O2 arena


...aneb desatero postřehů a tipů návštěvnice koncertu v O2 areně:

1) Jedete-li na akci autem a vyberete-li si k zaparkování parkovací dům a ne parkoviště (je to celkem jedno, v obojím platíte dvě stovky), dorazte alespoň 2,5 - 3 hodiny před začátkem a zaparkujte v přízemí co nejblíže výjezdu, místa tam bude dost. Ušetříte si tak spoustu kreténů a debilů pro vhodnější příležitost.

2) Lístky na koncert k sezení kupujte zásadně do prvních řad. V praxi takřka nemožné.

a) Budete-li sedět po stranách dál od pódia, váš vykroucený krk bude cokoliv, jen ne vděčný.
b) K blokování výhledu na pódium a k lehkému nasrání vám postačí mírný předklon vašeho souseda.
c) Máte-li místa nahoře (a umělec nebude mít za zády velkoplošnou obrazovku) uvidíte leda ho... houby. Tímto zdravím osazenstva VIP salónků, kteří z koncertu měli houby na druhou :).

3) Dámy, jste-li s průvodcem, držte se ho za ruku a v žádném případě se nepouštějte. Je totiž velice pravděpodobné, že v tom mumraji budete po chvilce nepozornosti držet za ruku někoho jiného. Mnou adoptovaný pán měl naštěstí pochopení. Jeho paní ne.

4) Dalším důvodem, proč být v popředí či v blízkosti pódia po stranách je akustika hodná řecké tragédie. Stačí, aby v hudbě zazněla elektrická kytara či bicí a ostatním sektorům všechny zvuky splynou v jeden velký nemelodický chaos. Hlasitost je stejná jak vpředu, tak vzadu, nicméně vpředu na vás čeká zážitek nesrovnatelné kvality, neb slyšíte i jednotlivé nástroje.

5) Sedačky na ochozech mají celkem pohodlná sedadla a jsou určeny hlavně pro trpaslíky s krátkýma nohama (viděla jsem tři), dlouhonozí, lidé s pár kily navíc nebo urostlé ženy či muži budou mít problém. Další důvod, proč být v prostoru před pódiem, kde toto nehrozí a kde jsou židle mnohem pohodlnější a přeci jen trochu prostornější ve všech směrech.

6) O přestávce není třeba se občerstvovat či navštěvovat toalety. Během dvaceti minut totiž rozhodně nestihnete vystát padesátimetrovou frontu na WC či občerstvení a už vůbec ne během této doby cokoliv zkonzumovat. To se raději zvedněte a běžte se podívat k pódiu na aparaturu svého idolu.

7) Na každé sedačce je držáček na kelímek s nápojem. V O2 areně ale nesmíte pít. Žádné pití rovná se žádné čůrání, viz. bod 6.

8) Po konci představení neopouštějte arenu pod vidinou snadného a rychlého odjezdu z parkoviště. Za vydatného tleskání, které by mělo donutit interpreta vyjít znovu na pódium s přídavkem, se ze svého nepohodlného místa přesouvejte svižným tempem přímo k pódiu. Jde to snadněji, než by se mohlo zdát, 99,9 % návštěvníků jsou neprůbojní stydlíni. V tleskání pokračujte (můžete přidat i zvolání "Nedělej vlny!") a pak už jen přihlížejte, jak váš idol stojí tři metry od vás a hraje očekávaný přídavek, pecku ze všech nejpeckovatější. Hudbu si můžete vychutnat na volných sedačkách, které byly narychlo opuštěny, viz. první věta.

9) Během představení platí zákaz pořizování jakýchkoliv zvukových či obrazových záznamů. Asi proto má každý druhý návštěvník k ruce přilepený fotoaparát nebo mobilní telefon.

To by asi tak bylo k O2 areně vše. Možná snad jen...

10) Nepodaří-li se vám sehnat lístky do prvních řad, vykašlete se na předchozí tipy i na koncert a kupte si raději lístky na hokej. Tam se totiž na nějaký zvuk moc nehraje :).

48 komentářů:

  1. Janinko, na takovou akci bych ani náhodou nešla. Měla bych strach, že mne zašlápnou a stejně bych nic neviděla. Navíc, ty  požitky by asi nestály za potřebné výdaje.   

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: To je v pohodě, Růženko, jen je třeba se držet pohromadě . Co se týká výdajů, je fakt, že lístky nebyly nejlevnější, na druhou stranu, pokud je to někdo, jehož dílo obdivuješ celý svůj život, stojí to za to .

    OdpovědětVymazat
  3. Zlatej komorní kulturák v nějakém českém maloměstečku

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: To by mě tedy zajímalo, čí vystoupení stálo za tolik nepohodlí...

    OdpovědětVymazat
  5. [3]:[4]: Hans Zimmer, oscarový hudební skladatel - https://cs.wikipedia.org/wiki/Hans_Zimmer - koukni na nominace a ocenění, určitě ti to něco řekne .

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Jejda, to je ale šikovný pán Myslím, že mu ten kulturák ještě nikdo nenabídnul...

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Spojte síly s Milunkou a zkuste ho pozvat do Protivína!

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Janinko, Ty vůbec nemáš špatné nápady Máš zamluvené místo v první řadě Bez tlačenic a dokonce si budeš moct u toho cucat oblíbený nápoj. A až půjdeš čůrat, mistr počká

    OdpovědětVymazat
  9. Krásně jsem se bavila. V O2 areně jsem sice nebyla, ale na velkém koncertě ano a chvilkama jsem se v tom viděla Páni, ten muž má na svém skladatelském kontě jednu pecku za druhou

    OdpovědětVymazat
  10. Jasně!  Honzík Zimmerovic ovšem za tohle všechno stojí ! !!!

    OdpovědětVymazat
  11. [8]: Ty jsi zlatá, přesně už vidím, kterým směrem by ses měla po rodičovské realizovat, tohle ti jde náramně!

    OdpovědětVymazat
  12. A pre všetky tieto tebou popísané úskalia, si radšej počkám na videá z koncertu. Na youtube sú ich mraky

    OdpovědětVymazat
  13. Děkuji za praktické rady. Bohužel je asi nevyužiju, protože na žádné koncerty ani na hokej nechodím. Žádné idoly si už dávno nevytvářím, protože jsem postupem času zjistil, že nejlepším idolem pro mne, jsem já sám.

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Protože Praha byla vybraná jako oficiální místo pro natáčení DVD z jeho tour, tak já si počkám na něj. Abych si to vychutnala znova a lépe .

    OdpovědětVymazat
  15. Jak to tak čtu, jsem ráda, že nemusím být u všeho.

    OdpovědětVymazat
  16. Doufám, že aspoň na kostce nad hledištěm ukazujou průběžný stav, abych nejásal nad brankou hostí .

    OdpovědětVymazat
  17. Já bych na nějaký koncert šla

    OdpovědětVymazat
  18. [19]: Tomu říkám slovo do pranice . A děkuji!

    OdpovědětVymazat
  19. Já jsem tam ještě nebyl a tyto zkušenosti mě moc nenalákají.

    OdpovědětVymazat
  20. [21]: Když jsme byli kdysi na Depeche Mode, tak tam byla místa před pódiem striktně rozdělená, mohli jsme se třeba stavět na hlavu a stejně jsme se tam nedostali, jen do určitě vzdálenosti, jednotlivé cenové kategorie byly oddělené páskou . V O2 areně to šlo bez problémů .

    OdpovědětVymazat
  21. Jani, je to přesně tak, jak píšeš. Když jsme byli loni v únoru na Morriconem, měli jsme štěstí, že nás náš soused "jen" vyhodil u O2 a odjel za příbuzným, takže jsme půl hodiny před koncertem už stáli ve vstupní hale a čekali, až projdeme turniketem. Narváno, my nevěděli kam, přesně ruku v ruce, abychom se neztratili. Stihli jsme však i občerstvení o pauze, i toaletu, nahoře u balkónu to docela šlo. Ovšem stejně tak jsem žasla, že skoro před koncem se přední řady dole u podia zvedají a odcházejí, aby ... co já vím? My jsme si z balkónu koncert užili skvěle, ale za mě ... asi nikdy víc právě kvůli tomu frmolu a vůbec.

    OdpovědětVymazat
  22. [23]: Taky jsem slyšela, že na balkonech byl nejlepší zvuk, no kdo by to byl řekl, že jo? Za mně už asi taky nikdy více, svoje oblíbence jsem už slyšela a viděla, takže teď tak maximálně do divadla .

    OdpovědětVymazat
  23. Musel to být zážitek a ten pán za to určitě stál!! Kdyby tam bylo málo lidí, žádné fronty, žádný nával tak asi proto, že by za to nestál Něco za něco

    OdpovědětVymazat
  24. [25]: Líp bych to asi nenapsala!

    OdpovědětVymazat
  25. Arény jsou odjaživa pro gladiátory, neasi?

    OdpovědětVymazat
  26. V O2 areně jsem byla víckrát, ale líbilo se mi tam vždycky. Když jsme byli s AP na koncertu P. Habery a měli jsme lístky na stojáka, spíše jsem slyšela řvaní jeho písniček od lidí kteří byli v mé blizkosti, ale jinak..., dobrýýýý!

    OdpovědětVymazat
  27. [29]: Tak tady se sedělo a užila jsem si to mnohem víc , to asi ty vzpomínky, jak jsme byli před třemi lety na "Depešácích" v Edenu na stojáka, záda mě bolela ještě tři dny. Ale zážitek to byl, to jo .

    OdpovědětVymazat
  28. [31]: Asi jsme se minuly , už jsem tam byla, myslím, že to s tím příjmením je hodně divoké. Tenkrát jsem z toho byla u Čerfa na blogu úplně mimo, když jsem si to osobně vyzkoušela, je to hnus. Přeji ti, ať ti tam dílko zůstane!

    OdpovědětVymazat
  29. V O2 Aréně jsem byla poprvé a naposledy před jedenácti lety, naštěstí jsem tehdy neřešila nějaké sezení. Měla jsem vstupenky na stání k pódiu a viděla poprvé naživo Roberta Planta, takže pro mě to byla velká událost.

    OdpovědětVymazat
  30. Ahoj som začínajúca blogérka ak chceš navštív ma a ak chceš tak sa zapoj do ankety alebo zanechaj komentár :3

    OdpovědětVymazat
  31. [33]: Bažant na koncertě je opravdu rarita hodná zaznamenání!

    OdpovědětVymazat
  32. Protože jsme v O2 aréně byli cca před půl rokem - můžu  k tomu dodat následující:

    OdpovědětVymazat
  33. [36]: Díky za přidání zkušeností, obzvláště jsem ráda za ty sedačky, už jsem myslela, že v tom zůstanu sama .

    OdpovědětVymazat
  34. [37]:Přinést ne, ale koupit se tam normálně dalo :) měli jsme kliku, že jsme seděli na ochozech/tribuně a na kraji, takže když jsme něco chtěli koupit nebo na záchod, došli jsme si v průběhu a ne o pauze :)

    OdpovědětVymazat
  35. [38]: Tam se taky normálně koupit dalo, ale nesměli jsme si ho přinést k sedačkám. Nevím, jestli to bylo speciálně jenom pro tenhle koncert, ale fakt nám to zakázali .

    OdpovědětVymazat
  36. [39a jak zvládli šacování při vstupu? U nás byli tak "šikovní", že se musel posouvat začátek a ani to posunuti nepomohlo. Mělo se začínat v sedm a ještě  za deset osm byla venku půlka arény

    OdpovědětVymazat
  37. [40]: Já myslím, že kdybychom jim to tam pronesli, tak si toho ani nevšimnou. Ale já stejně radši nepila, abych nemusela čůrat, takže mi to tak moc nevadilo . Co mě ale zarazilo byly bezpečnostní rámy a rentgeny, úplně jako na letišti . U nás se začalo o čtvrt hodiny později, takže ještě luxus .

    OdpovědětVymazat
  38. V O2 aréně jsem byla na koncertě párkrát, ale pokud si mohu vybrat, volím jiný sál s lepší akustikou. Navíc když to v "kyslíku" skončí, ti, kteří nepřijeli autem se nahrnou do metra a to je pak ten správný masakr.

    OdpovědětVymazat
  39. Jen jsem se utvrdila, že už jsem na podobné akce moc pohodlná! Tak hlavně, když to stálo za to!

    OdpovědětVymazat
  40. [42]: Děkuji ti , hrůzostrašné historky o tom, jak to po skončení akce vypadá v metru, už se ke mně taky donesly .

    OdpovědětVymazat
  41. Když to tak čtu, zlati, vyprdla bych se na všechny  O2 Arény a pustila si nějaký záznam doma, s kafetem a zákuskem nebo vínkem a oříšky nebo grogem a pizzou. Problémy s parkováním nulové, problémy s WC nulové a ještě tě nikdo neokrade.

    OdpovědětVymazat
  42. [45]: Však taky čekáme na oficiální DVD, které se natáčelo právě v Praze . A pak si to pořádně užijeme!

    OdpovědětVymazat
  43. To mi pripomenulo môj posledný zážitkový koncert Kryštofa u nás v Inchebe ... moc krásne popísané a dúfam, že koncert si si užila :) Myslím, že tento oskarový skladateľ mal byť aj u nás, ale to by bolo nadľudské sily niekoho zohnať na predstavenie. Lebo bod č. 11 hovorí "Nikdy na koncerty nechoď sám, je to totiž o ničom!".

    OdpovědětVymazat
  44. [47]: Koncert jsme si opravdu užili, byla to paráda, ale abych to musela absolvovat každý měsíc, to asi nee .

    OdpovědětVymazat

Milí čtenáři, děkuji vám za nakouknutí a komentář :).