Rivalita mezi městy


Pražáci versus Brňáci, Opaváci versus Ostraváci, Ostraváci versus Pražáci, Hradečáci versus Pardubičáci, Pražáci versus zbytek země. Nad rivalitou až nesnášenlivostí některých jedinců, která se třeba u Hradečáků a Pardubičáků datuje až do Rakouska-Uherska, zůstává někdy i zdravý selský rozum stát. Ovšem ve většině případů se nad tím jen škodolibě usmějeme, protože nás se to přeci netýká, ať si to ti debilové vyřídí mezi sebou sami, že jo :). Co ale dělat, když se ocitnete ve středu vosího hnízda a přímo se vás to dotýká? Představte si, že já, rodilý Liberečák, jsem se po patnácti letech života v Jablonci dozvěděla, že takováto rivalita existuje i mezi těmito dvěma městy! O příspěvek, na který jsem minulý rok na Facebooku narazila (zase ta zatracená prokrastinace!), se nemůžu nepodělit... :)


Poslední dobou se opět začíná šířit hoax o tom, že již brzy bude otevřena jakási nová silnice vedoucí z Liberce do Jablonce. Přátelé, opak je pravdou! Ta silnice dle dostupných satelitních snímků skutečně existuje, ale vede nikoliv z Liberce do Jablonce, nýbrž z Jablonce do Liberce! Cítíte doufám všichni ten rozdíl?!? Přece žádný racionálně uvažující jedinec nechce dobrovolně jet z metropole severních Čech, kde nikomu nic nechybí, topíme se v blahobytu, máme zoo, botanku, Ještěd, letiště, radnici, Atmo, kašnu, Fügnerku a tři miliardy dluhu, kamsi do nějakého Jablonce, kde mají tak akorát kopce, lesy, rašeliniště, přehradu a Koukalovou, který ale jablo, takže už se nepočítá. Naopak fakt, že obyvatelé Jablonce potřebují novou silnici, aby se také občas dostali do civilizace a mohli si zde dokoupit základní věci k přežití jako kožky, šípy do samostřílů, sněžnice, pazourky, podestýlku pro jaka, řehtačku, míček na gumě, Titanic na VHSce a mražené tulení maso, naprosto chápu a oceňuji, že od prvotního nápadu po konečnou realizaci neuběhlo snad ani stoosmdesát let. Vývoj zkrátka nezastavíme a já věřím, že se z Jablonce časem i díky této nové silnici stane plnohodnotné město a kdo ví, možná bude jednou doplněno na mapu a třeba již děti našich dětí se budou v hodinách vlastivědy pro pokročilé učit vyslovovat jeho název. #přejmejimtotam

Prekérní to situace! Na čí stranu se přiklonit, jak zareagovat, jak odpovědět? Vzhledem k tomu, že příspěvek nebyl myšlen až tak vážně, jak si někteří diskutující rozhořčeně mysleli, pojala jsem to tak i já...

"Jako Jablonečák jsem hluboce otřesena! Jdu si raději uklidnit nervy - nasbírat kořínky na polévku, poklidit jeskyni, rozdělat oheň. A tak :)."

P.S: Silnice je super, avšak Titanic na VHSce a mražené tulení maso se mi sehnat nepodařilo.

61 komentářů:

  1. ...noo já ako rodená Trenčanka...po 11 rokoch žijúca v Jablonci možem povedať, že sa mi nemohlo nič lepšie prihodiť ako skončiť v tomto meste-je tu krásna príroda a mnoho športového vyžitia, keď sme sa pred pár rokmi rozhodovali, kde sa s rodinkou usíídlime-Liberec nepripadal do úvahy(stres, ruch...)

    OdpovědětVymazat
  2. Fakt je, že Ještěd Jablonci chybí :). Ale je tam Jablotron.

    OdpovědětVymazat
  3. Jeden tuleň mi leží u televize, ale také není mražený     

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle čtu hodně o spoustě měst. Ale čím víc o takových sporech čtu, tím víc mám dojem, že jižní Čechy a zejména pohraniční města jsou všem putna a naopak Nebo aspoň nevím, že ta naše by měla takovéhle pošťuchovanice Ale ten komentář je úžasnej

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to nemá chybu a já myslel, že prdel světa jsou Vary.😀

    OdpovědětVymazat
  6. Na co silnici? Stačí lovecké stezky, nasi? /na nich liberečák zabloudí jedna dvě/.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobré, zasmál jsem se. Ještě horší by bylo tulení maso na VHS .

    OdpovědětVymazat
  8. Nevím co mám hájit já- jsem z Malých Bošan, pak jsem žila nějaký čas ve Zruči na Sázavou, potom v Černovicích u Tábora a nyní hodně dlouho v Zábřehu. Musím konstatovat, že bylo všude krásně a necítím potřebu jiná města či místa hanit - všude žijí lidé. Ale zasmála jsem se tomu vtipkování kolem rivality měst.

    OdpovědětVymazat
  9. [1]: Andri, vybrali jste si dobře . Moje kolegyně si zase vybírala s manželem místo, kde budou bydlet, tak, že zabodli prst do mapy!

    OdpovědětVymazat
  10. [2]: A taky se tu vyráběla céčka .

    OdpovědětVymazat
  11. [4]: Já to doposud taky netušila, i pohraniční města mají své netušené možnosti!

    OdpovědětVymazat
  12. [5]: Kdepak, myslím, že těch prdelí bude v republice víc .

    OdpovědětVymazat
  13. [6]: Noo, tramvaj, spíš takovej povoz, co táhnou jakové. A když odpadnou, tak my .

    OdpovědětVymazat
  14. [8]: A tak to má být, děkuji ti, Růženko!

    OdpovědětVymazat
  15. [12]: Docela jo. Ale když se hraje fotbal...

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: [5]: Jsem zklamaná. Jediná prdel, kterou mi mapy nabídly, je Prdel ďáblova. A ještě k tomu to není město, ale balvan .

    OdpovědětVymazat
  17. A co já, narodila se v Gottwaldově, a celá dlouhá léta v tom městě žila rodiče ale žili přesto  ve Zlíně, ti tu změnu názvu nerespektovali a najednou, přehoupl se rok 89 a jsem zase ve Zlíně, jen problém je, že ač narozená v Gottwaldově, v dokladech už mám zase rodiště Zlín...a teď  se v tom vyznejte....

    OdpovědětVymazat
  18. Je to tak hezky napsaný, musím se smát a je mi jedno, kdo je z Liberce a kdo z Jablonce...

    OdpovědětVymazat
  19. U babičky v Kamenickém Šenově jsme to měli blíže do Jablonce. Ale hotové korálky jsme jezdily odevzdávat do České Lípy. M8m kamaráda z Liberce. Fandí Bílým tygrům a já Kometě, ale výborně si rozumíme. Ty věci k přežití závidím. Musím vyhlásit pátrání, zda jsou k dostání i jinde v republice. Moc hezky napsaný článek. Pobavil mne.

    OdpovědětVymazat
  20. [21]: Neznám, tedy, teď už vlastně jo, díky!

    OdpovědětVymazat
  21. [22]: Taky slušná motanice, ale alespoň mezi sebou ten Zlín s Gottwaldovem neválčí!

    OdpovědětVymazat
  22. [24]: Děkuji , jak jsem psala, Titanic na VHSce a tulení maso je fakt problém sehnat, ostatní se tak nějak dá .

    OdpovědětVymazat
  23. Víš co? Ono nám rodilejm Pražákům je šumák kdo odkud je. Tohle řešej jen náplavy, který do Prahy přišli kdysi za prací na nábor a dostali tu byty. To jsou Pražáci jak noha! Poturčenci horší Turka (čerfe, tebe se to netýká, tys člověk rozumně uvažující)

    OdpovědětVymazat
  24. [29]: O náplavách jsem už taky slyšela ledasco a vůbec bych se tomu nedivila .

    OdpovědětVymazat
  25. To mi připomíná spory mezi našimi vesnicemi - kdo už má kanalizaci, kdo má školku a kdo uspořádá letní neckyádu.

    OdpovědětVymazat
  26. Teda, vy už nemáte ani tu Koukalovou, to je hodně smutný     

    OdpovědětVymazat
  27. [35]: Ale Koukalovou máme pořád, jen jebnutou...

    OdpovědětVymazat
  28. [14]: Já bych to vzal globálně, ať se nehádáme.

    OdpovědětVymazat
  29. Nejlépe ta města sloučit...Takže Jaberec nebo Libronec?

    OdpovědětVymazat
  30. [41]: Libenec, Jablorec nebo taky Jablonec nad Libercem  není špatný!

    OdpovědětVymazat
  31. No vidíš to, a třeba nejezdíš z Liberce do Jablonce, ale naopak! Lidé už neví, co řešit, ach jo

    OdpovědětVymazat
  32. Pokud byste se v Jablonci živili tulením masem a kořínky a přebývali v jeskyních, co potom my obyvatelé malé vesničky ztracené v lesích v srdci Vysočiny? To abychom snad nabrousili pazourky a vytáhli ze skříní luky a šípy, abychom nezklamali. To nám ovšem nijak nebrání hledět spatra na všechny lufťáky, házíme to do jednoho pytle Pražáci, Brňáci, Olomoučáci, Žďáráci, všichni jsou prostě odjinud.

    OdpovědětVymazat
  33. [43]: Ale zase bychom se nepobavili, že jo .

    OdpovědětVymazat
  34. [44]: Vesnička v srdci Vysočiny? Tak já bych tipovala, že tam ještě žijete v korunách stromů, občas si ulovíte přesně mířenou ranou kamenem nějakého toho většího hlodavce a jako kulturní vyžití bych viděla plácání sošek z hlíny . A děkuji!

    OdpovědětVymazat
  35. Tak já tu rivalitu cítím od dětství. Tohle mě pobavilo, díky!

    OdpovědětVymazat
  36. [47]: Děkuji . Ta tvoje historka je skoro jak za krále Klacka, přísahala bych, že to snad ani v dnešní době není možné...

    OdpovědětVymazat
  37. [49]: Už jsem slyšela, že soupeření mezi vesničkami leckdy dohání rozepře mezi velkými městy .

    OdpovědětVymazat
  38. Připadá mi, že tenhle textík jsem kdesi kdysi už četla a možná mám i nasdílený. Roztomilá rivalita, vtipná. Mám dojem, že si autor tak trochu střílí z obou měst. Pokud z toho nevzejde mezigenerační meziměstská krize, tak je to hoax milý a bavící. (Když čtu některé výroky pražáků, tak mám taky dojem, že žiju v jeskyni, potraviny uchovávám v ledovci a nepřátele mlátímn kamenem a potom konzumuji, pokud jsou prudce jedlí.    Jo a komunikuji zásadně kouřovými signály! To, že teď momentálně píšu na počítači, je odmaskování skutečné reality

    OdpovědětVymazat
  39. [51]: Sdílela jsem ho tenkrát na FB, takže jsi ho četla pravděpodobně u mě , myslím, že to bylo míněno jako nadsázka a negativně reagovali jen ti, kteří to slovo neznají.

    OdpovědětVymazat
  40. Janinko, v jaké bublině to žiješ? Ty jsi nic netušila o odvěké rivalitě Liberce a Jablonce, která se prakticky táhne už od doby, kdy to byl ještě Reichenberg a Gablonz?

    OdpovědětVymazat
  41. [53]: Jó, jsem to ale trubka! Co máš proti tulenímu masu a VHSkám?

    OdpovědětVymazat
  42. [54]: Já bych to Porscheho esesáctví zas tak černě neviděl. Za prvé byl za války už starý pán důchodového věku a za druhé byl poválečným tribunálem zcela zproštěn obvinění z válečných zločinů. A soudit lidi s odstupem 70 let za to, že se ve složité době nějak chovali, to je myslím poněkud liché.

    OdpovědětVymazat
  43. [55]: Je fakt, že se narodil do blbé doby a v některých situacích se člověk asi zachová jinak, než za jiných okolností.

    OdpovědětVymazat
  44. [56]: V totalitních systémech to tak holt chodívá. Buď mohl konstruovat auta, ale musel držet basu s nacistama a nebo to mohl odmítnout. Ale to potom taky mohl skončit třeba v koncentráku, protože nacisti si na nějaké odmítání moc nepotrpěli. A nebo taky mohl dopadnout ještě hůř, jako například o pověstné "Noci dlouhých nožů", kdy se SA a SS vraždili navzájem mezi sebou.

    OdpovědětVymazat
  45. [57]: Díky za osvětu, já toho o válce tolik nevím .

    OdpovědětVymazat
  46. [58]: Ale zase toho víš hodně o patlání. Každej holt nemůže vědět všechno.

    OdpovědětVymazat
  47. Takže Liberec dal Jablonci Janinku?

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).