Matýskova schovka


Předminulé Vánoce jsem utnula zažitou letitou tradici, která nesla název "vánoční kolekce". Každým rokem totiž byly produkty z ní čím dál méně poživatelnější (asi proto jsme dostali od zaměstnavatele jako vánoční dárek jednu obří krabici :)) a tak rozhodnutí ozdobit stromeček pouze tím, co máme doma všichni rádi, bylo docela na místě. Poslední kombinace Margotek, banánků v čokoládě, Kinder bonbónů a čokoládových vajíček s nugátem a mléčnou náplní se vážně povedla, i když připevňování háčků byla podstatně pracnější záležitost, než tomu bylo v letech minulých. Možná to bylo proto, že dohromady bylo těch čokoládových jednohubek asi 250 :).

Tradiční privilegium dětí věšet dobroty na strom jsem ale zachovala. Podle očekávání a zkušeností z let minulých se sem tam "jako" urvala šňůrka nebo háček a "jako" roztrhl papírek a bonbon se musel sníst, ovšem jedna věc byla letos jinak. Tentokrát se totiž Matěj podezřele rychle vracel od stromečku pro další cukrátka k pověšení. Chvíli jsem ho pozorovala a pak mi to došlo, ten pacholek, místo aby hledal vhodná místa tak, aby byly dobroty rozvěšeny rovnoměrně, si je dával jen na jedno místo hluboko do útrob stromečku.

"A to má bejt jako co?"

"Schovka. Abych to pak nemusel na stromečku dlouho hledat!" 

A hádejte, kdo na tu schovku zapomněl a kdo se z nabytého obsahu důmyslného úkrytu při odstrojování našeho ekobioracio stromečku radoval? Matýsek to tedy vážně nebyl :).

63 komentářů:

  1. Zapomenuté skrýše dělají radost všem hledačům pokladů a archeologům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky jsem chtěla být archeoložka, kriminalistka nebo novinářka. Tak jsem místo toho genealožka a jako bonus pátrám na stromku po zapomenutých cukrátkách :).

      Vymazat
  2. To je jako najít poklad. Já už pár let sladkosti na stromeček nevěším, páč mi to přijde jako zbytečná práce a navíc je stromeček velmi brzy zase oškubán jak slepice do polívky. Tak už ty dobrůtky dávám rovnou na mísu na stůl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás to mají kluci jako dobrodružství, když se můžou potají přikrást ke stromku a ozobávat ho. A až je to přestane bavit, nejspíš s tím taky nepřestanu, protože tu je pořád můj manžel :D.

      Vymazat
  3. Prima nápad, stromeček ověšený samými dobrůtkami. Kolekce nikdy nebyly moc lákavé, ale pár bonbónků se jíst dalo a po těch zůstávaly na stromečku jenom papírky. Ty ostatní dostával náš děda, měl sladké rád ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně kolekce dřív chutnaly, byly takové poctivé, i ty náplně, dnes to ale nemá s nějakou chutí nic společného, dají se jíst jen čokoládové figurky a těch tam je zatraceně málo. A děkuji! :)

      Vymazat
  4. Matýsek má za ušima, i když nakonec ostrouhal:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To má :). Ale tak úplně neostrouhal, zbylo mi totiž dost bonbonů, takže jsem je dala klukům, aby si jimi ozdobili i svůj malý stromeček v pokojíčku, nejspíš proto na schovku zapomněl :D.

      Vymazat
  5. Klučík je šikula a maminka pohotový reportér a fotografka. Super. Kouzlo Vánoc.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Jani, děti jsou vynalézavé a mají báječné nápady. 👍👍 Škoda jen že svou schovku nevyužil.😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou :). Nevadí, že schovku nevyužil, zkrátka taky nepřišel, kluci totiž měli v pokojíčku maličký stromek, na kterém nechyběly ani ty dobrůtky :).

      Vymazat
  7. Já bych tipoval tatínka :). O něm se nezmiňuješ ani tolik jako inspektor Columbo o své manželce a zásadou detektivních příběhů je, že musí mít překvapivé rozluštění.

    OdpovědětVymazat
  8. Na mém stromku není nikdy nic k jídlu. Možná proto, že bych pak třeba poklad našel až o příštích Vánocích :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po přečtení tvého článku o vánočních stromcích předávajících si zkušenosti to naprosto chápu :).

      Vymazat
  9. Máme jen miniaturní umělý stromeček, takže na něj věším jen ozdoby. Pamatuji si jedny Vánoce, kdy měl syn stromek vedle postele a zodpovědně z něj kolekci obíral. I po letech, kdy už zdobí stromeček se svými dětmi, vzpomíná na to jak měl dobroty hned u ruky. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je milá vzpomínka :). Naši kluci mají miniaturní stromeček v pokojíčku a nechyběly na něm ani bonbony, taky zodpovědně obírali, jak jsem zjistila při odstrojování :D.

      Vymazat
  10. Si tam omylem ulil i ozdobu, co...?! :-D

    OdpovědětVymazat
  11. Máš pravdu, že ty kolekce jsou čím dál horší. Nejhůř "vylepšování receptur" odnesli takoví ti raci a šišky ( nebo co to má být), náplň chutná tak uměle, že to snad vyrábí Chemopetrol. A figurková kolekce není o mnoho lepší, mívala jsme moc ráda mléčně figurky ale ty už tak nejsou, co bývaly. Z jedné strany dobře, aspoň mě to neláká. ;)
    Schovka pobavila, pěkné sladké zákoutíčko. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šišky a jejich náplň jsem mívala nejraději, to byla lahoda, o ně bývala u nás doma největší bitka :D. A děkuji! :)

      Vymazat
  12. Kdysi nebylo mezi kolekcemi na výběr, ale figurky byly z kvalitní čokolády a já měla ráda i certle, které byly součástí kolekce.Ty mnozí rádi neměli. To jsou zabalené fondanové bonbony do dvouvrstvého obalu. Ten vrchní byl z lesklé barevné folie.Zabalený byl každý bonbon tak, aby z obou stran byly roztřepené konce- taková jako mašlička :-). No to je už ale historie.
    Kolekci na stromeček už nedávám. Synové jsou už tomu odrostlí víc než dost a už i vnoučata berou u nás stromeček jen jako součást vánoční výzdoby. Prostě doba, kdy na stromečku jsem registrovala na háčku i jen prázdný papírek, je pryč. Bylo to ale fajn, takže užívejte si to u vás tak dlouho, jak jen to půjde.
    Pěknou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc milé "kolekcové" vzpomínání :). Certle si nepamatuji, ale jako dítě jsem měla kolekce spojené hlavně s provázky, které byly na bonbonech připevněné, vždycky jsem se je snažila rozplést a oddělit od sebe provázek a tu zlatou nitku. Myslím, že nás takových tu bude asi víc :) a bude to asi to jediné, co mi na kolekcích bude chybět, zůstalo mi to až do dospělosti :).

      Vymazat
  13. Už mnoho let kolekce ani nekupujeme, ani nedostáváme :-). Pamatuji si však samozřejmě dobu, kdy jsme díky počtu našich dětí, dostávali v práci nejvíce kolekcí z osazenstva, rovnou tři! Věšeli jsme na stromek a posléze při odstrojování se vše rozpočítalo na pět dílů a všichni jsme si chránili své mističky. A také docházelo k tomu, že sice na háčku visel bonbón, ale jen naaranžovaný papírek, uvnitř zel prázdnotou. Jo byly to hezké chvíle...
    Krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, naši byli zaměstnaní v Bnš oba v Benaru a nás bylo 6 dětí, měli jsme 12 kolekcí a určitě ta čokoláda nebyla tak hnusná, jak co tam dávají teď.Ale byly tam i jiné bonbony, než jen duté figurky. Taky jsme věšeli malá jablíčka a pěnová kolečka.U strojení stromečku jsme museli zpívat, abychom neujídali.
      Přesto byly Vánoce krásné. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jako děti jsme taky mívaly po odklizení stromečku svůj podíl, prázdné naaranžované papírky jsem začala nacházet až s příchodem dětí, ony ale ten papírek vycpaly jiným papírkem :D.

      Vymazat
    3. Jiřinko, dvanáct kolekcí? Tak to byla super čokoládová nálož! A to s tím zpíváním asi doma zavedu taky! :)

      Vymazat
  14. Prateta taky měla na stromečku kolekci, kterou jsme se sestrou ujídaly. 🙂

    OdpovědětVymazat
  15. No to je chytrolín :D
    My letos koupili Betlemskou. Nejvíc děcka hledali na stromku černouška :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je :D.
      O Betlémské kolekci jsem ještě neslyšela, to si musím vygůglit :D.

      Vymazat
  16. Tak to mě skutečně pobavilo! :-D A přístup k vánočním kolekcím naprosto chápu. Několik posledních let už jsem snad ani neochutnala - a nechybí mi to ani trochu.

    OdpovědětVymazat
  17. Tak to je tedy pěkně fikaná schovka! Mě čokoládky zmizely ze stromečku už po Vánocích, a zloděj byl tak drzý, že se ani neobtěžoval vyhodit papír od čokolády, ale byl fikaně upravený tak, že zdálky to vypadalo, že čokoláda je ještě uvnitř :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to dělal Matýsek, vycpal papír od bonbonu jiným papírkem a vrátil to zpátky :D.

      Vymazat
  18. Schovka tak dokonalá, že časem zapomenuta. :D Poučení pro příště - ke každé schovce si namalovat plánek, a hlavně, neschovat ho tak, aby se pak nenašel :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matýsek je po mně. Jak si něco nenapíšu do kalendáře nebo nedám na ledničku, upadá vše v hlubině zapomnění :D.

      Vymazat
  19. Jééé, to byly časy, kdy ty bonbóny visely na stromku a chutnaly a byly dobré.
    To je let a jak jsme s bráchou nechávali záměrně viset ty blýskavé papírky od fondánu a táta klel, když našel prázdný, prázdný, prázdný :)
    Krásné časy zažíváš, moc ti to přeju, kluci budou vzpomínat !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nenacházím prázdný papírek, já ho mám vycpaný jiným papírkem a naaranžovaný tak, že si toho rozdílu nevšimnu, dokud ho nevezmu do ruky :D.
      A děkuji, užívám si to plnými doušky! :)

      Vymazat
  20. To je skvělé :D! Ale že na to zapomněl ukazuje skutečnost, že cukrátek bylo po celém stromečku spoustu, takže se své schovky nemusel ani dotknout :D třeba to měl na horší časy, kdyby už byly všechny ozdoby snědeny :D
    To mi připomíná, že jsme se ségrou asi před 10 lety dostaly k Vánocům přívěšek, který měl originální balení. Byl uvnitř koule, takže jsme ho samozřejmě nenašly, až nám to musela mamka říct :D
    Leník

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že těch dobrot tam letos bylo fakt hodně :D.
      Přívěšek jako ozdoba, to je geniální a originální balení dárku! :)

      Vymazat
  21. Ta improvizace s dobrotkami je super nápad, fakt je, že posledních pár let jsou ty kolekce vážně nedobré a tyto Vánoce jsme už žádnou raději ani nepořizovali.

    Jj, to utržení poutka apod. při věšení - to je přesné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super nápad to byl, jen kdyby na něj nezapomněl :D.

      Vymazat
  22. Když byla holka malá tak jsem kupovala každý rok tu figurkovou. Bonbonky se snědli a čokoláda se po odstrojení stromečku rozpouštěla v mléce. Na to se holka moc těšila, byl to takový náš povánoční rituál. Dnes už kolekce nekupuji, nestojí za nic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, taky jsem dřív kupovala figurkové, dnes o jejich kvalitě škoda mluvit.

      Vymazat
  23. To je fakt, že dřív ty kolekce bývaly nějaké lepší. Dřív u nás zůstávaly na stromku jen prázdné papírky, ale postupem času zůstávalo i cukroví, tak jsme tradici zrušili. Ale vy jste na to vyzráli .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že zůstávaly bonbony z kolekce na stromku, to není asi úplně dobrá vizitka pro výrobce.

      Vymazat
  24. Mates se schovává, kde mu káže nevinnost. Jen počkej, až doroste do věku, kdy začne vyvádět vylomeniny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matýsek má v horoskopu, že před ním bude druhé pohlaví utíkat na stromy, jsem připravená na všechno! :D.

      Vymazat
  25. Naši-teta- mívali stromeček zdobený jen "stříbrnými" ozdobami a tak vítězily t.zv. salonky- bonbonky a ty se daly hezky vybalit nenápadně a nahradit fondán - kostkou cukru. Kolekce, když byli kluci malí byly kvalitní , ale větzšinou jsme věšeli jen figurky a zbytek také dali na misku. On živý stromek v paneláku hrozil při otrhávání podestýlkou z jehličí. Pak, když byl umělý jsme to dávali na stromek, aby byl "bohatší", přestože ozdob jsme měli krásných dost. Máš šikovné kluky, to se musí nechat-myslí hlavou...♥

    OdpovědětVymazat
  26. Když byli kluci malí, milovala jsem tu průpovídku ono se to utrhlo. A když ji náhodou řekl i manžel, bylo o zábavu postaráno. Už pár let dávám na stromeček jenom báňky a háčkované nebo proutěné zvonečky. Už aby ti mladí vyrobili nějaké to vnouče....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to znám, u nás je "ono se to samo" univerzální hláška :D.

      Vymazat
  27. Netušila jsem , že se ještě prodávají kolekce! Myslela jsem si, že zanikly spolu s vánočními oslavami pořádanými odborovými svazy 😉 V Itálii jsem nikdy na žádnou nenarazila, poslední vzpomínku mám na ty co nosil tatínek z továrny . Když byla mléčná čokoláda, to byly hody !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O nic jsi nepřišla, žádná sláva to není, raději si zachovej krásné vzpomínky na ty tatínkovy kolekce :).

      Vymazat
  28. Jako děti jsme taky balili bonbony do papírků, věšeli fondánové a čokoládové figurky. A ano, taky jsme mlsali z papírků i zavinili spadnutí figurek. Na to se dobře vzpomíná. Tvůj Matýsek není jiný ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je hezké, že některé lumpárny se ani generacemi nemění :).

      Vymazat
  29. Já si pamatuji, jak jsme se sestrou v dětství veseli ozdoby a cukroví na stromek... Vždy jsem měl starost, aby to bylo oveseno dostatečně rovnoměrně, ale nakonec zvítězil pocit, že "dobrá věc se podařila"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taková zodpovědnost se u dětí hned tak nevidí! :)

      Vymazat
  30. Je to super napad ale pri nasej pazravosti celej rodiny by do Silvestra ostal stromček holý. Preto mi uz zo zasady nevesiame ziadne kolekcie len ozdoby. Obycajne plastove a drevene handmade aby decka nerozmlatili. Alebo mater. Ale ked budu starsie tak možno budeme vesat aj kindervajcia 😁😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kinder vajíčko je geniální nápad - to je jako ozdoba ten nejvyšší level! :D

      Vymazat
  31. Schovka :D :D, schovávala jsem je podobně a nejvíc šišky, jen jsem je nemívala tak na hromadě, ale schovala je vyloženě do větví. Pamatuji si jak mamka měla chuť na bonbon a nemohla nic najít. Chodila kolem stromečku jak mlsný pes a já jí jeden bonbonek "jakože našla". A když se odstrojoval stromeček byla překvapená kolik bonbonů se ještě našlo. :D
    Dobrý nápad místo těch dnes už nepoživatelných kolekcí nahradit tím co má člověk rád. :-)

    OdpovědětVymazat
  32. Koukám, že už jako dítko jsi to měla v hlavě hezky srovnané, úplně tam vidím Matýska! :)

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).