Perníčky, pitva a Bořek


Perníčky

Paní učitelka je při jedné až dvou online učebních hodinách denně tak vytížená, že si nestíhá ani dojít na toaletu. Celý školský tým je tak strhaný, že jim škola zaplatila masáže. Ale! I při tom vražedném pracovním tempu si paní učitelky našly čas na akci "Perníčky", které napečou společně s rodiči a vše odnesou do nemocnice zdravotníkům a ostatním pracovníkům, kteří už nemohou, ale nevzdávají to. Po vyslechnutí příběhu běžného pracovního dne zdravotní sestry z covidové jednotky z velice blízkého okolí, které za směnu v průměru zemřou dva pacienti a kterou oběti covidu prosí, aby je při jejich odchodu na onen svět držela za ruku, si nejsem jistá, jestli jsou perníčky jako vřelé díky to pravé ořechové. Možná snad kdyby jim věnovaly ty masáže? 

Cítíte-li lehounce podbarvený jedovatý/nakyslý tón (vyberte si, jak je libo), nemýlíte se. Do práce chodím po celou dobu covidovou a protože covid rovná se každou chvíli nějaký zaměstnanec v karanténě či doma na ošetřovném díky zavřeným školám a školkám, výsledkem je poněkud brutální absence lidí na klíčových místech. Krokoměr mi ukazuje, že jsem právě zdolala další rekord a došla k Baltskému moři, já melu z posledního a jestli mě něco dokáže, slušně řečeno, rozladit, tak je to sladkobolný email od paní učitelky o dobrovolném pečení perníčků. Ty totiž letos nebudu péct a zdobit ani pro svou rodinu, protože v mojí baterii dochází šťáva a nabíječka se někam ztratila.

Pitva

Mám podezření, že panu učiteli biologie během karantény regulérně hráblo. Po školní pitvě pstruha a distanční pitvě žížaly opět pod rouškou tmy úřadoval a dealoval studentům do připravených krabiček další materiál. Tentokrát si připravil distanční pitvu včely. Prvorozený vyfasoval rovnou pět včelích mrtvolek, které pan učitel získal od včelaře a já asi ani nechci vědět, co bylo příčinou jejich smrti. Detailů pitvy vás ušetřím, protože to, dle mého, nebyla pitva, ale hanobení ostatků té nebohé včelí mrtvolky.

Bořek

Bořek pořád žije, včera na mě ve svém domečku umístěném v rohu na sporáku vystrčil zadek a dnes se odvážil trochu víc. Přiznám se, že po dvou týdnech, kdy se přede mnou šikovně ukrýval, jsem začala mít obavy o jeho zdraví a život a zpytovala svědomí, zda jsem pod ním omylem nezapnula plotýnku, případně jestli se neuvařil ve výparech, které jdou ze zadní části trouby při pečení. Jeho přežití je zřejmě výsledkem mého podstrojování, stejně tak jako jeho nově nabytá žlutá barva, asi se přežral mrkvových slupek. Díky nim a dalšímu odpadu se jeho dočasný příbytek pomalu, ale jistě, mění v přímém přenosu na malý kompost :).

60 komentářů:

  1. Ve stejném čase jsme spolu sdílely kyberprostor, já u tebe, ty u mne :)
    Ty máš k té žížale vztah, to už mi nevyvrátíš. Ty se o ní dokonce bojíš, možná to bude chtít tu mrkvičku strouhat s jablíčkem a piškotkem !
    Možná by to šlo nakombinovat, perníček s příjemným masérem, určitě by se nikdo necukal.
    Tím samozřejmě nechci znevažovat situaci, naopak, i silní jedinci ryjí brázdu.
    Procházkovic, zdravím na sever.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, hezky jsme se sešly :).
      Asi máš pravdu, ne, že by mi Bořek přirostl úplně k srdci, ale je to živej tvor, tak k němu asi nějaký ten vztah mám :D.

      Vymazat
  2. Paní učitelky jsou křehká stvoření. Váš pan učitel biologie by zřejmě potřeboval masáže mozku ! Když vidím děti, jak protestují že chtějí chodit do školy, říkám si že jsme asi opravdu ve finále a říkám si, že máme štěstí v neštěstí, protože moji kluci jdou už dospělí . Navzdory všemu a všem přeji hezké jaro! 🤗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I ne, Ruženko! Mozkovou masáž raději ne, ta by zničila poslední zbytky závitů! Jestli on pan učitel nebude mít nějakou pitvací úchylku... 😄

      Vymazat
    2. Tahle distanční výuka je neskutečně dlouhá a dle mého soudu, zcela zbytečně. Stačilo by testovat a mohlo by být všechno v klidu, takhle to leze na mozek všem.
      I tobě krásné jarní dny přeji! :)

      Vymazat
    3. Dorko, prvorozený mi vysvětloval, že v jejich ročníku prostě praktika splnit musí. Že se při tom jde přes mrtvoly, a to doslova :D, to už je věc jiná.

      Vymazat
  3. No, taky mazlíček :-) Důležité je mít koho krmit :-)

    Jj, podráždění ohl. učitelů chápu. Biolog je fakt pitvací maniak (i když s tím pstruhem se mu to povedlo), to moje děti nezažijí v biologii dohromady ani do maturity, co u vás proběhne za pár měsíců.
    Perníčky - ať peče, kdo chce. Ty opravdu relaxuj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, že už přes rok denně krmím tři chlapské krky, je Bořek třešnička na dortu :D.
      Podráždění kolem učitelů, to jsi napsala velice trefně, řekla bych, že na prvním stupni jim hrabe celkem obstojně :D.

      Vymazat
  4. Janinko,
    nezačal se Bořek náhodou proměňovat v hada (či případně hadici)? 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žížaly jsou prý hermafroditi, takže to bude hadohadice. Zatím se do domečku ještě vejde, až bude přes okraj čouhat ocásek, asi popřemýšlím o jeho stěhování :D.

      Vymazat
  5. No vida, stačí přidat Bořkovi pár kamarádů a máš podomácku vyrobený vermikompostér! :-) A pitvání včely zní vážně dost úchylně. Moc doufám, že ta pitvací mánie pana učitele pustí, než se v látce dostane k biologii člověka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie Veronika domýšlí vše do "zdárného" konce. 😄
      Jsem se tak zamyslela - a říkám si, kdo koho by pak nakonec pitval?? 😄

      Vymazat
    2. Myslím, že jedna žížala stačí. Původně jsem ho chtěla vystěhovat na kompost k ségře na vesnici, ale když jsou zavřené ty okresy... Ještě by ho zavřeli, migranta jednoho :D. Příští týden půjde před dům pod rododendron, má být teplo a krásně, půda snad rozmrzlá je, není se čeho bát :).

      Vymazat
    3. Dorko, občas mám touhu nahlédnout, co se děje v mozku pana učitele, klidně bych se do hodiny přifařila! :D

      Vymazat
    4. Janinko, ty máš touhu, vědět, co se děje v jeho mozku?? Takže bude další pitva?? 😉 😄 😄

      Vymazat
    5. Mám, tam totiž musí být nějaká chyba a já bych na ní chtěla přijít :D.

      Vymazat
  6. Souhlasím, že by si zdravotníci zasloužili masáže a pak by si možná dali i ten perníček.
    Pan učitel má zvláštní zálibu v pitvání zvířátek. -)
    Jsem ráda, že se Bořkovi daří dobře a nemusel se té pitvy zúčastnit.
    Přeji klidné jarní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem ráda, že Bořek patřil do té nepitvací skupiny a ještě více, že se mu podařilo v mojí péči přežít :D.

      Vymazat
  7. Janinko, když by to člověk domyslel....tak pan učitel, možná, chce vychovat a vyškolit dost patologů? a třeba nevěří v brzký konec coronakrize?
    Lidi by zdravotníkům pomohli nejvíc tím, kdyby se chránili před nakažením a nemuseli do špitálu.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje řeč, Jiřinko, nejvíce by lidé pro sebe, zdravotníky i ostatní udělali, kdyby používali zdravý selský rozum.

      Vymazat
  8. Už není vůbec nic jednoduché. Ze všech profesí lidi, kteří každý den musí sdílet krutou realitu, to mají hodně těžké. Pracovat několik hodin v respirátorech, v igelitových kuklách a kombinézách, nikomu to opravdu nezávidím.
    Není pan učitel "vyučený" patolog, co zběhl od své profese?
    Janinko, opatruj se a místo pečení odpočívej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kombinézu naštěstí nemám, respirátor a rouška osm hodin na obličeji ale taky není žádná hitparáda. Vždycky si ale říkám, že může být ještě hůř. A moc děkuji! :)

      Vymazat
  9. Jani, pan učitel biologie má asi zvláštní úchylku. Možná má sterilní byt a namísto lůžka odpočívá na pitevním stole. Místo příborů se u jídla zručně ohání skalpelem .... jinak si fakt nedovedu vysvětlit jeho počínání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já si to taky nedovedu vysvětlit. Ani bych se nedivila, kdybychom byli v naší republice jediní, kdo pitvají distančně :D.

      Vymazat
  10. Kdyby byla paní učitelka byla chemikářka, tak bych ten perník chápal.
    Ale Venca DG říká, že perník se vaří, tak nevím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není perník jako perník. My takhle, mimo jiné, říkáme všemu bílému, co se doma rozsype. Dnes to byl třeba polovičákův proteiňák :D.

      Vymazat
  11. Janinko, mně se jen vybavuje, že nezodpovědných lidí je stále dost... nejdřív mají přístup, mně se nic nemůže stát a pak jsou odkázaní na péči sestřiček. Sestřičky to nemají lehké. Ale ty také ne. Tak nožky nahoru a ať se daří celé rodince i Bořkovi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lehké to dnes nemá asi nikdo, ale zdravotníky opravdu lituji. Obzvláště mě vytáčí, když někdo řekne, že si tu profesi vybrali dobrovolně. To ano, ale třeba taková sestřička, která si vybrala například obor ORL a která byla převelená na COVID jednotku, to zřejmě bude nést hodně těžce.

      Vymazat
    2. A moc děkuji, i za Bořka a kluky! :)

      Vymazat
  12. Když každý den sleduji počet dětí, které chodí na pískoviště za naším domem, pak vážně nerozumím tomu, proč nechodí do školy. I když jde o pískoviště s houpačkou a skluzavkou, jsou tam většinou děti kolem 10ti a více let, samozřejmě bez roušek. Asi jsem už fakt tak stará a blbá, že tomu nějak nerozumím. Janinko, na perníčky se vypeč, myslím, že toho máš sama až nad hlavu. zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Málem bych zapomněla, včera jich tam bylo 21 a prostor to není nijak velký!

      Vymazat
    2. Taky to nechápu, u nás ve firmě se třeba dělají po šesti dnech testy, od té doby nikoho neodhalily. Myslím, že kdyby se testovalo ve škole jako ve firmách, klidně by do té školy děti chodit mohly... 21? To se tam děti na sebe musely hezky mačkat, že? :D
      A moc děkuji! :)

      Vymazat
  13. Kdesi jsem četla názor, že místo pitomých děkovaček by bylo daleko přínosnější zdravotníky, kteří, věřím, jsou už opravdu na dně, řádně ohodnotit. Souhlasím s tím, takže to s těmi perníčky mi taky přijde trochu mimo mísu, podle mě jsou to jen gesta i když třeba dobře míněná, ale čas gest už minul.

    Jinak jsem se velmi potěšila pohledem na Bořka. Dle názvu jsem usoudila, že mu zvoní hrana. To je páne chlapík a jakou má barvičku! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi gesty jsi to napsala moc hezky, úplně mi to mluví z duše...

      Jsem ráda, že tě Bořek potěšil, ani nevíš, jaký mi spadl kámen ze srdce, když se objevil!
      Moje kolegyně se jednou předávkovala mrkví, taky byla takhle hezky žlutá :D.

      Vymazat
  14. Poděkování s perníčkama? No tak to mě vyrazilo dech,kdyby raději než dávat korunky za ingredience na perníčky se složily a daly jim na ty masáže. Sestřičky to v dnešní době moc potřebují než nějaké perníčky....
    No a ten pan učitel s těma pitvama asi přišel o rozum néééé???Janinko opatruj se a měj krásné velikonoce,potřebujete volno všichni ..pa Miluš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, už to tak je, Miluško :D. Děkuji ti za přání a i tobě přeji krásné svátky jara! :)

      Vymazat
  15. Vůbec se ti nedivím, že na pečení nemáš chuť ani sílu. Je to dobrá varianta pro někoho, kdo je doma na homeoffice, ale ne pro vás, kteří musí chodit denně do práce a makat za dva...:(
    Docela mě ten pan učitel zajímá :D co je to zač. Vypadá to na pěkné kvítko :D
    Jůů, Bořek se má u vás jak prase v žitě :D vypadá spokojeně :) (i když nevím, jestli to je zadek, nebo hlava :D... nezapamatovala jsem si to ani po tvém kvízu :D)
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, kdyby jenom za dva. Za pět a už tam dělám i personalistku :D, k tomu mi zrušili autobus, takže ještě jako bonus k tomu domů dva kilometry pěšky. Ale já to dám! :D
      Já ti nevím, jestli je Bořek spokojenej, přijde mi nějakej žlutej :D.

      Vymazat
  16. Netrpí Bořek sociálním vyloučením? Slyšel, jsem, že samota kvůli lockdownu nepůsobí na žížaly dobře, zvlášť pokud se nesmějí prohrabat do sousedního okresu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi se zkusím poohlédnou po nějakém žížalím psychologovi, třeba mu pomůže :D.

      Vymazat
  17. Jani, tomu učiteli už z toho všeho asi taky hrabe. Samé pitvy, a ještě distančně...A té perníkářce taky. Mám starost o Bořka, jak zežloutl. Aby nakonec neměl žloutenku, když se furt hrabe v té hlíně. Co myslíš ? Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, taky mě ta žlutá trochu děsí, jestli ty s tou žloutenkou nemáš náhodou pravdu! :D

      Vymazat
  18. S perníčky to ještě zvaž, možná se budou známkovat :).

    Ten učitel biologie se asi minul povoláním, měl být patologem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako odpověď na perníčky mě napadá jen jedno slovo a není ani trochu slušné :).

      Vymazat
  19. Chudinka paní učitelka, je tak unavená, že potřebuje masáž. Jestli v tom slyšíš ironii, je tam! 🙂 Všichni pracující to přece nemají jednoduché.

    Pan učitel se opravdu minul povoláním, patolog by k němu seděl skutečně víc.

    Bořek se má čile k světu, šikula.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jů, ironie přímo ukázková, je tam! :)
      Pan učitel je taky tělocvikář, to je skoro stejná liga, jako pitvání :D.

      Vymazat
    2. Já si prostě myslím, že všichni pracující to teď mají těžké, tak proč by zrovna učitelé měli mít "privilegia" v podobě masáží? Furt si stěžujou! :D
      Taky jsme měli ve škole zapáleného tělocvikáře. Většího pošuka jsem nepoznala - buzeroval za všechno.

      Vymazat
    3. Je to přesně tak, jak píšeš :).

      Vymazat
  20. Vidím to tak, že pan učitel je hodně zvědavý a co nestačí sám, chce po žácích. To by mne v dětství asi odrovnalo-pitvání.
    Zrovna včera jsem četla, že žížaly jsou moc užitečné pro půdu. Provětrávají ji, zbavují shnilotin. Prohrabávat se ale neumí, lezou spíš do otvorů či hodně měkkých odpadů. Tak jen Bořka využij, když jej tak dobře krmíš. A perníčky nepeč, to je nějaké divné, to myslí ve tvaru vejce či co?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, děkuji ti :). Kdyby to bylo před Vánocemi, asi by učitelky pekly cukroví, to je nenapadlo, tak teď chtějí perníčky, no :D.

      Vymazat
  21. Ač sama nemám děti školou povinné, na přetížení učitelstva jsem alergická. A pomaličku začínám být alergická i na dary pro covidová oddělení. Jako by normální oddělení ani nebyla. Do sčítacího listu píšeme stav pacientů pro urologii na sdíleném oddělení s traumatologií 10 osob. Když sečteme a odečteme příjmy, odchody, překlady ap., tak mi vyjde stav třeba 14 lidí...???
    Ale jsem ráda, že nemusím pendlovat 14 dnů na normálním a 14 dnů na covid oddělení.
    Ani já letos nebudu dělat perníčky. Udělám mazanec a basta fidli.
    A teď, jelikož potřebuji dobít baterky, jedeme s kamarádkou za další kamarádkou. Všechny jsme už po covidu a na zakázaný pohyb v rámci okresu tak nějak házíme bobka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neházela bych všechny do jednoho pytle, třeba takoví středoškolští učitelé prvorozeného si fakt máknou, nicméně to, co předvádí první stupeň u Matýska, to je k smíchu...

      Letos budu ráda, když s klukama upečeme beránka, o barvení vajíček asi nemůže být ani řeč. Přeji ti mnoho sil!

      Vymazat
  22. Zdravím Bořka :D Perníčky i včelky mně teda pobavily. Nenapadlo by mě, že se včela dá pitvat. Pan učitel je fakt asi trochu na hlavu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem netušila, že se dá včela pitvat. Ale je fakt, že to klasická pitva nebyla, spíš utrhávání všeho možného, chudák malá...

      Bořkovi vyřídím! :)

      Vymazat
  23. Akože ten vaš učiteľ bilogie užíva riadne dobrý matroš. Som zvedavá kedy dôjdete k zabam, potkanom, psom a nakoniec ľuďom 🤦‍♀️🤦‍♀️ do konca roku času dosť.
    Bořek krásne rastie a má sa k svetu. Nechystas nejaké pokojovky pestovat?? Vychovas si domáceho kypriaca pôdy. Paradzina 👍👍👍
    A tie perníčky uz by som povedala, hranie na city. Už mám na všetko to okolo vlastny nazor a vôbec nie je pekný. Iné matky a profesie nepracuju?? Ženy predavačky ktoré 12 hodín sedia za pokladnou v jednom respiratore a potom sa do desiatej doma učia s detmi nie sú ľudia?? Im kto upečie perníky?? Pani ucitelky sedia doma na zadku nech pekne krásne vypekaju. Prepáč, nechala som sa uniest 😣😣

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bořek strašně rychle roste, čekám, kdy mi začne vyčuhovat z nádoby, jakmile to počasí dovolí, letí ven :D.

      V pohodě, mám hodně podobný názor, jako ty. Chápu maminky, které zůstaly s dětmi doma a ten čas mají, ale jinak to vnímám stejně, hraní na city, nic víc.

      Vymazat
  24. Co se člověk v mládí naučí,v pitevně jako když najde

    OdpovědětVymazat
  25. Vždycky se u nás říkalo, že být učitel, to není povolání, nýbrž diagnóza. Za svůj život jsem se setkala s různými druhy pedagogů a jsem upřímně zvědavá, co se bude dít tady. Vzhledem k nátuře mé, cácorky i dědovo se velice obávám předem :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, že jsem se přivdala do učitelské rodiny, nemohu jinak, než s diagnózou souhlasit. Přeji hodně štěstí při řešení budoucích školních patálií! 😀

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).