Příšerkový malinový dort


Ani si nepamatuji, kdy naposledy, jestli vůbec někdy, jsem vám škádlila chuťové pohárky dvěma dortopatlavými články po sobě. V každém případě teď tomu tak je :). Náš osmileťák se nenápadně transformoval do devítileťáka a tento přerod nemohl projít bez povšimnutí, potažmo dortu. Letos jsem si vymyslela lamu z jedné hry, krásnou, fialkovo-modrou, pruhovanou, s třásněmi a osedlanou jako bonus k tomu. Poprvé za mou patlavou kariéru se mi stalo, že mi modelování podle předlohy nešlo, ta lama mě tak strašně prudila, že jsem na ní nakonec rezignovala, a to jak na figurku, tak na mírnější variantu - obrázek s lamou. Když mě Matýsek viděl jako hromádku neštěstí (no vymyslete něco z různých odstínů modré a fialové, že jo?), říká mi:

"Tak udělej třeba příšerkovej dort, ten se povede vždycky a může tam bejt i modrá a fialová."

A jak oslavenec pravil, tak se i stalo. Mohu vám tak představit dalšího malinovo-vanilkového exhibicionistu ze série dortů naháčů :). Protože se mi ale od čtenářů množí dotazy ohledně fází patlání, článek bude nejen koukací, ale také trochu netradiční, neb sem přidám i pár tipů.


Původně měl dort vypadat asi nějak takto...


...ale protože mi Matýsek vytrhl trn z paty, mohl si modelovat se mnou :).


No a když vyrobí takovouhle příšerku...


...řekněte mu ne. Finálový dort měl tedy jednu bonusovou figurku navíc :).


Nevím jak vy, ale já mám příšerky ráda. Jsou ošklivý, šilhavý, divně barevný a stejně je všichni milujou. Kdyby člověk takhle vylezl ven, bylo by tomu taky tak? No řekněte, je tohle nějaká spravedlnost? :)






Dotaz č.1 - "Jak udělat melírovaný podklad pod figurky?"

Je to tedy hotová alchymie, to si řekněme na rovinu :). Vezmu několik kousků obarvené potahové hmoty, slepím je k sobě, trochu promnu, rozválím na placku a je to.


Dotaz č.2 - "Jak upéct piškot, aby byl nadýchaný?"

Na klasickou dortovou formu ušlehám do pěny pět žloutků s 20 dkg cukru krupice, přidám pár kapek vanilkové esence (není nutné), 20 dkg polohrubé mouky a 10 lžic horké vody. Na závěr vmíchám zlehka sníh z pěti bílků, peču na 180 stupňů, dokud není střed korpusu pevný.

Dotaz č.3 - "Jak udělat lehoučký krém?"

Svařím 500 ml mléka s dvěma vanilkovými pudinky a cukrem (dle chuti, cca 10-15 dkg) a nechám vychladnout na pokojovou teplotu. Do pěny vyšlehám jednu kostku změklého másla a jednu kostku Zlaté Hané, pak přišlehám vychladlou pudinkovou směs (pro ještě nadýchanější krém použijte poloviční dávku - 250 ml mléka a jeden vanilkový pudink).

Pokud se vám nepovede nadýchaný piškot (někdy se to stane díky mouce), pak stále existuje šance, jak nemít dort suchý. Můžete korpus před nanesením krému natřít buď marmeládou, pokapat zlehka ovocnou šťávou anebo použít fígl, který dělám, i když se piškot povede - část malin svařím s vanilkovým cukrem a nechám vychladnout, touto směsí pak zlehka natřu piškotový plát (spodní a prostřední) a až pak na něj nanesu krém a posypu ho malinami.


A na závěr nezbytný řez - malinami vskutku nešetřím... :)

80 komentářů:

  1. Ty máš ale krásný pizizubky, Létavičko naše! A koukám, že byly kvůli navýšení trvanlivosti i na trvalý!

    OdpovědětVymazat
  2. No nevypadá vůbec suše! Slintám tu, protože mám celej tejden na něco takovýho chuť. Zatím jsem sežrala jednu 85 % čokoládu, višně v čokoládě jako tyčinku a cookies s bílou čokoládou... ni a teď mi nacpeš před oči takovouhle nádheru!!!

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Suchej tedy opravdu nebyl . Tak si něco splácej! Jo počkat, ty jsi vlastně teď pacient s klidem na lůžku, tak až vyzdravíš . A děkuji!

    OdpovědětVymazat
  4. [4]:Che, zejtra už můžu, a popravdě dneska už jsem makala na zahradě jak šroub. Takže spíš nebyl na plácaní není čas....

    OdpovědětVymazat
  5. [5]:Můžu, už tlustá jsem 😜😆😆😋

    OdpovědětVymazat
  6. [6]: To znám, občas se tak zažeru do práce, že se zapomenu i najíst .

    OdpovědětVymazat
  7. [8]: Moje kamarádka Jaruška vždycky říkala, že co by z toho života měla, kdyby se dobře a pořádně nenajedla. Beru si z ní, dej jí Pán Bůh věčnou slávu, ponaučení .

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Převeliké díky posílám!

    OdpovědětVymazat
  9. [10]: Jo, to znám,taky nežeru, když se zažeru...

    OdpovědětVymazat
  10. [14]: Ne, mám tu čokoládu Ritter sport s celými mandlemi...

    OdpovědětVymazat
  11. [16]: Takže předvoj už máš - a pak přijde "závoj" bublinového opojení.

    OdpovědětVymazat
  12. Jsi hvězda. Vše se čte tak lehce, že člověk by vyskočil ze židličky a nejraději by patlal nějaký dortík. Jenže já jsem líný exemplář, takže já bych jenom jedla. Těším se na den, kdy si budeme moci dortík vytisknout na 3D tiskárně a pak ho bez těžkého svědomí a upracovaných pracek sežrat.

    OdpovědětVymazat
  13. Taky bych jednou chtěla dostat tak nádherný dort. Co si neupatlám sama, to nemám. Ale tak pěkný jej vyrobit neumím.

    OdpovědětVymazat
  14. Jazyk mám na vestě (mám ji na sobě ještě z návštěvy mladých) kvůli těm malinám. Příšerky jsou milé, mají takový nevinný  výraz.

    OdpovědětVymazat
  15. [16]:[17]: Ženský, vy jste se mi tu nějak rozjely, fakt mě bavíte!

    OdpovědětVymazat
  16. [19]: Mnohokrát ti děkuji . A zkusila jsi někdy vyjádřit tohle přání před svými blízkými? Třeba bys byla mile překvapená . A kdyby to nevyšlo, ono ve finále moc nezáleží na tom, jak je dort vymazelenj, ale jak chutná .

    OdpovědětVymazat
  17. Ten dort je po všech stránkách naprosto uchvancancující...     

    OdpovědětVymazat
  18. Ten je krásný, a Matýsek má talent!   

    OdpovědětVymazat
  19. Jejda mane, maliny :) A celý dort, mňam :)

    OdpovědětVymazat
  20. Když se sebekriticky zamyslím, dojdu k drsnému poznání. Vyroba takového dortu je pro mne na úrovni domácího sestrojení jaderného reaktoru. Tedy nerealizovatelná záležitost

    OdpovědětVymazat
  21. [23]: Mně taky. Ostatní už je nadhodnota

    OdpovědětVymazat
  22. [5]: No, není nad dobrou radu Jak to děláš, když ti "jde huba rejdem"? Já na to zatím nenašla žádný recept. Když mě chytí žravá, tak špajz a lednička omdlévají hrůzou.

    OdpovědětVymazat
  23. Pečení a už vůbec pečení dortů není moje parketa, a tak tiše závidím, když někdo umí. Ty umíš moc, a ještě ta malinová náplň, mňam, hned bych se zakousla   

    OdpovědětVymazat
  24. [32]: No, to se nedivim, když jim pak vypumpuješ střeva!

    OdpovědětVymazat
  25. Byt je to 'rozpor v privlastku" nezbývá než konstatovat:Krásné příšerky..

    OdpovědětVymazat
  26. [29]: Moc děkuji . Dříve jsem dorty celé potahovala, ale vzhledem k tomu, že je to příliš sladké a většina lidí potahovku nejí, rozhodla jsem se takhle zdobit jen vršky .

    OdpovědětVymazat
  27. [30]: Prvorozený by nesouhlasil . Když vidím, jak se ohání s pájkou a drátky... Jen mít ty správné "ingredience" .

    OdpovědětVymazat
  28. [32]: Mám to úplně stejně. V práci ani tak ne, většinou mě přepadne žravá ve dnech volna, to si pak někdy říkám, jak se to do mě všechno mohlo vejít .

    OdpovědětVymazat
  29. [33]: Děkujeme ti . Maliny máme vždycky v zásobě v mrazáku, Matýsek kdysi vymyslel malinový zmrzlinový pohár, od té doby bez nich nedáme ani ránu .

    OdpovědětVymazat
  30. [34]: Mockrát ti děkuji! S těmi dorty - ono to vážně není vůbec těžké. Taky jsem kdysi prohlašovala, že velikonoční beránci nejsou moje parketa. A jak mi to teď jde, sice nevypadají jako beránci, ale jako kohout nebo jezevčík, ale chuťově jsou famózní

    OdpovědětVymazat
  31. Jani, ty mi opět děláš chutě. Dort je opět nádherný a recept, který jsi přidala jako bonus, je super.

    OdpovědětVymazat
  32. [40]: Správné ingredince jsou samozřejmě u malých kutilů základ všeho. Můj malý Ajťák kdysi pojal výborný nápad, že si jako správný skaut vyrobí "pergamen" z březové kůry a hezky si ho upraví opálením okrajů.

    OdpovědětVymazat
  33. [45]: Moc ti děkuji . Mám v bříšku teroristu, no jo, u psaní toho článku jsem se hodně bavila . Bylo mi líto ho vymazat, tak jsem si ho přešoupla z původního blogu o dementních sousedech na tenhle. Už je to dobře přes devět let, nikdy bych si nepomyslela, že mě to blogování tak chytne . A máš pravdu, život nám opravdu strašně rychle utíká...

    OdpovědětVymazat
  34. [46]: To mi něco připomíná! Jen jsem neměla kloučka řvoucího, ale popáleninu tajícího. Pak přišel Matýsek a povídá, že se asi Míša spálil, protože si chladí palec na větráku pod noťasem. Jako laik jsem zhodnotila, že je to těžká popálenina druhého stupně, odborně jsem ho ošetřila mastí a naprosto neodborně nazvala idiotem, protože to, jak k popálenině přišel, snad ani šířit nikde nemůžu .

    OdpovědětVymazat
  35. Všechno nejlepší Matýskovi :)!

    OdpovědětVymazat
  36. Já bych se chtěla s vámi, Procházkovic, kamarádit.

    OdpovědětVymazat
  37. Fialová je pěkná i na nejpříšernější příšerce .

    OdpovědětVymazat
  38. [49]: Mockrát děkuji, synkovi vyřídím!

    OdpovědětVymazat
  39. [50]: My balonky nevedeme, ale kvůli tobě bych je snad i zavedla .

    OdpovědětVymazat
  40. [51]: Příšerky na mě z linky halekají, že děkují. Výjimečně přežily všechny a nikdo je nechce sníst .

    OdpovědětVymazat
  41. Perfektní jako vždy, dokonce i s návodem, jak si vyrobit své vlastní příšerky, no nekupte to, když je to zadarmo.

    OdpovědětVymazat
  42. Dort nemusím i když je ten váš samozřejmě ten nejlepší, ale na maliny na ty by jsem se nechala pozvat!

    OdpovědětVymazat
  43. [57]: Taky jsem na ní koukala jako na zjevení. Ale milé zjevení!

    OdpovědětVymazat
  44. [56]: Tak nejlepší určitě není, ale je zase náš .

    OdpovědětVymazat
  45. Ty příšerky jsou tak sladký, až z toho šilhají a jazyk vyplazují   

    OdpovědětVymazat
  46. Se sladkými příšerami byl rád svedl souboj, ale tyto jsou tak roztomilé, že by si zasloužily zvěčnit jako keramické figurky.

    OdpovědětVymazat
  47. [61]: Děkuji . U nás by se řeklo, že jsou tak sladký, až se jim z toho zkazily zuby. Ale to by je nesměly mít tak zářivě bílé .

    OdpovědětVymazat
  48. [62]: Děkuji ti , alespoň jsem je zvěčnila fotkou, když už nic jiného. Zatím patří k těm málo figurkám, které přežily nájezd na dort. Jsou hezky pohromadě v kuchyni na talířku a čekají, až je ohlodá zub času .

    OdpovědětVymazat
  49. Dort je příšerně krásný! 😄

    OdpovědětVymazat
  50. [65]: Moc ti děkuji . Malin kupuji v Lidlu, mají je za dobrou cenu i když nejsou v akci a vždycky mám alespoň jeden balíček v mrazáku. To jsem ti do Itálie asi hodně pomohla, co?

    OdpovědětVymazat
  51. [66]: Možná že jo, Lidl máme nedaleko

    OdpovědětVymazat
  52. [67]: Tak to mě překvapilo, vida, kde všude je Lidl .

    OdpovědětVymazat
  53. Ali Čaja z Paláca25. května 2019 v 23:18

    Toto je ako za trest, oblizujem monitor teda mobil 🤗😛😛 . Maliny milujeme všetci traja a o sladkom ani nehovorim.

    OdpovědětVymazat
  54. Jednoduše boží a k nakousnutí. Úplně mám na nějaký dort chuť. U nás se, bohužel, s dortem tak často neslaví.  

    OdpovědětVymazat
  55. [71]: Přesně, důležitá je chuť a ne vzhled, ono když to neozdobíš a jen omatláš krémem, houby zle .

    OdpovědětVymazat
  56. [72]: Děkuji ti , já si oslavu bez dortu nebo zákusku představit nedovedu .

    OdpovědětVymazat
  57. Nemám slov, kombinace barev a výrazy příšerek jsou kouzelné a dort velice lákavý. Musím se vrátit, až budu mít po ruce tužku a papír a zapsat si těsto, teď už se mi nechce vstávat z postele.

    OdpovědětVymazat
  58. Jen se bojím, aby v mém podání nešlo o příšerný malinový dort.   

    OdpovědětVymazat
  59. [76]: Příšerkový nebo příšerný, to je je fuk, v bříšku se to srovná .

    OdpovědětVymazat
  60. Ježíši kriste, já mám hlad - tohle si musím někam uložit - skvělý návod a blbuvzdorný! tedy alespoň co se do úrovně mé blbosti týče

    OdpovědětVymazat
  61. [79]: Mrda nebo miliarda, to máš fuk, dnes je svět strašně zrychlenej, takže zkratky jsou povolen .

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).