Oybin


Z mých předchozích článků o Žitavě by se leckomu mohlo zdát, že je tohle město jedna veliká ruina a že v něm chcípl pes. Uznávám, že na mnoha místech to opravdu vypadá, jako by tam právě skončila válka a s tím chcíplým psem taky nebudete daleko od pravdy (obzvláště v neděli odpoledne za pošmourného počasí), nicméně město má prazvláštní kouzlo, jakým na mě žádné jiné místo ještě nikdy nezapůsobilo. Tedy, až na jednu výjimku, která se jmenuje Oybin a kterou najdete poblíž Žitavy. Jo, a je to taky ruina.

Oybin (česky Ojvín) je velice pozoruhodná zřícenina hradu, která stojí (víceméně) pevně na kopci nad stejnojmenným městem. Nebudu vás tu unavovat historií, protože to stejně téměř nikdo nečte (případní zájemci mohou nakouknout sem), jen podotknu, že podobu bývalému hradu, kterou si uchoval i jako zřícenina, velmi výrazně vtiskl Karel IV., a to především vybudováním císařského domu, gotického kostela a kláštera celestýnů.

Bydlet v městečku pod zříceninou, koupím si permanentku a chodím si tam číst knížky. Neuvěřitelné místo.




Císařský palác






Klášterní kostel







Klášter



37 komentářů:

  1. Žjůva, tam by se mi líbilo! Nemůžu si pomoct, ale....pěkný nový design....a prej, že na to tady nebude mít čas

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Klášter má vyhlídkovou věž vysokou 25 metrů, pak je ještě nedaleko rozhledna Hvozd.

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto s tebou souhlasím.  Bydlet pod zříceninou, a ještě takovouhle bych brala všema deseti. Parádní kabátek

    OdpovědětVymazat
  4. Nemohu  říci, že by se mi  tam líbilo, je to takové pochmurné. Jen si dovedu představit, že by tam mohli "bydlet" duchové, pohádkové bytosti, čarodějnice a sem tam loupeživý rytíř.Zajímavá ta zřícenina ovšem je a člověka  fantazie tam určitě pracuje...

    OdpovědětVymazat
  5. To je ještě poctivá zřícenina, která se zřítila pod náporem věků. Vypadá to majestátně, lomené gotické oblouky mám rád, když tedy nejsou lomené příliš a nepadají mi na hlavu .

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tohle miluju. Nejen, že jsem příjemně šokovaná novou tváří blogu, ale nadšeně olizuju monitor s fotkami té nádherné zříceniny... Janinko, tohle (obojí) se Ti zase sakra povedlo!

    OdpovědětVymazat
  7. [8]: Moc ti děkuju, dvojnásobně!

    OdpovědětVymazat
  8. Musím uznat, to místo má atmosféru   

    OdpovědětVymazat
  9. Nádherné, starobylé, trochu strašidelné, impozantní, majestátné, prostě špica   

    OdpovědětVymazat
  10. Tak ten je parádní, monumentální. Moc se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
  11. Oybin vřele doporučuji, to stojí za to..kousek od hranic

    OdpovědětVymazat
  12. Tak to jo, je to víc jak jedna zeď     

    OdpovědětVymazat
  13. Bůhví, jestli tě do těchto míst netáhnou nějaké vzdálené, matrikou nepodchycené rodokmenové vazby! Já se k té Žitavě musím podívat, vzbuzuješ mou zvědavost!

    OdpovědětVymazat
  14. [18]: Jo a luxusní nový design, zapomněla jsem pochválit!

    OdpovědětVymazat
  15. Je to sugestivní místo a musel to být krásný klášter Myslím že by se tam mohl natočit nějaký film z minulosti Moc se mi líbí nové záhlaví   

    OdpovědětVymazat
  16. [18]: Když jsem byla v Žitavě poprvé, měla jsem pocit, že tady už jsem prostě někdy byla, obzvláště jeden dům mě přitahoval, k nakouknutí první dvě fotky v tomhle článku - http://moje-mozkovna.blog.cz/1502/zitava-mesto-duchu-a-oci. Takže mám pocit, že jsem tam prožila nějaký z minulých životů .

    OdpovědětVymazat
  17. [7]: To je možné a s hudbou, to bych brala.

    OdpovědětVymazat
  18. Takový koncert tam zažít, to by bylo příjemné Moc hezké fotky.

    OdpovědětVymazat
  19. Zajímavý originální název a velmi krásná zřicenina. (Zajímavé je i, že zřiceniny nebo staré zbory se tak skvěle fotí a tak malebně se vyjímají).

    OdpovědětVymazat
  20. P.S. neobyčejně zajímavý minimalistický design!    Přestože mi kapku chybí tvoje příšerky v záhlaví, tahle verze se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
  21. [22]: Moc děkuji, myslím, že dá .

    OdpovědětVymazat
  22. Nádherné fotky. Vrátila jsem se do doby svého dětství, kdy jsem tam byla poprvé a pak o pár let později, kdy jsem tam byla naposledy. Měli jsme to v podstatě za humny, jen jsme museli překračovat hranici ve Varnsdorfu, kde býval nejbližší přechod.

    OdpovědětVymazat
  23. [28]: Děkuji ti, my to do Oybina střiháme druhou stranou, přes Petrovice, to aby se nám ta cesta přes Žitavu tak neomrzela .

    OdpovědětVymazat
  24. To znám, několikrát jsem totiž byl v Žitavě a do Oybinu si také udělal výlet. Na "katedrálu" si pamatuji, z městečka je na skálu krásně vidět a stejně tak je krásná vyhlídka shora.

    OdpovědětVymazat
  25. [30]: Děkuji ti, Žitava je jedním z mně nejmilejších měst, kdovíproč mě chytlo za srdce a už nepustilo .

    OdpovědětVymazat
  26. Bože, to je nádhera! Sice je rozpadlý, ale i tak z toho, co se dochovalo ... to je neuvěřitelné. Ta okna!!! A výška stropu, ta musela být obří! Všimla jsem si, že tam mají i sezení - dělají se tu koncerty nebo recitály či co? Evidentně je to místo udržované.

    OdpovědětVymazat
  27. ja by som sa bála ísť si tam sama čítať trošku na mňa pôsobí strašidelne a to možno aj tým, že je to tak starodávny skvost. Škoda že takéto krásne hrady sa nezachovajú na veky... i keď aj ruiny majú čo to do seba. Niektoré okenné rámy sú ešte krásne zachované... musela to byť krásna prehliadka. :)

    OdpovědětVymazat
  28. [34]: Strašidelně jen vypadá, je tam spousta otevřeného prostoru a spousta laviček a příjemných zákoutí .

    OdpovědětVymazat
  29. Janinko - Pěkné foto, my na Oybín jezdíváme autem od Jablonného v Podj., ale na Hvozd chodíme pěkně pěšky z naší strany...různě, je tam ale možno s dětmi dojet ,,vláčkem,, z německé obce.

    OdpovědětVymazat
  30. [36]: Moc děkuji, Oybin a jeho okolí mám opravdu moc ráda .

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).