Trosky


Všichni ty dva kopce znají jako Trosky, ale u nás jim nikdo neřekne jinak, než Panna a Baba. Kdo že ty dvě ženštiny vlastně jsou? Podle jedné z mnoha pověstí poslední pán z Bergova před svou cestou do ciziny pověřil správou hradu svou matku Marii a dceru Karolínu. Zprvu idylické soužití dvou dam dostalo vážnou trhlinu, když každá z nich chtěla vládnout sama, na čemž se kdovíproč neshodly. Babička si natruc (a příznačně) obsadila menší a zavalitější věž, její vnučka tu vyšší a štíhlejší. Z oken věží pak na sebe pokřikovaly, haštěřily se a zasypávaly se peprnými nadávkami. Jednoho dne hádky na hradě utichly, obě ženy beze stopy zmizely a nikdo dodnes neví kam. Lidé z podhradí si pak věže pojmenovali podle těch dvou, které je ještě nedávno okupovaly - Panna a Baba.

Realita je poněkud střízlivější a nudnější. Hrad byl založen okolo roku 1380 Čeňkem z Vartemberka. Po jeho smrti získal hrad Václav IV., od nějž přešel na rod Bergů. Poslední pán z Bergova, Jan, Trosky prodal majiteli sousedního hradu Kost, Janu Zajíci z Hazmburka. Následně měnil hrad majitele jako ponožky tak dlouho, až zchátral do současného stavu.

Hrad má největší slávu už šest století za sebou, ale ani tato skutečnost mu neubrala z tajemna, které ho obklopuje. Stačí začít třeba tím, že hrad byl postaven na dvou homolích, které vznikly sopečnými erupcemi během třetihor. Nelze také nezmínit neuvěřitelné historky, které o něm a jeho okolí kolují. Mezi nejzajímavější patří "kdesi ukrytá" brána do Pekla (možná tam zmizela Marie s Karolínou?), časoprostorová brána do 14. století, rozsáhlé únikové podzemní chodby, ukrytý Opatovický poklad a možnost v těchto místech cestovat do jiných dimenzí. Také jsem zaslechla, že jeskyně v okolí Trosek jsou při každé návštěvě trochu jinak uspořádané a že čas, který tam strávíte, je pocitově mnohem kratší, než je tomu ve skutečnosti. Pravda nebo ne, co na tom. To místo má kouzlo i tak.


Tady by se vyřádili hlavně odborníci přes kameny. Byly prostě všude.




Chytrá cedulka na Babě


A pohled z Baby, podle popisků by měl být v dálce Říp.


Panna


Baba


Nejvíce nás asi uchvátila šmírokna...




Velmi zajímavé zákoutí. Jeden pán, ke kterému se raději nehlásím, tam v té době kynul svým poddaným a pronášel řeč:
"Milí poddaní, každou středu mi budete odevzdávat všechno maso.
Každý čtvrtek mi budete odevzdávat všechno mléko.
A každý pátek všechny panny."

Dál se nedostal. Odtáhla jsem ho :).

37 komentářů:

  1. Tak tam jsem nikdy nebyla. Děkuji za príma výlet a pěkné fotky.

    OdpovědětVymazat
  2. joooj, pekné fotky. Musel to byť krásny výlet a ten popis a povesť ma na toľko uchvátili, že by som sa na ten hrad išla pozrieť aj ja. Je škoda, ako niektoré krásne hrady alebo aj zámky aj s ich históriou nechali ľudia (či naši predkovia, alebo my samí) schátrať... škoda, ale aspoň, že niečo sa ešte stihlo zachovať a máme tak možnosť spoznávať a vidieť. :)

    OdpovědětVymazat
  3. A jejda, můj oblíbený hrad z dětství. Každoročně jsme tehdy trávili dovolenou v Českém Ráji a na Trosky jsem vždy koukal z okna hotýlku, ve kterém jsme vždycky bydleli. Což mi připomíná, že tady mám po rodičích ještě někde zašantročený obraz z Troskami.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: V Českém Ráji je i spousta dalších krásných hradů a zámků, které stojí za vidění. Je tam největší koncentrace hradů a zámků na velmi malém území. Prakticky každých deset kilometrů je tam nějaký hrad nebo zámek. Plus přírodní zajímavosti, jako třeba Prachovské skály, Drábské světničky či Hruboskalsko.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Ďakujem Malkiel ... ja väčšinou Česko spoznávam takto z článkov, fotografií druhých. Úprimne ti poviem, že nepoznám ani jedno a ani druhé. Ani to, čo nám Janka napísala a rovnako nepoznám ani tie miesta, ktoré boli opísané tebou... čiže v takom prípade myslím, že ani týždeň by mi nestačil

    OdpovědětVymazat
  6. Skvostná fotoreportáž. Zaujaly mě zejména historky o tajném vchodu do Pekla (nebo do jiné dimenze, koneckonců to může znamenat totéž ). Krásné fotky, moc pěkné šutry, malebná zřícenina a novodobý pán má opravdu kreativní nápady! Naštěstí má také rozumnou mámu, co ho přidrží hezky u země.

    OdpovědětVymazat
  7. Taky jsem  se občas dívala, ale takhle zblízka jsem je neviděla. Díky za pěknou reportáž.

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherný fotky a krásná reportáž, snad se tam tzaky podívám, mám pocit, že jsme tam ještě nebyla.

    OdpovědětVymazat
  9. Z těch šutrů mám dojem že jsem poznala čedič jako základ, s jeho charakteristickým šestibokým profilem, Trosky znám jen z pohledů z auta, vždycky jsme jen kolem projížděli.

    OdpovědětVymazat
  10. [1]:[7]:[8]: Děkuji a není zač!

    OdpovědětVymazat
  11. Na Trosky bych se moc ráda podívala, obecně bych ráda navštívila alespoň ty nejznámější hrady a zámky a zříceniny v Česku.

    OdpovědětVymazat
  12. Supr výlet, jela bych hned Ale s dětma na zříceninu nemůžu, mám panickej strach že spadnou a z prohlídky nic nemám

    OdpovědětVymazat
  13. Na Trostky ob rok jezdíváme s milostivé.

    OdpovědětVymazat
  14. [10]: Já jsem Český Ráj podrobněji projížděl předloni po mnoha a mnoha letech. A byl jsem mile překvapen, že se v tom kraji jakoby zastavil čas. Kromě hlavních objízdných komunikací, které jsou samozřejmě vyzdobené billboardy. Ale jak člověk vjede do středu Českého Ráje, na úzké klikaté silničky vinoucí se okolo staletých dřevěnic, tak se prakticky vrátí o padesát let nazpátek.

    OdpovědětVymazat
  15. [9]: Nechci být šťoura, ale podle mého názoru jen barbar jede okolo Trosek a nezastaví.   

    OdpovědětVymazat
  16. [15]:Jela jsem tam s dcerou když objížděla jako obchoďačka republiku a měla za a) firemní GPS v autě (tu se pak naučila obcházet) a za b) pevně stanovené termíny domluvené s vedoucími prodejen kdy dorazí, plus mínus půl hoďky rozdíl. A většinou se jelo po stanovené trase takže i když už třeba končila byly sme už úplně někde jinde na to abychom se vracely a vypravily se na něco co jsme cestou viděly.

    OdpovědětVymazat
  17. Moc pěkné záběry, hlavně ta fotka s tím schodištěm! Trosky vypadají fajn, jednou se tam určitě chci taky podívat.

    OdpovědětVymazat
  18. [11]: Určitě neprohloupíš, a díky!

    OdpovědětVymazat
  19. Pěkné povídání, o bábě a panně jsem nikdy předtím neslyšela.

    OdpovědětVymazat
  20. Mám veľmi rada Tvoje reportáže. Texty i fotografie

    OdpovědětVymazat
  21. V Českém ráji jsem byla mockrát, ale na Trosky jsem se nikdy nedostala. Prý kdo by se tam štrachal. No přece já a strašně ráda. Tvoje nádherné fotky ukážu mužíčkovi až se mě zeptá, kam chci na dovču Děkuji moc

    OdpovědětVymazat
  22. Trosky jsem poprvé viděla když mi bylo 13 a byli jsme na návštěvě u jedné tety.Taky mi vyprávěli zkazku o Panně a Babě Pak jsem se do Českého ráje podívala ještě asi 2x a vidím že by to chtělo reprízu! Moc hezké fotky..

    OdpovědětVymazat
  23. [22]: No tak paráda, tak to doufám teď zas pár let vydrží! To by bylo hodně škodolibý, kdybych se tam vypravila a zase se opravovalo!

    OdpovědětVymazat
  24. Na této památce jsem ještě nikdy nebyla, ráda bych to co nejdříve napravila.

    OdpovědětVymazat
  25. [27]: No tak to si asi pospěš, protože se chystá zpevnění narušeného skalního podloží hradu a vnější hradební zdi věže Baba .

    OdpovědětVymazat
  26. Je to od nás do třiceti kilometrů (možná kousek víc), ale byla jsem tam naposledy před dvaceti lety. Jéžiš, ještě tenkrát na čundru, každej den někde jinde .. to jsou vzpomínky. A taky dobrý tip, kam se jet podívat.

    OdpovědětVymazat
  27. Já myslela, že píšeš o mně?   

    OdpovědětVymazat
  28. [30]: To je taky krásná povídačka!

    OdpovědětVymazat
  29. To je škoda, že jsi mladému pánovi přerušila jeho projev k hrbícím se poddaným, mě by náhodou dost zajímalo, co by přišlo v sobotu.

    OdpovědětVymazat
  30. Baví mě tato místa s kouzlem, baví mě představovat si, jak to tam vypadalo před staletími a co se mezi kameny mohlo odehrát. A ještě víc mě baví tvé podání! :)

    OdpovědětVymazat
  31. [33]: Já myslím, že jemu stačily ty panny, víc mít nemusel .

    OdpovědětVymazat
  32. Nikdy jsem tam nebyla, ale podle tvého popisu a fotek mě to velmi láká. Zejména to cestování do jiných dimenzí, a tak. O Babě a Panně jsem četla (máme doma knihu Pověsti českých hradů a zámků), vidět je ale naživo musí být jiná káva.

    OdpovědětVymazat
  33. [36]: Stojí to určitě za to! Tedy do doby, než je zase obeženou nějakým lešením .

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).