Jak chutná tráva?


Poslední dny dostávala moje mozkovna slušně zabrat a tak po dlouhé době otevírám rubriku Dóbro dóšli, kterou jsem po půl roce probrala z hlubokého spánku...

Patřím mezi ony šťastné vyvolené, jimž nedorazil rodičovský příspěvek v době, ve které obvykle dva roky chodíval. Ne, není to pro mne likvidační jako třeba pro maminky samoživitelky nebo rodiny s nízkými příjmy, kterým důležité platby odchází v určité datum, ale nemohu říci, že mi to život nezkomplikovalo. Spíše jsem znechucená tím, jak dokáží být někteří lidé v komentářích zlí, konkrétně pod články na Novinkách (ZDE a ZDE), které se tohoto tématu týkaly. Nad tím vážně zůstává rozum stát.

A u rodičovské dovolené zůstanu. Protože mi tento rok v květnu končí, začala jsem se poohlížet po soukromé školce, kam by Matýsek těch několik měsíců chodil, než by nastoupil svojí regulérní školku v září. I přes měsíční školkovné šest tisíc jsou i tyto školky plné a pravděpodobně, i přes mojí registraci, se tam Matěj nedostane. Abych tedy nepřišla o své místo v zaměstnání, nezbude nám nejspíš nic jiného, než vysolit měsíčně rovných tisíc deset na soukromé hlídání. Škoda, že nemám obličej na přehlídková mola, v té době totiž díky trávě k snídani, obědu i večeři budu mít postavu, kterou vyžadují módní návrháři milující anorektické modelky. No co, krávy to taky žerou, tak proč ne já, že jo.

A po troše toho otravného srdcevylejvání tu mám jednu statistiku, která na mě v týdnu vykoukla a která mě zaujala, protože jsem na ní narazila zrovna po návratu domů, kdy jsem byla mírně rozčilená, neboť jsem měla problém projet s kočárkem pěší zónou, kterou blokovalo asi deset cikánských výrostků.
Po internetu se šíří většinou pod názvy "Proč vláda tají statistiku o Romech? Děsivá a utajená pravda o romském etniku! Šílená statistika!". Když jsem na jeden takový odkaz narazila, trochu jsem zapátrala, probrala se spoustou článků o utajované statistice (o které si cvrlikají i vrabci na střeše :)), které byly jako přes kopírák a ani neměly snahu to zakrývat (jen výrazy ve statistice byly nahrazeny o poznání drsnějšími) a snad se mi zadařilo najít původní článek - celý ho najdete ZDE. Já z něj zde pouze vyberu uváděná statistická procenta, která jsou údajně z "ústavu sociologie naší nejmenované akademie".

3% populace v ČR tvoří Romové, žije jich zde cca 286.000 jež se hlásí ke své národnosti.
28% z celkového počtu Romů žije v Severních Čechách
21% z celkového počtu Romů žije na Severní Moravě
47% bytů obývaných Romy není vybaveno splachovacím WC, 40 m2 bytové plochy obývá v průměru 6,9 Romů
32% manželství v některých romských skupinách uzavírají příbuzní
6% Romských žen poprvé rodí mezi 14 a 16 lety
19% Romských žen poprvé rodí v 16 letech
61% dětí umístěných v dětských domovech je romské národnosti
50.5% Romských dětí se učí ve zvláštních školách
22% Romských dětí propadá v 1. třídě
25% Romských dětí ve věku 6-7 let je v pásmu verbální nedostatečnosti (neumí se vyjadřovat)
56% Romů nemá ani základní vzdělání (Dokončenou 8. třídu ZŠ)
32,7% Romů má základní vzdělání
8% Romů se vyučí v oboru
2,72% Romů má středoškolské vzdělání
0,81% Romů má vysokoškolské vzdělání
82% Romů je nezaměstnaných
61% Romů je nezaměstnaných déle než 3 roky
34% dospělých Romů se živí nelegálním způsobem
59.6% dospělých vězňů ve věznicích jsou osoby Romské národnosti
71% se Romové podílí na kriminalitě (v některých lokalitách dosahuje až 95%)
37% pouličních prostitutek má Romskou národnost
21% pouličních Romských prostitutek má za pasáka svého příbuzného v prvním nebo druhém rodinném pokolení

Vzhledem k tomu, že v mém městě, které čítá něco málo přes 45 000 obyvatel, žije podle údajů na stránkách http://www.romea.cz 3500 Romů (což je ovšem údaj z roku 2006), a vzhledem k tomu, že žiji v centru města, kde je koncentrace Romů prakticky největší, nešokovalo mě zhola nic. Jen jsem se pozastavila nad údajem v prvním řádku, neboť si jistě pamatujete na titulky v novinách, že při posledním sčítání lidu z roku 2011 se k romské národnosti přihlásilo méně Romů, než občanů k řádu rytířů Jedi :). Konkrétně to bylo 13 150 Romů, což jaksi nekoresponduje s oněmi uvedenými statisíci nahoře a už vůbec ne s dovětkem "jež se hlásí ke své národnosti". Je to asi to samé, jako u nás, kde v celém kraji čítajícím cca 90 000 obyvatel, žije, dle sčítání, Romů pouze 134...

Ale jednu výbornou zprávu tu mám. Včera jsem Míšu omluvila ze školy a skrz to sněhobílé svinstvo jsme se doklouzali do nemocnice na plánované vyšetření. Při té příležitosti si pan doktor vzal na paškál i Matýska a podle ultrazvuku jsou oba kluci zdraví, což je pro mě mnohem důležitější, než všechno, co mě tíží. Ne, že by tížit přestalo, ale je to mnohem snesitelnější. Nebo sežvýkatelnější, chcete-li :).

26 komentářů:

  1. Asi se do statistik počítají i CD-ROMy.

    OdpovědětVymazat
  2. Nojo, ale co budeš jíst teď? V lednu jaksi tráva neroste a i kdyby (náhodou) tak je pod sněhem.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Asi v tom mají statistici pěkný bordel.

    OdpovědětVymazat
  4. Taky přeju moc štěstí při přijetí do školky.

    OdpovědětVymazat
  5. Se školkou držím moc palce, ať se zadaří. U té statistiky bych byl velmi opatrný na použitou metodu, zejména na oficiální kritérium pro zařazení do zkoumaného vzorku. Neznám podrobnosti, ale podle praktické zkušenosti jsou nejspíš čísla pravdě se blížící, což ovšem pro nikoho nemůže být velké překvapení. Co by bylo ale mnohem zajímavější než konstatování stavu, to by byla změna stavu za nějaké období. Ta by podle mého názoru potvrdila, že nedochází k žádnému posunu k lepšímu, což by byla z hlediska politiky státu více alarmující zpráva než sebehorší aktuální stav.

    OdpovědětVymazat
  6. Snad se vám zadaří. Můj kolega v práci zrovna v úterý stál od 1/4 na 8 před školou, k zápisu do základní školy. Nevěřila bych tomu, že je to možné, ale fronta byla vyfocená i v novinách. A je to jen z důvodu, že se  lidi ucházeli o školu, do které jako jediné v místní lokalitě nechodí výše zmíněné etnikum...

    OdpovědětVymazat
  7. O cigánech a sociální politice tady raději pomlčím (snad jen to, že statistiky uvádějí jejich počty dle sčítání lidu a tam se jich ke svému etniku moc nehlásí), jen mě pobavilo Tvé rozhořčení nad Novinkami - ta informační žumpa, která neví, o čem psát, a má úroveň špatného školního časopisu - se může vskutku hrdě chlubit celou řadou inteligentních komentátorů a připisálků, nad nimiž zůstává rozum stát. Dle mého ti zabedněnci ráno nemohou dospat a letí očumovat Novinky.cz, aby mohli přispět svojí dávkou jedu... Sračka.

    OdpovědětVymazat
  8. [4]: Děkuji, školka se od září určitě zadaří, jen přežít ty měsíce do září .

    OdpovědětVymazat
  9. [2]: Může jít s Maruškou do lesa na jahody. V lednu je to prý tak akorát nejvhodnější.

    OdpovědětVymazat
  10. [1]: Započítali tam i chROM z Mendělejevovy tabulky prvků.

    OdpovědětVymazat
  11. Ta statistika je zajímavá, nicméně není překvapivá.

    OdpovědětVymazat
  12. Školky jsou problém ve všech větších městech a nejen ted'. Já kvůli školce byla rok a čtvrt ženou v domácnosti. Přivydělávala jsem si pletením a šitím a bylo to období, kdy jsme fakt měli "loktem do kapsy". Dcera sehnala pro starší holčičku školku až o rok později, než by chtěla, mladší šla ve 3 a půl letech jen díky tomu, že tam má sestru. Překvapila mě cena za soukromou školku. Kousek od nás je v jedné vilce také soukr.školka a tam je školné 12 tisic a také nemají volné místo.

    OdpovědětVymazat
  13. [9]: Jo, do Kauflandu. Voněj krásně po plísni .

    OdpovědětVymazat
  14. [11]: Viděla, někdy to je fakt síla .

    OdpovědětVymazat
  15. [13]: Ta je taková odrůda "Jahodus plísňus". Výsledný produkt spolupráce pěstitelů jahod a pěstitelů žampionů.

    OdpovědětVymazat
  16. No Janinko, že to žerou krávy taky, to je sice hezký, ale kráva na to má čtyři žaludky, jakpak si na tom ty, co?

    OdpovědětVymazat
  17. [16]: Prosím, jeden malinkatej, ale utáhne a stráví hodně!

    OdpovědětVymazat
  18. Tragické je, že musíš chodit do práce, abys zaplatila dětem školku. A co ten zbytek?

    OdpovědětVymazat
  19. Hmmm.. to jsou vskutku velmi zajímavá data.. ale bohužel, s tím již nejspíše nic nenaděláme..

    OdpovědětVymazat
  20. [18]: No jo, no. Hlavně, že mají vepříci korýtka plná...

    OdpovědětVymazat
  21. achjo, statistiky, statistiky... Děs

    OdpovědětVymazat
  22. Jak člověku nezbývají v rodině babičky, je to dost škoda. Držím pěsti, místo trávy si o víkendu raději uklidni nervy štamprlí trawarice a zasadíme si zas brambory, obilí chudých, jak se jim od Kryštofa Kolumba říkalo. Co s romama, mají jen ty svá práva a naše ruce jim připadají špinavější než jejich vlastní rozum Slovo Cigán byla dřív nadávka, slovo Rom už jí je taky, v době, kdy slovo Cigán získalo dávno poetický význam. Přehlížíme je raději ze strachu a oni se rádi nechávají přehlížet ze strachu. A to máme krev pohraničních cigánů už skoro všichni po stoletích v žilách.

    OdpovědětVymazat
  23. Jani, taky mi řidičák dorazil víc jak o týden později... Prý snad je to kvůli skvělé amnestii... K statistice se raději ani nevyjadřuji

    OdpovědětVymazat
  24. [22]: Trawarice, to je pěkné, to neznám, asi si vyrobím . Babičky máme obě pracující, ale já si nemůžu pomoct, občas mi příjde, že se jich dost často zneužívá, protože to jsou prostě "babičky a dědečkové". Myslím, že také mají nárok na zasloužený klid a odpočinek...

    OdpovědětVymazat
  25. Deset tisíc za hlídání? To jako vážně? No nevím, nechceš dítko raději svěřit nějakému příbuznému? Mě by trochu děsila představa, že by mi měl dítko hlídat někdo cizí, ale pokud není jiná alternativa, co se dá dělat ...

    OdpovědětVymazat
  26. [25]: Naprosto vážně. Věř mi, že kdyby byla jiná možnost, určitě bychom ji využili .

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).