Goodbye, komín... aneb odstřel Brandlu


A ještě jednou - Brandlu. Včera v médiích totiž proběhla informace o jakémsi odstřelu "Jablonecké Eiffelovky", a já ji s čistým svědomím vyvracím, neboť za celou dobu, co komín stojí, mu nikdo nikdy neřekl jinak, než Brandl. Třeba se pohybuji ve špatných společenských kruzích, přece jen, název komín není tak nóbl jako Eiffelovka, no ne? Ale dost žabomyších válek, zpátky k tématu...

Komín byl v provozu v letech 1986-2016 a pro jeho další využití se nenašlo uplatnění, neboť jen údržba stála ročně statisíce. V žebříčku nejvyšších budov (nad 150 m) se v celorepublikovém měřítku se svými 161 metry krčí na 51. místě, v Libereckém kraji jde ale o druhou nejvyšší stavbu. Malou zajímavostí je, že výška komína se z různých zdrojů liší, někdy se uvádí 162, 163 nebo 165 metrů. Poslední údaj by však mohl být nejpravděpodobnějším, protože se jedná o údaj nejnovější - pořízený před plánovanou demolicí komína. 

Stylové rozloučení s komínem proběhlo již začátkem srpna, my ho prošvihli a šli se rozloučit komorněji o den později.

Komínová svatozář










Odstřel komína byl zcela unikátní a mistrovský kousek a to díky místu, kde se komín nacházel. Spolu s budovou Brandlu, jednou z nejstarších v Jablonci, která již před odstřelem prošla částečnou demolicí, při které bylo odmontováno vše zrecyklovatelné, stál komín v zalesněném údolí. Po jeho jedné straně teče řeka Nisa lemovaná cestou pro pěší a obytnými domy, po straně druhé se v jeho těsné blízkosti nachází silnice, tramvajová trať a trať železniční s nádražní budovou. Tamtéž stojí budova lezecké arény a sídlo zde má řada firem. To vše se komína přímo dotýkalo, neboť vzdálenost staveb a infrastruktury byla v okruhu několika desítek metrů. Jedinou možností, jak nic z toho neohrozit více, než by bylo záhodno, bylo odstřelit komín na již zmiňovaný areál Brandl. Způsob odstřelu byl tedy dalším unikátem, neboť ty se většinou provádí tak, že se komín sesune dolů, v tomto případě ale komín padal pod úhlem 90 stupňů, řečeno laicky - komín se položil. Tím se docílilo mimo jiné toho, že se pád komína ztlumil a jako bonus se zdemoloval i areál.

Poslední vteřiny před pádem


Video prvorozeného z pádu ZDE.

Pro ty, co nemají FB, video z pádu ZDE.

P:S: Maličké rýpnutí na závěr - je mi moc líto obyvatel Liberce, kteří budou při cestě do Jablonce zmatení, protože přišli o jediný orientační bod, podle kterého tam mohli trefit :).

47 komentářů:

  1. A na čo vlastne slúžil ten komín?? My tu v ke sme mali pivovar a komín ostal iba ako spomienka, nezburali ho. Niekedy je škoda všetko búrať. Ked nic aspon miestna rarita mohla ostať. Tie grafity na ňom boli krásne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Posledních pět let tam byl na ozdobu, jinak byl třicet let součástí teplárny, která vytápěla celé město. To graffiti vzniklo při příležitosti rozlučky s komínem, bylo tam necelé dva měsíce, jinak to bylo šedé monstrum sloužící jako orientační bod :).

      Vymazat
  2. Komíny jsou nádherné stavby. V Praze v Modřanech z cukrovaru už taky zbyl jen ten komín.

    OdpovědětVymazat
  3. Janinko, předně: jsem moc ráda, že jsi zpátky, dělala jsem si starost.
    O komínu jsem v posledních dnech pořád něco slyšela a ač jsem v Jablonci bydlela, vůbec jsem netušila, která bije.
    Doufám, že se máš s rodinou krásně. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, potřebovala jsem si nutně odpočinout, nerada jsem ti přidělala vrásky.
      Komín bylo v Jablonci téma číslo jedna poslední dva měsíce :D.
      Máme se moc fajn, děkuji ti za optání a tobě držím pěsti, ať je dobře.

      Vymazat
  4. Hurá, vítej zpět do vod blogosféry! :-) Pád vypadá skutečně velmi bizarně, určitě jsem nikdy nic podobného neviděla. A ta výzdoba je skoro dojemná - škoda že se tam nejspíš objevila, až když to měl komín spočítané.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, to je radosti, děkuju! :) Také jsem nic takového ještě neviděla a tuším, že už ani nikdy uvidím. A máš pravdu, výzdoba se tam objevila při srpnovém rozloučení.

      Vymazat
  5. Také jsem o tom četl, ale video nikde na webu neviděl, máš exkluzivitu dokumentu. Komín se složil přímo předpisově, jako WTC v New Yorku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, videa už kolují, měli jsme asi náskok. Složil se opravdu předpisově :).

      Vymazat
  6. Jsem ráda, že jsi zpátky. Doufám, že jsi měla hezké léto?
    Děkuji za článek, z internetu a Facebooku, kde nejsem často, mi to asi uniklo. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Nikčo, léto bylo velice pracovně náročné, takže si teď užívám alespoň hezký podzim :).

      Vymazat
  7. No kominik tam asi dlouho nebyl..

    OdpovědětVymazat
  8. Jani, moc Tě zdravím ! Komín byl krásně oparáděný, škoda že až na svůj pohřeb. A ten měl tedy taky unikátní. O prázdninách jsem si na Tebe vzpomněla, spadl k nám do pergoly ze schodů krtek a nemohl se odtud dostat. Hned jsem si vzpomněla na Tebe a toho učitele, co si libuje v pitvách. Krtka jsem odnesla na louku...Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, moc jsi mě historkou s krtkem pobavila :D, děkuji ti za milý komentář a přeji hezký zbytek víkendu :).

      Vymazat
  9. Moc se mi líbí ty malůvky, hlavně ty ruce, ty jsou určitě od dětí :) Škoda že komín nenašel své využití a musel jít k zemi, je to škoda, už i proto, že jste přišli o svůj orientační bod :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O komíně se původně uvažovalo jako o lezecké stěně, ale pro lezeckou arénu, která je těsně u komína, by to bylo finančně neúnosné.
      My o orientační bod nepřišli, to přespolní budou bloudit :D.

      Vymazat
  10. Ahojky Janinko, zdravím po prázdninové odmlce. Doufám, že se máte hezky <3. Video jsem viděla na FB, koukala jsem s otevřenou pusou. Škoda, že se na něj už nenašlo uplatnění. Ve městě máme taky komín. Asi před 10 lety ho snižovali, to bylo taky zajímavé. Ohledně těch metrů, na jedné věži jsem viděla, že měla o 5 cm jiný údaj v češtině a v angličtině :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Leni, také zdravím, máme se fajn :). O snižování komína slyším poprvé, ale je fakt, že na komíny expert nejsem, musí to být ale taky raritka :).

      Vymazat
    2. Také jsme se hodně divili, bylo to zvláštní :D

      Vymazat
    3. To se vám nedivím, takový unikát! 😀

      Vymazat
  11. Akci jsem v médiích zaregistroval a hned jsem si řekl, že nejspíš nebudeš daleko :-).

    OdpovědětVymazat
  12. Zprávy moc nesleduju, ale tahle byla nepřehlédnutelná. Je ho škoda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje maminka říká, že škoda je tak akorát umřít. Ale tady to docela i sedí.

      Vymazat
    2. Děda říkával, že škoda je jen dobrého člověka.Ale jen ať všechno boří a chvástají se přesností dopadu... Takové ty úplně staré cihlové komíny už by dneska nikdo ani nedokázal postavit!

      Vymazat
    3. Všeobecně se přikláním k názoru, že je lepší cokoliv starého či rozbitého opravit, než vyhodit. Jsem ale taky realista a i já musím uznat, že takhle vysoký komín prostě žádné jiné využití, které by jen nepolykalo další finance, neměl.

      Vymazat
    4. A tak antény poskytovatelů internetových služeb hyzdí věže kostelní, městské, zámecké, hradní, rozhlednové... Nebo aspon u nás v okolí ano a nebo jsou stavěna ocelová monstra telefonních operátorů na zelené louce...

      Vymazat
  13. Pád to byl tedy předpisový. No bude zajímavé až ten, kdo nezaregistroval, že komín už na svém místě není, bude třeba někomu vysvětlovat cestu tím směrem a komín jako orientační bod do své instruktáže zařadí :-)-
    Je fajn, že už jsi zase tady.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta představa vysvětlování cesty mě opravdu hodně pobavila :D. Ale tady v okolí snad nikdo takový škodík není, protože pochybuju, že by ten odstřel někdo neslyšel :D.
      Děkuji ti, i tobě hezké dny! :)

      Vymazat
  14. Toho obrázku na komíně je škoda! Jeden komín taky vidíme z oken a máme ho docela rádi. Díky za pozdrav na blogu. Jsem tak špatná čtenářka blogů, že jsem si ani nevšimla, žes nebyla nějakou dobu aktivní! Život je někdy rychlejší než ťukání do klávesnice. Přeju pěkný podzim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potřebovala jsem si odpočinout, ono to někdy chce. Ale zase ne na moc dlouho, protože pak člověk zleniví a přijde na chuť jiným zálibám. A pak by se snadno mohlo stát, že by se udělalo blogu pá pá.

      Vymazat
  15. U nás také bourali komíny, dokonce dva vedle sebe. Pomalu po kouskách je sundávali.zmínila jsem se o tom na fcb a dokonce to muž fotil z našeho balkonu. Jo, staré odchází...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na druhou stranu, když byly komíny neužitečné a jen se vynakládaly peníze na údržbu, nebo třeba nebyly úplně v top stavu, je asi lepší je zlikvidovat.

      Vymazat
  16. Viděla jsem něco v televizi... ale musím říct, že kdybych u toho byla, přišlo by mi to děsně smutné, možná by mi ukápla i slza. :(( :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě, když se rozezněly varovné sirény, krve by se ve mně nedořezal, ale pak to nějak samo odeznělo, i když to byl zvláštní pocit, že něco, co tam stálo tolik let, je najednou pryč.

      Vymazat
  17. Jani, viděla jsem to v televizi. Ti, kteří odstřel naplánovali a zrealizovali, mají můj obrovský obdiv, i když se prý asi o metr netrefili. Klobouk dolů, před nimi. 👍👍👍
    Poslední věta mě pobavila, holt si budou muset vybrat jiný orientační bod. 😂🤣
    Pěkné podzimní dny, vinšuju. 🍂🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Metr v tak luxusním prostoru dopadu se díky Bohu ztratil :D. S tím orientačním bodem to nebude problém, komín tu máme ještě jeden. Ale na druhém konci Jablonce a podstatně menší :D.
      I tobě krásné podzimní dny přeji :).

      Vymazat
  18. Tak trochu mi to připomíná konec OP Prostějov...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt, mně to zase připomnělo naší Textilanu...

      Vymazat
  19. Já jsem Jablonečák a toto jsem teda nevěděla. Žiju v Praze, tak to budu překvapená, až pojedu jednou okolo.

    OdpovědětVymazat
  20. Moc pěkné graffiti a ty otisky rukou jsou skoro až dojemné. Dobře, že jsi to všechno zdokumentovala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :), dnes jsme jeli kolem autobusem a z výšky jsme viděli, jak dopadla ta budova, na kterou komín spadl. Zajímavý pohled, taková menší apokalypsa :D.

      Vymazat
  21. Super dokumentace a super příběh. :) Já osobně mám staré komíny a urbex s tím spojený rád. :) Dřív to mělo trochu odvahu a nějaký nápad. Dnes se dělají miniaturní keramické komíny, do kterých ale nevlezete. Rád prostě tyhle staré věci prolézám a odhaluji jejich příběh. Občas člověk narazí fakt na zajímavé věci. :)

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).