Tvoření s dětmi - Pečené voskovky


Nedávný pobyt v nemocnici mi přinesl mnoho dobrého. Především mi tam uzdravili dítko. Taky jsem tam chytila blicí chřipku a parádně zhubla, což je před Vánocemi naprosto ideální. No a do třetice - díky spoustě času a Kouzelné školce, na kterou se doma běžně nedíváme, jsem objevila kouzlo pečených voskovek. Možná by se v této vánoční době mohlo zdát, že se jedná o cukroví, ale není tomu tak, jedná se skutečně o voskovky na kreslení. Tato záležitost se mi jevila přímo snová, protože za mě vyřešila dilema, jestli ty rozlámané, oňoupané, rozkousané či přestříhané voskovky mám vyhodit nebo nechat opět na zlé časy, jak to poslední roky z lítosti dělávám. A tak jsme se do toho s Matýskem vrhli...


Jak na to? V Kouzelné školce nacpali půlky voskovek do formiček, šoupli je do trouby, vyndali, vyklepli a měli krásné barevné voskovky. Zdálo se to tak jednoduché! Mno, tak takhle to tedy opravdu nefunguje, leda v té školce, protože je přeci kouzelná! A jak jsme na to tedy šli my?

Připravili jsme si vše potřebné - všelijak rozpitvané voskovky, nůž, prkénko, formičky na cukroví a silikonové formy na čokoládu. A kladivo, k tomu ale později :).

Matýsek mi vysvlékl voskovky z jejich papírových oblečků a nalámal na menší kousky.


Já je pak zmasakrovala na kousíčky ještě menší.


Drť jsem nasypala do formiček, ty vyskládala na plech a šoupla na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.



Po dvou minutách se začaly tavit...


...a takhle vypadaly, když bylo hotovo. U některých formiček se nahoře vysrážela průhledná hmota, zřejmě záleží na kvalitě voskovek. Tato strana ve finále nekreslí, spíše překáží, je dobré ji tedy po vyklepnutí z voskovky odříznout.


Formičky jsem nechala vychladnout a pak začala vyklápět. Se silikonovými formami problém nebyl...




...ovšem klasické formičky na cukroví mi daly řádně zabrat. Pomohlo až kladivo :). Formičku jsem otočila vzhůru nohama, po obvodu jsem ji celou oťukala a pak jí zasadila finální úder doprostřed. A bylo po problému.
Při umývání formiček ale nastala další komplikace, zbytky vosku nejdou dolů. Asi si budu muset opatřit kouzelnou hůlku. Nějaký tip? Jak na vosk? Nebo kde sehnat tu hůlku?
Pozn. - problém s voskem vyřešen, stačilo nahřát formičku fénem :).


40 komentářů:

  1. Je to moc hezké, taky už jsem někde viděla, ale právě mne zajímalo, zda jdou snadno ven. Tak počkám, zda někdo poradí, jak na to.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Děkuji , ony ven jdou, což o to, ale umýt ne, teď je jdu zkusit nahřát fénem a vytřít papírovým ubrouskem, třeba to trochu sleze .

    OdpovědětVymazat
  3. Umýt - napadlo mne roztavit v troubě a vytřít papírovými ubrousky.

    OdpovědětVymazat
  4. wow a já si fakt myslela, že je to cukroví, když si to psala u mě do komentáře a ony fakt voskovky! Takže - chápu to dobře, že je jakoby zrecykluješ a zase s nimi jde malovat? Geniální   

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: to mě napadlo - nahřát nad svíčkou nebo fénem! :) byla si rychlejší

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: To jsem zkoušela jako první, ale formička rychle chladla, takže to moc nešlo. Ale fén zafungoval!

    OdpovědětVymazat
  7. Ještě kdyby to tak šlo jíst, když už je s tím tolik práce.

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Ale ta svíčka je na ty kovové formičky mnohem lepší, díky!

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá to úžasně. Taky tady  máme nepočítaně voskových špačků. Třeba jednou, až přestane dítě ve školce kousat, budeme zase tvořit :)

    OdpovědětVymazat
  10. To vypadá dost dobře, možná by se to dalo použít i jako ozdoba na stromeček . Ale hlavně máš super formičky, ty lístečkové jsou úžasné!

    OdpovědětVymazat
  11. Zas super nápad!!! Len škoda, že neprišiel o pár rokov skôr, keď sme tiež riešili hromadu polámaných, pohryzených a dopučených voskoviek

    OdpovědětVymazat
  12. [13]: Vnoučátka takovou babičku určitě ocení!

    OdpovědětVymazat
  13. Sice neskoro, ale pridam moju radu: odstranovanim vosku z voskoviek zatial nemam skusenost, ale vosk zo sviecky sa da odstranit horucou vodou, uz som ho tak dostala z tanierika, na ktorom bola postavena sviecka, ale aj zo sukne, na ktoru sa mi ho podarilo vyliat .

    OdpovědětVymazat
  14. Moc hezké, hlavně ten nápad! Recyklace  je teď navíc v módě.. Je príma že se ti  všechno nepříjemné vyřešilo už před vánoci   

    OdpovědětVymazat
  15. [8]: To se mu ani nedivím. Pro kluka jeho věku myslím cukroví z vosku nemá žádný smysl.

    OdpovědětVymazat
  16. [15]: Děkuji vám, jsem ráda, že se dílko líbí .

    OdpovědětVymazat
  17. DOBRY DEN ZJISTILA JSEM NA VOSK  ŽE FUNGUJE JAR PŘEJI PĚKNÝ DEN VĚRA.       

    OdpovědětVymazat
  18. [23]: Mně se  taky nechce kvůli enkaustice kupovat extra žehličku, ale mám ještě klasickou nenapařovací, ta by se dala použít (dá se očistit). Napadlo mě podívat se po žehličkách třeba na aukru, nebo takové ty malé cestovní - aby to bylo kolem třech stovek, plus mínus, dávat za to víc než sedm set by se mi taky nechtělo. I když by zas vydržela i pro další pokusy, takže žádná investice pro jednorázovku.

    OdpovědětVymazat
  19. Máš bezva formičky. Vypadá to hezky vesele     

    OdpovědětVymazat
  20. Teda Jani, to je nápad! Ty nikdy člověka nenudíš, naopak překvapíš, protože běžně se v tuhle dobu peče cukroví, ale u vás je to jiná. U vás pečete voskovky, no to je věc! Povedly se parádně a takhle ještě znovu dětem poslouží, takže paráda!

    OdpovědětVymazat
  21. [26]: S těmi silikonkami jsem to v troubě už zkoušela - a nejde .

    OdpovědětVymazat
  22. [30]: Děkuji, i tobě krásné a pohodové svátky přeji .

    OdpovědětVymazat
  23. no páni! :) To je aké krásne! A oni normálne potom kreslili? Či na čo ste ich potom použili? Len na výstavku? :) Poviem ti Jani, ty vždy príjemne prekvapíš. Absolútne by ma nenapadlo toto robiť s pastelovými farbičkami. Doslova mi to príde nemožné (samozrejme po dočítaní blogu, už viem, že je všetko možné) :)... je to úžasné a aj farby sú krásne spracované... :)

    OdpovědětVymazat
  24. Jo, vypadá to fajn, ten věneček by se neztratil mezi bytovými dekoracemi. Ale jde s tím dobře kreslit? Třeba ty poslední formičky nevypadají, že by se daly dobře chytit a kreslit s nimi. Minimálně ne nějakou tenkou čáru.

    OdpovědětVymazat
  25. Co ty Janinko neupečeš?   

    OdpovědětVymazat
  26. [32]: Děkujeme , ano, normálně s nima kreslíme, jde to lépe, než s těmi malými kousky, co jsme měli .

    OdpovědětVymazat
  27. Skvělý nápad, rozlámaných malých voskovek máme doma spostu, tak konečně víme, jak je využít. Moc děkuji za dobrý tip! Vypadá to moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  28. Dnes jsem takto zpracovávala zbytky voskovek, do tvaru trojůhelníku, aby se syn naučil správně držet psací potřeby. Nešlo mi o estetiku, ale pouze o praktickou stránku. Na pečící papír jsem z plastelínového válečku udělala tvar, okraje případně trochu zploštěla a zvedla. Voskovky jsem rozehřála v troubě v plechovce od hrášku, pak se mohla vyhodit (plechovek jsem měla více, podle barev). Rozpuštěné voskovky jsem nalila do forem a dala je vychladit do lednice. Pak se plastelína sloupla a její okraje jsem ještě z voskovek seřízla. No a plastelína to byla taková stará hnědá koule, kterou děti vždy po nějakém čase vytvoří. Tak mi aspoň ještě posloužila.

    OdpovědětVymazat
  29. [39]: Díky za tip, třeba ho další čtenáři ocení .

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).