Výchovná lekce


"Můžeš mi laskavě vysvětlit, jak je možný, že máš z domácího úkolu z češtiny čtyřku? Vždyť ti to kontroluju a podepisuju? Co jsme udělali špatně?"

V duchu se posílám zpátky do lavic základní školy, ale ono to nakonec po nahlédnutí do sešitu vůbec nebude potřeba...

"Ty jsi takovej blbec! Že sis zapomněl udělat domácí úkol a během minuty ve škole jsi to tam nasekal jak Baťa cvičky, chápu, i když paní učitelka na tebe byla ještě hodná, já bych ti za tu prasárnu dala pětku třikrát podtrženou. Pochopím i to, že jsi zfalšoval můj podpis, i když jsi ze mě udělal totální negramotnou krávu, která podepíše kdeco. Co ale nepochopím, je, že jsi se za ty roky ještě nenaučil falšovat ten podpis pořádně?!? To já ve tvým věku!!!" 

44 komentářů:

  1. No tedy, jak tě mohl tak zdegradovat, že? Ale aspoň dostatečná, kdyby to nenapsal vůbec, byla by kule. Postupně po letech jsme to prodělali 3x, ale asi jsme měli štěstí, potřeba věnovat se klukům byla spíš jen v 1. třídě, pak už jen náhled do sešitu, do žákovské stačil. Dokonce oni byli tak mazaní, že v družině místo hraní si napsali úkoly, aby doma pak mohli jít ven. Já jsem to kontrolovala, protože muž se s českým pravopisem ve škole nesetkal. I tu průmyslovku měl s maďarském vyučovacím jazyce a k tomu slovenštinu, ruštinu. Já jsem češtinu a vlastně skoro všechny předměty měla ráda, škola mi problémy nedělala. Vydrž, to se srovná. Prostřední kluk někdy hodil kuli a druhý den si ji opravil - lehce a nosil poznámky, že ruší, baví se s holkama a pod. Jen jsem odpovídala- byl potrestán nebo bylo mu domluveno a učitelka většinou rezignovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi si něčím podobným musí projít každý rodič, a je jedno, jestli se jedná o poznámky nebo falšování, škola zanechá na všech stopy tak jako tak :D. Nejlepší je, že z češtiny normálně nosí jedničky nebo dvojky, tohle je názorná ukázka, jak moje dítě dokáže (ne)pracovat pod tlakem :D.

      Vymazat
  2. Copak podpis rodiče, my jsme na základce padělávali i lístky na oběd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to už je vyšší level, do těch vod jsem se nikdy neodvážila :).

      Vymazat
    2. Jeden můj spolužák dostal do žákovské knížky poznámku:
      Žvýká a padělá lístek na oběd.

      Vymazat
  3. Ale ten most by se dal ukecat:
    Visutý = tvar je odvozen od slova viset.
    Vysutý = je zkrácený tvar slova vysunutý.
    Třeba takový pontonový most může být vysunutý, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná i dal, ale jinde, s naší paní učitelkou češtiny (a nejen češtiny) se nediskutuje :D.

      Vymazat
  4. Podpisy jsem nikdy nefalšovala. Kdo někdy viděl můj rukopis, okamžitě by to poznal. Český jazyk jsem milovala. Pořád ho mám ráda. Měli jsme skvělou učitelku. Ta, která přišla po jejím odchodu do důchodu... od té jsem techniku učení nechápala. Trvalo mi dlouho si na ni zvyknout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Češtinu jsem nikdy moc ráda neměla, i když dnes nevím proč. Jediné, co mě bavilo, bylo doučování, kde jsme za odměnu mohli na konci hodiny skládat z písmen určitého slova co nejvíce dalších slov. Vždycky jsem vyhrála a nikdo pak se mnou nechtěl hrát :D.

      Vymazat
  5. Taková zásadní dovednost! :-D Vypadá to ale docela věrohodně. Pravda je, že nevím, jak vypadá tvůj normální podpis, ale dělá to dojem takového toho klasického podpisového klikyháku, co řada dospělých dělá. Kromě mojí mámy teda. Ta se podepisovala tak, že se to věrohodně napodobit při vší snaze nedalo :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď? Vůbec netuším, po kom to dítě je! Věrohodně to vypadá, ale když to není můj klikyhák, já to poznám :D. Moje máma se podepisovala malým tiskacím, to byl prostě dokonalý materiál pro falšování :).

      Vymazat
  6. Hned mi šla hlavou vzpomínka, jak jsem měla doma udělat opravu diktátu, co jsem měla za 5… No ne jen že se mi povedlo rychle ve škole napsat opravu hůř jak diktát ale podpis mamky pod ním jsem zmákla tak dokonale, že chudák celé odpoledne si lámala hlavu s tím, že mi tu hrůzu podepsala. Možná bych měla přiznat barvu v padesáti mi snad už pár facek nehrozí :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chudák máma! :) Moje maminka tenkrát ještě česky moc neuměla, takže jsem si mohla podepisovat, co jsem chtěla, ona si s tím hlavu stejně nikdy nelámala :D. Možná by to chtělo s pravdou ven, po tolika letech se tomu asi jen zasmějete :).

      Vymazat
  7. Mně podpisy nikdy nešly, i když jsem byl taky párkrát donucen okolnostmi... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Okolnosti mě donutily i v dospělosti, takže už umím zfalšovat podpis kolegyně v práci i podpis paní ředitelky. Samozřejmě s jejich vědomím, na rozdíl od mé maminky :D.

      Vymazat
  8. Mně na střední podepisovali omluvenky spolužáci - abych se mohla ulejt a jít s nimi na džus (já džus, oni pivo). :-))) Šikovný synek si podepisuje sám.:-)))

    OdpovědětVymazat
  9. Co se v mládí naučíš,ve stáří jak by jsi našel. Jani,neboj,čeká to každého,jen se rychle zapomíná na své hříchy. Dcera a syn přijdou často se slovy,zas měl průser ve škole,po kom to má. Připomíná mě to tvé prusery odpovídám,fakt,to jsem fakt udělal/a😱

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se nebojím, já mám jenom strach :D. Moc se těším, až se moje děti budou zlobit na ty svoje a já jim budu odpovídat v podobném stylu, jako ty, už teď jim to předhazuji :D.

      Vymazat
  10. Za falesny podpisy omluvnyho listu dostala moje dpoluzacka na stredni (randila ve skutecnosti misto vyucovani)dvojku z chovani.,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dvojka z chování není zase taková tragédie, to se dá přežít. Na druhou stranu, já bych svoje dítě nikdy nepráskla, že falšuje podpisy, a ke klikyhákům bych se klidně přiznala :D.

      Vymazat
  11. V Austrálií deti skoro vôbec nedostávajú na doma úkoly. Asi aby sa vyvarovali takýmto nepríjemnostiam. Ale nie som istá, či je to prospešné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám úkoly nevadí, pokud je jeden, dva, smysl to asi má, podpis nepodpis :).

      Vymazat
  12. Ano, dobře falšovat podpisy je mnohdy důležitější než znát rodný jazyk. Tím se občas dají vydělat velké peníze, ale co s mateřštinou? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zrovna tohle Matějovi tlumočit nebudu, protože si nutně potřebuje vydělat peníze na grafickou kartu :D. Jinak s češtinou je v pohodě, vychází mu 1-2, já v jeho věku měla trojku, naštěstí to následky nezanechalo :D.

      Vymazat
  13. Jani, také jsem falšovala podpis mamči. Ta se podepisovala jako dítě na základce, tak to nebyl problém. Moje dcera zase spolužákovi vygumovala a přepsala známku, protože byla přesvědčená, že si zasloužil lepší. To chodila asi do třetí. S dětičkama je někdy docela sranda 😜

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsou skvělé historky pro vnoučátka! :D Ta vygumovaná známka mi připomíná, že jsem udělala něco podobného, myslím, že to bylo v žákovské mojí ségry :D.

      Vymazat
  14. Ty šoky, když jsem chodil na "rodičáky", mě někdy straší i ve snu.
    A ten údiv, pod co jsme se "podepsali", také znám. Ale nakonec z toho děti vyrostou a vše se k lepšímu obrátí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je to naopak, šoky, kdy chodil na rodičáky můj muž, straší ve snu učitele, ne jeho :D.

      Vymazat
  15. U staršího syna byl rodičák na základce pohoda, u mladšího to bylo tedy něco- jen těch poznámek v žákovské :-).
    Jenže dnes, když si na to vzpomenu, tak se v duchu směju.
    Hezký den, Jani !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tak to mám úplně stejné, jen těch poznámek u mladšího není tolik, ale když už, tak jsou to perly :D. Směju se tomu pro jistotu už teď a všechno pro budoucí generace pečlivě dokumentuju :).
      I tobě krásný zbytek dne přeji! :).

      Vymazat
  16. Podpisy rodičů jsem taky zkoušela, ale mají je moc složité :/ :D...

    OdpovědětVymazat
  17. Teda Jani, chybí mi tu chechtací smajlík. Nejdřív mě pobavila zmínka "co jsme udělali špatně". Pak zkritizování zfalšování podpisu. Kluci se ještě musí hodně učit! - ale tohle bude historka pro zasmání, takže za jedna. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tohle bude krásná historka pro vnoučátka :).

      Vymazat
  18. Jani, ten tvůj komentář ke známce mě dostal. Pobavila jsem se náramně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, Chudobko :). Když si to teď po sobě čtu, tak se bavím taky, ale v tu chvíli mi moc do smíchu nebylo :D.

      Vymazat
  19. Dobré je take ovladat Šolichaluv operator (cislo ktere musime pricist k cislu, ktere nam vyslo, nebo od nej odevist, abychom dostali cislo, ktere nam melo vyjit)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je pro mě novinka, možná na to ještě v budoucnu narazím! :D

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).