Dort Terraria


Rubriku o patlání dortů jsem už dobře přes půl roku ničím nenakrmila a skoro to po únorovém dortopatlacím výpadku vypadalo, že dočista zakrní. Jenže je tu květen a v něm taky Matýskův narozeninový den...

"Máťo, jakej bys chtěl letos dort?"

"No tak to je jasný, Terrarii!"

"Nepřichází v úvahu, vymysli si něco jinýho. Nemáš nějaký jiný téma? Oblíbenou postavičku, film, pohádku nebo hru?"

"Terrarii! Když mě nic jinýho nenapadá! A Terraria by mi udělala strašně velikou radost, vyšla, když mi byl jeden rok a teď je jí deset a slaví narozeniny se mnou!"

Abyste tomu rozuměli, Terraria je počítačová hra stejného zaměření, jako mnohem známější Minecraft. Kutáte, stavíte, přežíváte s hranatou postavičkou, která je složená, stejně jako celá hra, z maličkých kostiček. Na rozdíl od Minecraftu ale mnohem menších kostiček, tudíž moje rozpoznávací schopnosti v této hře se rovnají nule. A z tohohle mám jako čerpat téma na dort? Cha! Ani omylem! 

Jenže člověk míní a osud mění, letošní májové patlání bylo totiž to nejšílenější, jaké jsem kdy zažila. Nejen proto, že jsem si musela zrušit dovolenou, kterou si normálně beru, abych měla čas na přípravu tradiční dvojoslavy a figurek na dort, ale také proto, že všichni pozvaní odmítli přijít. Protože jsme ty černé ovce rodiny, že jo, tak proč to nedat vyžrat malýmu klukovi. Pevné přesvědčení, že žádný dort na téma Terraria nebude, vzalo v tu chvíli pod návalem mateřského instinktu velice rychle za své, protože už tak smutnej Matýsek přece nemůže být ještě smutnější. A to chudák ještě nevěděl, že nejen, že nikdo ze zvaných nepřijde, ale že mu taky nikdo nepopřeje. Liberecká babička, která na velké oslavy s druhou větví rodiny nechodí, aby nedělala křena, to ale letos zachránila a dorazila jako jediný gratulant v plné polní.

Během patlání jsem vyhlásila embargo na téma dortu a zákaz vstupu do kuchyně. Když ze mě Matýsek požadované informace nevyloudil, snažil se vyzvídat jinde...

"Hele, brácha, dělá mi mamka Terrarii?"
"Vole, ses zbláznil? Vždyť je to strašně těžký!"

A taky že bylo. Nejen, že mi chyběl čas na přípravu kvůli zrušené dovolené, ale taky proto, že se mi hotové dílko, dvě hodiny před oslavou, při přenosu na dort z poloviny rozpadlo na... kostičky. 

"Do prdele práce!!!"

Mou oblíbenou hlášku "znovu a lépe" jsem v tomto případě použít nemohla, neboť téměř všechny kostičky při nehodě utrpěly těžkou deformaci. Ale co už, s pomocí dalšího páru babiččiných rukou se nakonec vše podařilo, byť jsem musela hodně improvizovat a vysněná finální podoba byla na hony vzdálená výsledku. A protože si nepotřebuji hrát na dokonalost, pochlubím se i "zmetkem", aby bylo jasno, že i mistr tesař se někdy utne :D.

"Jé, mamí, ten je krásnej, moc děkuju!"
Skrz zuby jsem procedila "Ne(máš) za co, zlatíčko. Ale už nikdy si nic takovýho nepřej, ano?" :)

Co vám mám povídat, radost byla veliká a když šel Matýsek večer spát, dal mi pusu a špitnul do ucha "Maminko, to byly ty nejkrásnější narozeniny, já jsem tááák šťastnej!"
A já v tu chvíli byla taky a co na tom, že se z kostiček staly křivičky :).



Nadýchaný špaldový polonaháček lehoučkým smetanovo-vanilkovým máslákem promazaný, malinami prosypaný, potahovkovou pomerančovou peřinkou zakrytý :).



Matěj při přípravě oblíbených ovocných špízů udělal pár bonusových :).


A já to samé udělala s pistáciemi. 
Ty oříšky mi stejně vždycky připomínaly malé nenažrané bestie... :D

68 komentářů:

  1. Ta postavička na dortu vypadá jako Igráček.
    Zelená jazyky pistácií připomínají jazyky dračí.
    To by mohl být krásný námět na horor.

    OdpovědětVymazat
  2. Byly to nervy, ale výsledek stojí za to. Dort je krásný a Matýsek spokojený - co víc si přát. 🙂

    OdpovědětVymazat
  3. Hru jsem si musela vygooglit :D Dort je naprosto úžasný, jako vždycky <3 určitě i výborně chutnal :) čím jsi čtverečky vykrajovala? Kdybys nebydlela tak daleko, hned bych si u tebe objednala dort k narozeninám :D <3 jinak ty pistácie jsou přesné :D :D!
    PS: Přeji Matýskovi všechno nejlepší :)! Rozhovor s bráchou mě rozsekal :D
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, ty čtverečky jsem vykrajovala rukou, nejdřív dlouhé pásky a pak na čtverečky od oka, žádná věda v tom nebyla :).
      Rozhovor s bráchou mě rozsekal taky, když mi ho prvorozený reprodukoval :D.
      A moc děkuji i za Matýska! :)

      Vymazat
  4. Moment - a to utnutí je kde? :-D Vypadá to naprosto skvěle a velice autenticky, jen se pohnout. Nejvíc mě ale pobavily ty pistácie :-)
    A ta rodinná situace... to je vážně smutné. Jasně, dospělí se mohou hádat a štěkat, až se budou hory zelenat, ale zatahovat do toho děti? Ach jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti moc, je pravda, že i přes tu katastrofu s přenosem to dopadlo ještě dobře :D.
      K té rodinné situaci - my se nehádáme ani neštěkáme, jen si stojíme za tím, že některé věci v rodině by si lidé z civilizované společnosti dělat neměli. Ale co už s tím, my se s tím, že jsme vydědenci, už smířili a vypovídá to něco o nich, ne o nás :).

      Vymazat
  5. Hru sice neznám, ale dort je parádní. A Matýskova slova jsou krásnou odměnou.
    Snacha také dělá dorty podle přání dětí.

    OdpovědětVymazat
  6. Zmíněnou hru neznám, ale postavička mi připomíná Maria, to je taky pěkně stará hra :D Bohužel vztahy v rodině bývají někdy složité, ještě, že vám to zachránila jedna babička :) A hlavně že se dort podařilo na poslední chvíli zachránit, s těmi kostičkami jste si musely pořádně máknout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maria jsem Matýskovi nadělila ve formě puzzle s 1000 dílky. Moc se na něj těší :D.
      Jo, kostičky nám tedy zavařily, jen co je pravda! :D

      Vymazat
  7. Jani, ty si dokážeš při pečení dortů poradit s jakýmkoliv tématem. Matýsek měl určitě obrovskou radost, což jeho slova dokazují. Mějte se fajn, zdravím 🎂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji, Evi! A ano, Matýsek si to letos, i přes nepřízeň osudu, náramně užil :).

      Vymazat
  8. Janinko, vůbec netuším o jaké hře je řeč, ale jsi zcela určitě skvělá a obětavá matka, a ať se děje v jiné části rodiny třeba zemětřesení, ty prostě držíš svoji rodinu v pohodě a vše funguje jak má, i když na to využiješ den dovolené. Hlavně, že je oslavenec šťastnej!Vidíš, já bych mu popřát za kus dortu a hrnek kafe šla klidně dvakrát! Pac Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi zlatá, Jiřinko, takového hosta bychom určitě neodmítli a kus dortu s kávičkou by tě určitě neminul :). Moc děkuji! :)

      Vymazat
    2. Janinko, nehody u pečení se stávají, jednou jsme s dcerou pekly hodně drahé vánoční cukroví až pozdě večer a po upečení jsme poslední plech přenášely jen na peč.papíru, ten se roztrhnul a vše skončilo na sice čisté, ale podlaze a byl z toho jen kopec drobečků. Dcera se sesypala a šla spát a já zametala drobky.Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Dceři docela rozumím, nejen u pečení se stávají nehody. To jsem takhle minulý rok dělala zapečené těstoviny, ale místo v troubě jsem je zapékala na sporáku v pánvi, protože to bylo jen menší množství pro kluky. Když jsem chtěla těstoviny otočit, jako pokaždé jsem pánev přiklopila talířem a otočila, abych je zase vrátila do pánve a zapekla se i druhá strana. Jenže se mi to nepovedlo, na zápěstí mi přistál kus rozžhaveného špekáčku a já, abych zachránila oběd, jsem ho tam nechala do té doby, než oběd bezpečně přistál zpátky v pánvi a ne ve dřezu. Utrpěla jsem popáleninu druhého stupně a i po roce tam mám jizvu, jako kdyby si o mě někdo típnul cigaretu :D.

      Vymazat
  9. Nádhernej dort. Já ty tvoje dortový kreace obdivuju. Párkrát jsem něco podobnýho zkoušela, ale zjišťuji že v mém případě je krása v jednoduchosti :D
    Rodinu si nevybíráš. Člověka to zamrzí. Já si v podobné chvíli říkám: "Ještěže tak, alespoň je to bez nervů a napohodu!" Ovšem dětem se to vysvětluje hůře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji :), kdyby všichni uměli všechno, asi by byla na světě nuda, já bych pak nemohla třeba obdivovat tvoje tvoření :).
      A máš pravdu, úplně to stejné jsem si pak říkala taky, i když to hodně zamrzelo. Ale protože je to definitivní konec vztahu ukončený ze strany jednoho z našich rodičů, je lepší léčba šokem. A tu jsme ustáli na hvězdičku, i když jak píšeš, dětem se to vysvětluje obtížněji. Ale jsou to chytří kluci a dali to.

      Vymazat
  10. Jani, ten dort je prostě úžasný a i přes nehodu při přenosu, se povedl. 👍👍👍 Matýskovi jsi udělala radost a to je to nejdůležitější. Strašně to letí, pamatuji si z tvého původního blogu na dobu, kdy jsi ho čekala. A už je mu krásných 11 let. Takže oslavenci vše nej, nej, nej. 🍀💓🍰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani mi to nepřipomínej, to vážně neskutečně uteklo, jako kdybych článek o malém teroristovi v bříšku psala docela nedávno :D.
      A moc děkuji i za Matýska! :)

      Vymazat
  11. Tak ten je fakt parádní, žádný zmetek... a je krásné, že udělal takovou radost :) Já chci upéct taťkovi velký dia dort :)) Snad se povede, moc zdatná v pečení nejsem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti moc :). Držím pěsti, ať se ti dort povede!

      Vymazat
  12. Já tam taky žádné zmetky nevidím, spíš věřím že to musely být zmatky! Zachránila jsi nejkrásnější narozeniny, co chceš víc !😊 Matýskovi všechno nejlepší 👌🎂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zmatky to byly rozhodně! :D Moc ti děkuji, Matýskovi přání vyřídím! :)

      Vymazat
  13. Je to už deset let od vzniku této geniální skládačky!

    OdpovědětVymazat
  14. Janinko co si více přát,já se přiznám,já to dělat,tak je z toho ,,nová hra pod názvem flákota,,Náhodou je to krásný,ale nevím proč sem chodím tak pozdě večer a mám na to chutě až je posliněná klávesnice.. Matýskovi dodatečně vše nejlepší a ať mamina dělá dortíky nadále jsi šikula...

    OdpovědětVymazat
  15. Nevidím, že by dort měl nějakou chybu. Naopak je krásný a naprosto věřím, že oslavenec byl šťastný.
    Oslava se podařila a tak to má být.
    Hezké dny Tobě i Tvým blízkým.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  16. Láska mateřská hory přenáší a kostičky v nádherný dort spojuje...
    Moc se ti povedl Jani, ale musela to být piplačka s tím milionem kostiček...
    Stejně jsi mě dostala s těma oživlýma pistáceiema, směju se ještě teď...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renčo, moc děkuji :). Piplačka to tedy byla dvojnásobná :D, ale nakonec se to zvládlo.
      Jsem ráda, že pistácie pobavily! :D

      Vymazat
  17. Víš co mne nejvíc rozesmálo? Tedy když pominu zlomyslné uchechtnutí při tom rozpadu, což se mi stalo vcelku nedávno, když jsem si vyhrála s něčím, co by se dalo nazvat dortobuchta, a to něco bylo v dortové formě, ovšem se špatně zavřeným dnem a když jsem to přenášela do lednice na ztuhnutí, vytlačila jsem si dno i s obsahem ven a všéchno letělo velkým obloukem na zem. Ale mne nejvíc dostaly ty pistácie! Ty jsou opravdu TOP! Stejně jednou skončíš svatořečená, dej na mě! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stát se mi to, co tobě, tak bych u jednoho klení rozhodně nezůstala!
      Pistácie, to byl takový momentální nápad a díky červené fixe, která ležela bokem, tak vznikly pistácie téměř ďábelské :D.

      Vymazat
    2. Však taky nezůstalo! Řvala jsem jak tur, až se psi odběhli schovat do nor a muž zůstal stát perplex co se stalo :D

      Vymazat
  18. Láska hory přenáší a kostičky tvaruje a znovutvaruje .-D Navíc ta mateřská, když je opravdová, je nade všemi.
    Opožděně tvořivému synkovi všechno nej a ať si spolu užíváte vzájemné pospolitosti dlouhá a dlouhá léta.
    Pokud jde o "odražené" příbuzenstvo - tratí jen a jen oni, kašli na ně, blbost je neléčitelná a nezabere ani trojitá vakcinace. Někomu občas udělá v hlavě jasno srážka s karmou, nicméně nelze paušalizovat.
    Dort je skvělý, drobné nesrovnalosti jsou pak důkazem, že nebyl vyráběn umělou inteligencí na pásu nýbrž lidskýma láskyplnýma rukama - jsi úžasná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Claire, převelice ti děkuji za milý komentář i za přání, určitě ho vyřídím :).

      Vymazat
  19. Vypadá to, že to byla parádní oslava!
    Tak ráda bych si dala dort, kde je pod krémem marmeláda... Ale u nás to nefrčí a pro sebe ho péct asi nebudu. :-D Leda udělat víc částí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla :). Dort není s marmeládou, i když to tak vypadá, použila jsem mražené maliny a ty si začaly žít v dortu svým životem :D.

      Vymazat
  20. Tyto dorty ve mně vždy vybudí Pavlovův reflex a jako malou náplast si musím vzít chléb s marmeládou nebo medem. Horní strana je umělecké dílo a ty vrstvy napříč!

    OdpovědětVymazat
  21. Tvá dortová imaginace nezná mezí. A to ani nemluvím o pistáciích proměněných v piraně :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti moc :).
      Mám radost, že drobný detail na pistácii tak zaujal, trochu to ve mně potlačuje podezření z poslední doby, že se z nás stávají čím dál větší suchaři :D.

      Vymazat
    2. Pistácie taky zaujaly, malé potvůrky!

      Vymazat
    3. Ivanko, je vás tu takových povícero! :)

      Vymazat
  22. Ahoj Jani, dort je originální. Moc se mi líbí ty kostičky, připomíná mě to bonbóny žužu. A ty já měla vždycky ráda. Hlavně, že byl Matýsek spokojenej a měl tadost. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  23. Jani, kdybys to na sebe nepráskla, tak bych to vůbec nepoznala. Myslela bych, že to tak má být, dort jinak nebyl nijak rozpatlaný ani šmouhatý, což by se dalo čekat. A liberecké babičce velké významné plus! za jedna, že přijela popřát, za dva, že pomohla v nouzi nejvyšší. Ale proboha, jaké černé ovce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc děkuju, protože já to fakt poznám :D. Babička je skvělá, nikdy nás nenechá v nouzi :). A černé ovce, co už s tím člověk nadělá. Bez některých lidí, byť je to rodina, se v životě obejdu. A pokud se mi tím mají urovnat moje zdravotní problémy z toho vyplývající, dá se to přežít relativně v klidu :).

      Vymazat
  24. P.S. když koukám na ty pistácie, tak mi připomněly tu masožravku z vesmíru, z filmu Malý krámek hrůz (jen byly větší) :D - Matýskovi všechno nejlepší k narozeninám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý si v tom najde to svoje :) - někdo masožravku, někdo piraňu a někdo zase nenažrané bestie :).

      Vymazat
  25. Jak to znám od malých vnoučat - čím víc různých výmyslů, tím lépe. Vždyť to bylo opravdu krásné. Věřím, že syn na tyto a myslím nejen na tyto narozeniny bude vzpomínat hodně dlouho. Jsi prostě eňo něno máma, věř.♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to přesně tak, jak říkáš, Růženko :).
      A moc ti děkuji za milá slůvka! ♥

      Vymazat
  26. Mně ti to normálně vehnalo slzy do očí, protože prostě ty naše děti jsou tak úžasný a ví přesně co říct v ten nejtěžší moment, i když je občas chceme vystřelit na Mars nebo dost možná ještě dál! ♥ a dort je nádhernej, i když není dokonalý, protože je od srdce a s láskou. NO a já prostě víc slyším na ty chlebíčky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby jenom je, občas bych chtěla vystřelit na Mars i sebe, nejsem dokonalá máma a taky mám svoje mouchy :D. Ale je to tak, jak píšeš, prostě děti jsou pro nás nejvíc a přes to vlak nejede ♥. A moc děkuji, já kdybych si mohla vybrat, tak jdu taky do chlebíčků. A že jsme je letos fakt vychytali! :)

      Vymazat
    2. A máš nějaký tip na ty pořádně vymazlený? Myslím chlebíčky :D

      Vymazat
    3. Běžně na ně dávám pochoutkový salát podle receptury z dob socialismu, kterou ale porušuji, protože dávám poloviční zálivku. Na to dobrou vepřovou šunku, vajíčko, okurku, sterilovanou papriku, prostě klasika. Jenže když ti nikdo nepřijde na oslavu, je zbytečné dělat kilo a půl salátu, že jo :D. Tak jsme koupili vlašák z Lidlu - fakt neměl chybu plus šunku vakuovanou, kterou bych za normálních okolností nepozřela, protože mi zavání. Jenže to bych nesměla být v zimě delší dobu nemocná a nesměli chodit nakupovat kluci. Takhle jsem díky tomu přišla na to, že vakuovky z Lidlu jsou prostě top a po vyndání voní nádherně i druhý den. Evidentně to byla trefa do černého, Matýsek normálně chlebíčkovej není, tentokrát ale mlaskal, až mu lupalo za ušima, prý ty chlebíčky chutnají stejně skvěle jako ty z bistra v nemocnici. A to je vážně pochvala :).

      Vymazat
  27. Fredy Kruger

    " Mám svátek ! děkuji přátelé !!"
    ... křičí Jan Pytell vesele :

    děkuji za vaší ochotu ! !!"

    .... Tu muž... něco našel na dortu !!

    " To dělá se mezi přáteli ???"

    Zamrzlo veškeré veselí !

    " Kdože to udělal ? ty ?... ty ??"

    " Ne !!" ..... " Ne !!"
    Hovoří všichni rozčileně

    ...... zhluboka odpliv si Janek Pytell !!

    Hosté se rozchází rozpačitě !

    OdpovědětVymazat
  28. Terrarii znám a musím tě pochválit, dort vypadá věrohodně a mňamózně! :D

    OdpovědětVymazat
  29. Janinko, jsi šikovná. A to ocenění jsi si zasloužila. Jsi prostě maminka, která dokázala vše zachránit .-)

    OdpovědětVymazat
  30. Nádhera jako vždycky. Moje děti jsou naštěstí bez fantazie (po mně) :-D

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).