Pletení rukama


Před dvaceti lety nade mnou babička zlomila hůl s tím, že když už mě, leváka, ani ona se svou svatou trpělivostí nenaučí plést, nedokáže mě to naučit prostě nikdo. Bylo mi to tak líto, jak já si chtěla vyrobit alespoň jednu blbou šálu! Jenže kdo se v tom měl vyznat? Levá, pravá, cukr, káva, čaj, rum, uzel a zapíchnutá jehlice v ruce. Nicméně jsem to nevzdala a dnes mohu směle říct, že se babička spletla. Za prvé umím skvěle po pár panácích plést nohama a za druhé jsem se rozhodla, že když už to umí i moje nohy, proč by to neuměly ruce, že jo. Je fakt, že "plést" je trochu silnější výraz, nicméně "něcojako" šálu jsem zvládla díky skvělému návodu, o který se s vámi chci podělit. Sama jsem okolo něj čmuchala tři měsíce, než jsem se odhodlala k prvnímu kroku, pořád mi hlodalo v hlavě, že to musí být jeden z těch návodů, které vypadají líbivě a snadně, ale opak je pravdou a výsledkem je vždy naprostá katastrofa. Ale taky jsem si říkala, že když to nezkusím, nebudu moci zjistit, jestli k nim opravdu patří a jestli na něj můžu nadávat právem. A tak jsem do toho nakonec šla.
Návod se mi líbil hlavně proto, že je neskutečně originální - nepoužívají se v něm totiž pletací jehlice - k tomu vám bohatě postačí dvě ruce, které jejich funkci skvěle zastoupí. No a taky mě nadchl proto, že výroba je ultramegasuperrychlá. Zvládnete to za půl hodiny, ovšem pokud jste podobného puntíčkářského založení jako já, musíte si k tomu připočítat zkušební dobu - volně přeloženo - upleteno a rozpáráno třikrát, než moje ruce pochopily, co se po nich chce a než začaly spolupracovat se šedými buňkami mozkovými. Momentálně se odvažuji považovat se za profíka, protože do půl hodiny se směle vejdu a v porovnání výkon-cena-výsledek-originalita neznám nic tak výjímečného. Už vím, co Ježuch nadělí mým nejbližším :).

A tady už je výsledek...





Celý návod najdete ZDE. Trochu jsem si ho upravila, použila jsem dvě klubka silné vlny po 100
metrech a místo dvou vláken jsem použila rovnou čtyři :).
P.S: Před výrobou se najezte, napijte a dojděte se vyčůrat, protože pak už to nebude možné :).

54 komentářů:

  1. Nehrozí, že se při tom ručním pletení zapletu do šály celá? Pak bych nemusela do práce. Jsem zapletená a zítra nepřijdu.

    OdpovědětVymazat
  2. Na enhle návod jsem taky koukala, říkala jsem si že bych to možná i zvládla, ale všechno co se týče pletení je pro mne nějak absolutně nepředstavitelné, či spíš neproveditelné. Zřejmě mi chyběj v mozku buňky které dovedou přenést obrazový vjem do rukou či co....     

    OdpovědětVymazat
  3. Šála vypadá úžasně, bohužel postup mi jednoduchý nepřijde, jsem na manuální práce největší pako na světě, což mě hrozně mrzí. Uložím si to na dlouhé zimní večery, kdybych se náhodou rozhodla zamořit dům vlnou

    OdpovědětVymazat
  4. Čakala som, kedy sa do pletenia pustíš, po tých FB ováciách a debate na tému "pletenie a akútna potreba navštíviť wc"

    OdpovědětVymazat
  5. Jsi prostě úžasně kreativní Jani. Musela jsem se začít smát, když jsem tenhle návod uviděla. Ruce místo jehlic, tak to je bomba. já sama pletu vcelku slušně a baví mě to. Ale tohle si taky vyzkouším. Třeba mi to půjde líp než to zatracené srdíčko.-)

    OdpovědětVymazat
  6. tak ta šálka je úžasná....    a ty jsi fakt šikulka

    OdpovědětVymazat
  7. [1]: To nehrozí, možná by hrozilo v případě, že by ses rozhodla místo šály dělat přímo deku, na kterou se už v duchu chystám .

    OdpovědětVymazat
  8. Jéžiš, no to se mi líbí!!! Určitě to zkusím. Dcera to ocení.

    OdpovědětVymazat
  9. Jestli něco umím, tak je to pletení. Zvládnu i ponožky na čtyřech jehlicích nebo prstové rukavice Když byly děti malé, oplétala jsem je od hlavy k patě. Ještě dnes Jezinka s děsem v oku vzpomíná na pruhované kamaše.

    OdpovědětVymazat
  10. Wááááw, tak to je bomba!!! Plést se taky babička snažila mě naučit ... i háčkovat ... i šít ... no nic no ale tohle, to je jiný kafe. Tedy jiná šála! Sice jsem si na poslední zimu koupila "tunel" z Otta, ale to neznamená, že nepotřebuju!!! ještě aspoň jednu .

    OdpovědětVymazat
  11. Ježiš, obávám se, že po chvíli pletení bych se stala součástí té šály! .Nešlo by to navlékat na nohy, aby ruce zůstaly volné?

    OdpovědětVymazat
  12. [7]: Moja predstavivosť si žije vlastným životom. A zapletené ruky priam nabádali k podobným úvahám.   

    OdpovědětVymazat
  13. Téééda Janinko ty jsi šikula!

    OdpovědětVymazat
  14. je to vskutku příjemné dílko na pohled - a jsem rád, že je tu na internetu toliko kreativních lidí - ve světě mimo světovou síť se totiž zdá, že je jich málo :)

    OdpovědětVymazat
  15. Už mám 2x vypáráno, tak napotřetí už se snad podaří

    OdpovědětVymazat
  16. [16]: Tak hodně štěstí, já jdu za chvíli na další kousek!

    OdpovědětVymazat
  17. Zdravím, no náhodou se na výsledek celkem dobře dívá :)

    OdpovědětVymazat
  18. Úžasný nápad a vypadá to skvěle! Možná lépe než pletená. :) Hned jak dostanu trochu volna v práci, tak to vyzkouším. Nápadů na dárky pro drahé totiž není nikdy dost. :) (Dobře no, přiznávám, že hned poté, co si udělám jednu pro sebe )

    OdpovědětVymazat
  19. Jo Jani, srdíčko zlobí Už jsem ho dvakrát přepichovala a teď se mi nedaří ho začistit po obvodu. Je to zkouška mojí trpělivosti a to maličké srdíčko vede     

    OdpovědětVymazat
  20. Pletení rukama.....co ještě ti lidi nevymyslí..... Ale vypadá to perfektně, určitě to dalo práci. A šálí mne zrak, nebo jako model posloužil plyšový Scooby-Doo?

    OdpovědětVymazat
  21. Ohoooo! Tak tohle je něco! Videjko mě nadchlo, o tom žádná. A tvůj článeček mě dorazil - už abych se dostala do obchůdku pro přízi :) Nechci ji kupovat na netu, protože je to něco v čem se absolutně nevyznám a neorientuji :) Jsem napnutá, jak dlouho to bude trvat v mém podání - ale už teď můžu s určitostí říct, že tvou půl hodinku nepřekonám      smekám

    OdpovědětVymazat
  22. šála vypadá krásně, já si ale myslím, že bych ani toto nesvedla. Pletení se vyhýbám jak čert kříži, stačil mi jeden pokus o tuto vyloženě náročnou činnost     

    OdpovědětVymazat
  23. Děkuji vám všem za milé komentáře .

    OdpovědětVymazat
  24. Janinko je to moc krásné. Děkuji, že jsi sem dala videjko. Určitě se pokusím šálku taky vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  25. Mne to teda príde celkom ťažké na pochopenie. Vždy som sa chcela naučiť pliesť tými ihlicami, ale keďže som ľaváčka, nemal ma to kto naučiť. Mama to skúšala, ale fakt mi to nešlo. Pre mňa je úspech, že viem pliesť náramky :)

    OdpovědětVymazat
  26. šála je opravdu povedená:)) že bych se taky pokusila?

    OdpovědětVymazat
  27. Určite to skúsim, vyzerá to skvele ten tvoj výsledok:)) len pochybujem že to vyjde aj mne úplne nemotornej osobe

    OdpovědětVymazat
  28. Tak trochu děkuju za tenhle článek. Jeho čtení mě zahltilo takovou vcelku pozitivní  vlnou nálady. Odhodlanost. Naděje. Chuť. Odměna. Babička by na tebe byla pyšná. Je to dobrá náhražka za pletení, která navíc vypadá velice úchvatně, dovedlas ji ke kráse se vším všudy. Je to skvělý nápad na vlastnoruční dárek. Navíc jsi celý článek zvládla napsat tak trochu i vtipnou formou a asi nejen to mě přimělo k tomu číst zde i jiné věci. :)

    OdpovědětVymazat
  29. Tento návod jsem viděla a je to skvělý nápad. Sice tě to na půl hodiny totálně znehybní - opravdu si nemůžeš odskočit, ani nalít vodu, ani upít kafete - ale za půl hodiny mít hotovou šálu, to se normální pletařce nepodaří ani ve snu, leda by měla pletací stroj.

    OdpovědětVymazat
  30. P.S. a tvoje šála je exluzivní, vypadá skvěle, ale to jsem ti psala i na fb...   

    OdpovědětVymazat
  31. [27]: Převeliké díky, nápodobně .

    OdpovědětVymazat
  32. Pletla bych i jen rukama, ale ta šála by byla pro  vyšší osobu, já bych se v ní stratila.Kdo chce, naučí se, vidíš to podle sebe.

    OdpovědětVymazat
  33. [39]: Děkuji, mám ráda, když se v šále ztrácím, člověk se tak trochu může schovat od toho okolního světa .

    OdpovědětVymazat
  34. [40]: Janinko, zkoušela jsem to, docela by mi to šlo, ale zjistila jsem, že na to nemám vhodné ruce.  Jen zápěstí útlejší, pak docela baculaté a dlaně široké, to by byla oka jako vrata a pokud bych je víc utahovala, neprotáhla bych  ruku. Zůstanu asi u jehlic a háčku...

    OdpovědětVymazat
  35. [41]: A no vidíš, to mě vůbec nenapadlo, takový problém . Tak co naděláš, háček a jehlice jsou taky fajn .

    OdpovědětVymazat
  36. Jsem také levák a nikdo nebyl schopen naučit mne plést, háčkovat, vyšívat...umím všechno. Díky čemu? Naučila jsem se to prostě na pravou ruku a holt se ze mne stal levák se silnější pravou rukou (zní to debilně ale je to dokonce i medicínsky možný). Plést mne naučila kamarádka. Ukazovala mi to na pravou sttanu, já se to učila obráceně a kupodivu plést umím, jediný co dělám jinak než ona je nějaký jedno oko který ona nabírá zpředu což nedokážu a nabírám ho zezadu, ale ve výsledku vypadá stejně. Háčkovat jsem se naučila už v dospělosti sama a křížkové vyšívání mne učila kamarádka jako čtrnáctiletou holku. Zvládám obstojně i korálkování, drhání a podobný "nesmysly" poslední hit jsou volánkový šály, trvaj mi teda děsivě dlouho, to přiznávám a na poslendí která konečně měla být pro mě se mi příze roztrhla vejpůl a ještě jsem ji nezašila, abych mohla pokračovat, takže se mi mrcha od začátku páře a ničí mi výtvor od počátku

    OdpovědětVymazat
  37. [43]: Já mám pravou ruku "levou", je to pro mě nepřirozené dělat touhle rukou jakékoliv tvořivé a ruční práce - nakonec jsem se sama všechno naučila tou levačkou, jen to pletení není žádná sláva, ale k životu to nepotřebuju, tak co .

    OdpovědětVymazat
  38. Akú vlnu na tento šál mám hľadať v obchode? Poprosila by som názov. Ďakujem

    OdpovědětVymazat
  39. [45]: Jmenuje se Himalaya, je jich více druhů a tak je třeba hledat tu nejsilnější .

    OdpovědětVymazat
  40. Máme super příze na tyto šály! Přijďte se podívat :) https://www.facebook.com/groups/335021803326803/

    OdpovědětVymazat
  41. Tak jsem si dneska koupila vlnu a právě to tu zkouším. :) Opravdu to není těžké na pochopení, ale mám takový problém, že tam mám hrozně veliká oka. Myslíš, že je chyba v utahování nebo v tom, že nemám tak silnou vlnu? :)

    OdpovědětVymazat
  42. [49]: Oka jsou samozřejmě velká, protože jsou velké i jehlice - ruce . K tomu, aby se to dalo trochu eliminovat je nejideálnější vlna, která je silná asi jako malíček . Takovou jsem ale ještě neviděla, proto šály dělám ze dvou nebo tří pramínků silné vlny.

    OdpovědětVymazat
  43. poraďte jakou přízí mám koupit aby se mi to krásně pletlo děkuji   

    OdpovědětVymazat
  44. [51]: Nejideálnější je vlna, která je silná jako malíček :), pokud taková není, musí se vybrat ta nejsilnější a plést třeba ze dvou nebo tří vláken.

    OdpovědětVymazat
  45. Já plést s jehlicemi umím, heč! Ale je to proto, že jsem pravák, takže to nebylo nic složitého. Viděla jsem plést Milunku a pořád mi to nedalo a tak mě to Milunka naučila. Nejdříve s tím, že mi nahodila oka a já pokračovala pořád hladce, upletla jsem si takovou hnědou vestu, rovnou. Jako dítě jsem byla dost šťoura a tak jsem se nějak naučila i obrace a taky nahazovat oka, Milunka měla svatou trpělivost... No a pak už jsem pletla jako šílená. Na panenky svetříky - rovné čtverce a čtverečky, různě to posešívala a byla na sebe hrdá. Od té doby už jsem něco upletla, třeba jeden velice dlouhý svetr, rolák, úžasná věc, ale je tak dlouhý, že ho nenosím. Doma bych ale mohla, vytáhnu ho, je škoda ho mít pořád zavřený ve skříni.

    OdpovědětVymazat
  46. [53]: Mockrát ti děkuji . Vidíš, jaká jsi šikula, já možná jednou to pletení dám, ale znáš to, jak se jednou spálíš, nechceš se moc spálit znova. Třeba jednou na starý kolena . A díky za odkaz!

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).