Proč nepřát prodavačům klidné prožití svátků vánočních...


... a proč jsem ráda, když je státní svátek o víkendu...

Možná si pamatujete, jak minulý rok vstoupil v platnost zákon o státních svátcích. Díky němu tak od té doby zůstávají obchody nad 200 metrů čtverečních o sedmi vybraných státních svátcích zavřené. Odbory i naši zákonodárci se tenkrát poplácávali po zádech, jak to pěkně těm přetěžovaným a špatně placeným zaměstnancům zařídili, jak budou ti nešťastníci se svými rodinami trávit více času a bla bla bla, zazvonil zvonec a pohádky je... konec? Ale kdepak, tahle pohádka, která by se mohla směle zařadit do kategorie tragikomických hororů, teprve začíná!

To se vám má tak. Pracuji v jednom obchodním řetězci jako administrativní pracovník. Kancelářské krysy byly vždy na naší pobočce takové VIP a zůstávaly doma nejen o víkendu, ale i o státním svátku (jako drtivá většina pracujícího lidu), který vždy dostaly zaplacený. Pořád to pro firmu bylo menší zlo, než aby chodily do práce a dostaly zaplaceno dvakrát.

Díky novému zákonu by však majitelé řetězce měli šmahem kvůli jednomu zavřenému dni přijít o cca 5 milionů čistého zisku, a tak kancelářské krysy čekaly na reakci, která musela zákonitě přijít. Byla vskutku velice rychlá a taková, aby co nejméně bolela (se ví, že vedení a ne zaměstnance :)). Následující měsíc dostali všichni ve firmě k podpisu nové smlouvy, kde se jim pracovní doba změnila z jednosměnné na nerovnoměrně rozvrženou. V praxi to znamená, že do práce teď chodíme o víkendech i svátcích, což by samo o sobě ani tak nevadilo, jsem tvor přizpůsobivý. Kamenem úrazu je, že státní svátek, pokud vyjde na pondělí až pátek, je v nerovnoměrně rozvržené pracovní době považován za běžný pracovní den.

Abyste to pochopili, dám vám jeden aktuální příklad - většina pracujícího lidu bude mít v prosinci pracovních dnů 19. Ti s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou jich budou mít 21, protože svátky 25. a 26. připadnou na pondělí a úterý, tedy běžný pracovní den. Ani tohle by nebyla ještě taková tragédie jako to, že nám zákonodárci zakázali v tyto dny pracovat. A protože je v tyto dny zavřeno a zavřená prodejna ve státní svátek není překážkou v práci, musíme si chybějící dva dny "napracovat", tedy rozvrhnout je do zbývajících 19 dnů. Takto prodloužené směny bývají opravdovou lahůdkou.

Takže... Až budete vlídně přát paní prodavačce, ať si o těch státních svátcích na Vánoce odpočine, nedělejte to prosím. V lepším případě vám věnuje kyselý obličej, v tom horším omlátí jablka a promáčkne čokoládové figurky. Bohatě postačí popřát krásné svátky :).

38 komentářů:

  1. Je to opravdu zajímavé, jak jsou obyčejní pracující ošulení. Hlavně, aby byly zisky.

    OdpovědětVymazat
  2. DObře že to vím, jak to máte. Jsem zvyklá přát "příjemné svátky", takže příště ve budu kondolovat...

    OdpovědětVymazat
  3. Však ono i bez nových smluv je spousty lidí naštvaných, protože přišli právě o ten příplatek za svátek, navíc i mnozí manažeři různých hyper, super a mega stejně naženou prodavače v ten den do práce na různé práce které se normálně nestíhají nebo na inventury.Samozřejmě že bez onoho příplatku. Prostě naši zákonodárci a evropští úředníci jsou vylízaný paka .... A docela mne překvapilo, že už se to rozšířilo na e - shopy.

    OdpovědětVymazat
  4. Přece si naši zákonodárci nemohli myslet, že si to řetězce nechají líbit a na kom si smlsnou? No na zaměstnancích! Ale to ty nahoře už nezajímá, oni si své populistické gesto prosadili, jenže co? Zase to nedomysleli, jak je tady ostatně zvykem. A člověk už snad ani není překvapený a chtěla jsem říct ještě něco a teď se mi to v zápalu rozohnění vypařilo! Jo, už vím - to je jako šetřete vodou a plynem a elektřinou... no... tak šetříme a výsledek? Všechno zdražej, protože šetříme moc! My jsme určitě moc šetřili i tím máslem, proto je tak předražený!_

    OdpovědětVymazat
  5. Janinko, nemohu komentovat, byla bych vulgární... Ale jedno napsat musím - obdivuji Tvůj um popsat tento kreténismus s elegancí a krásou.

    OdpovědětVymazat
  6. Taky pracuju jako kancelářská krysa v jednom veleobjektu, který funguje dokonce i ve dne a v noci nepřetržitě, svátky nesvátky, Vánoce, nevánoce

    OdpovědětVymazat
  7. Všechny ty "pokroky" stejně vždycky odnesou ti dole. To je zákon padajícího hov.. a proti tomu obrana není

    OdpovědětVymazat
  8. [1]: Tak už to, Růženko, v dnešní společnosti bývá a vlastně tomu asi vždycky tak i bylo. I když dnes je to asi v daleko větším měřítku a je to víc vidět.

    OdpovědětVymazat
  9. [2]: Hele, s tou kondolencí to raději nepřeháněj, to by možná skončilo hůř, než rozmačkanou čokofigurkou .

    OdpovědětVymazat
  10. [3]: U nás se tedy naštěstí ještě svátek platí jako svátek, tedy se 100% příplatkem, proto by kolikrát lidi raději v ten svátek do té práce i šli. Ale ze strany zaměstnavatele je vydán striktní zákaz byť jen být v zavřené prodejně, takže máme smůlu.

    OdpovědětVymazat
  11. [4]: Přesně, všechno šité horké jehlou bez domýšlení důsledků, ale jak píšeš, vůbec mě to snad už ani nepřekvapuje. A děkuju ti, s tím máslem jsi mě fakt pobavila!

    OdpovědětVymazat
  12. [5]: Jé, to jsem ráda, že jsi to ocenila, zrovna od tebe si toho opravdu vážím!

    OdpovědětVymazat
  13. [6]: Vítej v krysím klubu , nám naštěstí práci v noci zakázali, to jen ve výjimečných případech...

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Ani já nemám služby či nařízené přesčasy, musím jim vše stihnout připravit přes den.

    OdpovědětVymazat
  15. Jo, slyšela jsem, že hodně nadávají. Já tam nelezu, ale před vánoci, jen to nejnutnější, nesnáším ty davy lidí.

    OdpovědětVymazat
  16. Vše, co omezuje svobodu podnikání, je cestou do pekel.

    OdpovědětVymazat
  17. Mé hřiště je soukromé a ctíme svátky tak, jak se věky má

    OdpovědětVymazat
  18. [10]:Myslela jsem to tak, že zavřením obchodu přišli zaměstnanci právě o ten den s příplatkem.

    OdpovědětVymazat
  19. Přiznám se, že tomu moc nerozumím. Kdo Ti řekl, že ty svátky musíš nadpracovat? Na prosinec je stanovený fond pracovní doby 19 dní a jestli po Vás chce zaměstnavatel více, tak to jsou normální přesčasy. Pokud vám někdo říká něco jiného, tak jenom zneužívá toho, že neznáte zákoník práce.

    OdpovědětVymazat
  20. [16]: Já bych tam taky nelezla, ale je to moje práce .

    OdpovědětVymazat
  21. [20]: Zákoník práce znám, jednání firmy není v rozporu se zákonem - při plánování směn v nerovnoměrně rozvržené pracovní době se totiž nepoužívá plánovací kalendář, který má stanovený pracovní fond pro daný měsíc, jak tomu u většiny zaměstnanců bývá, ale vyrovnávací období. Pokud je ve státní svátek zavřeno, na tento den se směny neplánují.

    OdpovědětVymazat
  22. No jo, že je to populistická blbost stylu "poručímevětrudešti" bylo jasné od začátku. Výsledek je jen ten, že situace je komplikovanější, neprůhlednější a tedy lépe zneužitelná vůči těm slabším, tedy zaměstnancům. Ale hlavně, že se všichni ti sociální inženýři, kteří pateticky tlachali, kterak "oni nedopustí aby..." měli před čím se vyfotit .

    OdpovědětVymazat
  23. Takže takovou nerovnoměrně rozloženou pracovní dobou lze zaměstnancům zrušit všechna pracovní volna ve všedních dnech.

    OdpovědětVymazat
  24. Je to svinstvo. Nám zase svátek vůbec neproplácí, vlastně nám ten den vůbec nezaplatí, když tam nejsme. Státní zaměsntnanci dostanou proplacenej svátek v plné výši.

    OdpovědětVymazat
  25. [27]: Přesně tak to je. Tenhle zákon vymýšlel někdo, kdo neví o provozu zhola nic, stejně, jako o charakteru majitelů těchto řetězců. Jde opravdu jen o populistické gesto.

    OdpovědětVymazat
  26. [28]: Úplně takhle to taky není, počet pracovních dnů se u nás překročit nesmí, takže sem tam nějaké volno i máme .

    OdpovědětVymazat
  27. [21]: Přít se nebudu, mzdové a personální záležitosti znám jen povrchně. Tak, jak jsem popsala to fungovalo vždy a na internetu jsem si ověřila, že to platilo ještě v roce 2016 s poznámkou, že v tom velmi často dochází k porušování zákoníku práce. Pokud je to jinak, tak změna musela nastat až v letošním roce.

    OdpovědětVymazat
  28. [33]: My to řešili i se soukromými právníky, jestli tohle zaměstnavatel může, a opravdu tomu tak je.

    OdpovědětVymazat
  29. Pěkně si to umí vedení obejít!

    OdpovědětVymazat
  30. To by mě nenapadlo, že to může vypadat i takhle. :/

    OdpovědětVymazat
  31. [37]: Jo, to je myslím docela dobré přání, tím jeden nic nezkazí .

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).