Historie jednoho graffiti


Na počátku všeho byly čáry. Tedy abych byla přesnější, byly to čarodějnice. A abych byla úplně nejpřesnější, tak to nebyly ty, které mají místo nosu okurku s bradavicí a chlupem, ale lidový zvyk plný ohně a kouře, který je znám také jako Filipojakubská nebo Valpružina noc, u nás se mu ale neřekne jinak, než pálení čarodějnic. Mimochodem, věděli jste, že tento svátek nemá ve světě obdoby a najdete ho pouze v Evropě a jen ve vybraných zemích? Kromě Česka a Slovenska se svátek slaví v Německu, Skandinávských zemích, Nizozemí, Litvě, Lotyšsku a Estonsku. Ale zpátky k čárám. Během tohoto svátku se před třemi lety sešli u čerstvě legální sprejerské plochy u jablonecké přehrady sprejeři, kteří ji po svém vyzdobili. Pominu-li příšernosti ve formě shluků písmen, které opravdu nemají s původním záměrem udělat z podobných ploch nápaditou galerii nic společného, musím vyzdvihnout povedené obličeje. Tedy pokud se mezi obličeje počítá lebka :). Potud by bylo vše v pořádku, brambory v řádku, plocha je legální, takže co. No takže to, že se tam přímo u zdi tak nějak vyskytlo hřiště pro mrňata...

Většinou se mi povede zachytit všechna sprejerská dílka během toulání po městě a okolí, v tomto případě tomu tak ale nebylo, protože chodit k přehradě, která poslední roky připomínala spíše vyprahlou Saharu, mě příliš nelákalo a tak jsem o tomto graffiti neměla ani tušení až do doby, než se o něm minulý týden začalo mluvit v médiích. Zdroj fotografií použitých v koláži ZDE.


Graffiti samozřejmě nezůstalo bez odezvy, netrvalo dlouho a magistrát obdržel nesouhlas s vyobrazením na zdi, ve kterém stálo, že "Tvorba na této zdi je pobuřující, agresivní, nevhodně působící a pokleslá". Následovala dlouhá jednání plná vášní s obyvateli sídliště i sprejery, během nichž nějaký amatér, soudě dle kvality, jednu stranu zdi popsal tmavým nevzhledným nápisem "Jablonec". Z jednání vzešlo rozhodnutí, že byť už tam ten obrázek není, plocha legální nebude a že ji město na své náklady 25 tisíc káčé nechá přemalovat vlastním motivem, cituji doslova: "Bude se z ní usmívat dětský motiv chobotnice se třemi hrníčky, které symbolizují rozdělení nádrže..."


Ta "roztomilost" mě opravdu pobavila, je to tak trochu z bláta do louže, nicméně graffiti se mi velmi líbí. Jen tak trochu čekám, kdy nějaký potížista podá stížnost na pirátský hák na chapadle a na lebku se skříženými hnáty v oku... :)

44 komentářů:

  1. No jo, když čmářou po barácích tak všichni nadávají, když dostanou volné pole působnosti, tak nespokojenci zas nadávají. pěkná chobotnička! A škoda té čarodějnice, ta byla taky dobře vyvedená.

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli to není skrytá reklama na Pirátskou stranu...

    OdpovědětVymazat
  3. Copak není v televizi dost příšer a monster ve vysílání pro děti? Tak proč se někdo pohoršuje nad nějakým dílkem? . Ani se mi nezdá ta chobotnice lepší, je spíš hrůzostrašná než milá.

    OdpovědětVymazat
  4. Každý máme na grafiti jiný názor. Tento týden jsem zjistila, že u Billy v Mor. Budějovicích taky vznikla plocha pro grafiti umělce, které pozvali místní, jimž se ta plocha zdála nevyužitá. Vzniklo hodně krásné malování, určitě lepší než šeď nebo klikyháky místních grafitníků. Udělám fotku a dám ji na blog - jsou to milé kresby, veselé, které zdobí. Škoda takové "výzdoby" u vás, třeba tam taky pozvou tvůrce z jmenované Ostravy

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Mně se líbí oboje, jen to první bych si asi dovedla spíš představit u nás v myší díře, kde mají taky legál. Jenže mám takový pocit, že to hřiště tam při vzniku té čarodějnice nebylo, takže za vzniklou situaci sprejeři nejspíš vůbec nemohli.

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: No jo, Bartoš je Jablonečák jako poleno!

    OdpovědětVymazat
  7. Fakt je těžký se všem zavděčit.

    OdpovědětVymazat
  8. [3]: Tak je fakt, že tyhle příšery jsou trošku jiné kafe, než v televizi, ale i tak se mi líbí oboje .

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Jak říkáš, milá Padesátko, jak říkáš!

    OdpovědětVymazat
  10. [4]: My nepotřebujeme tvůrce z Ostravy, mně se díla Jablonečáků líbí .

    OdpovědětVymazat
  11. Grafiti se mi líbí v případě, že má nápad, vtip a zdobí dané místo. Jsou taková, ale je i spousta kousků, jenž postrádá výše uvedené a ještě je na ploše, která náležela čerstvě rekonstruované budovy. Z toho už tam nadšená byt nemůžu

    OdpovědětVymazat
  12. No udělat sprayerskou legální plochu vedle dětského hřiště není od zastupitelů a radních zrovna ten nejlepší nápad... Ten motiv chobotnice je o něco lepší odpovídá tomu, co děti stejně vidí v comixech.. I když pro úplná mrnata..

    OdpovědětVymazat
  13. A tohle se moc povedlo, já mám tyhle malůvky moc ráda. Jenže, poslední dobou mi přijde, že už jsou pouliční umělci nějak vyčerpaní, unavení. Jejich dílka nehýří barevností a skvělými nápady. Vím, sever je chudý nebo už zmoudřeli ti, kteří to uměli ? Na poutavou malůvku jsem nenarazila dlouho

    OdpovědětVymazat
  14. [11]: Jsem úplně stejného názoru, rozčilují mě neidentifikovatelné čmáranice a shluky nicneříkajících písmen.

    OdpovědětVymazat
  15. [12]: Já mám pocit, že to bylo obráceně, nejdřív byla plocha a pak hřiště, ale ruku do ohně bych za to nedala... Chobotnice se mi líbí, stejně, jako to původní graffiti, které bych si ale dokázala představit trochu jinde .

    OdpovědětVymazat
  16. [13]: Myslím, že jsem psala něco podobného už v minulém graffiti článku, něco v tom smyslu, že mi přijde, že se ti nejlepší asi někam odstěhovali. Ale když pak kouknu na tu mojí galerii libereckého a jabloneckého graffiti, tak to není ještě tak špatný - http://moje-mozkovna.blog.cz/galerie/graffiti

    OdpovědětVymazat
  17. [7]: Souhlasím s tebou Padesátko, já bych zachoval původní výzdobu.

    OdpovědětVymazat
  18. Samozvaných arbitrů vkusu se u nás najde dostatek, až je s podivem, že nakonec skoro vždycky, když se jejich většinový vkus nějak projeví veřejně, vyjde nějaká opravdová hrůza . Mně se obě malůvky líbí o dost víc než betonová špinavějící šeď.

    OdpovědětVymazat
  19. [17]: Mně se líbí oboje, ty detaily jsou na obou graffiti neuvěřitelný, ti, co to tvořili, mají veliký potenciál .

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: Mně se také líbí oboje, to zpracování detailů a přechodů barev je neuvěřitelné.

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: Radši né, nějak mě furt pobolívá hlava, to bude z tý knížky...

    OdpovědětVymazat
  22. Některá graffiti jsou uměleckými díly a je velká škoda, že se nezachovají a nějaký další umělec ("umělec") je pak bez úcty k vytvořenému dílu přemaluje.

    OdpovědětVymazat
  23. [24]: Správně podle pravidel sprejerské komunity by nikdy nemělo být přemalováno graffiti ostříleného umělce horším obrázkem nebo amatérem, prý si to s ním pak komunita vyřídí.

    OdpovědětVymazat
  24. Jsou to umělci dnešní doby. Obdivuji je.

    OdpovědětVymazat
  25. Já úplně grafity nevyhledávám. Každopádně jo, něco je hezký, ale většina lidí, co se nazývá, že jako tvoří grafity, malujou ještě hůř jak já. Docela kazí těm dobrým pověst...

    OdpovědětVymazat
  26. [30]: Tak načmárat pár klikyháků dokáže i můj devítiletý , opravdu dobrá dílka dokáže jen málokdo, ale pak to stojí za to .

    OdpovědětVymazat
  27. Ta chobotnice má něco do sebe. Rozhodně se mi líbí víc, než ty ponuré lebky...

    OdpovědětVymazat
  28. [33]: Mně se líbí oboje, jen to děsivější graffiti bych si dokázala představit spíš někde v zapadlé uličce .

    OdpovědětVymazat
  29. Vyjímečně se mi líbí obě malby. I ta chobotnička vypadá luxusně a drobné pirátské detaily jí dávají švih. - Pořád se ti daří objevovat nové a nové věci!

    OdpovědětVymazat
  30. [35]: Díky, mně se líbí taky obě dvě dílka .

    OdpovědětVymazat
  31. [36]: Mně se zase většinou nelíbí , zaujmou mě jen propracovaná dílka.

    OdpovědětVymazat
  32. Ali Čaja z Paláca29. července 2019 v 18:33

    Nahodou, mne sa pacia aj tie carodejnice s lebkou či co to je aj ta detska chobotnička 😊😊😊. Ja. oblubijem grafity ak sú ako umenie a nie podpisy neidentifikovatelne na. oknach MHD. Nechapem to ked niekto ma. potrebu nicit verejne priestranstva. Ale ked je to pekne tak preco nie??

    OdpovědětVymazat
  33. [39]: Mně se líbí taky oboje, ale zase chápu, že někdo nechce mít lebku na dětském hřišti . Nicneříkající čmáranice na zastávkách a domech bych tvrdě trestala.

    OdpovědětVymazat
  34. Je hezké, že tvůj zájem o ně, který se mi zdá poněkud nevšední, má dobrý ohlas. Špatný zájem to není. I když na někoho může trochu působit pobuřující, agresivní, nevhodně působící a poklesle.

    OdpovědětVymazat
  35. [41]: Pokud graffiti nejsou nicneříkající klikyháky, má s nimi problém jen málokdo. Včetně mě .

    OdpovědětVymazat
  36. Tak jako - jo - chobotnice se mi líbí, ale že bych ji brala jako adepta na ilustraci do dětské knihy, to tedy ani boha - v jejím úsměvu je cosi zákeřně dospělácky rafinovaného

    OdpovědětVymazat
  37. [43]: No, ona ani ta lebka v oku a hák na chapadle nevěstí nic dětského .

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).