Porod versus migréna


Ve čtvrtek jsem sezobla poslední prášek na migrénu a v pátek šla pro jistotu k neuroložce pro recept na další krabičky. Nebyla tam, je na mateřské dovolené a sestřička si vzala v pátek volno. Proč ne, každý si přeci potřebuje po čtyřech pracovních dnech, z nichž každý má tři hodiny, vysedávání v ordinaci a předepsání pěti receptů, v pátek odpočinout. A že jsem se tam vláčela s kočárkem v mrazu? Za to si můžu sama, jsem blbá, měla jsem si tam zavolat. Jenom doufám, že další migréna přijde tak, jak má ve zvyku, až za 14 dní. Jedu rychle domů, nechci nechávat svého nemocného prvňáčka dlouho samotného. Otevírám dveře, menšího vybalím z kočárku a tiším jeho srdceryvný řev způsobený růstem zoubků. Většímu měřím teplotu, nějak se mi nezdá. Má skoro 39. A mě začíná bolet hlava...

Pane Bože, ať jsou to jenom dozvuky, ať to není to, co si myslím, že to je... Hlava bolet nepřestává, večer už nemůžu, nezvládám vůbec nic. Těším se na noc, hlava mě ve spánku skoro nikdy nebolela. Jenže toho moc nenaspím, pořád je tu horečka staršího a zuby mladšího a tak je to ještě horší, než ve dne.

Celou sobotu zvracím naprázdno, nemohu pozřít ani sousto. Jdu se osprchovat a pouštím na hlavu tak horkou vodu, jak jen to jde. Skvělé, na chvíli jsem přehlušila bolest hlavy jinou bolestí. Jenže ve vaně nemůžu sedět donekonečna a navíc hrozí, že brzy skončím na popáleninovém centru. Hlava bolí tak, jako kdyby mi jí okopávala fotbalová jedenáctka. Pěstmi do ní buším, bolest se nedá vydržet, moje porody byly proti tomuhle máslíčko. A že sakra bolely. V neidentifikovatelné poloze sedím-ležím na židli u jídelního stolu s obličejem přilepeným na jeho skleněné desce.

"Já chci umřít..."

"A jak by sis to představovala?" odvětí manžel.

"Že bys mi uříznul hlavu a zítra, až bude po všem, mi jí zase přišil."

"Ha ha ha, což o to, vymyšlený to máš dobře. Akorát by mi asi neprošlo, když bych policajtům na otázku "Proč jste manželce hlavu uřízl a pak jí zase přišil?" odpověděl "No, ona to tak chtěla...".

V duchu se sama sebe ptám, jak jsem sakra mohla tohle vydržet bez léků patnáct let, šest dní v měsíci? Asi to tenkrát bolelo méně, jinak si to vážně nedokážu vysvětlit. Noc je stejná, jako ta předešlá, od nedělního rána téměř nepřetržitě objímám záchodovou mísu. Už jsme skoro kamarádky. Ještě, že se manžel o děti postará, uvaří, nakrmí, vykoupe, utře nudle u nosu, přebalí. Já nedělám kromě kojení a uspávání nic, nemůžu, jen ležím. Na to nejsem zvyklá a je mi z toho zatraceně blbě. A aby toho nebylo málo, přidaly se vidiny. Vidím sama sebe, jak otvírám okno a skáču a je mi konečně dobře. Nevadí mi, že mám hlavu na maděru, hlavně, že už nebolí. Vidina se mi prolíná s rozhovorem s lékařkou:

"Tak, paní Procházková, a teď mi povězte, jak byste na stupnici od jedné do deseti označila svojí bolest při migréně?"

"Já nevím, deset?"

"Ještě jednou, berte to tak, že deset je, že byste se byla schopná kvůli bolesti i zabít."

"Hmmm, tak devět..."

Paráda, tak už jsem se dostala do fáze desítky... Blbost, nechci se zabít, pořád jsem na devítce, jenom mám z té příšerné bolesti halucinace. Už jsem to vydržela dva dny, vydržím to i ten třetí. Odpoledne je mi mnohem lépe, bolest hlavy pomalu mizí a začínám mít hrozný hlad. Během tří hodin spořádám dva kousky pizzy, tři řízky, jogurt, jogurtové mléko, dva pomeranče, tři strašně zdravé čokoládové rýžové chlebíčky a půl tabulky bílé čokolády. Za tři dny jsem zhubla dvě kila. Manžel mi už neříká "ty moje modelko", ale "ty moje anorektická modelko".

V neděli večer, když nemůžu spát, si přísahám, že si udělám svojí Kápézetku (pro mladší ročníky "krabičku poslední záchrany") čítající dvě krabičky toho sajrajtu na migrénu. A modlím se, aby do dvaceti let někdo vymyslel lék nový, protože tenhle kvůli jeho vedlejším účinkům budu moci brát jen do padesáti. A jestli nevymyslí, tak pak si ale vážně můžu jít hodit mašli.

22 komentářů:

  1. Přítelova maminka má taky nesnesitelný migrény, někdy od krční páteře, někdy jen tak. No a přítel to lehce podědil. Pomáhá lehká masáž krční páteře, tma, klid...i masáž čela, pokud odvede pozornost od bolesti. Máš ji hormonální? Vím, že to musí bejt příšerný, naprosto paralyzující. Přítel vždycky říká, že se to nesmí nechat rozjet na několik dní, takže vždycky, když cítí, že už to přijde, vezme si aspoň dva ibalginy a má pokoj. Takže holt práškama....držím pěsti, vydrž, vydrž...

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Mám to hormonální a kromě toho sajrajtu (zaplať Pán Bůh za něj) nepomáhá vůbec nic, ani příroda, masáže, bylinky, ani Ibalgin, to je, jako kdybych polykala lentilky...

    OdpovědětVymazat
  3. Migréna - tohle slovo já důvěrně znám. Příšerný stav, kdy jsem ležela v posteli, zatažený závěsy a okno dokořán, aby byla zima. Nezbytný doplněk kyblík, protože na záchod bych nedošla. Každý zvuk byl jako hřebík zatloukaný do hlavy. Taky jsem v těch momentech "chtěla umřít". Navíc mám lékovou alergii, hned tak něco nemůžu. Pak se stal zázrak, kdy mi lékařka naordinovala Korylan, který je na bázi Paracetamolu a ten kupodivu trošku zmírní průběh. Už nezvracím a jsem schopna částečně fungovat i s bolestmi hlavy.

    OdpovědětVymazat
  4. A budeš ty prášky mít v pondělí hned? Snad jo...taky mě štvou tyhleti doktoři, vím, že do toho nevidím, ale vzít si neplánovaný volno, když na jejím blbým podpisu závisí něčí zdraví, kór když je to neurologie, to už by měla mít sakra dobrej důvod...aspoň já to tak vidím, že v tý ordinaci by měl aspoň někdo bejt, pokud to neoznámí dopředu.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Ježíši, tak mít lékovou alergii, to by mě vážně švihlo, já nevím, co bych dělala...

    OdpovědětVymazat
  6. Janinko, po přečtení tvého článku s tebou hluboce soucítím. Různé problémy mívají různé způsoby řešení, cpát se následujících několik desítek let prášky však řešení není. Mohl bych ti něco nabídnout, ale nechci to rozebírat zde na veřejné diskuzi. Ty však nemáš na svém blogu vzkazník, tak jestli budeš mít zájem, nech mi vzkaz s mailovou adresou na vzkazníku mého blogu vlevo pod menu. A nebo si taky založ vzkazník, kdybys třeba měla obavy  dát svoji mailovou adresu někomu, koho prakticky neznáš.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobře znám, trpím na krční páteř. Taky občas objímám mísu a zvracívám naprázdno. To je nejhorší, protože si nemůžu vzít ibalgin nalačno - zvracím pak po něm ještě víc.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Kerrio, zkoušela jsi Bruffen? Ten bývá ohleduplnější vůči žaludku.

    OdpovědětVymazat
  9. Hlásím se do klubu. Kdysi jsem měla tak silné migrény, že mě to úplně vyřazovalo z pracovního procesu. Popisuji to v "Reně a jejích tygrech". Co k tomu dodat? Jen ty sama víš, čím to opravdu je. Prášky jsou náhrada za blízkost, za lidi ... Nedávno jsem měla migrénu celý týden. Nezabírala levandule, růže, masáže, ibalgin, neurol ani lexaurin. K nočnímu buzení mým druhorozeným, jsem dělala žebříček k yaoi, psala své články a udělala pomalu seminárku k yaoi. Následující týden jsem si říkala, že mohu jít znovu na terapii, protože takhle dlouhou migrénu jsem neměla ani před ní. Takhle oddělat se mohu jen já. Péči o sebe o své nervy jsem zanedbala a ještě workoholičila. Ale jak vidím, je nás víc.

    OdpovědětVymazat
  10. Díkybohu, že já nic, když vás tak poslouhám. Přeju ti Janinko, aby se ti to co nejdřív a nejvíce napravilo a netrápili tě bolesti

    OdpovědětVymazat
  11. Páni, vidím, že v tom nejsem sama. Ona ta bolest je docela v pohodě díky lékům od neuroložky, ale když náhodou dojdou (jako, že už nikdy, na to si dám vážně pozor), tak je to peklo...

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Jo, v těhotenství jsem taky žádnou migrénu neměla, ani nemoci. Taky jsem v těhotenstvích byla šťastná. Mé nejšťastnější období. Obě těhotenství. Přála bych si být těhotná pořád!

    OdpovědětVymazat
  13. Jej, to s tebou cítím. Migrény jsem mívala asi kolem patnácti, myslím že to taky souviselo s dospíváním, pak se trochu vytratily a dnes už je mám zřídkakdy, většinou z nevyspání.

    OdpovědětVymazat
  14. migrena vie byt naozaj protiva.. ja ju vsak nastatie nemam a ani po nej netuzim

    OdpovědětVymazat
  15. Díky vám všem, na tu aloe se mrknu...

    OdpovědětVymazat
  16. Kápézetka! Foglar by měl radost.

    OdpovědětVymazat
  17. Nechci blbě radit. Sám o tom nevím nic. Jen se zeptám. Nepomohla by aspoň trochu studená sprcha - občas se to někde píše. Případně otužování? Mě většinou fakt studená voda tak vzpruží že nemám čas myslet na nic jiného než jak to přežít. A pak přijde božská úleva. Ale asi jste to už zkoušela ...

    OdpovědětVymazat
  18. Škoda, že tady nemáš nastavenou možnost dávat "líbí se mi" na facebook :)) tohle by si zasloužilo jedno velké LÍBÍ SE MI :))

    OdpovědětVymazat
  19. [19]: Díky, ale já na FB nefrčím, ani tam nemám profil...

    OdpovědětVymazat
  20. No, on ten stres se starostmi o nemocné a malé dítě tomu určitě nepřidával...
    Gratulace za funkčního manžela!

    Ten pocit, kdy si člověk představuje, jak může být úlevné skočit z okna, mě uklidňoval v dobách totálního nespání (můj choť bohužel fukční není a mě to svého času téměř zlikvidovalo).

    Je super, že tu novou léčbu stihli najít včas!
    Nom.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to asi nepřidával, o pár let později se stal stres nedílnou součástí mého života a bylo to sakra znát. Naštěstí teď už je klid, jak od něj, tak od migrén.
      Moc děkuji za gratulaci k manželovi, vůbec netuším, jak bych to bez něj zvládala, občas prostě přijde nemoc a člověk tu pomoc potřebuje (je mi smutno, když slyším, že tohle všude nefunguje). Není sice dokonale uklizeno, ale nikdo doma nehladoví ani nijak jinak nestrádá, a to je asi nejdůležitější :).
      Ještě jednou děkuji!

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).