Věk a příčiny úmrtí v 19. století


Ačkoliv poslední geneaologický článek nevzbudil příliš ohlasů, nepatřím k těm, co utíkají z boje, páč jsem, jak mile napsala adaluter, buldok, co se zakousne, nepustí a ohlodá až na kost :). A navíc chápu, že tohle téma není pro každého, i tak tu mám předlouhé pokračování mé skromné statistiky. Tentokrát jsem zpracovala graf věku a příčin úmrtí plus dokončení z minula - komplexní graf úmrtnosti dětí od narození do jejich plnoletosti. A začneme tím posledním, ať nám to hezky naváže.

Úmrtnost dětí

V tomto koláči jsem se zaměřila na celkový počet dětí, které se dožily plnoletosti - ta v té době byla 24 let a z grafu můžete lehce vyčíst, že 40% narozených dětí se tohoto věku nedožilo. Opět jsem měla k dispozici data z období 1861 - 1897 a vycházela z počtu 4119 narozených.
Tento graf nemůže být stoprocentní, neboť jsem zpracovávala data dětí, které se narodily už před tímto obdobím, ale odchylka by neměla být výrazná, když budu opravdu hodně přehánět, max. desetinné číslo.

Úmrtí do 1 roku - 977 (23,72%)
Úmrtí do 3 let - 369 (8,96%)
Úmrtí 3-6 let - 121 (2,94%)
Úmrtí 6-15 let - 107 (2,60%)
Úmrtí 15-24 let - 80 (1,94%)
Přeživší - 2465 (59,84%)


Věk úmrtí

V následujícím grafu jsem vycházela z počtu 2378 zemřelých a ze stejného období - 1861-1897.
Z grafu můžete vyčíst, že 65% zemřelých byly děti a mladiství do 24 let.

Věk 0-24 - 1538 (64,68%)
Věk 24-40 - 145 (6,1%)
Věk 40-50 - 73 (3,07%)
Věk 50-60 - 133 (5,59%)
Věk 60-70 - 170 (7,15%)
Věk 70-80 - 208 (8,75%)
Věk 80-90 - 94 (3,95%)
Věk 90 a více - 17 (0,71%)


Příčiny úmrtí

A zde čárkovací systém lehce selhal. Jak jsem psala výše, vycházela jsem z počtu 2378 zemřelých. Když jsem ale sečetla příčiny úmrtí, abych vše nasázela do grafu, vyšlo mi 2349. Někde se mi ztratilo 29 "čárek", ale i tak předkládám výsledky, ke kterým jsem dospěla, byť nebudou mít stopro hodnotu.
Zde jsem se soustředila na deset nejčastějších příčin úmrtí, jedenáctým políčkem je kolonka "ostatní", kterou podrobněji rozebírám níže.
Ještě chci dodat, že během tohoto období se v kraji nevyskytla žádná epidemie většího charakteru, která by výrazně do příčin úmrtí zasáhla.

Psotník - 448 (19,07%)
Nemoci plic - 341 (14,52%)
Sešlost věkem - 310 (13,2%)
Ostatní - 306 (13,03)
Tuberkulóza - 303 (12,9%)
Záškrt - 154 (6,56%)
Slabost - 138 (5,87%)
Úmrtí dítěte při porodu - 117 (4,95%)
Spála - 81 (3,45%)
Nemoci mozku - 76 (3,26%)
Nemoci střev - 75 (3,19%)


Příčiny úmrtí - ostatní

Možná to vypadá jako naprostá bláznovina, ale i v ostatních příčinách úmrtí je položka "Ostatní". Jednalo se o příčiny úmrtí, které byly jen po jednom, max. dvou výskytech. Byly to celkem zajímavé matriční výjevy, které rozeberu zase někdy příště.


No a na závěr, za vaší trpělivost, něco pro pobavení - není nad poctivé čárkování! :)

40 komentářů:

  1. Statistika je velmi zajímavá, jen záleží na tom, co zkoumáme. Tato je taková posmutnělá, nemuselo tolik úmrtí mezi dětmi být. Zase ale je možné, že jejich život by nebyl třeba dobrý, bylo by více postižených  nemocí. Naděje však umírá poslední, takže člověk nikdy nemůže vědět, jak kdo dopadne.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda, že jsi se nedala odradit a pokračuješ ve zvěřejňování čísel. Asi je to tím, že sestavuji rodokmen - zatím necelý rok, ale výročí se už blíží a tak mne to zajímá. Zkusím časem vytvořit "statistiku" svých předků a porovnat ji s tou tvojí. Zatím shromažďuji údaje, učím se číst staré texty a čekám na další digitální matriky farností, které potřebuji. Budu se těšit na další čísla ahoj Zuzana

    OdpovědětVymazat
  3. Jsou to zajímavé statistiky a ukazují na to jak jsme v něčem o dost dál (úmrtnost kojenců) a dost překvapující jsou nemoci krve, ty mají hodně velké zastoupení i dnes.

    OdpovědětVymazat
  4. Hluboce smekám klobouček. Opět dokonale odvedená historicko-statisticko-patlací práce.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Když ono se při tehdejší úrovni medicíny a diagnostiky za ty "nemoci krve" asi schovalo ledacos. Nejčastěji se jednalo o tzv. "chudokrevnost". Za kterýmžto termínem se může schovat řada různých příčin. Od špatné výživy až po různé infekce.

    OdpovědětVymazat
  6. Čárkovou metodu si chválí i Cyberštamgast.

    OdpovědětVymazat
  7. Čárkovala jsi tedy opravdu poctivě. Psotník mě dost překvapil. Stejně jsi dobrá, grafy máš přímo výstavní     

    OdpovědětVymazat
  8. Pane jo, to sis opravdu mákla

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Ha! Tak to se zkusím doma poptat, který záškodník mi umazával čárky!

    OdpovědětVymazat
  10. Obdivuji, jakou si s tím dáváš práci! Ale je to strašně zajímavý, historie života jako takového mě v téhle formě opravdu strašně moc baví!

    OdpovědětVymazat
  11. Janinko, přestože mě statistiky úmrtnosti dětí (a úmrtnosti vůbec) děsí, zaujaly mě nejčastější příčiny.

    OdpovědětVymazat
  12. [6]: Když jsem četl termín "sražení oudu", tak mne v první chvíli napadlo, jestli to nemá nějakou souvislost s poruchami erekce, či se zmenšováním mužského rozmnožovacího ústrojí. Jako se pro zmenšování mozku používá termín "mikrocefalie", tak tohle by třeba mohla být "mikrofalie".

    OdpovědětVymazat
  13. Jinak jsem si zadal do Googlu termín "sražení oudu", abych vlastně zjistil o co se jedná. Jenže Google se zachoval celkem nevyzpytatelně, jelikož mi vyhodil pouze odkazy na články v nichž se píše o tom, že "Janoušek stojí u soudu za sražení ženy". Google zřejmě usoudil, že Janoušek je asi pěknej oud.

    OdpovědětVymazat
  14. Velmi zajímavé čtení, děkuji.

    OdpovědětVymazat
  15. Ty staré názvy nemocí se mi moc líbí. A psotník mě bere často, naposledy včera, když jsem čekal dvě a půl hodiny na vlak. Ale zatím jsem se naštěstí vždycky uzdravil .

    OdpovědětVymazat
  16. [17]: Mně též. Nejvíce mne uchvátily ty v grafu nezveřejněné, neboť jich bylo minimum - kostižer a sražení oudu, v těsném závěsu jsou zánět vole a zánět materníku .

    OdpovědětVymazat
  17. [17]: Ono se dá v dnešní době čekat na vlak dvě a půl hodiny? Panejo!

    OdpovědětVymazat
  18. Ohlasy nevzbudil, ale přečetla jsem i tenhle Janinko, je zajímavý...,

    OdpovědětVymazat
  19. [20]: Díky, Sugr , jinak tě asi zklamu, na patlání není moc čas a nejbližší dortík bude v září. Neměla bys jednodušší požadavek?

    OdpovědětVymazat
  20. Jani?          Ty jsi regulérní blázen

    OdpovědětVymazat
  21. [22]: Janinko, pracuji ač nezdravotník, na dětském oddělení a když tu vidím ten koláč s "dětskou úmrtností" věřím, že tvůj blog by snesl veselejší téma, ale proti gustu - zase je to změna, to chápu, to prý ženy mají rády. Myslím - změnu! Samozřejmě je to tvůj blog, tak tě nechci a ani nebudu ovlivňovat, stejně k tobě příjdu ráda i kdyby jsi psala o tom nejhorším!

    OdpovědětVymazat
  22. Uff Jani, tak keby som teraz mala na hlave sto klobúkov, každý jeden by som pred tebou zložila... to poctivé čiarkovanie ma dostalo! ako to napísala v komentári "regulerný blázon" to úplne sedí! No v každom prípade, chápem, že ak sa človek pre niečo nadchne, potrebuje prísť do cieľa s nejakým výsledkom. A toto je naozaj poctivá práca a hodná jednej diplomovej práce. :) Ešte raz máš môj obdiv a pri tých príčinách úmrtí som mala na tele zimomriavky. :( Neskutočné, ako vek do 24 rokov predbehol tých 70 až 90 ročných... máš môj obdiv za túto prácu. ;)

    OdpovědětVymazat
  23. ...ehm, je vidieť, že som unavená a ako som sa nadchla pre tento blog, tak som zmätene napísala svoj komentár. Ospravedlňujem sa za opakujúce sa slová a za vynechanú blogerku v komentári "renušku"... :) ju som chcela citovať :).

    OdpovědětVymazat
  24. [26]: Mockrát ti děkuji a ano, také se považuji za blázna, protože nikdo normální by se do toho asi nepustil .

    OdpovědětVymazat
  25. Doufám, že se Buldok neujme, Janinka je přeci jen libozvučnější jméno, ale na označení tvé povahy sedí dokonale.

    OdpovědětVymazat
  26. [29]: Já z toho čárkování neměla psotník ani oubytě, ale ochrnula mi ruka . Teda ono to nebylo asi tak úplně z toho, ale je fajn mít to na co svést .

    OdpovědětVymazat
  27. Nevím, jestli to tu taky někde nemáš, ale zajímavé je i procento nemanželských dětí ve vztahu k úmrtím - to z těch matrik úplně řve a říkal mi jeden genealog, že se tomu pravděpodobně někdy i pomáhalo!

    OdpovědětVymazat
  28. [31]: Tak to tu nemám, vlastně mě ani nenapadlo tyhle dvě záležitosti dávat do souvislosti. Ale když o tom napomáhání píšeš - nedávno jsem četla dost syrovou knížku Dobrá země, píše se v ní o životě čínského sedláka Wang Lunga. Mimo jiné se tam popisuje, jak jeho žena v tichosti porodila několikáté dítě a když vyšla z místnosti, řekla, že se narodilo mrtvé. Nebyla to ale pravda, prostě ho zabila, usoudila, že  si ho nemohou v té nouzi, jakou zrovna prožívali, dovolit. Když se tohle dělo v Číně, je asi pravděpodobné, že se to odehrávalo i jinde ve světě.

    OdpovědětVymazat
  29. Děkuji moc za vaši odpověď. Ta data jsou zajímavá, tak jsem chtěl o nich více.

    OdpovědětVymazat
  30. Ta statistika je úplně skvělá. Přesně tohle jsem hledal. Ono se to podle mě dá využít k odhadům chybějících údajů. Pokud znám datum narození, pak začnu hledat úmrtí tam kde je to nejpravděpodobnější. Pokud bychom pak měli třeba statistiku reprodukčního věku, pak by se ten údaj dal zpřesňovat třeba nalezením dětí, nebo svatby, ... viz podmíněná pravděpodobnost, nebo tzv Bayesův vzorec.

    OdpovědětVymazat
  31. [37]: Děkuji vám . Pokud by to někomu mohlo pomoci, budu jen ráda .

    OdpovědětVymazat
  32. Skvělá práce! Gratuluji k tomu, že jste měla nejen záměr, ale že jste ho dovedla i do konce. :)

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).