Cesta do Pekla aneb tradiční vánoční zvyky


Po Štědrém večeru jsem díky tradičním vánočním zvykům měla v tom, co mě a mojí rodinu čeká, pěkný guláš. Ovšem zvrat nastal v průběhu upravování fotoobrázků, kdy jsem pomalu, ale jistě, začínala získávat docela jasnou představu, jak děsivě bude následující rok probíhat :).

Jako první přišlo na řadu lití olova - musím uznat, že jsme se u toho hodně pobavili, obzvláště při zkoumání výsledných tvarů, protože každý viděl ve finální podobě něco jiného. Díky praktickému balení prodávanému v knihkupectví je manipulace jednoduchá, i přes kilometrový návod srozumitelná a jako bonus je obsah krabičky téměř nezničitelný, protože hotové odlitky můžete zase roztavit a použít na odlévání příší rok. Další tradicí, kterou jsme dodrželi, bylo pouštění ořechových skořápek v míse s vodou a nezapomněli jsme ani na krájení jablíčka. Z těchto všech ingrediencí nakonec vznikla tato podivuhodná slátanina:

Můj olověný odlitek mi velmi zřetelně dává najevo, že vycestuji do Pekla, kam si mě odnese epes rádes jednoruký čertisko...


No a protože podle lodiček zůstaneme pohromadě (i když jsme se je snažili poťouchle odfoukávat, vždy se k sobě vrátily a držely se při sobě jako přicuclí klíšťáci),


ostatní půjdou do Pekla hezky se mnou. Cestou budeme čelit blízkému setkání s ufounem...


...a náletu spousty děsivých přízraků.


Cesta to bude evidentně nebezpečná, ale dobrou zprávou je, že při tom nikdo neumřeme, páč to řeklo jablíčko... :)

23 komentářů:

  1. Musím uznat, že odlitky jsou velice zajímavé To čertisko vypadá celkem hrozivě Každopádně, tento článek mě velice potěšil, jelikož u nás se na tradice zanevřelo, takže jsem rád, že jsem si to takto mohl připomenout :) Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je milé. Čertisko (pokud to je) se povedlo. Doufám, že to nepředpovídá změnu tvé vizáže v čarodějnici Naštěstí tě nevyženou z domu, protože to řekly oříšky

    OdpovědětVymazat
  3. Ufoun mi připomíná vzdáleně Vetřelce. Tedy vrozené nebezpečí! Jsem zvědava, jak se popere s čertiskem, když jednoho živí kyselina a druhého pekelný žár...

    OdpovědětVymazat
  4. Co vy u vás v rodině pořád máte s těma pindíkama?

    OdpovědětVymazat
  5. Tak teda Janinko, já nesouhlasím. Ty do pekla nepůjdeš, protože ty se setkáš s divým zarostlým mužem v klobouku, a ty další potvory mě nějak připomínají tu obludu Predátora. Teď jenom záleží na tom, komu bude Predátor nakloněn.

    OdpovědětVymazat
  6. [6]: Vím já? Ať chci, nebo ne, mám doma tři mužský a tak tu bude ještě dlouho přepindíkováno. Vyznavačkou se ovšem býti necítím .

    OdpovědětVymazat
  7. Líbí se mi ty na sebe namačkané lodičky Příšerky jsou si podobné, je vidět,že jsou z jedné rodiny a ten čert, to není žádný čertík Bertík, myslím ,že máš tu svou rodinku pevně v ruce !

    OdpovědětVymazat
  8. To olovo se vám povedlo excelentně, parádní příšeráci. Hlavně, že jablíčko uklidnilo všechny dobrým koncem!

    OdpovědětVymazat
  9. Čertisko i mimozemšťanské příšerky mě opravdu rozesmály

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: My se na sebe mačkáme rádi. Pořád . A jako že to první... já? Šmarjá panno! Děkuji za přání a i tobě pohodový a šťastný nový rok" :)

    OdpovědětVymazat
  11. S čerty prý nejsou žádné žerty, tak si uchovej i nadále svůj humor, abys cestu do pekla zvládla.

    OdpovědětVymazat
  12. [13]: No, myslím, že by si mě tam dlouho nenechali. Já bych jim to tam chtěla brzy vykrášlovat a uklízet a to by asi čerti nebyli nadšení .

    OdpovědětVymazat
  13. Jak tam máš tu čtyřfotku,tak ten odlitek vpravo dole mi řipomíná nějakýho kopajícího "Olovoninju"

    OdpovědětVymazat
  14. [15]: No, ono se pod tím dá, pří troše fantazie, představit naprosto cokoliv...

    OdpovědětVymazat
  15. Je hezké, že dodržujete vánoční zvyky. V mnoha roinách už se to nedělá. Tleskám

    OdpovědětVymazat
  16. [17]:[18]: Děkuji, snažíme se, poslední dobou jsou Vánoce čím dál více spíše konzumní záležitostí...

    OdpovědětVymazat
  17. Mozkomorové útočí - ten hloupý blog mi neukazuje nové články oblíbených blogů. Chjo, budu to muset nějak ošéfovat :) u nás se žádné "klasické" zvyky už nedrží a dost možná je to škoda - příští rok s tím zkusím něco udělat - eh, co to kecám, ono to bude už letos   

    OdpovědětVymazat
  18. [20]: Jo, jeden Mozkomor a natrvalo, používám na odkazy Bloglovin, je to prima věc, mám ji i v odkazech, mám vás tam jako na dlani :).

    OdpovědětVymazat
  19. [21]: perfektní - už to mám taky - díky moc :)

    OdpovědětVymazat
  20. Já mám na vánoce ráda lyžován Passo tonale a to je asi všechno, jiný tradice moc nemusím

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).