Můj školní deníčku VIII.


Na konci školního roku, během něhož jsem rubriku ostudně zanedbávala, symbolicky přidávám poslední letošní perličky...

Výtvarná výchova

Matěj bude mít na vysvědčení z výtvarné výchovy ve druhé třídě dvojku. Poslední dílko mu paní učitelka zmačkala (omlouvám se za původní formulaci "roztrhala", zřejmě byl obrázek "jen" zmačkán), vyhodila do koše a nechala ho, aby obrázek znovu předělal.

"Maminko, a já to měl zrovna tak hezký..."

Je mi to líto, paní učitelce jsem na třídních schůzkách řekla svoje (a ohledně výtvarné výchovy jsem překvapivě nebyla sama), nicméně účinek to nemělo žádný. Známkování stylem procházení uličkou a vyřknutí ortelu bez pořádného prohlédnutí obrázku u mě nemá opravdu vůbec žádnou váhu. A tak přesvědčuji Matýska, že mi je jedno, co má na vysvědčení, důležité je, co si myslím já a pro mě jsou prostě jeho výtvory a malůvky pecka :).

Začátek druhé třídy, doplňující úkol v Českém jazyce - nakresli ježibabu. Má asi pět centimetrů a do dnešního článku se docela hodí :).


Poznámka

Bože, jak mně se stýská po mateřské škole, kde si paní učitelky děti srovnaly samy, nezatěžovaly rodiče bezvýznamnými blbostmi a nenutily nás řešit neřešitelné...


Abychom si rozuměli, jsem stvoření povahy mírné, které je i přes svůj suchý humor, cynismus, sarkasmus a spoustu dalších chyb vcelku hodné, empatické, konflikty nevyhledávající a které, než něco plácne, nejdříve přemýšlí. Ovšem také jsem stvoření, které nepatří do skupiny "nechámsisrátnahlavu" a které drtí lidská hloupost. Po vysosání informací z druhorozeného, ze kterých vyplynulo, že paní vychovatelka psala poznámku na základě toho, že uvěřila prvotřídnímu vyčůranému hajzlíkovi (o dost většímu, než je Matěj :)), na sebe nenechala má odpověď dlouho čekat...

Vážená paní vychovatelko,

synovi jsem ohledně nevhodného chování a neposlouchání Vašich pokynů domluvila. Tvrdošíjně si ale stojí za svým, že slovo "buzerant" nepoužil a že spolužákovi řekl, že je "blbej", protože ten ho nakopl do holeně. Matěje jsem se ptala, zda to slovo už slyšel - prý ano, ve škole. Pokud to tedy skutečně řekl (předpokládám, že jste to slyšela na vlastní uši, jinak byste mi asi nepsala), pak to není problém z MÉHO domu, ale z VAŠÍ školy.

Děkuji Vám, že jsem musela neplánovaně synovi objasňovat, proč se neříká a co znamená "buzerant-teplouš-gay". Je fajn být osvícený už ve druhé třídě :-).

Hezký den,
J.P.

Myslela jsem, že při psaní článku ze mě to znechucení po pár týdnech spadne a já udělám chacha, chichi. Bohužel musím konstatovat, že naše škola, dříve vyhlášená, jde pomalu, ale jistě do kopru, že ta hloupost a nespravedlnost ve mně sedí pořád a že bych nezměnila ani slovo.

48 komentářů:

  1. A bude hůř! S každým přibývajícím rokem docházky budou učitelky větší a větší zoufalkyně drcené systémem našeho školství, kdy každé čtyři roky dostávají nové a nové, debilnější a debilnější pokyny z ministerstva od čím dál tím víc nekompetentních ministrů a náměstků....

    OdpovědětVymazat
  2. Dagmar Krystynová29. června 2018 v 17:07

    Paní vychovatelka dělá pravopisné chyby. Já bych jí to opravila. Před že patří čárka.

    OdpovědětVymazat
  3. Jak já js m ráda, že tohle už mají oba kluci za sebou....

    OdpovědětVymazat
  4. Kromě těch nejmladších nejen naši synové, ale i vnoučata mají toto za sebou. Máme v rodině učitelku, ale učí na štěstí výtvarku a angličtinu. Vlastně vím, že děti ji mají rády. Ona si nemyslí, že každé dítě je výtvarně nadané a dovede spíš povzbudit. Syn je též pedagog a pracuje s učni a studenty, pěkně si u nás nedávno vykládali o předpisech a nařízeních shora dokionce druhá snacha je také ve škole jako externí pracovnice na pracovní výchovu a sekretářka ředitelky školy pro handikapované děti-většinou. Nemají to lehké, věř mi. Děti jsou mnohé oprsklé a ty mírnější to pak odnáší.

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Mno, pak by ale bylo načase změnit zaměstnání, nemusí to odskákat zrovna děti .

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Chudobko, ani nevíš, jak se těším, až bude Matýsek ze školy venku .

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Starší Míša má na výtvarnou výchovu paní učitelku, která je naprosto skvělá. Když někomu něco nejde, jednoduše mu třeba do obrázku cákne vodu, rozfoukají to a výsledek je fantastický. Jak říká Míša, ona prostě vidí umění ve všem .

    OdpovědětVymazat
  8. Snacha učí už přes 30 let (má 56 let, ač na ně nevypadá- moderní, štíhlá) a zřejmě na děti jde zkušeně. Používá  i moderní metody, připravuje témata předem, klidně jde s dětmi i za masku do průvodu. Není kamarádka, mají respekt, ale mají ji zřejmě děti rády. Byla jsem svědkem, jak se k ní měly  a jak zdaleka ji zdravily.

    OdpovědětVymazat
  9. Gay původně v angličtině znamenal veselý.

    OdpovědětVymazat
  10. Roztrhat dítěti obrázek, to s debilními pokyny z ministerstva nemá nic společného. To je učitelka prostě Milka (kráva fialová)...! Taková ve třídě nemá co dělat.

    OdpovědětVymazat
  11. Bože, ta vychovatelka je kráva a vůbec nemá na místě vychovatele co pohledávat. Milá úžasná Janinko, ježibaba je nádherná. Nějak se nechytám v příběhu, kdy učitelka roztrhala obrázek žáka, tam by to nejspíše chtělo psychiatra, jelikož zde učitelka ukázala své maximální selhání. Toto individuum vůbec nepatří na první stupeň!

    OdpovědětVymazat
  12. Já ti nevím, Světluško naše Zářivá, já bych asi zvažovala návštěvu ředitele školy. Tohle je opravdu VELKÝ přehmat, byť zatím možná jediný...

    OdpovědětVymazat
  13. [5]:ono spíš asi by bylo konstruktivnější navštívit nějaké nervové sanatorim a chvíli tam pobýt ...

    OdpovědětVymazat
  14. Roztrhat jakýkoli výkres je projevem děsivé neúcty k tomu, co někdo jiný vytvořil. Myslím, že mám štěstí, že nemám děti, protože by to se mnou jako s otcem, který si občas chodí přátelsky popovídat do školy s podobnými učiteli, nejspíš neměly jednoduché . Mimochodem, mám jako bývalý učitel vůči učitelům v mnohém úctu nebo alespoň pochopení, ale vocaď pocaď!

    OdpovědětVymazat
  15. [9]: Takovou učitelku aby pohledal... Ono asi na věku moc nezáleží, naše paní učitelka je taky starší a i mladé učitelky dokáží žáčkům pěkně zavařit.

    OdpovědětVymazat
  16. Přesně tak si tu vychovatelku představuji, jako tu Matýskovu čarodějnici Roztrhat něčí výtvor před ostatními dětmi, zřejmě má ta osoba sama dost svých komplexů. Ale ty děti za její problémy přece nemohou. Možná bych kontaktovala ředitelku školy   

    OdpovědětVymazat
  17. [11]: . A to mu ten obrázek roztrhala až po mém výlevu na třídních schůzkách. Jeden aby se bál cokoliv říct, aby to to dítko nemělo ještě horší...

    OdpovědětVymazat
  18. [12]: Tys to, moje milá, dokonale rozsekla! A mě jsi rozsekala taky, tlemím se tu jako blázen! Díky ti za to!

    OdpovědětVymazat
  19. [13]: Moc ti děkuji, Matýskovi to určitě všechno vyřídím .

    OdpovědětVymazat
  20. [14]: No, nebo budou stačit na regeneraci prázdniny, třeba si dá voraz a bude klid .

    OdpovědětVymazat
  21. [15]: A právě proto neposílám polovičáka na třídní schůzky, pokud by se ale situace opakovala nebo to nějak gradovalo, asi nebude zbytí. Už teď paní učitelku lituji .

    OdpovědětVymazat
  22. [17]: Ono to z článku asi nevyzní, ale paní vychovatelka je mladá žába. A obrázek zase roztrhala paní učitelka. Pokud by se to opakovalo, určitě bych to začala řešit...

    OdpovědětVymazat
  23. Nejsem grafolog, ale písmo učitelky mi značí dost nevyrovnanou osobnost. Máte "milou učitelku", umí vše s citem podat.   

    OdpovědětVymazat
  24. [25]: To není písmo učitelky, ale vychovatelky. Třeba to psala na koleně .

    OdpovědětVymazat
  25. Tahle Ježí-baba je skvostná,

    OdpovědětVymazat
  26. [27]: Tak asi má trochu víc bradavic, než normální ženská, ale jinak máš asi pravdu .

    OdpovědětVymazat
  27. Ano,i já bych použila výraz kráva. Naprosto chápu rozladění, to hned tak nepřejde. Šla bych do školy za vedením. Ale: základ je rodina a hlavně stůj vždycky za svými dětmi, neskonale to oceňují. Jsem chytrá,že. Mluvím z vlastní zkušenosti.Bože, to je blbka, vždyť já mám vztek tady taky. Kráva jedna pitomá, roztrhat výkres. Ježibaba je nádherná!

    OdpovědětVymazat
  28. Roztrhat ve druhé třídě výkres dítěti je jen známkou toho, že paní učitelka nezvládá situaci. A poznámka vychovatelky podle pravopisu vypadá, že by do školy měla teprve nastoupit

    OdpovědětVymazat
  29. [29]: Děkuji ti. Pevně věřím, že ten exces byl ojedinělý, že si dá učitelka nervy o prázdninách do pořádku a nic podobného se opakovat nebude.

    OdpovědětVymazat
  30. [30]: Máš pravdu, já měla na hudební výchovu učitelku, která po mně jela jako slepice po flusu. Vysoká, hubená, černé dlouhé vlasy, jako čarodějnice vypadala. Třískala nás učebnicí do hlavy a strašně křičela, dnes už vím, že to zřejmě byla nějaká duševní porucha. Mám husinu ještě teď, když si na to vzpomenu...

    OdpovědětVymazat
  31. No takovy učitele se vyskytovali vzdycky, pokaždé se to projevovalo jinak...na ddruhou stranu še ucitelka ktesleni byla také vselijaka, ale že by nekomu roztrhala vykres, to by ji ani nenapadlo...

    OdpovědětVymazat
  32. [33]: Taky si pamatuji z mého mládí pár učitelek - bestií .

    OdpovědětVymazat
  33. Roztrhat obrázek je důkazem, že je učitelka blbá jak tágo, to nemá s pokyny ministerstva nic společného. Matějovi přeju, aby se dostatečně obrnil a skutečně je pro něj důležitější vlastní rodina, než ta káča.

    OdpovědětVymazat
  34. [35]: Já na těch třídních schůzkách musela vypadat jako exot. Maminka přede mnou měla problém s výtvarkou u svého hošíka a když domluvila, učitelka se ptala, jestli ještě někdo něco. Tak jsem se přihlásila a povídám "Já bych se chtěla přidat" a vyblila jsem jí, co mi leželo na srdci. Že když už má z výtvarky dvojku nebo trojku, tak ať vím, z čeho a proč a jak to vypadá. Prý to mám napsané v žákovské. Tak jí na to povídám, že když mi na konci roku nosí svoje výtvory domů, tak jsem z nich nadšená. A víš co ona na to? Prý "Ještě má někdo něco?" a hovor byl ukončen. No to by se z toho jeden pos... .

    OdpovědětVymazat
  35. Janinko, nic si z toho nedělej. Za nás se říkávalo: Kdo umí umí, kdo neumí učí. A byl na tom kus pravdy: na pajdák šli všichni, kteří se na jinou VŠ nedostali.

    OdpovědětVymazat
  36. [39]: To je mi moc líto, přitom je tak nadaný...

    OdpovědětVymazat
  37. [37]: Jo, protože nevěděla, co na to odpovědět. Vlastně jen formální schůzka, z její strany, aby to měla z krku, počítám, že vůbec nějaké námitky ani nečekala a těch dvou, tedy té maminky a tebe, se chtěla co nejrychleji zbavit. Slůvko ještě něco mi připomíná doktorské "další!".

    OdpovědětVymazat
  38. [41]: Tak to doktorské "další" mě fakt dostalo , skoro to fakt tak i bylo...

    OdpovědětVymazat
  39. Nakukuju a zdravím po dlouhé odmlce, jsou to teda školní zvěsti. Jestlipak jsem byla taky tak nepříjemná úča?!

    OdpovědětVymazat
  40. [43]: Jé, ty jsi byla učitelka? Věřím, že jsi byla fajn .

    OdpovědětVymazat
  41. Podle mě by předměty jako hudebka nebo výtvarka vůbec známkované být neměly! Jen to děti stresuje a že někdo neumí namalovat strom (já třeba zásadně neumím lidi a zvířata) ještě neznamená, že je s ním něco špatně. Třeba umí krásně sloh nebo plácat z hlíny nebo něco docela jiného - upřímně se období chození do školy a školky obávám, protože já i děda (tatínka nemáme) jsme jaksi od rány a životem už dost otrkaní a fakt si na tu hlavu srát nenecháme a dítko nám nikdo blbnout nebude - viz třeba příhoda s dob minulých s mým nejmladším bráškou. Ano, on byl sígr, ale taky to měl v hlavě srovnané a z domova lecos věděl, takže když mu paní učitelka pevně přesvědčená o své pravdě tvrdila, že na naftu jezdí pouze a výlučně nákladní auta, milý Mireček si to nenechal líbit, neb tatínek měl doma naftového osobáka... ano, nemusel paní učitelce, když ho dostatečně vyprovokovala, říkat, že je kosočtverec, to už bylo nemístné, nicméně pravdu měl... v obojím, ale to druhé mu museli vysvětlit a důkladně zatajit   

    OdpovědětVymazat
  42. Jsem téhož názoru, bohužel, náš školní systém prostě dusit bude a bude...

    OdpovědětVymazat
  43. Nechci učitelku omlouvat, ale zvládat 30 dětí si nedovedu představit, vím, co znamená uhlídat 2 dvouleté vnučky.

    OdpovědětVymazat
  44. [47]: Znám učitelky, které to zvládají v pohodě, u nás asi bude nějaký problém, ale to se časem vyvrbí, doufám, že k dobrému .

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).