Barboro, co mi to děláš?!


Poslední týden byl plný zvratů. Bylo krušně a rušně a tak jsem si šla uklidnit nervy pátráním v digitalizovaných matrikách - na píchání špendlíků, které obvykle pomáhá, totiž už byla tma, takže prstíkům nebezpečno :).

Tentokrát jsem se asi po milionté soustředila na mého prapraděda Matěje, o kterém jsem se od své babičky, jeho vnučky, dozvěděla spoustu zajímavých informací. Tak například vím, že oficiálně byl zaměstnán jako horník, jako "vedlejšák" si ale přibral funkci anarchisty a buřiče, díky čemuž vůbec neměl lehké žití. Jeho žena Veronika, podle babičky neskutečně trpělivá žena, to neměla o moc lehčí, neboť díky manželově "bokovce" (a neschopnosti ukrýt důkladně anarchistické letáky před šťárami v jejich momentálním obydlí) musela snášet každoroční nucené stěhování s místa na místo.

No a tenhle Matěj byl v mém rodokmenu dlouho poloprázdné políčko ohraničené dalšími prázdnými políčky, protože jsem ho podle údajů od babičky prostě nikde nemohla v matrice najít. Sen se ale stal skutečností a po milionté první jsem svého prapraděda našla. Babička se sice sekla o dva roky :), ale... aspoň že místo věděla.

Snové opojení, jak budu zaplňovat smutná prázdná polička, trvalo pár vteřin, neboť jsem vzápětí zjistila, že Matěj byl nemanželským dítětem, u kterého nebyl uveden otec a že jeho maminka Barbora (tímto se jí chci velmi omluvit za tu děvku do větru, jíž jsem jí v první chvíli rozhořčení počastovala) byla sirotek. To jsem poznala akorát z křížků v zápisu, protože dotyčný matrikář psal jako prase.

Jak rychle jsem tedy začala, ještě rychleji jsem skončila. Proto jsem se rozhodla požádat o pomoc vás. Pokud by někdo z vás rozluštil písmo, kterým to čuně psalo v roce 1865, prosím, dejte mi vědět. jinak mi asi nezbude nic jiného, než zápis odnést nějakému lékárníkovi. Předem děkuji...:)

Co jsem rozluštila dle řádků...

Barbora, dcera ... Kalinovi?,
... ze Svaté 73 ... ...
.. Kaliny, ... ze Svaté 73
a ... ... ... ...
... ze Svaté 73 ... ...
... ... ... ... ... ...

Odkaz na stránku se zápisem ZDE, zápis druhý.

18 komentářů:

  1. Hmmmno, zkusím zburcovat babičku, jestli to nepřelouská.

    OdpovědětVymazat
  2. Nějakej historik by si s tímhle určitě věděl rady :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zkus se obrátit na Kerriu. Ta má s luštěním takových hieroglyfů své zkušenosti.

    OdpovědětVymazat
  4. Nemáš větší obrázek, nebo raději přímo odkaz na tu konkrétní stránku na webu?

    OdpovědětVymazat
  5. [4]: Já o vlku a vlk za dveřmi.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to teda nechápu, jak z tohohle někdo může něco vyčíst, na to musí bejt taky talent

    OdpovědětVymazat
  7. V posledním řádku uprostřed se mi zdá, že vidím "nyní vdaná".

    OdpovědětVymazat
  8. Rukopis je to krásný, kudrdlinkovaný, ale já přečtu akorát tu Barbaru.

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Když na to tak koukám, tak ten poslední řádek bude v porovnání s ostatními narozenými asi údaj o panství, ve kterém se obec nachází .

    OdpovědětVymazat
  10. Tak tohle není záhadou jenom pro tebe

    OdpovědětVymazat
  11. Většinu jsem rozluštila, asi tě to nepotěší. Barbora se svým nemanželským dítkem je ještě v pohodě.

    OdpovědětVymazat
  12. [13]: Moc si vážím tvé pomoci, děkuji ti. To s tou Josefou mi vrtalo hlavou, vztahy už jsem si dala dohromady odpoledne, ale to luštění mi vážně moc nešlo, ještě jednou ti díky! Sice se dál dostanu, až zdigitalizují více matrik z této oblasti, ale alespoň jsemo krok dál .

    OdpovědětVymazat
  13. Tak tohle vážně nepřeluštím Jediné, co dokážu přečíst je Barbora a tím jsem skončila. Promiň.

    OdpovědětVymazat
  14. [15]: Není proč se omlouvat, je nás víc .

    OdpovědětVymazat
  15. Zrovna včera jsem se dívala na Tajemství rodu a záviděla, jak se dostávají ve svém pátrání daleko, protože na to nejsou sami... A samozřejmě je to přes televizi, takže jim všude vychází vstříc... Mám ten pořad ráda...

    OdpovědětVymazat
  16. [17]: Tajemství rodu jsem neviděla, jen reklamu na pořad. Jsem se totiž nakrkla, když mi v komentářích lidi předhazovali, že tohle předkopátrání je nová móda a že najednou všichni chtějí hledat kořeny, protože o tom je v telině pořad. A mně nebaví se obhajovat a dokola vysvětlovat, že se v tom hrabu už dvacet let . Jasně, že se s tím roztrhl pytel, teď, když jsou matriky online, je všechno mnohem jednodušší .

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).