Simpsonovi na dortu po páté


Tahle žlutá stvoření jsou v naší domácnosti oblíbená od nepaměti a tak není divu, že se za posledních osm let dort s touto tématikou objevil na našich oslavách celkem pětkrát. Stejně, jako jejich zpracování, byly i počty svíček na nich za ty roky rozmanité - 11, 13, 7, 15 a zatím posledních letošních 12, které zdobily dort Matýskův. Nevím, jak dlouho ještě mu budu moci takhle zdrobněle říkat - pomazlí se, pohladí, pusu dá, obejme, i za ruku ještě občas drží. Ale... už je to chlap! Pod nosem mu raší vousy, vonět se musí, zvonivý dětský hlásek zmizel kdesi v nenávratnu a počítám, že do dvou let mě přeroste. Ale třeba to nebude tak strašný... Maličkou naději mi dává moje praprababička Verunka, která říkala svému manželovi "Matýsku" i v jeho pokročilém dědečkovském věku :). 

Dekorace na dort jsem letos poprvé dělala naprosto odlišným způsobem, než tomu bylo doposud. Na Vánoce jsem totiž dala klukům jako dárek pod stromeček vykrajovátka na perníčky s motivy žluté rodinky. Když jsme je použili poprvé, byli jsme z výsledku opravdu nadšení a mě napadlo, že by nemuselo být špatné z nich zkusit vykrojit i potahovou hmotu na dort. Jak se ale blížil termín patlání dortu, původní neochvějná jistota mě opouštěla. V záloze se pro jistotu chladila láhev vína, ale i v tomto případě platilo, že strach má velké oči a všechno nakonec klaplo na jedničku :). Tedy až na pečlivě naaranžované držáčky na svíčky, které letěly do koše, protože se do nich svíčky ze stejné sady prostě nevešly...


Vytáhla jsem tedy osvědčené čínské jídelní hůlky (vážně nevím, jestli je používám i na něco jiného :)), do dortu udělala otvory a svíčky konečně ubytovala.



Nejoblíbenější klasika - nadýchaný piškotový polonaháček vanilkou ovoněný, malinami prosypaný, lehoučkým žloutkovo-vanilkovo-máslovým krémem promazaný, tenkou potahovkovou peřinkou přikrytý :)


Potahovkové momentky... :)



Mini návod na výrobu motivu pro případné zájemce :)

1. Z potahové hmoty vykrojte formičkou žlutý motiv a zahlaďte kraje
2. Malým ostrým nožíkem vyřežte oči
3. Formičkou znovu vykrojte bílý motiv v oblasti očí
4. Opět vyřežte oči
5. Vložte do hlavy
6. Nakonec přidejte černé tečky do očí a hotovou dekoraci lehce vyhlaďte

Tip: pokud nepracujete dostatečně rychle, může se vám stát, že se k sobě kousky motivu nespojí. Je proto dobré při kompletaci okraje částí, které k sobě mají přilnout, potřít velice zlehka alkoholem. Mně se osvědčila vodka, při schnutí vyprchá, není cítit a motiv drží pohromadě. 


Stejně pokračujte i s ostatními složitějšími figurkami, kde kromě očí vyřezáváte postupně i ostatní detaily. 
Tip: u Marge jsem na vykrajování kulatého motivu korálků použila brčko. Nůž se neosvědčil a ještě chvíli, skončil by někde, kde bych toho asi pak litovala. A Marge taky :D.


S malými přestávkami trvalo modelování dvě hodiny. Není to těžké, jen je dobré si na to vyhradit dostatek času a nenechávat nic na poslední chvíli. Já už roky připravuji motivy a dekorace na dort třeba týden dopředu, hotové dílo zakryji fólií a pak v den oslavy už jen přenesu na dort.

A je hotovo :). 

41 komentářů:

  1. Jani, ani se nedivím, že zrovna tenhle motiv je u vás oblíbený. Dort je parádní a určitě i tak chutnal. Přeskočila jsem návod na figurky, protože to já nikdy péct nebudu, ale ty jsi cukrářka, přímo rozená. Kdy tě uvidíme v pořadu Peče celá země? Já bych ti určitě fandila. Pěkný víkend 👍😜

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji, Evi :). V Peče celá země mě neuvidíš opravdu nikdy, já peču totiž jenom doma :D.

      Vymazat
  2. tetkapernikarka
    Jani, dort je parádní a ty figurky jsou taky. Jsi šikovná a jak se tak dívám na dortík na řezu, hned bych si ke kávě kousíček dala😊 Poslední dobou dělám spíš bábovky, dort jsem neměla, ani nepatuji 😄Posílám pozdrav. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Převeliké díky posílám! :) Popravdě, bábovku bych si teď náhodou dala :).

      Vymazat
  3. Hani, slintám,hned bych si dala ke kafíčku i přesto, že jsem si dnes pochutnával na indiánkovi.🥰za krásný dort 1***

    OdpovědětVymazat
  4. Janinko, ty máš zlaté ruce! Ten dort je nádherný - až by mi bylo líto ho sníst, ale neodolala bych. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikčo, moc ti děkuji :), já už si zvykla, že se nakrojit musí tak jako tak. A pak už to jde do bříška samo :D.

      Vymazat
  5. Janinko, jako vždy úžasné! Škoda, že bydlíš tak daleko. Ráda bych s tebou pekla, nebo si něco objednala. Jsi strašně moc šikovná <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc děkuji za krásný komentář! Třeba to někdy vyjde, setkáme se a něco spolu upečeme. A nebo neupečeme a posedíme nad dortíkem někde v cukrárně :).

      Vymazat
  6. Nádhera Jani :-)
    Si říkám, že je škoda ho sníst, ale když vidím ten řez dortíkový.... mňáááám :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, díky :). Sníst se musel, krása nekrása, nožík do něj zajel s plnou parádou...:D

      Vymazat
  7. Ahoj Jani, dort se mi moc líbí ! Takový by mě doma mohli taky udělat, Simpsonovic rodinu mám ráda. Matýsek měl určitě radost. Nejmladšímu synovi říkáme Marťa a když jsem mu řekla jednou Martine, hned se mě ptal, jestli se na něho nezlobím. (Je mu 23 :o):o) Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Leni :). Tak to se mi ulevilo, je pravda, že když mi moje maminka řekne místo Jani Jano, zbystřím, jestli se něco někde nepokazilo :D.

      Vymazat
  8. Simsňáky také můžu, takže když je máte rádi, dort se rodině určitě líbil. Hodně pohody.

    OdpovědětVymazat
  9. Jani , ten je parádní! Zdobení úžasné , je vidět že máš praxi :-) My máme taky tradici, už od školky . Velký syn dort Sachr s lentilkami, mladší je narozený v červenci takže letní ovocný koláč z lineckého těsta s krémem . Rok co rok 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Růženko :). Krásnou tradici máte! :)

      Vymazat
  10. Baví mne tvořit všelicos, ale k dortům jsem nějak nepřilnula. Ale moje snacha v tom našla od určité doby zalíbení a tak vytváří opravdu doslova nádherná díla.
    I ten Tvůj dort je krásný a určitě udělal velkou radost! A dle fotky je vidět, že to bylo i pochutnáníčko !
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :). Ono tohle patlání nesedne každému, ale tak to má být, život by byl nudný, kdyby všichni uměli nebo dělali všechno :).

      Vymazat
  11. Páni, to vypadá úplně megaprofesionálně! Ani se mi nechce věřit, že jsi to vykrajovala brčkem a nožíkem. Nářez :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Troufám si polemizovat, ale moc děkuji! :)
      Přemýšlela jsem, že to příště pojmu jako Hardcore Challenge a budu to trhat prsty! :D

      Vymazat
  12. Báječné pro oči i pro jazyk. Asi napíšu ježíškovi :-).

    OdpovědětVymazat
  13. Moc pěkný dort...Ovsem zajimave, že na Simpsonovi s oblibou koukaji děti a to ve věku, který pro ně řekl by člověk v dospelrm věku, to pro ně jeste není..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, je pravda, že některé díly nebo pasáže nejsou zrovna určené pro malé děti, Simpsonovi dokáží být, mimo jiné, hodně nekorektní. A moc děkuji! :)

      Vymazat
  14. Jsou dokonalí, jako kdyby vypadli z obrazovky, i ty šibalské pohledy očí mají.

    OdpovědětVymazat
  15. Ten dort je k sežrání. Tedy asi spíš byl. :-) My jsme kdysi přešli od Simpsonů na Futuramu. Že bych prubla dortík Lila, Bender, Fry? Nemám ale vykrajovátka ani malé děti. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, k sežrání opravdu byl :). U nás frčí oboje, tuším, že dort s Benderem jsem tu asi kdysi taky dělala, ale matně ti pamatuju, že to žádná hitparáda nebyla. Vykrajovátka se seženou a malé děti na dort nejsou potřeba, u nás taková témata frčí i mezi dospěláky :D.

      Vymazat
  16. Pro všechny jistoty mám v lednici neustále lahev bublin.
    Tenhle dort by byl pro Druhorozeného jak dělaný, ale on dorty moc nejí, by si ho schoval :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že po pár týdnech by takový schovaný dort mohl ožít a odpochodovat :D.

      Vymazat
  17. Ty brĎo. Napsala bych s chutí - pořád se lepšíš. Ale to by nebylo přesné, spíš bych měla napsat - jsi stále dokonalá! Perfektní! a vypadá chutně i náplň, takže byl jistě sežratelný jak zvenku, tak zevnitř. :-)

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).