SpongeBob v kuchyni


Minulý rok se naskytla prvorozenému možnost brigády - český překlad DLC balíčků k deskovým hrám, a když slušně placenou práci odevzdal, vydělanou hotovost plánoval investovat do 3D tiskárny. Z jeho nápadu jsem tehdy byla pramálo nadšená (i když to jsem z myčky byla taky a dnes je z ní právoplatný člen rodiny :)), protože už tenkrát byla deska jeho psacího stolu ve velmi podivném rozpoložení. Pokaždé, když jsem šla kolem, měla jsem pocit, že kdybych na ní položila ještě jeden papírek, naštvaně ho na mě rozcupovaný na milion kousků vyplivne zpátky. V tom lepším případě, v tom horším bych taky mohla dostat dvířky přes holeň. Při představě, že čtvrtinu stolu zabere další monstrum, které se tam bude tísnit s vrtačkou, pájkou, notebookem, monitorem, malinou, zdrojem, tavnou pistolí, multimetrem a asi dvěma miliardami elektrosoučástek, mě zamrazilo v zátylku. Nakonec jsem ale po dvou panácích vyměkla a dospěla k názoru, že bránit technicky zdatnému a inteligentnímu dítěti ve vzdělání a rozvoji jen kvůli bordelu na stole by ode mě asi nebylo úplně fér. Postupem času (a po tunách ofoukaného prachu) jsem ale musela uznat, že taková tiskárna je docela prima věc. Zjistila jsem, co je filament, naučila se jejich druhy a rozdíly mezi nimi a fandila každému synovu projektu a měla radost z těch, které se ujaly a byly povýšeny na "byznys". Jednou, při brouzdání mezi články a obrázky s tématikou 3D tiskáren, na mě vykoukl držák na houbu na mytí nádobí ve tvaru SpongeBoba. Tohle udělátko mě skutečně okouzlilo a tak jsem ho klukům nadšeně ukázala. Za pár týdnů se ke mně potomci blížili se slavnostními obličeji a s obří pootevřenou krabicí...

"Mami, všechno nejlepší k svátku!"

"Hele, kluci, fakt moc děkuju, ale já mám svátek až za měsíc..."

"Seš si jistá?"

"No, už dobře přes čtyřicet let ho slavím v květnu a ne v dubnu..."

"Aha. Tak nic."

Slavnostní obličeje se změnily na obličeje zklamané a zmizely i s krabicí v pokojíčku. Snažila jsem se situaci trochu odlehčit a tak jsem na zavřené dveře zahulákala "Ale za dva týdny je Svátek matek, kdyby něco..."

Chvíli to trvalo, ale dočkala jsem se :). Teď už mi trůní u dřezu, jen bez těch očí :).

57 komentářů:

  1. Dobře děláš, že nebráníš synům v rozvoji tvůrčí inteligence, i když budeš třeba muset ty výsledky vysokými kroky překračovat. Je to nádherné i proto, že jsou děti ještě doma, na to se pak s láskou vzpomíná... Tak hodně radosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když o tom tak přemýšlím, nebráním jim v tom od narození, protože už od té doby neustále něco překračuji :).

      Vymazat
  2. To je super!!! Já bych se tedy ani dřívěji darovanému dárku nebránila, protě bych pak dělala, že jsem zapomněla, že mi něco dali:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Ano, Janinka je opravdu příkladná máma. Ze mě se stala, až když jsem kluky vykopla z domu...-:D

      Vymazat
    2. Jiřinko, snažím se, ale k super mámě mám sakra daleko! :)

      Vymazat
    3. Milá Míšo, kdybych byla příkladná máma, rozhodně bych si k rozhodování nenalila dva panáky :D.

      Vymazat
  4. Obdivuhodné a zdá se vše drží dohromady. Žasnu, co všechno se dnes na 3D tiskárnách dá vytvořit. Možná si časem lidé vytisknou nový dům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, nic neodpadává a vše drží pohromadě. Dokonce má v "prdelce" dírky, aby mohla jimi odkapat případná voda :). 3D domy už se staví, jen ta tiskárna je obří a místo plastu se používá beton.

      Vymazat
  5. No, na Technické univerzitě v Liberci už mají funkční prototyp obrovské 3D tiskové hlavice na cement, tak uvidíme, co s tím všechno postupem času dokážou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedávno jsem četla článek o tisknutí 3D domů, jsou z cementu a vypadají trochu jako bunkry :).

      Vymazat
    2. Návrat k panelákové metodě 3D tiskárnou. Ale výroba zdravotnických pomůcek a nebo náhrad se na tom prý už dělá. Tuším, že i pro zvířátka třeba nová tlapka po úrazech.

      Vymazat
    3. Co jsem viděla, zatím to jsou jen přízemní domky, ale kdo ví, kam se to posune dál.

      Vymazat
  6. Pecka. Já tomu furt teda vůbec nerozumím, budu muset konečně gůglit, abych nebyla za hloupou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klídek, já taky spoustě věcem vůbec nerozumím a ani se o to kolikrát nesnažím, raději budu za blbku, než aby mi těmi vědomostmi explodovala hlava :).

      Vymazat
  7. To je nádherné! Já jsem IT antitalent. Umím jen rychle psát na klávesnici 😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Leni :). S tím psaním na klávesnici jsem si vzpomněla, jak jsem měla jako předmět na střední škole psaní na stroji. To byla taková ta reálná mašinka, kde se rády zasekávaly zobáčky s písmenky o sebe a já je musela od sebe odtrhávat jako děti při rvačce :D. Díky tomu, že jsem se učila psát na stroji, kde člověk musí vyvinout naprosto jinou sílu, než na klávesnici, jsem se dostala se svými úhozy na úroveň soudní zapisovatelky :D.

      Vymazat
    2. Taky jsem u babičky ráda psala na stroji, ale je to teda něco úplně jiného :D Dobře ty <3! Ať se ti v nové práci daří :* těšíme se, až budeš zpátky :)

      Vymazat
    3. Děkuji ti, Leni, bude to hodně náročné období 🙈, už teď mě to děsí 😁.

      Vymazat
  8. Tak to je ale naprosto skvělý! Úplně chápu, proč tě tenhle Sponge Bob tak dostal :-) A vidím to tak, že se vám rýsuje další člen rodiny ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :), a ano, máš pravdu, už je to člen rodiny :D.

      Vymazat
  9. 3D tiskárnu doma nemáme, ale měli jsme taky jednu, která v době, kdy jsme měli menší stůl, zabrala jeho půlku. Ale krásně tiskla - fotky jak lusk a já jsem si alespoň měla kam odložit noťas. Teď máme menší, místa zabere daleko miň, ale svého stařečka musím mít pod televizí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je vtipné, taky jsem měla tiskárnu přes půl stolu a místo na ní na odkládaní noťasu jako bonus :D.

      Vymazat
  10. To vypadá logicky, že zrovna 3D tiskárna bude zabírat nějaký prostor :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že to vypadá logicky neznamená, že se mi to musí automaticky líbit, že jo :). Ale nakonec to taková tragédie s prostorem nebyla. Tedy když nepočítám ten molitan a venkovní dlaždici pod tiskárnou, tam to šlo trochu do výšky :D.

      Vymazat
  11. No jo, kam až to všechno zajde! Ale je pravdou že na 3D tiskárnách se tisknou náhrady kostí, kloubů ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bojím se doby, až jednou 3D tiskárna vytiskne 4D tiskárnu.

      Vymazat
    2. Zatím nám přináší jen užitek a doufám, že to tak i zůstane :).

      Vymazat
    3. Tlustjoch - tak to bude hodně děsivý!

      Vymazat
  12. Jani, vím, že existují tiskárny 3D, že umějí spoustu věcí, ale to je asi tak všechno. Já to k životu už potřebovat nebudu, ale je skvělé, že se kluci v těchto technologiích vyznají, pro ně to určitě smysl má.
    Jsou to kluci šikovní a já bych dárek brala kdykoli 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, moc děkuji za kluky! :) Zrovna nedávno se mojí mamce ulomila zarážka, která držela ve fotoaparátu baterii na svém místě. Ta nešla nijak připevnit ani nabít, foťák díky tomu nefotil a bylo potřeba koupit nový, Míša ale vytiskl tu haléřovou součástku na tiskárně a bylo po problému :D.

      Vymazat
  13. Ahoj Jani, kluci jsou super ! A ten Bob taky ! Pa Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  14. Moji milí čtenáři, v mém životě začíná nová etapa a výzva v podobě nového zaměstnání a já vůbec netuším, jak moc zasáhne do mého volného času. Moje mozkovna si tedy bere řádnou dovolenou, bude nějaký čas regenerovat své šedé buňky a přemýšlet o tom, jak a zda vůbec půjde skloubit všechno dohromady, tedy tak, abych nezanedbávala nikoho a nic, na čem mi záleží. Dejte mi čas, až najdu nějaký přijatelný systém, vrátím se :).

    Krásné letní dny přeje
    Janinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeji, ať se ti daří. 🙂

      Vymazat
    2. Hledal jsem srozumitelnou definici systému, líbí se mi Ottův slovník naučný: Soustava čili systém z řec. (a lat.) jest spořádání sourodých poznatkův k vědeckému celku, jejichž porůzná mnohost uvádí se v takový přehled a jednotu, aby vidno bylo jak vyvozeny jsou z jednoho principu všeobecného. Proto také každý mnohočástý celek, v nějž klademe neb v němž můžeme tušiti jednotný ideový základ neb všeobecný zákon, jest zván s-vou. Vystihnouti zákonnost jest dílem myšleni vědeckého. Umění a návod, jak jest s-vu těch neb oněch poznatkův in concreto prováděti, nazývá se systematikou.

      Vymazat
    3. Vědecké myšlení, stejně, jako systematika, si se mnou zatím hrají na schovávanou. Ale já to dám, nevím jak a kdy, ale dám 🙃.

      Vymazat
  15. Tak ať se daří! taky bych brala jinou práci, jenže jsem momentálně na dva a půl roku limitovaná počtem hodin které můžu odpracovat a to hned tak každému zaměstnavateli nevoní....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Vendy 😊. Já nejsem limitovaná naštěstí ničím, ale po téměř 23 letech u jednoho zaměstnavatele to změnu chtělo, tělo i mozek si řekli dost, tak co už s nimi nadělám 😄.

      Vymazat
  16. Jani, hodně štěstí v novém zaměstnání, ať jsi spokojená ! Pa Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  17. V každém případě výrobek velmi zdařilý. Někde na stránkách se dají stáhnout i hotové projekty, že už to člověk nemusí sám "programovat". Tak že klukům přeju hezkou druhou polovinu prázdnin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za kluky 😊, i když tohle je také hotový model, který si stáhli. Ale i tak musí tisk hlídat a kompletovat, je to povedená prácička 😁.

      Vymazat
  18. Když ctu, co vse lze ne 3D tiskarnach vytisknout, je to téměř scifi...a az budou zpracovavat a slinovat kovove prasky...

    OdpovědětVymazat
  19. Kluci jsou šikovní, houbička se jim moc povedla. Muselo to dát práci. Mají ode mě všechny 4 palce nahoru

    OdpovědětVymazat
  20. Tvoji synové jsou šikovní po tobě. To se nedá popřít ... i když mají svůj smysl pro pořádek. Hlavně že ví, kde všechno najdou. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, šikovnost by tu byla, ale ten specifický smysl pro pořádek, bez toho bych se klidně obešla 😀.

      Vymazat
  21. Nechci být poslem nedobrých zpráv, ale uvažuji podle sebe. Se syny jsme byli zadobře. Podporovali jsme je v rámci možností a oni se nakonec do těch 24 let-dva starší se oženili a třetí byl sice doma kvůli studiu do 26 a bylo to fajn-potřebovali nás, my je- po sobě si museli vždycky uklízet a pomáhali i doma. Proč to píšu? Tím více mi chybí, když už jsou z domu. Už jen svátky, narozeniny, Vánoce a občasné návštěvy na otočku, jednou týdně pohlídání 4 vnoučat od toho nejmladšího nám dělají radost. Vyplatí se dětem věnovat a ty to umíš. Jsou šikovní ti tvoji kluci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, dnešní doba je hektická, náročná a rozlítaná, takže tak nějak počítám s tím, že až děti vylétnou z hnízda, budeme se vídat mnohem méně. Tajně doufám, že to bude ale častěji, než na ty narozeniny a svátky.
      Moc ti děkuji, snad vedeme kluky po dobré cestě, ale kdo ví, co bude za pár let...

      Vymazat
  22. To je úžasné, mám velký obdiv k těm, kteří dokážou "naprogramovat" tiskárnu, aby vytiskla 3D objekt. Máš velice šikovné kluky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, sice to byl stažený model, který museli pak zkompletovat, ale i tak to byla docela makačka :).

      Vymazat
  23. Šikula syn, programovat 3D tiskárnu se učí až na vysokých technických školách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem na něj opravdu pyšná :), ráda se dívám, jak tiskne i obdivuju jeho hotové projekty. Byť zabírají víc místa, než by se mi líbilo :D.

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).