A když vydržíš až do večera nepapat...


Edit 14.1.2022 - Moje mozkovna se stále pere (nejen) s bordelem, který na ní při svém velkolepém odchodu naházel ukřivděný pan Covid. Zatím vám tedy jen na dálku vyčerpaně mává s přáním všeho dobrého v novém roce a vzkazuje, že až se dá do kupy, těší se zase někdy napřečtenou.

Znáte to video od Holky z Moravy, které začíná slovy "Letos nepeču. Maximálně rohlíčky"Pro ty, co nemají FB - video ZDE. Tak přesně takovéto předvánoční debaty jsem vedla se svou mozkovnou i já. Byly dlouhé, únavné a chvílemi to vypadalo na vyhlášení války, protože mozkovna tvrdohlavě ignorovala fakt, že ještě pořád nejsem ta energií nabitá medvědice, co vylezla na jaře ze svého brlohu po dlouhém zimním spánku. Možná už tušíte, že to nakonec dopadlo úplně stejně, jako ve výše zmíněném videu. Ale! I přes počáteční nechuť, kterou způsobila představa, jak na stále ještě nejistých nohách trávím dny v kuchyni, mě nakonec to patlání bavilo. A to i přes to, že vím, že letos z cukroví nic mít nebudu, protože pan Covid byl sice se vší slávou z naší domácnosti vykopnut, ale i tak tu po něm přece jen nějaký ten bordel zůstal. Pominu lehce stávkující plíce a vypíchnu chuť i čich, protože ti dva se mnou stále laškují, a tak některé chutě a vůně nechutnají ani nevoní tak, jak by měly. Jako, já to docela i chápu, normálně totiž nebývám nemocná, ale když už skončím v neschopnosti, bývají to skutečné lahůdky, jako třeba naražená žebra, otřes mozku, otrava oxidem uhelnatým, kolaps organismu, spála a tak. Takže to, že mi covid hází posmrtně klacky pod nohy a všechno sladké, včetně cukroví, mi zanechává v ústech nepříjemný, silně nahořklý ocásek (přesněji řečeno ocas), mě vlastně ani nepřekvapuje. Mrzí mě to, ale snažím se v tom vidět i to dobré, a tak si v duchu s vidinou štíhlého pasu smířeně opakuji mantru "Nežereš? Nepřibereš!"

Pomyslnou tečku za patláním cukroví jsme udělali společným zdobením perníčků. Tradiční načančané motivy a dokonalost u nás ale nenajdete, v posledních letech se totiž tato akce pokaždé zvrhla v pestrobarevnou divočinu, což v překladu znamená čím víc lentilek a zdobení, tím lépe. Troufám si říct, že leckteré perníkářce by se při pohledu na naše perníčky hrůzou zježily chlupy na zádech, ukázkovým příkladem jsou třeba halucinogenní perníčky z předloňska nebo perníčky mého manžela. Ale lepšíme se, ty letošní jsou umírněnější a zkušeným perníkářkám by způsobily maximálně lehké mrazení v zátylku. 

"A když vydržíš až do večera nepapat, uvidíš zlatý prasátko! Nebo rovnou dvě."






S přáním krásných svátků vánočních a všeho dobrého v novém roce přidávám bonusový perníček z roku 2018...

"Mami, to je zajímavej perníček, to je nějaký zvířátko?"
"Jo, to je speciální zvířátko a jmenuje se odřezek..."
:)


66 komentářů:

  1. Opět vtipně podáno, zdobení je boží.-))) My u nás perníčky nezdobíme, škoda námahy:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, Hani, u nás zdobíme, protože ukradnout třpytící se perníčkový drahokam z krabice z balkónu je přece jen úplně jiný level, než obyčejný perníček :D.

      Vymazat
  2. Video, nemá chybu.
    Mně se vaše veselé perníčky moc líbí. Mějte pohodové Vánoce a Tobě přeji návrat chuti i čichu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji i za kluky a za přání, už aby to bylo :).

      Vymazat
  3. Milá Janinko,
    zrovna nedávno jsem si četla náš rozhovor a zase jsem olízla slinu, která mi vždy teče, když si vzpomenu na tvé dorty.
    Za tento rok jsem se přebrodila hromadou, obrovskou a nevábnou a vždy jsem v ní stála po kolena ...
    A já ti měla tolik příležitostí a on se mnou nedruží. / pan Kovídek /
    Tudíž já cítím tu vůni, já si mohu dát kilo vanilkových rohlíčků, zapiju to šampusem a celé to na " chuť " zažeru dvaceti dekagramy uheráku. Fuj, jsem prase.
    Vy na vánoce své uvidíte a já, když projdu kolem zrcadla, směje se na mne pořád.
    Přeju pevné zdraví, veselou mysl, kterou vaše rodina nemusí dokrmovat halucinogenními produkty, váš svět je barevný, plný lásky a pochopení. Mávám, zdravím ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se šlápne do lejna, prý to přináší štěstí. Kolik ty budeš mít štěstí, když jsi se v nich brodila po kolena, to ani neuneseš, ale neboj, já ti s tím klidně pomůžu! :) A neboj, nejsi osamocené prase, co mi utíká na sladkém, doháním desetiletým rumem - kořeněným karibským s chutí medu a vanilky z Tenerife. Jako jo, zamilovala jsem se.

      Ženo moje, jsem ráda, že žiješ! ♥

      Vymazat
    2. Desetiletý rum. To zní velmi dobře.

      Vymazat
    3. A chutná ještě lépe! :)

      Vymazat
  4. Debatu o tom kolik toho budu letos péct rázně utnula pravá ruka s rozpadlým kloubem. Veškeré zadělávání tak bylo natolik bolestivé, že jsem prvak byla vděčná receptům Josefa Maršálka, který nezadělává těsta hladká a pevná, nýbrž udělá poněkud hutnější drobenku, která se buď cpe do formiček (já tak dělala vanilkové rohlíčky) nebo se nechá den uležet a pak se jen vyválí plát (v případě lineckého) druhak že mne už opravdu nebaví letos po těch letech se s tím cukrovím plácat. Takže jsem udělala opravdu jen čtyři druhy cukroví. To jsem raději oplácala štolu a zítra jen rozmotám dvě listová těsta a udělám štrúdly..... a za třetí, úplně veselé to po Bobího odchodu není, takže ani moc chuť na nějaké vánoční radovánky není.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chuděro moje, když se to se.., tak se vším všudy. Když jsem měla skřípnutý nerv v ruce, zkusila jsem zadělávat těsto obyčejným mixérem a už několik let to nedělám jinak - rozmixuju pořádně na drobenku, nasypu do igelitového sáčku, ukoulím z toho těsto a šup s tím do lednice. Nechápu, jak jsem to mohla roky dělat jinak :D.

      Vymazat
    2. To je de facto stejný postup, jen ten Maršálek těsto do hladka vypracovává málo. Říká, že tím se těsto spaří a je pak nekvalitní. S těmi rohlíčky to bylo super, protože se mi zlomili jen dva a to ještě proto, že jsem poprvé špatně otočila tu silikonovou formu. Holka je dělala stejně, jen poctivě válela a taky říkala, že se jí nezlomilo nic.

      Vymazat
    3. Tak to dělám vlastně stejně, protože když pak těsto vytáhnu na zpracování, je to fakt taková drobenka :D. Letos jsem měla taky kliku, ani jeden zlomený kus a dokonce i vyklepávání z formiček byla jedna báseň :).

      Vymazat
  5. Janinko, vy to teda nešetříte, když zdobit, tak pořádně. Perníčky nepeču, ty dělají u mladých a já dostanu vždy 26.12. tři, čtyři pro vůni.
    Máte to doma barevné a veselé, o to jde. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já šetřím, jen hoši jsou nějak rozhazovační :D.

      Vymazat
  6. To mě moc mrzí, že se tě covidová rezidua pořád drží. O to víc ti ale přeju hodně klidu a kopec lásky na svátky a pevné zdraví do nového roku :-) A perníčky máte nazdobené skutečně pořádně, nejste žádní troškaři :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, je to trochu čára přes rozpočet, ale jsou na tom lidé podstatně hůř, takže si to ani tak moc neberu. Moc děkuji za přání, myslím, že se nám zatím všechno plní :).
      A děkuji i za kluky, už jsou to psala v komentáři výše, letos jsem byla umírněná, to kluci rozhazovali zdobení plnými hrstmi :D.

      Vymazat
  7. Jani, mrzí mně, že si letošní svátky chuťově tolik neužiješ, ale hlavně, že jste všechno relativně dobře ustáli. Měj se hezky a celé rodině přeji klidné svátky 💗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za přání, Evi, je to přesně tak, jak píšeš, hlavně, že jsme to ustáli a můžeme být na Vánoce společně :).

      Vymazat
  8. Perníčky jsou velice povedené, nejvíc mě uchvátil odřezek, toho bych chtěla doma. :D
    Vrátila jsem se i k těm nádherným duhovým perníčkům a vtipným osobitým výtvorům manžela. Po přečtení mě napadá, že péct a smát se, nebo to aspoň zkoušet, se prostě musí za každou cenu. Co je proti tomu všemu, co provázelo ta minulá pečení, ztráta chuti a čichu, když ta nejdůležitější chuť do života Ti přes všechny strasti zůstala. Ale věřím, že je to otrava. Cukroví jsem letos pekla jen asi polovinu, co jiné roky. Nějak jsem se do toho nemohla dostat, moc se mi nedařilo a když se zdálo, že se konečně rozjedu, lehla jsem s angínou. Ale dneska už je to lepší.
    Krásné Vánoce zářivé jako ty perníčky přeju celé rodině. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, milá Bev, za krásný komentář. Máš pravdu, je to trochu otrava a poslední dny jako na houpačce, ale pořád věřím, že se mi podaří štědrovečerní večeři připravit ve chvíli, kdy nebudu mít chuťové okno a ten salát s rybou si vážně vychutnám :).
      Tobě přeji krásné Vánoce a brzké uzdravení, šetři se! :)

      Vymazat
  9. Janinko, jsme v tom spolu. Adventní zdravý kalendář, na který jsem se tak těšila, jsme si letos se sestrou moc nevychutnaly.
    Líbí se mi perníčky, kterých jsem se letos bohužel nedočkala - rozhodlo se, že letos toho máme už dost, tak třeba za rok. 🙂 Ty vaše vypadají krásně, určitě jsou moc dobré.
    Přeji krásné, klidné a pohodové Vánoce tobě i celé tvé rodině. Do Nového roku hodně štěstí, zdraví a úspěchů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Nikčo, myslela jsem, že už to budeš mít v pohodě a ono houby. Přeji ti tedy, aby jsi se co nejdříve uzdravila a prožila sváteční dny v rámci možností co nejkrásněji. A moc děkuji za milé přání! :)

      Vymazat
    2. Jo, tak to dopadá, když jeden člen rodiny vyveze do ulic nejstaršího, přestože mu není dobré. Když zjistí, že je pozitivní, jsou mezitím nakažení další dva - nevinně. 🙂
      Už je to dobré, akorát chuť není co bývalá.

      Vymazat
    3. Taky dobrý. U nás to zase takhle dopadá, když nikdo z návštěvníků na dvacetitisícovém festivalu nemá roušku a i když se člověk snaží pravidla dodržovat... škoda mluvit :D.

      Vymazat
  10. Čím víc lentilek, tím víc perníček.

    OdpovědětVymazat
  11. Jani, líbí se mi Tvoje veselé perníčky a jak se s tím nepářeš. Nejvíc mě zaujaly prasátka a pak taky odřezek. Hlavně ať jseš v cajku. Přeju celé rodině hezkě Vánoce. Můj blog si naplánoval dovču - a já jsem vyfasovala berle, tak to tak asi mělo být, dát si oddych...Ahoj Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc ti děkuji, i za přání :). Hlavně se šetři a opatruj, ono si to tělo vždycky najde cestu, jak nám říct, když my to ignorujeme, že je potřeba zvolnit. I tobě krásné sváteční dny přeji! :)

      Vymazat
  12. Jani, vaše výtvory jsou úžasné a originální, jako vždy. Přechodné a náhodné stávkování čichu i chuťových pohárků je sice nemilé, ale přežitelné - jsou důležitější orgány v těle lidském... třeba srdce, a ta máte všichni zdravá, velká, na správném místě a štědrá. Kéž vám váš smysl pro humor a soudržnost vždycky pomůže překonat všechny nastavené překážky v životě a překrásné svátky vinšuju - nejen tyto, ale i mnohé další, prožité v pohodě a ve zdraví.
    Jeden trapný covid nás přece nezlomí, s úsměvem a elánem vykročte do dalšího roku šťastnou nohou. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Claire, děkuji ti za krásně hřejivý komentář, který hnedle zvýšil v těch krutých mrazech naší pokojovou i tělovou teplotu :). I já tobě přeji krásný zbytek svátečního dne a v novém roce jen to dobré :).

      Vymazat
  13. Nyní,je vidět, že jste veselá parta a nic vás neporazí. Perníčky na 1*** a k tomu navrch přání zdraví, štěstí a pohody.❤️🍀❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnohokrát děkuji, milá Fukčárinko, i tobě přeji jen to nej! :)

      Vymazat
  14. Mám kamaratku profesionalnu cukrarku a skončila presne ako ty... bez čuchu čo je dosť problém keď robila karamel do koláča na objednávku. Nevadí. Je to lepsie nez sme to mali minuleho roku my, keď sme sa nevedeli postavit z postele. Ale Jezisko nam doniesol lieky a Vianoce sme mali na Silvestra. Ale co je najdôležitejsie, humor nas neopustil (a casom si aj čuch uvedomí že nás potrebuje k životu) a keďže smiech je soľ života, tak sme osolene dosť na to, aby nas nejaký covid dostal. Pernicky máte krasne ja ani nezdobim. Nemam na to nervy. Upiecť upeciem ale zje sa aj bez ozdobenia.
    Krásne a pohodove sviatky v kruhu rodiny prajeme. A hlavne, v zdraví 🤗🤗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pamatuji si, jak jste minulý rok všichni lehli, moc jsem na vás myslela a tenkrát jsem si uvědomila, že 24.prosinec je vlastně jenom datum, které se dá v nouzi vždy přesunout na jakékoliv jiné... I tobě přeji krásný zbytek dnů vánočních a v novém roce hlavně zdraví a pohodu :).

      Vymazat
  15. Jako vždy povedené kousky 😊 my vždycky pečeme s tetou na chalupě. Už to bereme jako tradici. Teta pece opravdu ve velkým, skoro 30 druhů 🤭 krásné Vánoce a šťastný nový rok i tobě ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když myslíš...:D, ale moc děkuji i za kluky! :) ❤

      Vymazat
  16. Moc krásné výsledky a odřezek vede! :-) Tak držím palce, ať se covid postupně stahuje, je to bohužel dost nepříjemný soupeř.

    OdpovědětVymazat
  17. Vaše perníčky jsem si ani jinak nepředstavovala...!!!

    OdpovědětVymazat
  18. To s tím čichem a chutí mě mrzí :( A že to je zrovna o Vánocích... Snad to brzy vymizí! Perníčky jsou krásné! Taky jsem jako malá s mamkou zdobila perníčky, ale teď už se ten zvyk tak nějak vytratil a nejen že nezdobíme, my perníčky ani normálně nepečeme. Jinak teda jím cukroví, ale letos mi nějak moc nechutná... ale stejně přiberu, protože já to nahradím něčím jiným :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkujeme! :) U nás letos perníčky zmizely jako první, takže zřejmě budu muset navýšit příští rok várku :D.

      Vymazat
  19. Perníčky nemají chybu.
    Přeji Tobě i Tvým blízkým pohodový druhý svátek vánoční.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme mnohokrát :), i tobě krásný zbytek svátečního dne přeji.

      Vymazat
  20. Pohádkové lahůdky, na pohled i na chuť.

    Poslední perníček mně připomíná Čerfovo logo :).

    OdpovědětVymazat
  21. Janinko, tvůj humor mi neskutečně chyběl! :D

    Přeji tobě i celé tvé rodině pěkné chvíle ve zbytku roku 2021 a především dobrý vstup, hodně zdraví a radosti a prdlých nápadů v roce následujícím! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Vlasti, i když humorem teď zrovna dvakrát neoplývám a ani neplýtvám. A děkujeme moc za milé přání!

      Vymazat
  22. To jsi byla šikovná. Jedna dcera chytla covida těsně před vánocemi a říkala, že těma coviďáckýma rukama nebude nic matlat; tak ze společného pečení zůstala jen nostalgie.
    Přeji do nového roku 2022 vše nejlepší, rodinou pohodu, zdraví, štěstí, lásku a chuť psát. 🍷🍀💖

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, s tou šikovností úplně nevím, ale i tak děkujeme a rovnou dvojnásobně, i za to milé přání :).

      Vymazat
  23. No je to krása...chce to si s tím vyhrát, A to s tou chutí nevasi, jedna bývalá kolegyně dělala krásné figurky dokonce z nejedlého perníku

    OdpovědětVymazat
  24. To jsou snad nejozdobnější perníčky, co znám. :D

    OdpovědětVymazat
  25. Myslím na tebe a doufám, že bude všechno brzy ok, těším se na tvé články :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Terezko, je to od tebe moc milé. Všechno je teď trochu náročnější, ale já to dám a až to dám, vrátím se v plné polní :).

      Vymazat
  26. Tak snad bude brzy všechno v pořádku.Don't worry, be happy...

    OdpovědětVymazat
  27. Jsem trochu po sezóně, ale snad se perníčky podařily.
    Covid se mi taky prohnal životem, v půlce prosince, takže patlání těst probíhalo v lehce zasmušilé a unavené náladě, ale něco jsem upatlala, něco dokonce upekla, spálila dva nebo tři plechy a zdobila jsem asi až dva dny před tím slavným večerem.Částečná ztráta chutě byla též a doteď hapruje u kávy.
    Doufám že je ti lépe. Všimla jsem si zmínky o slabších plicích, tak snad to trochu ustoupilo, pokud ne, nezoufej, může to být prostě na delší dobu. Co chutě, už v pořádku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo, podařily, zmizely jako první.
      Čich a chuť už je relativně v pohodě, tedy pokud nepočítám permanentní hospodský odér a cigaretový kouř, který se táhne všude, kudy jdu. Jinak to ale stojí za starou bačkoru, covid mi zhoršil mou celoživotní nemoc a teď jen čekám, až mi schválí biologickou léčbu.

      Vymazat
  28. Tak loni poprvé jsem zdobila perníčky a pekla cukroví se svou skorosnaškou. Nebyla to žádná hitparáda, ale pospolitost byla bezva. Co na tom, že perníčky jsme natřeli štětečkem a posypali drobením, hlavně, že byly dobrý....

    OdpovědětVymazat
  29. Krásně nazdobené jste to měli. Janičko, já se nemohu zbavit kašle a to jsem covid neměla- tedy myslím, že ne, protože chuť a vůně jsem cítila furt a teplota nebyla. Drž se, je to docela vše úporné. Buď zdráva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, moc děkuji i za přání 😊. Na kašel pomáhá magorák - na kolečka nakrájené dvě cibule a dvě jablka na kostičky vařím patnáct minut v asi litru vody. Těsně před koncem přidám dvě lžíce majoránky a nechám už jen chvilku přejít varem. Po mírném zchladnutí scedím do konvičky, přidám med podle chuti a šťávu z jednoho citronu. Piju 3x-4x denně. Za tři až čtyři dny je po kašli. Ale nesmí to být kašel covidový, na ten mi to nepomohlo. Já se z toho vylížu, ale hlavně abys ty byla v pořádku! ❤️

      Vymazat
  30. Mě nemoc dostala taky a o svátcích jsem byla raději sama i když jsem byla negativní. Perníčky máš Jani krásně mňamkové. :-)
    Přeji tobě a tvé rodině hlavně zdravíčka a k tomu štěstíčka, ať se vám daří. Snad už je lépe. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Marcelko, perníčky taky zmizely jako první :).
      I tobě přeji hlavně hodně zdraví!

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).