičky dostanou dva úkoly, které mají za půl hodiny hotové a tím to končí :D. Takže ti vaši školáci jsou na tom ještě docela dobře :D.

      Vymazat
  21. V živote by som nebola povedala, že mi VŠ bude tak chýbať :( :D ❤

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že spousta žáčků i studentů to má stejně :).

      Vymazat
  22. Chechtám se sice tomu tvému ty děti budou úplně blbý, ale ono je to vlastně smutné...Naši nejmladší školačku to asi čeká také, ale co,rodiče se musí snažit.Švagrová s vnučkou čte na dálku přes internet, každý den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, bylo by to i k smíchu, kdyby to vlastně nebylo k pláči. Ale snad to zvládneme bez úhony tělesné i duševní :).

      Vymazat
  23. Žáci si vyzvednou výukové texty, sami je nastudují a pak zpracují úkoly? Myslím, že při takovém způsobu výuky budou asi nejspokojenější učitelé. Pokud ovšem mají výklad písemně zpracovaný a stačí ho jen na sdílené místo nahrát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na naší ZŠ žáčci vlezou do Google učebny a většinou tam mají dva úkoly. Ty buď zpracují přímo v učebně a odešlou (výjimečně), spíš ale dostanou čísla stránek učebnic a pracovník sešitů, co mají doma a tam to taky zpracují. Jen odkliknou, že to udělali. Takže ano, nejspokojenější jsou tu učitelé a děti, protože nedělají vlastně skoro nic.

      Vymazat
  24. Jani, já si stejně myslím, že až a pokud tohle covidové šílenství jednou skončí, že snad ani ty roky covidové výuky se nebudou moct počítat, takové učení mi přijde úplně k ničemu, je to prostě provizorní řešení a celkem chápu tvou obavu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Bev, je to katastrofa. Nechám to ještě být, příští týden mají děti prázdniny, ale jestli se něco nezmění, začnu mu zase chystat hromádky z vlastní iniciativy. Takhle to prostě dlouhodobě fungovat nemůže.

      Vymazat
  25. Je to smutný fakt. :( Tohle je prostě špatně. Opravdu se mi raději nechce domýšlet, kam tohle povede...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pevně věřím, že to dlouho trvat nebude, jinak mě to dítko bude nenávidět, až mu budu dávat bonusy k učení :D.

      Vymazat
  26. Já na jednu stranu chápu, že i pro ty učitele je to dost náročné, zvlášť pro ty na prvním stupni. Ale samozřejmě, snažit se musí všichni, jinak to nemůže fungovat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, že to je složité pro učitele, kteří sami mají malé děti. Ale to rozhodně není případ 90 procent učitelů na naší základce. Ale asi to není jejich chyba, musí pracovat ze školy a ta má jen pět funkčních počítačů schopných online výuky. A i když jim zdarma nabízel IT technik, manžel jedné paní učitelky, že to všechno zařídí a předělá, ředitel odmítl. To se pak člověk těžko může nerozčílit...

      Vymazat
  27. Naše deti budú úplne hlúpe keď to takto pôjde ďalej. Normálne sa bojím ako pôjdem k doktorovi, ktorý končil v roku 2020-2021. Všetko distancne veď to môžem aj ja vyštudovat medicínu takto 🙈🙈🙈. Ešte že som bola prezierava a dieťa som nechala o rok dlhšie v škôlke. Už teraz je častejšie doma ako tam 🙈

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že to brzy skončí. To, že jsi dala malému odklad, bylo to nejlepší, co jsi pro něj mohla udělat, jako bys měla tušení, že se něco semele...

      Vymazat
  28. Hehe - dobrý a já se cácorky každý den ptám "Jak bylo ve školce?" případně "Co jste dneska ve školce dělali?" a vrcholem mé vynalézavosti je: "Co jste měli ke svačině?" Protože bojujeme s jídlem. Ke kvalitě výuky se vyjádřit nemohu, školky nám fungovaly a do školy to máme ještě minimálně dva roky, ovšem jinak zatraceně pevné nervy všem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes se mi dost ulevilo, první stupeň půjde do školy od příštího pondělí. Doufám, že jim to nějakou dobu vydrží, než je pošlou zase třeba do karantény :D.

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).