Pitevní zátiší, rasistka na kluky a tak...


Rasistka na kluky

Předvánoční návrat druhorozeného do školy nezačal očekávaným šťastným shledáním dětí a paní učitelky, protože ta skončila v karanténě. Dítka tak vyfásla učitelku náhradní, která na škole působí jako asistentka a která, k jejich smůle, nemá ráda děti. Matýsek si ji přejmenoval na "rasistku na kluky", protože obzvláště na ty je vysazená. Nenávist k dětem ani neskrývá a úmyslně a škodolibě jim hází klacky pod nohy. Třeba tím, že na otázku, jaký kraj se mají na vlastivědný test naučit, jim odsekne, ať se naučí celou republiku. Což je přibližně... polovina učebnice. 

Distanční výuka naruby

Pokud jsem si myslela, že mě na distanční výuce nemůže už vůbec nic překvapit, nemohla jsem se více mýlit. Prvorozeného chemikářka v karanténě vyučovala online z domova, děti zase výklad poslouchaly u počítačů ve škole.

Pitevní zátiší

Týdenní návrat prvorozeného do školy byl ve znamení písemných prací. Natěšení učitelé lačnící po zjištění, zda nabyté vědomosti z distanční výuky nepřišly vniveč, vskutku nelenili. Vítaným zpestřením se tak pro středoškoláky stala pitva pstruhů, které pan učitel k tomuto účelu sehnal velice lacino a které si děti po vykuchání mohly odnést domů. Při této pitevní příležitosti bylo pořízeno nepublikovatelné video a fotografie pitevního zátiší, díky němuž jsem se po výkladu prvorozeného stala odborníkem na skladbu rybího těla. Takže kdyby cokoliv, víte, kde se zeptat :).

Myslím, že je na místě varování - fotografie pod perexem by mohla způsobit problém citlivým povahám, vegetariánům, ochráncům rybích práv, revizorům důstojného nakládání s tělesnými ostatky a všem rybám. 


Byla to dobrá ryba. Doslova. 

80 komentářů:

  1. To vypadá na přípravu k povolání zvěrolékaře :).

    Distanční výuka v podobě žáci ve škole a učitelka doma nemá chybu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla bych hodně překvapená, kdyby se na podobnou dráhu syn vydal, ale pitevní znalosti se vždycky hodí 😀.

      Vymazat
  2. Já bych přišla až na ochutnávku po vyfocení druhého talíře.
    Janinka - odborník na všechno, díky coronaviru.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, máš pravdu, díky koronaviru jsem v sobě objevila netušené možnosti 😂.

      Vymazat
  3. Tu rybu teda pitvali příšerným způsobem. To je v rámci pitvy nemohl pan učitel naučit, jak se to dělá v kuchyni? To by se jim hodilo i v životě. Nevím sice na co studuje, ale ani u zvěrolékaře si moc nedovedu představit, že by operoval ryby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Původně měli zkraje září pitvat žížalu, ale to díky distanční výuce neklaplo. Koukala jsem se na profi videa z rybářské školy a moc se to od nich nelišilo, na prvotinu, která měla 15 cm bych řekla, že to dopadlo ještě docela dobře 😀.

      Vymazat
  4. Distanční výuka naruby mě docela pobavila :-) Fajn změna, řekla bych...

    Pitvání pstruhů, to je dost dobrý nápad, před daným učitelem smekám. Zajistit výuku a oběd v jednom, to se vážně málokde poštěstí. :-)

    Jinak ten týden v prosinci, komplet narvaný testy, to bylo docela divné - dost stres, písemka za písemkou, děti si ani neužily, že jsou mezi vrstevníky, což podle mě bylo v danou chvíli o dost podstatnější...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pstruha zblajzly děti k večeři, starší ho dokonce sám připravil 😀.
      S těmi písemkami mi ho bylo fakt líto, přitom je při distanční výuce fakt drtili 🤔.

      Vymazat
  5. Taky jsme na gymplu něco pitvali, ale nemůžu si vzpomenout co :D Já už nejsem školou povinná, ale moji bráchové kňučí, že už je ta distanční výuka štve a těší se do školy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bych řekla, že to štve nejen děti, ale i rodiče 😂.

      Vymazat
  6. Ještě že my nikdy nepitvali:-)
    I tak jsme měli zabíjačky doma, takže tohoto jsem si nechtíc užívala dosyta.
    Dnes mi synovec taky naříkal, že by chtěl do školy, i kdyby tam jen psal písemky, nesnáší distanční výuku. Upřímně, já taky ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na škole pitvala maximálně zákoník práce a účetní tabulky 😀.
      Myslím, že distanční výuku nesnášíme všichni stejně... 🤨

      Vymazat
  7. Vše je naruby! Už aby se vše fakt vrátilo do normálu. Jeden vnuk šel dnes do školy - 1.třída, druhý opět doma.
    Pstruh teda raději na druhé fotce :-).
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je. U nás jsou doma všichni tři chlapi, jsou zlatí, ale co si budeme povídat, dospělí to zvládnou, ale dětem škola a kamarádi chybí 🤔.

      Vymazat
  8. No když jsem kdysi na Fotografii dávala v rámci Kontrastů mrtvého kapříka, varoval Mike už předem citlivější povahy, a to byl vcelku! Tohle je hodně velká brutalita, ale mně ne neznámá, neb ryby jsem na vánoce kuchala mnohokrát. Jediné co mi vadí je vylupování očiček když dávám vařit hlavy na polívku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kluci očička nejen vylupovali, ale i řezali. To bylo i na mě moc 🙈.

      Vymazat
  9. Učitelé, kteří nesnášejí děti (a patrně i učení, když už jsme u toho), to je skutečně výhra pro všechny zúčastněné. Kdysi jsme se takhle učili geologii ČR - v učebnici o tom byly pro změnu dva odstavce a my měli v sešitě nadiktováno snad dvacet stránek. Horor. Nechápu, proč takoví lidé nejdou raději dělat cokoliv jiného.
    PS: Pozor na ulítlé písmenko v nadpisu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A úplně nejšílenější je, když takovou učitelku dostane natěšený prvňáček...

      P.S: Díky moc za upozornění, publikovala jsem z mobilu a i když jsem to kontrolovala několikrát, nevšimla jsem si toho 🙊🙉.

      Vymazat
    2. Přiznám se, že jsem si nadpis četla v pozdních večerních hodinách a velice mne zaujal, přečtení jsem si nechala až na světlo boží :)

      Vymazat
  10. Vkrádá se mi tam otázka, kolik z nich by bylo schopno tu rybu i zabít ?
    Vím, že mnoho lidí s tím má obrovský problém v praxi, pak už kuchat není problém.
    Ovšem rybička již připravená mne nalákala, ještě sklenka piva a pak kousek dortíku, bylo by ? :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad tím přemýšlet mě vůbec nenapadlo, ale jestli je po mně, taky by zabil vážně jenom v nouzi nejvyšší.
      Dortík bude, únorová dortíková úroda se blíží! :D

      Vymazat
  11. Náhodou mi tohle připadá hodně praktické a vůbec ne špatné. My jsme zase jednou na laborkách pracovali s kuřecími křidélky, ukazovali jsme si na tom, jak fungují svaly a tak.. A já jsem byla jedna z mála, kdo neměl problém se toho masa dotknout, protože přece pořád něco vařím a připravuji v kuchyni. Zajímalo by mě, jak by se některé mé nanynkaté spolužačky tvářily na přípravu játrových knedlíčků. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšovi práce s rybou nevadila, doma často pomáhá v kuchyni, takže s tím problém nemá. Ale než zase zavřeli školy, neměli jsme šanci zjistit, jak dopadla při pitvě vegetariánka z druhé skupiny :D.
      Trefila jsi to naprosto dokonale, příprava játrových knedlíčků je vrchol! :D

      Vymazat
  12. Jak na mě ryba "kouká", nemám na ni vůbec chuť :D Když už, tak veškerá příprava ryby bez mé přítomnosti - naštěstí se u nás tak často nejí, protože tady ji mají rádi jen tři ze čtyř strávníků. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, v tomhle případě ta ryba už ani nekoukala, protože oči to taky odskákaly :D.
      U nás čerstvé ryby nejíme téměř vůbec, zní to blbě a naprosto negurmánsky, ale víc si pochutnáme na obyčejném filé :).

      Vymazat
    2. U nás se nejí kapr - teda sestra jo, ale já bych ho nevzala do pusy. Jsem raději, když si koupíme třeba kus lososa, nebo cokoli jiného, ale nesmí to být vcelku. ☺

      Vymazat
    3. Kapra taky nejím, v nouzi asi jo, ale jinak je to pro mě taková blátoryba. No a pstruh, to bylo to samé v bleděmodrém. Možná proto je dostal učitel tak lacino :D.

      Vymazat
  13. Kuchat rybu neumím a už se to učit nebudu, ale pečeného pstruha bych si dala hned, mňam ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom úplně stejně, až na to, že pstruha jsem si zobla kousek a chutnal jako kapr, takže pro mě se žádný zázrak nekonal :D.

      Vymazat
  14. Prohlédli jste dobře obsah žaludku? V knize professora Schmeila "Přírodopis živočišstva" z rou 1906 se o pstruhovi píše toto: " Dle útvaru těla pstruh jest dravcem, lovícím neustále všechno menší zvířectvo vodní." Dospěli jste ku stejnému závěru?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prohlédli. Podle obsahu žaludku to byl vězeň, kterému nedávali najíst a tak žral ten chudák i kameny. Dravec to možná byl na svobodě a to už teď asi nezjistíme.

      Vymazat
  15. Rybu jsem kuchala jen jednou, když nám známý donesl kapra a muž nebyl doma. Vzala jsem do ruky kuchařku, kde byl návod jak na to a zvládla jsem to. Ovšem jsem raději, když ro nemusím dělat.
    S učitelkou, která nemusí děti, se potkal náš vnouček ve školce. Byla z toho nepěkná anabáze.:( Takoví lidé nemají ve školství co dělat!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rybu jsem nekuchala ani jednou a vůbec mi to nevadí :).
      My měli na učitelky většinou štěstí, jenom tahle se nějak nepovedla...

      Vymazat
  16. My ve škole nikdy nic nepitvali, myslím, že jsem o hodně přišla :D Ta paní asistentka "rasistka" musí být asi hodně zatrpklý člověk...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky nepitvala a myslím, že žádné trauma to na mně nezanechalo 😀.

      Vymazat
  17. Jako zvířetníková Ryba proti uvedenému nic nemám, naopak vždy před Štědrým dnem si také vždy zapitvám - na kaprovi. Ryby miluju na všechny způsoby a jen jako ukázku, kam až v tomhle lehce kanibalském přístupu jsem ochoten zajít, mohu uvést to, že když jsem letos během Vánoc po pěti dnech (2 jídla denně), kdy jsem nejedl nic jiného než kapra, přišel poprvé do obchodu, musel jsem se hodně držet, abych nekoupil dalšího kapra aspoň zmraženého, takovou jsem na něj měl chuť :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi si jistý, že jsi jedl kapra? Podle počtu porcí to vypadá na malou velrybu! 😀

      Vymazat
    2. Vánoční kapr je totiž mimořádně chutný. Nevím čím to je, ale je fakt lepší než běžně kupovaný kapr během roku.

      Vymazat
  18. Já teda nevím, jestli bych to dokázala sníst. Já bych ji asi pohřbila :-) No, na zeď bych si to zátiší nedala, i když možná tu druhou fotku... Mňam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pitvali ve dvojicích a spolužák pstruha nechtěl ani vidět, prvorozený s tím evidentně problém nemá 😀.

      Vymazat
  19. Máme v blízkosti rybník, kde se koná každý rok rybolov a pak se ryby prodávají. Kapříky si tam jedeme zakoupit. Ovšem zabíjecí obřad není mým šálkem kávy, takže odcházím stranou a přicházím, když už je dílo hotové, ryba vykuchána a já už ji mohu doma jen naporcovat. Myslím ale, že vůbec není na škodu tuto záležitost umět zvládnout.
    Když se prvňák potká s učitelkou, která nemá pro toto povolání buňky, je to fakt blbé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já, která nezabije ani mouchu nemůžu od doby, kdy jsem viděla, jak teta zabíjí kachnu, tyhle konce ani vidět.
      Matýsek je naštěstí větší, ale ty prvňáčky fakt lituju, nehledě na to, že paní učitelka působí i v družině, Máťa tam raději kvůli ní přestal chodit.

      Vymazat
  20. Poslední dobou si říkám, že jsem ráda že už nejsem ve škole, ale problém je, že to v práci není někdy o moc lepší...

    Mě vždycky stačí, když vběhnu do kuchyně, když taťka připravuje kapra, ale až v takové fázi jsem to naštěstí neviděla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, ale když na to přijde, jako dospělá se s problémy v práci dokážu vyrovnat a přinejhorším z ní můžu i odejít. To dítě bohužel nemůže...

      Vymazat
  21. Tu učitelku zastupičku bych asi nahlásila. Je to koza. A to pitevní zátiší se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dííík, koza je dobré pojmenování, Matýsek byl ale trochu drsnější :D. Naštěstí ji děti měly jen něco málo přes týden, ale i tak to bohatě stačilo.

      Vymazat
  22. Jo my jsme pitvali tak leda zizslu a letní chrousty... Holt co se člověk v mládí naučí, v poté ne jako když najde...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byli v časovém skluzu, chrousti nikde, žížaly taky ne, tak padla volba na rybu. Když jsem to vyprávěla v práci, kolega říkal, že jeho kamarád dokonce pitval morče. To bych asi už nedala.

      Vymazat
  23. Putovat pstruha ve škole by mě tedy nenapadlo! My ještě měli v 9.třídě vaření, ale bylo to bez krve :-) Učitelky zasedlé na určitý typ žáků. a žákyň jsem poznala bohužel dost, většinou ženské a většinou soudružky na které se v té době moc nemohlo. Řešily si problémy na dětech, ale na to se přijde až v dospělosti , bohužel .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako dítě jsem takovou učitelku taky zažila a musím říct, že to byla skutečná svině, na kterou tenkrát nikdo nemohl. Týrala děti jak fyzicky, tak psychicky, naštěstí mě měla jen rok, ale ty vzpomínky se vymazat nedají.

      Vymazat
  24. Vypadá to velmi mňamózně, tedy na té druhé fotce, zátiší je takové hodně syrové, připomíná mi to díla starých mistrů s mrtvými rybami, kachnami a tak, co se naskytlo. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky mi to trochu připomnělo obrazové zátiší. Zde rozložen zkoumaný objekt i nástroje. Plus pár detailů.

      Vymazat
    2. Přesně to mě napadlo, když jsem viděla fotku poprvé, dílo starých mistrů! :)

      Vymazat
  25. Ve škole jsme nic nepitvali, ale později jsem brigádně pitvala kuřata nalince v drůběžárně. Již oškubaná. Dělat bych to furt nechtěla. Já jsem v životě nezabila kromě hmyzu žádné zvíře. A maso jím. Distanční výuku si užije hlavně snacha-učitelka a ze
    4 vnoučat mrňavých nejstarší vnučka zatím je prvňačka-( té druhé várky). Dospělá vnoučata už pracují.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem ve škole nic nepitvala a jsem za to docela ráda :).

      Vymazat
  26. Jo, také jsem zažila učitelku, která neměla ráda děti. Říkala, že děti mají rádi pedofilové... Byla hodně přísná, ale na druhou stranu hodně naučila.
    Také znám učitelku, která je velká feministky, chudáci kluci, na ně je fakt ošklivá a dělá si z nich legraci...
    Učitelka doma a děti ve škole?? Zůstává mi rozum stát... Proč nemohly být děti taky doma??
    Pitva ryby mi připomíná ségru, která pitvala ryby ve Vodňanech :D...
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příbuzná je učitelka a bylo mi smutno, když říkala, že i ona si vybírá ve třídě dítě, po kterém se vozí. Věřím, že ty taková nebudeš :).
      Ta distanční výuka naopak byla zrovna v termínu, kdy děti chodily týden do školy, ale učitelka byla zrovna doma v karanténě, tak proto :).

      Vymazat
  27. Inu, doufám, že rybišku pitvali po zabití. :-) Jinak, ač zátiší působí kapku krvavě, je to normálka, když se porcuje rybiška, prostě čistotu neudržíš. Ale pstruh je nárramně náramná bašta a to, co se skýtá pod zátiším, vyrovnává vše. Přeju dobré pochutí, protože počítám, že už je pstruh dávno zbaštěný. :-)
    Rasistku na kluky můžou kluci brát jako školu života. Na blby, kteří jim hážou klacky pod nohy, určitě v životě narazí. A dobré je, že tahle rasistka na kluky je jen zástup a ne hlavní proud.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rybičku přinesl pan učitel už jako mrtvolku :).
      Rasista je zástup a postarší, vidina, že tam moc dlouho nebude, je docela lákavá :).

      Vymazat
  28. Jani, kdyby pitvali žáby, tak jste si nepochutnali ☺

    OdpovědětVymazat
  29. Ryba na mě vybafla, aniž bych si přečetla varování...ajaja. Ale je to dobrý, nejsem zas tak citlivá povaha :D. Děti, rodiče i učitele (ty dobré) upřímně lituju, tahle doba je šílená. Jsem ráda, že učím angličtinu online běžně a učila jsme ji ještě před pandemií. Ale některé předměty musí být peklo vyučovat online. Učím jednoho druháčka a i s ním je to občas fuška, když se do výuky moc nedá zapojit pohyb.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajaj, to se omlouvám, chybička se vloudíla, zapomněla jsem, že perexy fungují jen když jsem na hlavní stránce :D.
      Blížící se konec distanční výuky vypadá docela nadějně, tedy alespoň pro páťáčka, ten tu školu potřebuje jako sůl, chybí mu kamarádi.

      Vymazat
  30. Jani, nějak jsem si vzpomněla na svá školní léta, kdy jsme pitvali žížalu. Nechci popisovat jak, ale byl to eklhaft. Nevím, co by na to dnes řekli ochránci přírody.
    Rybka tepelně opracovaná vypadá velice chutně. 👍👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neřekli by nic, už jsme ji v týdnu taky absolvovali, určitě o tom bude minimálně jeden článek! :D

      Vymazat
  31. Od teorie anatomie k praxi kulinářství!

    OdpovědětVymazat
  32. Já také znala učitele, který neměl rád děti. Teda jen některé děti a k nim patřila moje dcera. Tím si právem zasloužil to, že já jsem neměla ráda jeho. Dceru jsem dala do jiné školy a na něj podala stížnost. Asi po dvou letech byl propuštěn s tím, že už nesmí učit, a to je dobře protože takový člověk na první stupeň základní školy nepatří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Učitelství je prý diagnóza, myslela jsem, že to platí jen o ženách, ale evidentně ne...

      Vymazat
  33. Myslím, že takovou činnost jako je pitvání ryby, bych si nechala ujít :-D

    OdpovědětVymazat
  34. Taky jsem poznala učitelku hned v první třídě, která se vozila i po děvčatech. To se nedá zapomenout, protože jsem byla jedna z těch, kterou ponižovala tak, že se mě škola celkově zprotivila.
    Kuchání rybičky mě fakt neláká, ale upečeného pstruha bych si dala. :D :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je, myslím si, nejhorší, když takovou učitelku dostane natěšený prvňáček...

      Vymazat
  35. Náhodou - šikovné to je - zapojíš zručnost, získáš znalosti, jemnou ruku a nakonec i nějaké ty kuchařské dovednosti. Plus na závěr se ještě poměje bříško - no, neber to! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, proti pitvě žížaly tohle byla ještě pohoda a něco to těm dětem dalo :D.

      Vymazat
  36. Pstruh fajn ale k momentalnej vzdelávacej situácii len toľko... guľku do hlavy. Všetkým exotom ktorí si myslia že deti sa na dištancnej aj niečo naucia. Iba ako odflaknut skolu zadarmo. Dufam ze v buducnosti nebudem potrebovať doktora, ktory končí tohto roku 🙈🙈.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na třídních schůzkách se mě učitelka ptala, jestli mám nějaké poznámky k distanční výuce. Tak jsem jí řekla, že mi přijde jedna hodina online denně málo. Odpověď byla, že pro někoho to je málo, pro někoho moc, v rodinách jsou sourozenci, co si půjčují notebook mezi sebou a že to jinak nejde. Škoda mluvit :/.

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).