Devět růží za dvacku...


"Dobrý den, já bych si vzala tři růžičky" povídám šedovlasé paní, která už léta a téměř denně stojí na stále stejném místě, kde prodává dary a plody své zahrady.
"Víte co, dejte mi dvacet a vezměte si je všechny, alespoň to nebudu tahat zpátky domů, souhlasíte? Vy je dobře obstaráte..."
A tak mám místo tří malých růžiček za patnáct kaček kytiček najednou devět a za dvacku. No nekupte to. Jen netuším, kde paní vzala jistotu, že kytičky dobře obstarám. Já, u které doma přežívá akorát jedna palma. Měla jsem velikou radost a v duchu přemítala, jak se vypořádám s dnešním úkolem, a to vytvořit květinovou dekoraci na stůl. Před očima jsem viděla malou hranatou skleněnou vázu, v ní kamínky zalité vodou a na nich plovoucí tři růžové květy.

Cestou domů jsem potkala Míšu, bývalou kolegyni z práce, kterou jsem měla velmi ráda a která má stejně starou holčičku, jako já kluka. Odpověď na obvyklé "A co, jste zdraví?" jsem nečekala a upřímně, byla jsem velmi zaskočená a v tu chvíli mi to podlomilo kolena. Ne, nejsou zdraví, holčička, která se narodila předčasně, má obrnu, prognózy jsou špatné. Na první pohled vypadá děvčátko vesele, jestli má kromě těla nemocnou i duši, se neví, možná nikdy nebude chodit a zatím má prokazatelně neodstranitelnou oční vadu.

Do očí se mi začaly drát slzy, sevřel se mi krk a nemohla jsem skoro mluvit, bylo mi z toho moc smutno. Místo, abych já utěšovala a podpořila onu maminku, skoro to vypadalo, že mě bude muset utěšit ona. Nakonec jsem to ustála, ale bylo mi ouvej. Tvořivá mě pro dnešek přešla a tak jsem růžičky jen seřízla a nasázela je naprosto nekreativně do vázy.

Teď, večer, už je lépe, ale trhat hlavičky růžím se mi stejně nechce.
No co, v jednoduchosti je krása.

Za barem II #53: Květinová dekorace
Zadání třiapadesátého kola najdete na stránkách Mléčného baru ZDE :).

Pomyslně posílám Míše...

15 komentářů:

  1. To já si jednou výhodně vyprosila o padesát korun levnější dárek pro tátu

    OdpovědětVymazat
  2. To jsou tak nádherné růžičky, že by možná byla i škoda je vůbec nějak měnit. Jak říkáš, v jednoduchosti je krása.

    OdpovědětVymazat
  3. Když jsem četla nadpis, říkala jsem si: "To bude sci-fi!" Překvapení se tedy konalo - růžičky jsou kouzelné. Koupila jsem si takové ty mini-růže v květináčcích, bohužel mi brzy odkvetly, takže se budu muset poohlénout po řezaných... A k holčičce? Nezbývá než doufat a věřit, že to bude alespoň v rámci možností dobré... Víra někdy dokáže víc, než by člověk myslel.

    OdpovědětVymazat
  4. " Devět růží  a za facku ?

    OdpovědětVymazat
  5. Ruza je kvet, ktory je krasny aj v jednoduchosti . Aj ja mam momentalne ruze na stole.

    OdpovědětVymazat
  6. Ještě, že ti ty růže neodnesla hůlava, která u vás řádila.

    OdpovědětVymazat
  7. [7]: Kdyby nebyla bolest, tak bychom těžko poznali, co je to radost a štěstí.

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkné růžičky, jak jsem četla text, tak jsem čekala, že jí tak tři růžičky dáš a budeš mít po plovoucích hlavičkách.

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji vám všem za milé, přející, povzbuzující, básnivé i vtipné komentáře .

    OdpovědětVymazat
  10. Ach jo, chudák děvčátko.. snad to všechno zvládají dobře..

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Taky jsem byl překvapen tímto pro mě dosud neznámým meteorologickým termínem. Jazykově bych to spíš řadil někam na pomezí Slovenska, Polska a Podkarpatské Rusi, než do českého odborného slovníku.   

    OdpovědětVymazat
  12. [12]:[13]: Děkuji, také jim držím pěsti a ať to dopadne jakkoliv, věřím, že oni udělali maximum pro to, aby bylo líp...

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).