Velikonoční jednorožec


Letošní Velikonoce byly pro drtivou většinu světa nezapomenutelné. I u nás bylo všechno jinak, neabsolvovali jsme spanilou jízdu po ženském osazenstvu rodiny a kluci byli ochuzení o tradiční šmigrust s bratránky na vesnici. Přiznám se, že se mi to hodilo, protože Velikonoční pondělí byl jeden jediný den, kdy jsem v tom koronavirovém a velikonočním šílenství měla volno, i když tradiční pečení beránků jsme si neodpustili. A stejně, jako rok loňský a předloňský, i letos jsme jednomu beránkovi dali netradiční vzhled. 

Vysvětlení pro nové čtenáře, kteří nevědí o co jde - před třemi lety se ke mně dostala forma na beránka za celou jednu korunu. No nekupte to, že jo. Jenže po upečení beránek nevypadal vůbec jako beránek, ale stačilo namíchat čokoládovou polevu s fantazií a na svět vykoukl velikonoční kohout. Další rok to byl velikonoční jezevčík a letos, ač byla v plánu husa, jejíž realizace mi nesedla (ale jo, i mně se občas něco nepovede :)), se beránek transformoval na velikonočního jednorožce...




Jako každý rok, tohoto beránka měli kompletně na svědomí kluci :)




A pro případné zájemce - loňský velikonoční jezevčík...



... a předloňský velikonoční kohout :).


49 komentářů:

  1. Ty vaše výtvory jsou boží!!!! Tleskám celému tvůrčímu týmu:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tolik podob, to bys z jiné formy asi neudělala (i když, u tebe jeden nikdy neví :-D)! Ať žije multi-zviřátko! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z jiné formy bych takovéhle kreace vážně nevymámila, ale tahle se k tom přímo vybízí, je tak pitomá, až je boží! :D

      Vymazat
  3. Když tak pátráš v matrikách, nenašla jsi náhodou nějakou vazbu na rod Smíšků z Vrchovišť? Tvé tvoření by se hodilo k jejich erbu :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V životě jsem o rodu Smíšků neslyšela, ale pan Google mě poučil, erb mají krásný, jen není tak růžový, jako můj jednorožec :).

      Vymazat
  4. Za celou jednu korunu se forma určitě vyplatila, když se propůjčuje k tolika obměnám 😁
    Já dostala formu na beránka kvalitní z Česka (tady neznají, dělá se holubice na kterou je potřeba dost fantazie aby se uhádlo co je to za zvíře ) a když jsem jich upekla asi pět a rozdala, všichni jásali jakou jsem vykouzlila krásnou KOČIČKU!!!😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A řekla bych, že se ještě pár obměn dočká :D.
      Holubička transformovaná do kočičky, tys mě trumfla! :D

      Vymazat
  5. Naprosto úžasné, jeden vedle druhého originál a klenot. Některé jsem už měla tu čest obdivovat, jednorožec se mezi nimi rozhodně neztratí. Parádní pečení! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát ti děkuji, sama jsem zvědavá, čím mě ještě forma v dalších letech překvapí :).

      Vymazat
  6. Jani, jednorožec je boží. :-D Kdyby ho viděla nejmladší vnučka, rozhodně by ho chtěla. Je báječné, mít takovou univerzální formu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, moc ti děkuji :). Zpočátku jsem tuhle formu proklínala, ale nakonec jsem si ji, pro její univerzálnost, zamilovala :D.

      Vymazat
  7. Nejkrásnější je ten jezevčík.
    Musela bych si sundat očíčka, je to tak věrohodné, nedokázala bych se zakousnout :-)

    OdpovědětVymazat
  8. To je boží. :-) Nám se letos beránek moc nepovedl. Nejspíš velká forma a menší množství těsta. To těsto prostě bylo na menší formu - a vzniknul z toho sice chutný, ale napůl hluchý beránek - neměl úplně vytvarované ucho. Zajímalo by mě, jak toho baroška, jak by řekla teta, vždycky pekla. Podle mě je to formou. Teta měla jednu a pekla v ní celý život, dneska máš jakou chceš, a tak ten náš barošek dopad, jak dopad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napůl hluchého beránka jsem mívala pravidelně každý rok, letos jsem dala víc těsta a ouška měl v pohodě. A moc děkuji! :)

      Vymazat
  9. Ty máš vždy tak skvělé nápady :D z čeho jsi udělala ten roh? Je celý k jídlu, nebo tam nějaká konstrukce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti! :) Roh je celý jedlý, je to kousek polevy ze sáčku, nechala jsem zatuhnout, pak to pospojovala polevou s lentilkami a přilepila k hlavičce :D.

      Vymazat
  10. Mám to, Janinko, jako Simona, líbí se mi všechny ty výtvory a jistě byly chutné, ale jezevčík je úchvatný a nemohla bych ho zaříznout, kdyby na mne koukal. Kamarádka mi každý rok darovala beránka s asparágusem v hubě a mašlí na krku, letos to zhatil koronavirus, kamarádka peče obvykle 12 beránků a letos nic.Je uklizená na chatě u N.Paky.
    Vaši kluci umí zdobit!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Jiřinko :). Tak snad se příští rok situace uklidní a s beránkem ti to vyjde :).

      Vymazat
  11. Já jsem se k těm krásným velikonočním výtvorům dostala až teď, to mi ale vůbec nevadí, stejně je to krása!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevadí, já se k publikování dostala až včera :D. A děkuji! :)

      Vymazat
  12. Opět parádní velikonoční nápad. Na loňského jezevčíka si pamatuji i na beránka od kluků, zdobeného lentilkami, jste rodinka opravdu moc šikovná, zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  13. Pěknej beránek kohout i jednorožec... Mne to nějak připomnělo, že Laponci mají místo velikonočního beránka... Ne sobiho kolouska, jak by se dalo čekat (sob má jinou funkci v jejich bajeslovi) ale - tulenatko.. I to by možná stálo za pokus..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuleňátko je taky dobrý, jsem zvědavá, co všechno z té formy ještě vykouzlím :D.

      Vymazat
  14. že já jsem to těm dětem ukazovala... :-) Teď budu muset dělat jednorožce taky. Záhada, že ten beránek vypadá víc jako cokoli, jen ne beránek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No co, velikonoční jednorožec je pěkná tradice, to dáš :D. Beránek z té formy vypadá spíš jako jehňátko, ale je takové nedomrlé.

      Vymazat
  15. ten jednorožec a pejsek jsou prostě boží <3 :)

    OdpovědětVymazat
  16. Je rok labutě; měla místo husy zkusit ji. Určitě by vyšla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Labuť má krásnej dlouhej krk, tenhle záprdek nemá žádnej, to by asi neklaplo :D.

      Vymazat
  17. To je boží! :D Musím poslat odkaz babičce, ona jezevčíky miluje. Ale myslím, že i ten jednorožec ji pobaví. :D

    OdpovědětVymazat
  18. No ale krásne toto, hneď sa mi zbehli chute, budem chcieť recept. Ja už asi 20 rokov robím jeden a ten istý recept, piškotove cesto a problem je, že veľmi skoro stvrdne a jem to iba ja lebo je to veľmi suché. A čo sa týka tvaru, tomu môjmu baranovi raz chýba nos, tohto roku uši, ale ja to neriešim. A aj tak teraz u nás nikto nebol iba my sami sme sa obžierali, tak čo. Komu už záleží na bezušivom baranovi,
    Ja jednoducho obdivujem tú tvoju kreaitivitu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z toho si nic nedělej, tomu velkému beranovi už několik let chybí kus ucha (letos se tedy výjimečně povedl) nebo nebo oběma vytečou zádíčka :D. A moc ti děkuji! :)

      Jo, a recept jsem popisovala v článku tady :) - https://moje-nova-mozkovna.blogspot.com/2013/03/velikonocni-beranek-bez-formy.html

      Vymazat
  19. Tak to je boží. Tolik rozmanitých podob. Nakonec je to prima, ne? Jen jsem zvědavá, co z toho upečeš příště a jak to kluci, opět o rok starší a o nápady bohatší upraví. Moc se mi to líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, ti, Růženko, taky jsem zvědavá, co se z toho vyklube další roky :D.

      Vymazat
  20. Jednorožec je naprosto famózní :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Tak to jsem celá žhavá, co to bude příští rok, protože tady k dokonalosti chybí už jen duhová hovínka! :D Miluju kreativitu! Obyčejného beránky s mašlí má na stole skoro každý, tohle chce odvahu, humor a dílo je na světě a že původně mělo vypadat jinak? Však hej, fantazie už je taková a dobrý byl určitě tak jako tak!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ti nevím, někde tu padnul tuleň, tak uvidíme :D. A moc děkuji! :)

      Vymazat
  22. Takto budeš mít brzo celou zoologickou zahradu. Ten čokoládový s lentilkami je krásný, kdyby to viděly naše vnučky, byl by s ním brzo konec. Lentilky zbožňují, musím jim kupovat jogurty, které mají víčko s lentilkami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvým vnučkám moc dobře rozumím, mí kluci jsou totiž taky lentilkoví, vždycky, když beránky zdobí, tak užírají. Dávám do mističky jednou tolik lentilek, než je potřeba, protože to by pak beránek vypadal jako sociální případ :D.

      Vymazat
  23. Milá Janinko, tento příspěvek na mne vykoukl po docela dlouhém čase - a musím říct, že po shlédnutí všech dosavadních modifikací s velkou netrpělivostí vyhlížím novou verzi "beránka" z vaší tvůrčí dílny. Důvěrně a jen mezi námi ji můžeme označit covberánek (pozor, neplést s cow, rozhodně se nejedná o nápovědu či objednávku), verze 2.0. Je totiž 19.3.2O21 a my jsme pořád ještě v lochu, ehm lockdownu, i s Velikonocemi za vrátky.
    Navzdory tomu doufám, že si svátky užijete v pevně semknutém rodinném šiku a pohodě rodinné bubliny, když už nás mocipáni dál nepustí. A hodně zábavy při tvorbě. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Claire, posílám ti převeliké díky za boží komentář :). Nejsi v tom sama, i já s napětím čekám, co z letošního velikonočního pečení vzejde :D. Ale ať to bude cokoliv, bude to jedlé a hlavně sladké, tudíž dobré na nervy, co si budeme nalhávat, tohle období je čím dál více náročnější snad pro všechny, loch je docela odpovídající označení :D.

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).