Za tohle by tě ve středověku upálili...


...pronesla má kolegyně v práci, když jsem kolegovi na jeho ránu na ruce přinesla v malé skleničce mastičku. Ale pěkně popořádku...

"Mami?"
"Hm?"
"Ten pán, kterýmu jste prodali tu sedačku, si pro ní půjde nahoru?"
"No, sama dolů asi nesejde, takže asi jo. Proč?"
"No, já jen, že tady po celým bytě strašně smrdí tráva..."

Ačkoliv by se mohlo náhodnému posluchači po vyslechnutí tohoto rozhovoru zdát, že se právě nachází v zakouřeném marihuanovém doupěti plném této rostlinky a jejích uživatelů, není tomu tak. Tedy, ne tak úplně. Rostlinka tu sice byla, uživatelé taky, no a vlastně i ten kouř tu byl... Sakra, to jsem to moc nevylepšila, tak ještě jednou a snad trochu lépe...

Matýska i mě často trápily kožní potíže, na které vůbec nic, kromě dlouhodobě užívané masti plné kortikoidů a chemie, nezabíralo. A tak jsem se rozhodla, že nám zkusím pomoci jinak - konopím. Jenže koupě takové konopné mastičky, to není jen tak. Většina z těch volně prodejných se o léčivou látku ani neotřela a když už, obsahovala zbytečné látky navíc nebo byla nehorázně předražená. A protože 100 gramů konopí mi už nějakou dobu čirou náhodou leželo v chladu naší šatny a jen čekalo na svou příležitost, následující vývoj událostí byl jasný - rozhodla jsem se, že si mastičku "uvařím" sama :). 

Dřív, než vám naskočí v mysli představa plačící Janinky za mřížemi, přidám vysvětlení, že se jednalo o konopí seté, jehož obsah THC se pohybuje v mezích zákona a je tedy legální. Navíc, THC v tomto případě není zase až tolik potřeba, protože léčivou složkou tohoto konopí je v případě kožních problémů i látka canabidiol, což mi pro účely mastičky bohatě stačilo. V internetových vodách jsem vylovila základní postup výroby a složení si nakombinovala podle svých potřeb. 100 gramů bylinky jsem tak doplnila stejným množstvím sušeného heřmánku a měsíčku lékařského a vše vsypala do asi jednoho kilogramu rozpuštěné horké (nikoliv vařící) kosmetické vazelíny. Za občasného míchání jsem nechala na velmi mírném ohni hustou směs 20 minut zlehka probublávat, odstavila z plotýnky a nechala stát do druhého dne. Tento postup jsem opakovala následující dva dny, pak jsem ze směsi ručně vymačkala léčivou vazelínu (kdo má lis, ušetří si spoustu nadávek), přecedila dvakrát přes jemné plátno, nechala vychladnout a schovala do lednice. 

A výsledek? Vychloubání mi není vlastní, ale... je to zázrak. Kožní problémy, drobné popáleniny a ranky se můžou jít bodnout!

Máma tráva a její trávový děťátko... :)

46 komentářů:

  1. Máma jednou dostala jakousi ručně vyráběnou mast - a měla přesně takovouhle barvu! Tak teď už vím, co to bylo zač a do jak vybrané společnosti se tím dostala :-)

    OdpovědětVymazat
  2. No ty jsi šikovná :)) Představa plačící Janinky za mřížemi mě fakt pobavila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě ta představa při psaní také pobavila :D, a moc děkuji! :)

      Vymazat
  3. Janinko, jste opravdu borec a jako vždy:chválím

    OdpovědětVymazat
  4. Rozhodně je důležité pomáhat (si) v mezích zákona. Počítej ale s tím, že možná bude kupec sedačky žádat slevu. Zejména, pokud sám není příznivcem konopí nebo nemá silnou rýmu. Sama jsem dosud žádné přípravky z trávy nepoužívala, ale není vyloučeno, že se toho jednou dožiju. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupec sedačky byl v pohodě, protože jsem před jeho příchodem důkladně vykouřila byt svíčkou Woodwick, vážně doporučuji na všechno, funguje i na Savo :D. Trávové výrobky používám jenom zvnějšku, protože mám ve svém okolí dva přímo ukázkové příklady, na kterých je vidět, jak brutální škody na těle a mozku dokáže napáchat dlouhodobé vnitřní užívání.

      Vymazat
  5. Já svou trávovou budoucnost teprve plánuji - hned poté, co mi dojdou zásoby přirozeného optimismu, což čekám každou chvíli :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, to je tak, když zcela anonymní Čerf komentuje z mobilu.

      Vymazat
    2. Už jsem to psala v komentáři výše, trávu zevnitř nikdy. Až mi dojdou zásoby optimismu, začnu se cpát čokoládou a když bude nejhůř, přidám ještě víno :).

      Vymazat
    3. K tomu komentování z mobilu - posledních pár měsíců jsem taky anonymní, vůbec netuším, čím to je, nikdy dřív to nezlobilo.

      Vymazat
  6. Kdyby přeci jen někdo žaloval, pískni, Janinko, a já ti pošlu bábovku zapečenou v pilníku.
    Mastička jistě zabere, dělaná s láskou. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ráda bych věděla, jak se zapéká do pilníku bábovka...:-)

      Vymazat
    2. Moc ti děkuji, Jiřinko, představa bábovky v pilníku hodně pobavila :D.

      Vymazat
    3. Kočičí mámo Lado - to je kouzlo! :)

      Vymazat
  7. Kolegyně má podobnou, dostala - nebo spíš koupila ji od známého a je jedna z mála věcí, které fakt zabírají. Takže, proč ne. A jsem ráda, že mastička zabrala, ty čarodějko :D (Mamka dělala podobně mastičky z květů měsíčku, jen nevím jestli to vařila nebo jen rozpustila tuk a do zmíněného květy nakládala. Už se jí bohužel nezeptám.)

    OdpovědětVymazat
  8. To vyzerá zaujímavo. Si veľmi šikovná, keď si dokážeš tak sama urobiť mastičku.

    AKO KOMBINOVAŤ FARBY PODĽA OSVALDOVÉHO KRUHU?

    OdpovědětVymazat
  9. Sedačku jsi prodala, takže sedět nepůjdeš.
    Podobnou mast používal na kožní neduhy i můj tchán.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepůjdu, a i kdyby, pilník i bábovku už mám slíbenou :).

      Vymazat
  10. Věřím, že když má někdo kožní problémy, pomůže to. 🙂 Je jedno, co to obsahuje, hlavní je, že to pomáhá.

    OdpovědětVymazat
  11. Když jsem se před léty vybourala na kole a obličej měla dosti nepříjemně upravený díky dotyku se silnicí, dostala jsem od známého domácí mastičku z ,,trávy". Neuvěřitelně rychle mi pomohla vrátit tvář do původní podoby. Naštíplý loket mi to tedy nevyléčilo, to už jistila sádra, ale nedám na tuto mast dopustit. Takže dobře jsi udělala.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nevymyslíš, mám hodně podobný příběh - minulý měsíc se druhorozený vymlátil na koloběžce, mastička pomohla na odřeniny, ale na naštípnutý loket ne, na tu dostal sádru :D.
      Moc děkuji, přeji krásný nedělní den :).

      Vymazat
  12. Tak to klobouk dolů, protože já jsem na tohle strašný tele. Jednou jsem si pořídila i knihu na vyrábění různých mastí, vůní a tak. Byla to skvělá knížka, jen mi chybělo asi tak padesát ingrediencí a zjistila jsem, že by mě to finančně vyšlo fakt draho. Vzdala jsem to. Ale je hezké, že tobě se to povedlo a k tomu všemu to ještě pomáhá. Opravdu skvělé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mastičky jsou docela v pohodě, tam vážně stačí jenom vazelína za padesát kaček a sáček bylinek, a když to není zrovna tráva, tak to vyjde cenově docela příznivě :). Horší je to s těmi vůněmi, tam je to vážně pálka :D. A moc děkuji! :)

      Vymazat
  13. Já to říkám pořád, jsi prostě holka šikovná...

    OdpovědětVymazat
  14. Vynikající, že ta vlastnoručně vyrobená mastička pomohla. Mně pomohla před mnoha lety obyčejná indulona...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na indulonu nedaly dopustit moje polská teta a babička, vždycky, když jsme tam jezdili na prázdniny, tak jsme kromě rumu a bonbonů vozili i zásoby indulony :).

      Vymazat
  15. Ono konopi seté je v mnoha ohledech zajimava a neobvykla rostlina,.nemi to jen o té "trávě".. Ostatně i clanek je o jiném využití...ZAJIMAVOST- Otec vypravel, že v konop které se za jeho detstvi pěstovalo běžně rostli pekne plevelne s paraziticke kytky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem taky slyšela, že konopí rostlo v dobách dřívějších úplně všude jako plevel. Zajímalo by mě, jestli tenkrát lidé znali jeho účinky.

      Vymazat
  16. Služby téhle rostlinky naštěstí nepotřebuju v žádném směru. Pamatuju si ale na případ legálního pěstitele technického konopí, kterému kontrola naměřila vyšší obsah než povoloval zákon, prý se to může stát, a tak mu to pole zlikvidovali za asistence policie. At tedy produkt dobře slouží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tomu se říká smůla, naštěstí mám bylinku už zpracovanou a v mastičce se mi snad nikdo hnípat nebude :). Moc děkuji!

      Vymazat
    2. No v mastičce ne, ale aby nedošlo k nějakým projevům omámení. :-) Ve spojitosti s některými léky, alkoholem nebo u citlivých jedinců k tomu může dojít. Proto je nutné pořizovat z bezpečného zdroje. Samodomo pěstitelé obsah THC změří jen těžko! A obsah při domácí výrobě masti už vůbec ne. Je to ošemetné...

      Vymazat
    3. A při silniční kontrole to může být pro řidiče pěkně drahé...

      Vymazat
    4. Já nevím, to bych si tu mastičku asi musela mazat na chleba, abych byla omámená :D.

      Vymazat
    5. Ještě, že neřídím! :D

      Vymazat
  17. Mám stejné prostírání, já teda zelené :-D

    OdpovědětVymazat
  18. Ta sklínka je ale pořádně velká, zřejmě bys svou produkcí mohla zásobovat dermatologické oddělení, zvlášť když výsledky jsou vynikající.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Polovina sklenice byla hned pryč, nicméně neputovala na dermatologii, ale v malých skleničkách rovnou uživatelům :).

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).