Pravidla pro ženy po čtyřicítce


Věk kolem čtyřicítky je prý v životech žen zlomovým obdobím. Některé chytají druhou mízu a radikálním řezem ukončí dlouholeté manželství, některé porodí první dítě a některým začne regulérně hrabat. Kdesi jsem četla, že podle jednoho výzkumu se drtivá většina žen v tomto věku cítí značně neatraktivně. Dle mého se tak děje proto, že se rozhodly řídit se nepsanými pravidly pro ženy po čtyřicítce. Domnívám se, že je moc dobře, že jsou ta pravidla nepsaná, protože kdyby psaná byla, jejich autorka (předpokládám, že tuhle hrůzu nemohl mít na svědomí muž), by zřejmě už dávno nebyla mezi živými. Jedná se totiž o pravidla ryze antikoncepční a taková, která se snaží udělat z krásného sebevědomého stvoření psychicky labilního strašáka do zelí. 

Pravidlo č. 1 - Ostříhejte si dlouhé vlasy.

Jen co sfouknete čtyřicet svíček na dortu, utíkejte ke kadeřnici a nechte se ostříhat na ježka. Budu si muset vážně promluvit se svou téměř 94letou babičkou Janinkou a prodiskutovat její do pasu dlouhé bílé vlasy. Možná si je ostříháme navzájem. Stejně s touto myšlenkou už nějaký čas koketuji.

Pravidlo č. 2 - Zahoďte boty s vysokými podpatky.

Čím nižší podpatek a tenčí podrážka, tím lepší. V žádném případě ale nechoďte bosy, působí to paradoxně zatraceně sexy. Chcete-li být přeci jen trochu extravagantní, pořiďte si holandské malované dřeváky.

Pravidlo č. 3 - Zapomeňte na dvoudílné plavky.

Abyste předešly komplikacím, neboť i jednodílné plavky mohou udělat jejich nositelku velice přitažlivou, pořiďte si burkini ve velikosti XXL nebo plavky z dob První republiky. Čím delší nohavice a volnější, tím lepší, pruhy na nich budou žádoucím bonusem, neboť vás opticky rozšíří. Nezapomeňte na igelitovou koupací čepici.

Pravidlo č. 4 - Stop bílé!

Striktně ze šatníku vyřaďte bílé a světlé oblečení a přeorientujte se na barvy tmavé. Toto pravidlo je velice finančně náročné, v mém případě bych darovala charitě dobré tři čtvrtiny šatníku.

Pravidlo č. 5 - Nenoste minisukně a neukazujte holé nohy.

Výhoda tohoto pravidla spočívá v tom, že si nemusíte holit nohy a nikdo se nebude pohoršovat nad vaší celulitidou. Tohle pravidlo mi tolik nevadí, protože lehounké rozevláté sukně ke kotníkům jsou mou vášní. Problém ovšem budu mít s barvou, viz. pravidlo číslo 4.

Pravidla č. 6, 7, 8 a 9 - Zapomeňte na výstřih, odhalená ramena, roztrhané džíny a obepnuté a vyzývavé oblečení, například legíny. 

Pytel na brambory nebo na obilí bude dobrou alternativou. Zkoušela jsem to, ale dost to škrábe, obzvláště když jsou v něm zapíchnuté zbytky slámy.

Pravidlo č. 10 - Změňte stravovací návyky, zejména omezte alkohol a snižte kalorický příjem. 

S tímhle pravidlem se kamarádit nebudu.

Vlastně, nejspíše se nebudu kamarádit prakticky s žádným pravidlem. Přiznávám, že období po čtyřicítce zlomovým skutečně bylo. Podobný náběh jsem měla sice už od třicítky, ale až rok péče o babičku mi definitivně otevřel oči. Přestala jsem řešit kraviny, celulitidu a špíčky. Přestala jsem být někým, kým jsem být nechtěla a chovat se tak, jak si přáli jiní. Tohle všechno by totiž nezadržitelně spělo k vyčerpanému a vynervovanému uzlíčku nervů, který si v zájmu zachování dobrých vztahů, zejména těch rodinných, nechá srát na hlavu a neusne bez medicíny, tedy něčeho ostřejšího na noc. Jediným pravidlem, kterým se teď řídím, je 

Pravidlo č. 11 - Poslouchejte svůj zdravý selský rozum, srdce a intuici. Ono to vždycky nějak dopadne.


Na závěr přidávám báseň, která se mi moc líbí a na kterou jsem narazila při hledání inspirace k tématu článku. Jejím autorem je Ilja Lvovič Selvinskij a jmenuje se, jak jinak, Čtyřicetiletá :).


Čtyřicetiletá

Třicetiletou známe od Balzaka,
a já spíš chválím ženu k čtyřicítce:
Ještě nás horkou letní krásou láká,
podzimním zrakem hledí však už břitce.

Neloví hejsky na šarm z operety,
nehledá lehký úspěch v sex-appealu.
Kyselých hroznů dost poznala s léty.
Nalezneš u ní zralý cit a sílu.

Rozum jak šavli nestoudně má nahý,
je jí vše jasné bez rozvleklých řečí,
instinktem vlčic rozeznává záhy
i sebemenší zápach nebezpečí.

Už vyplakala dávno všechny slzy,
už po drobkách rozdala se cele...
Když hon na tebe pořádají druzí -
ona tě schová k sobě do postele.

57 komentářů:

  1. Tak jediné pravidlo s nímž nemám problém je 3. Má obrovská prdel 5XL spolu s prsy č. 2 mi nedovoluje nosit žádné plavky, neb se taková kombinace vůbec neprodává :D Ještěže máme vlastní bazén na zahradě, kde na nás nikdo nevidí...

    OdpovědětVymazat
  2. Těžko komentovat takové téma jako muž. Ale obecně jsou mi nesympatické podobné nevyžádané rady, protože moudří lidé se jimi neřídí, natožpak aby je sami rozdávali :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je zajímavé, že většinou jen ženy mají nutkavou potřebu sdělovat taková moudra světu a je jedno, jestli se to týká pravidel pro ženy po čtyřicítce nebo toho, jak kojit a vychovávat děti :).

      Vymazat
  3. No co mě to teda čeká:-) Ale to poslední pravidlo aplikuji celý život, tak snad i po 40:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se řídíš posledním pravidlem, žádné drama se konat nebude :).

      Vymazat
    2. Janinko, to je super článek a báseň.
      Neřídím auto, neřídím se ani žádnými pravidly, jedu si podle svého. A snažím se nikoho nenasí...at a nenechat se nasír...t.
      Plácám se tu, na světě, už 72 let a něco a zatím dobrý.
      Pozn.: roušky po 65 letech by měly být povinné. ( to je vtip )
      a za mne: život začíná po padesátce.
      Měj se moc hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Je vidět, že mám dneska dost, protože jsem četla že "život začíná po plastice", chvíli mi trvalo, než mi došlo, že tohle jsi fakt asi nenapsala :D.
      Jsme na tom stejně, neřídím auto a jedu podle svého ale tak, aby to bylo oboustranně na bázi slušnosti. Hezký týden přeji :).

      Vymazat
  4. Máš pravdu, že hodně málo žen má po čtyřicítce dlouhé vlasy, ale ty si je prosím nestříhej! Sluší ti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Leni, ale krátké mi sluší taky, neboj :).

      Vymazat
  5. Čtyřicítku si vůbec nepamatuju, možná proto, že Druhorozený šel do první třídy. Neměla jsem čas...:) Pro mě zlomová byla až padesátka (evidentně!). A na světlý barvy se teprve chystám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světlou barvu jsem upřednostnila asi před třemi lety, když jsem zjistila, že příliš mnoho černé mi nedělá dobře a že na mě působí hodně negativně :).

      Vymazat
  6. Já si pamatuji ještě jedno nekrektní pravidlo pro ženy po čtyřicítce, a sice, že by si neměly hrát na schovávanou.
    (protože by je nikdo nehledal).
    Ale přiznejme si (my muži): ženy jsou naše sluníčka a bez nich bychom zvlčili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To pravidlo o schovávané neznám, ale moc se mi líbí! :D
      Ono to platí i naopak, ženy bez mužů by zvlčily taky :).

      Vymazat
  7. Nechala jsem narůst delší vlasy.
    Podpadky mám tak napůl...
    Plavky mám dvoudílné s "tričkem", neb v jednodílných vypadám jako koule167600761
    Bílá mi dělá bezva kontrast a šortky miluju...
    Výstřih se teprve učím nosit odhalený a manželovi se to líbí.
    Snažím se upravit jídelníček, ale moc mi to nejde.
    Sem a tam to bez alkoholu nejde, třeba teď, když jsem slavila padesátku....




    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom hodně podobně, Chudobko :). Jen ty vlasy se chystám setnout :D.

      Vymazat
  8. Pytel odporučuje se jutový. A na hlavu síťku od cibule.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Síťku od cibule mám, jutu seženu. Díky za tip! :)

      Vymazat
  9. Myslím, že mít zdravý selský rozum je dar. Ten nám většinou dobře poradí, co na sebe, co pod sebe, co jíst nebo nejíst, prostě dělat věci tak, jak je cítíme my a co nám vyhovuje. Ovšem sama nemám ráda typy žen, o kterých moje babička říkávala: Zezadu lyceum, zepředu muzeum. A to se kolikrát jedná o ženy, které tu čtyřicítku mají už fakt dávno za sebou ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásně jsi to napsala! O tom lyceu a muzeu už jsem taky slyšela a je fakt, že mezi celebritami se takových najde. A když k tomu přidají plastiku, to je teprve masakr :D.

      Vymazat
  10. Podobné rady se zde dávají spíš ženám po padesátce, neřku-li po šedesátce. A díky všem těm mladě vypadajícím, ve skvělé formě se udržujícím ženám (a mužům !) tady chodíme do důchodu skoro v 70!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že jsme v Itálii i u nás jsme na tom podobně, sice to je v 65, ale co není, může být :D.

      Vymazat
  11. Vlasy jsem si nechala zkrátit na ramena. Ale to je tak jediné. Začínám se rtěnkami, odvážnými laky, podpadky, legíny, kraťasy pod zadek.. A celkově je mi fajn, protože už neřeším, co na to řeknou lidi, a protože mi dochází, že život je krátký. A když ne teď, tak kdy... Ju, a navíc si říkám, že já muže nemusím lovit už na moje tělo, ale na moje pochopení 😄

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super přístup! :D Vlasy půjdou dolů určitě, ale jinak jsem na tom hodně podobně, jako ty, tedy na rtěnku a lak jsem ještě odvahu nenašla, ale jak říká můj drahý, "to pude!" :D

      Vymazat
  12. V šedesáti se to čte skvěle. Směju se tu u toho, a říkám si co u mě bylo ve čtyřiceti zlomové. Bylo, ale to je věc o které se raději nebudu zmiňovat, neb bych mohla být za to ukamenována. Ale vlasy jsem nekrátila protože dlouhé jsem měla naposledy na základce, barvy nosím ráda stále, i když ta černá tam pořád je. vysoké podpatky jsem bohužel musela odložit před sedmnácti lety po operace páteře a už se k nim nedá vrátit, páteř prostestuje, krátké sukně jsem díky své trochu hřmotnější postavě nosila opravdu jen minimálně, ale opravdu neřeším co na to jak žiju, co nosím a co dělám říká okolí. Spíš mi občas dělá radost ještě ho popíchnout...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I ty jedna lumpačice :D, jsem ráda, že je takových lidí, kteří neřeší, co si o nich myslí okolí. To je, myslím si, pro duševní pohodu to nejdůležitější :).

      Vymazat
    2. Jo, a včera jsem si na kavárenské poflakování vzala bílou poloprůsvitnou blůzku s černými puntíky a lososově oranžové kalhoty. A aby ještě víc byla znát naše rodinná sounáležitost (bez domluvy) dcera měla meruňkové šaty a malá šedorůžové. Takže jsme se sešly v různých valérech jedné pastelové barvy!

      Vymazat
  13. Každá z nás prožívala či prožívá to své období, já mohu za nejkrásnější prohlásit to kolem 50.
    A pravidla ?
    Ta jsou na to, abychom je celý život porušovali.

    OdpovědětVymazat
  14. Zlatá Janinko,
    mile jsi mě pobavila, protože kromě jedenáctky to mám tak nějak naopak a nemíním to měnit. :D :-)
    Mhmmm řídím se svými pravidly. :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Janinko, právě jsem si koupila červené šaty a k tomu červené botky, sice jen baleríny, hodlám je unosit do roztrhání.Vlasy si nechám konečně upravit zastřižením, už mi trochu dorostly po chemkách.
    Co si myslí drbny v okolí mi je jedno.Mají mě drbat tak nebo tak.Pořád lepší, když mi budou závidět, než by mě litovaly, hihi.
    Když si věk rozdělím na dva kousky, jsem v nejlepším 40 a 32 - co bych chtěla?
    Moc si to své výročí užívej, nikdo jiný to za tebe neudělá! Oslav to klidně několikrát a drž se manžela, má pravdu.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, děkuji ti za krásný a milý komentář a přeji ti, ať šaty a botky užiješ a ať drbny puknou vzteky! :D

      Vymazat
  16. Hezká úvaha o ženě po 40 a na co dbát. A což teprve po 50, 60, 70 a 80. Ať si říkaj, co chtěj ... Ještě jsem tady a možná o mně uslyšíte. Každý věk má své kouzlo. Pokud vidím, slyším, trochu mně to myslí, trochu sportuji, také se zabývám různými koníčky, jsem na světě ráda. 😊😉

    OdpovědětVymazat
  17. Tak to mám na ten věk naštěstí ještě nějaký rok čas.....
    Ale s těmi vlasy asi něco na tom bude... často plno lidí už s dlouhýma nepotkávám a vím, že v mládí mívaly delší vlasy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čím je člověk starší, tím méně vlasů má, neplatí to vždy, ale většinou tomu tak je. A je jedno, jestli to jsou muži či ženy, možná proto se dlouhé vlasy stříhají, aby ten úbytek nebyl tak patrný :).

      Vymazat
  18. Ach to je boží! Ke čtyřicítce mám daleko, ale pobavilo mě to zaručeně. Mamce bude padesát a minisukní by se nevzdala ani za nic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :). Mamince fandím, minisukně miluju :).

      Vymazat
  19. Tieto klasické rady nám 40rocnym mi fakt dvíhali tlak. Ja som si akýmsi zazrakom zadovážila druhé dieťa hoc by som už podľa odborníkov mala nacvičovať skok do truhly. Nevadí, prežijem to. Ale s tými vlasmi je to také, zaujímave. Ja som práve čítala že by som sa nemala strihať lebo viac vidno vrasky... Ja osobne som mala krátke vlasy skôr za mladi, teraz sa mi nejako do toho nechce. Momentálne som spokojná sama so sebou, konečne, takže pre mňa začalo to lepšie obdobie. Ostatné rady idú tak trochu mimo mňa, väčšinou ako píšeš, radím sa svojou intuíciou. Tá ma ešte nikdy nesklamala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skok do truhly mě opravdu pobavil! :D Roky jsem vlasy měla krátké a na stará kolena mi přeskočilo a mám dlouhé. Ale ostříhám si je ne kvůli vráskám, mastný obličej mi zaručuje život bez vrásek, ale proto, že hustota už není, co bývala :D.

      Vymazat
  20. Tak já nevím, já plním snad všechny body, no 94 let jako Tvé babičce mi není, ale 20 už taky ne. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si poslední dobou zamilovala jednodílné plavky, takže alespoň tenhle bod plním :D.

      Vymazat
  21. I já mám ještě spoustu času do čtyřicítky, ale rozhodně jsem se pobavila. :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Pořád jsou to dračice jako dvacítky, jen je třeba je víc nalít vínem.

    OdpovědětVymazat
  23. Polovinu těch pravidel držím. Boty na nízkém podpatku, vlasy kratší, oblečení tmavší, ale to všechno spíš pro praktičnost, než kvůli nějakým pravidlům.
    Dokonce i výstřihů a odhalených ramen jsem se vzdala. Ale sorry, pokud je venku pětatřicet a výš, pak si beru tílko s ramínky, bez ohledu na to, jaké pohoršení působím. Prostě se nehodlám zalknout vedrem a jestli to někoho pohoršuje, ať si dá panáka. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase v létě chodím bez podprsenky a jestli to někom vadí, má smůlu :D. To by možná mohlo být další pravidlo! :D

      Vymazat
  24. Tak jsem se krásně pobavila.Čtyřicet už mi bylo,padesát nedávno,bílou barvu mám ráda,vlastně všechny barvy mám ráda.Podpadky nenosím a to jen proto,že do práce i z práce chodím pěšky,obvykle táhnu nákup a nemíním se zabít!Souhlasím s pravidlem č.11 používat zdravý rozum.Přeju pěknou i když upršenou sobotu.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář, jsem ráda, že článek pobavil :). S podpatky jsem na tom úplně stejně, jít pěšky do práce ten kilometr a půl v podpatcích asi nebude žádná výhra, nemluvě o tom táhnutí nákupu cestou zpátky :D. I já přeji krásný víkend :).

      Vymazat
  25. Bezva shrnutí :-) Za sebe musím říct, že jsem se dlouho necítila tak dobře, jak okolo čtyřicítky. Člověk opravdu tak nějak dozraje a neřeší prkotiny. Zároveň ještě i zdraví celkem funguje. Má víc času pro sebe (díky odrůstajícím dětem).
    Okolo čtyřiceti jsem se cítila paradoxně víc sexy, než kdy jindy. Teď jsem momentálně trochu skřípnutá covidem, ale věřím, že se brzo z toho otřepu a i tu padesátku za pár let přivítám s jistou grácií :-)
    Věk je číslo a je to hodně i v hlavě. Někdo je skoro důchodce už v těch čtyřiceti a někdo má mysl čtyřicetiletého i v osmdesáti... Hodně to kolem sebe sleduji a vím, kterým směrem se chci vydat. Takže vlasy taky ještě nějakou dobu stříhat nebudu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :). Mám to hodně podobně, čím jsem starší, tím se lépe se cítím po všech stránkách. Je jasný, že takhle to být do osmdesáti být nemůže, o to víc si to užívám :).

      Vymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).