Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele


V Kutné Hoře můžete natrefit na hloučky turistů, ne nepodobným hejnům splašených kejhajících hus. Jen málokdo z nich však ve svém zběsilém tempu zpomalí a navštíví nepřehlédnutelnou památku, která je od kostnice coby kamenem dohodil - Katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele, která byla ve své době největší církevní stavbou ve střední Evropě.

Jako měla svůj počátek kostnice v podobě moru, měla katedrála ten svůj v podobě cisterciánů. Ti zde v roce 1142 založili klášter, jehož součástí byl románský chrám. Ten byl koncem 13. století zničen a na jeho místě díky příjmům cisterciánů z vytěženého stříbra vyrostla během třiceti let úchvatná katedrála. Vystavěna byla neznámým "Mistrem sedleckého chrámu" a ani této stavbě se nevyhnul osud, který v té době potkal například hřbitovní kostel Všech svatých, pod nímž se ukrývá kostnice - spolu s klášterem byla během husitských válek v roce 1421 vypleněna a vypálena.

I přes svůj žalostný stav působila katedrála, nebo chcete-li chrám, natolik monumentálně, že získala v roce 1681 označení "nejskvostnější bazilika". Na svou obnovu čekala téměř 300 let až do roku 1700, kdy započala její obnova. Architekta Pavla Ignáce Bayera z Jihlavy vystřídal vám z kostnice již známý Jan Blažej Santini-Aichel. Ten katedrálu vystavěl v duchu barokní gotiky a použil zde unikátní světové prvky jako samonosné točité (nebo taky šnekovité) schodiště či samonosnou klenbu, které se říká "česká placka". Sochařských prací se zhostil Matěj Václav Jäckel, z malířů, jejichž díla zdobí interiér, bych ráda zmínila Petra Brandla. Po dokončení přestavby byla katedrála roku 1708 znovu vysvěcena.

Spolu s katedrálou prošel rekonstrukcí i klášter, v rámci josefínských reforem byl ale v roce 1784 odsvěcen, uzavřen a jeho majetek vydražen. Z katedrály se stalo skladiště mouky a z kláštera tabáková továrna, která se zde nachází i dnes. V současnosti klášter patří koncernu Philip Morris.

K církevnímu užívání byla katedrála navrácena v roce 1806. Od té doby prošla několika rekonstrukcemi, v 19. století v ní byla, mimo jiné, položena dlažba a zasklena okna, poslední velký zásah, který si vyžádal 70 milionů korun, probíhal v letech 2001-2008. 24. října 2009 byla katedrála znovu vysvěcena biskupem Dominikem Dukou.

Na chrámu mě zaujaly dvě věci. Tou první je přístupné podkroví a úžasný pohled z kůru na katedrálu, tou druhou chrámová pokladnice, která ukrývá jeden z nejvzácnějších klenotů střední Evropy - sedleckou monstranci. Podle posledních poznatků se pravděpodobně jedná o nejstarší gotickou monstranci na světě, jednu z deseti dochovaných gotických monstrancí v Evropě a jednu z významných památek naší země. Mezi ty patří, kromě monstrance, například korunovační klenoty, relikviář svatého Maura nebo Závišův kříž.

Monstrance spatřila světlo světa v roce 1389, autor je neznámý, ale historici se domnívají, že pochází z huti Petra Parléře, neboť monstrance vypadá jako zmenšenina kostela svaté Barbory, jejímž architektem byl právě Petr Parléř. Monstrance je 97 centimetrů vysoká, váží 4,7 kilogramu a je vyrobena ze zlaceného stříbra. Monstrance byla původně vyrobena pro Bratrstvo Božího Těla při, dnes již neexistujícím, kostele svatého Filipa a Jakuba v Sedlci. V 15. století na ní přibyly figurky panenky Marie a ukřižování, v období baroka pro ni pak bylo vyrobeno pouzdro.

Zajímavá je zmínka o monstranci v díle Fresky ve velké síni bývalého cistercianského kláštera v Sedlci od autorů Františka Beneše a Petra Miloslava Veselského z roku 1884:

"Až do roku 1702 nikdo o pokladu tom nevěděl, až pouhou náhodou k odkrytí přišla, byvši zazděna ve zvláštním výklenku ve štítě hlavního chrámu. Roku toho vyšel si jednou kutnohorský kat s ručnicí ptáky stříleti. Přišed k tehdejším zříceninám velikého chrámu, kdež mnoho ptáků bylo se usadilo, střelil po nich, rána však letěla do štítu, čímž kus malty odpadlo, a pod ní cos blýskati se zdálo. Na udání toho bylo toto místo hned ohledáno, a tam skvostná monstrance nalezena. Co odměnu za odkrytí pokladu toho dostával kat kutnohorský i jeho nástupcové od kláštera každoročně vůz sena a vůz otavy z luk klášterních, což teprv r. 1764 se zastavilo."

No, bodejť by nedostávali, když byla v současné době hodnota monstrance vyčíslená na pět a půl milionu korun a historická cena je nevyčíslitelná. Škoda jen, že ta legenda není pravdivá a že monstrance nikdy zazděná ve štítu katedrály mnichy nebyla. V době husitského hnutí mniši, kteří byli varováni, že se něco děje, monstranci a další klášterní cennosti raději odvezli do Klosterneuburgu v Rakousku. Do Kutné Hory se originál vrátil v roce 2011.

Katedrála je zkrátka jedinečná v mnoha ohledech a své místo na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO si od roku 1995 nese oprávněně. Pokud budete mít někdy cestu přes Kutnou Horu ve všední den a mimo sezónu, pak rozhodně neprohloupíte. Ten zážitek mít katedrálu jen pro sebe je k nezaplacení :). A ještě jeden tip - při každé jarní a podzimní rovnodennosti na vás v katedrále čeká nevšední zážitek - pouze dvakrát do roka skrz hlavní loď a čtrnáctimetrové okno prochází sluneční paprsky zapadajícího slunce, které následně ozáří hlavní oltář. Na tento unikátní jev se přitom přišlo až v roce 2009.




Šnekovité schodiště



Hlavní loď


Podkroví


Sedlecká monstrance


Ostatky umučených cisterciáků ze dne 24. dubna roku 1421, objeveny byly v roce 2003 při rekonstrukci


Sochy M.V. Jäckela



Gotické fragmenty ze 14. století



Uvítací výbor od M.V. Jäckela



Katedrála v celé své kráse s Pannou Marií na vrcholu štítu

42 komentářů:

  1. A kousek od Kutné qHory, ve Svatém Mikuláši, zase nádherný zámek Kačina...

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle je skvostný článek, udivila jsi mě. Zrovna čtu o té době, ještě se vrátím i uvedenému roku a události. Děkuji, obyčejně o takových věcech nečtu nikde, ale tohle mě příjemně oslovilo. To proto, že čtu v posledních letech o historii

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za procházku historií chrámu, kde jsme byli již hodně dávno a ne všechno jsme viděli.

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, je krásná. Spousta dalších věcí u nás v KH stojí za vidění, Barbora taky stojí za prohlédnutí. Já osobně se vždy těším, že si ten nevšední zážitek o rovnodennosti nenechám ujít, ale zatím mi do toho vždy něco vlezlo. To tak je, že co máme pod nosem, to málokdy navštívíme...

    OdpovědětVymazat
  5. Byla jsem tam na tomto nádherném místě 2x ve svém životě, vše co ty viděla na vlastní oči a byla to skutečná nádhera. Bydleli jsme kousek od Svaté Barbory a noc tam, měla své nádherné kouzlo.

    OdpovědětVymazat
  6. Kutná Hora je úžasné místo s neskutečným Geniem loci. Historie tam je na dosah, na co sáhneš pamatuje největší české krále. Stříbrného Václava II. Divouse Jana Lucemburského, jeho syna krále a císaře Karla.... V tomhle městě je to snad ještě silnější než v Praze. Snad proto, že po Praze to bylo nejdůležitější město království. Vždycky když přes Horu jedeme a já zdálky tu katedrálu vidím říkám si, jestli je přístupná. No, tvůj článek mi odpověděl....

    OdpovědětVymazat
  7. To je nádhera! Moc děkuji za nové poznatky, které jsem vůbec netušila :). Ta Panna Marie navrchu kostela je velmi zajímavá a pěkná

    OdpovědětVymazat
  8. Ty máš vždycky tak hezký fotky...

    OdpovědětVymazat
  9. Kutná Hora je moc pěkné místo, ale přiznávám, že v tamní kostnici jsem nikdy nebyl a ani mě to (aspoň tedy zatím ) neláká.

    OdpovědětVymazat
  10. Zajímá mě historie a v tvém podání se vždycky něco nového dozvím a ty fotky jsou exkluzivní. Tenhle článek by klidně mohl být součástí obrazového průvodce chrámu. Krása.

    OdpovědětVymazat
  11. [1]: Tam byl polovičák, vyprávěl mi o něm .

    OdpovědětVymazat
  12. [2]: Moc ti děkuji, nemusí být každý můj výtvor cha cha článek, že?

    OdpovědětVymazat
  13. [3]: Není vůbec zač, Růženko .

    OdpovědětVymazat
  14. [4]: V Barboře jsme nebyli, možná někdy příště, lákala mě spíš méně profláklá místa .

    OdpovědětVymazat
  15. [5]: Není vůbec zač, to já děkuji za milý komentář .

    OdpovědětVymazat
  16. [6]: Úplně si tě v tom autobuse představuju!

    OdpovědětVymazat
  17. [7]: Podobně úžasně na mě působila zřícenina Oybin v Žitavě. Karel IV. tomu prostě dokázal vdechnout něco, co se špatně popisuje a co dokázal jen málokdo...

    OdpovědětVymazat
  18. [9]: To není mnou, to je foťákem . A děkuji!

    OdpovědětVymazat
  19. [10]: Je pravda, že na kostnici panují různé názory, někoho přímo vábí, někdo by do ní nevstoupil ani za nic. A tak to má být, kdyby měli všichni stejní názor, byla by tu nuda .

    OdpovědětVymazat
  20. [11]: Převeliké díky posílám!

    OdpovědětVymazat
  21. No vidíš, a já byla jen v té katedrále a né v kostnici.

    OdpovědětVymazat
  22. [23]: Byla jsem v kostnici i katedrále a oboje mi něco dalo .

    OdpovědětVymazat
  23. [24]: Některé ze stesků mi přijdou příliš samolibé...

    OdpovědětVymazat
  24. Krása, a tolik poznatků,  co vše je v naši Zemičce. V Kutné Hoře jsem ještě nebyla.  

    OdpovědětVymazat
  25. [27]: Do kostnice bych asi nešla, asi bych se tam necítila dobře. V katedrále bych vydržela  kochat se, to jooo.   

    OdpovědětVymazat
  26. [28]: Ona ta kostnice není pro každého a lidé, kteří ji navštíví, si z ní odnášejí pokaždé něco jiného - někdo pocit pokory, někdo senzaci a někdo je zhnusený...

    OdpovědětVymazat
  27. Una selección estupenda ! Espero verte pronto por mi blog! Feliz día! ♡♡♡

    OdpovědětVymazat
  28. Janinko, foťákem to nebude, to chce oko! a to ty máš.

    OdpovědětVymazat
  29. Ali Čaja z Paláca30. září 2019 v 15:09

    Rada sa prechadzam a obzeram si stare katedraly, maju neskutocnu energiu v sebe. A ten pokoj z nich ktorý sala a nehovoriac o historickej hodnote. Ta legenda je ovela zaujomavejsia ako realita, milujem povesti a legendy. Nas kosicky zlaty poklad bol ale skutočne objaveny iba nahodou.

    OdpovědětVymazat
  30. [36]: Nejkrásnější na tom bylo, že tam nebyla ani noha, byla jen naše .

    OdpovědětVymazat
  31. Bezvadný článek, pěkné fotografie a objevné. O přístupu do podkroví ani nevím.

    OdpovědětVymazat
  32. [38]: Jen piš, ráda si ho přečtu!

    OdpovědětVymazat
  33. No já mám restů, že se červenám až na zadeli - musím přiznat jednu věc - ať už to mám za poslední roky s vírou jakkoli, nikdy mě nepřestane fascinovat krása a kouzlo chrámů, kostelů a vlastně skoro všech církevních staveb. Něco vyzařují a při pozorném koukání a nasávání toho neznáma najde člověk neuvěřitelná zákoutí...

    OdpovědětVymazat
  34. [40]: Mám to úplně stejně. Církevní stavby u nás jsou kouzelné, ale protože je mi ze všech možných náboženství nejblíže hinduismus, chtěla bych poznat na vlastní kůži kouzlo staveb v Indii, Tibetu... Tak třeba někdy .

    OdpovědětVymazat
  35. [41]:Vlastně jsem nad tím nikdy takhle nepřemýšlela - nechám si to na dlouhé zimní večery a tedy tvé fotky odkudkoli mě budou rozhodně zajímat :)

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).